Yardimci olan herkese tesekkur ederim.
Nafaka miktarı neye göre belirlenir?
Yardimci olan herkese tesekkur ederim.
Hukukumuzda; bakım, yardım, tedbir, yoksulluk ve iştirak olmak üzere birden fazla nafaka türü vardır. Boşanma davalarında en çok yoksulluk ve tedbir nafakası ile, bir de velayete bağlı olarak iştirak nafakası ile karşılaşmaktayız. Türk Medeni Kanunun 175. Maddesinde; “Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek olan taraf, kusuru daha fazla olmamak şartıyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka hükümlüsünün kurusu aranmaz.” denmektedir.
Bizim için önemli olan şey; kişinin yoksulluğa düşecek olması, kusurunun olmaması ve yine karşı gücün mali durudur. Bunlara göre nafaka istenmesi mümkündür. Nafaka talep edin eşin, karşı tarafa ağır hakaretler etmesi, başka biriyle yaşıyor olması vb. durumlarda nafaka talep edilemeyeceğini söylememiz mümkündür. Ancak kusurun nafaka hükümlüsüne göre daha az olması biz avukatlar için yeterlidir.
Burada dikkat edilecek diğer bir husus; nafaka hükümlüsünün yaşamını idame ettirebileceği bir miktarın nafaka olarak belirlenmesi gerekir.
Nafaka yükümlüsünün askerlik görevini yapması, hükümlü olması gibi durumlarda nafakadan muaftır. Nafaka talep eden kişinin çalışıyor/çalışmıyor olması, nafaka talebine etki etmemektedir. Nafaka talep eden kişi daha yüksek maaşlı işte çalışma şansı varken, düşük maaşlı işte çalışıyorsa Yargıtay kararına göre; nafaka belirlenmesini olumsuz etkiler. Nafaka genellikle nafaka yükümlüsünün maaşının ¼’ü oranında belirlenmektedir.
Taraflar anlaşmalı boşanacaklarsa; tarafların nafaka miktarını kendi isteklerine göre belirlemeleri mümkündür. Önemli olan onların anlaşmalarıdır. Yoksulluk nafakası süresizdir, iştirak nafakasının çocuk ergin oluncaya kadar olduğunu belirtelim.
Nafaka aslında ömür boyu olduğu sürece ve istismar edildiği sürece bana gore kişinin kişiye yaptığı bir terör saldırısı gibi. Çocuk var vs diyeceksen ver çocuğu diyeceğim ama erkeğin çocuk bakma kabiliyeti hayırlı olmaz. İslam'da dulu 6 ay dan sonra devlet bakmaya başlar eğer başka imkan yoksa diye biliyorum. Tam donanıma sahip olmadığım için fetva vermiş olmak istemem. Ama müslüman biri nafaka vermez almaz. Ama adam gibi biri olsaydı zaten nafaka muhabbetine girmez ve kimseyede muhtaç etmez.
Şöyle durumlar var ve bunlar kadın cinayetlerini arttiriyor. Adamdan nafaka alıp başkası ile ilişki yaşayanlar ve bilerek nafakam kesilir diye evlenmeyenler. Çalıştığı halde sigortasız çalışanlar , işte bunlar suistimal konuları. Bunları yapanlara karşı da aldığı maaşı asgari gösterip az nafaka verenlerde var.
Benim en çok üzüldüğüm olay , dünyaya psikolojisi bozuk bir çocuk daha yetişecek , yazık değil mi ona?
Benim kocamdan ayrilmam emin olun cocugumun ve benim psikolojimizi daha cok duzeltecek, parasinin derdinde olsam evini arabasinida isterim, nereye is basvurusunda bulunsam cocugun var evlisin sana gore degil diye geri cevriliyorum, adamin durumu iyi onun magdur olacagi bir miktarda zaten talep etmem, 750 binlik evi var arabasi ona keza, ona koymaz yani.
Çocuğunun eksikleri için maximumu neyse onu isteyebilirsin.
@Aktifreel hayır dostum , o kadar diyemeyiz. Çünkü şerri bir devlette yaşamıyoruz. Ve inan alanın günahı yok. Çünkü devletin kanunu bunu emrediyor. Gavurdan çaldığımız medeni kanunumuz bunu emrediyor. Alanlar bu kanunu kullanıyor. Devlet İslam devleti olsaydı bu yükü üstüne almak zorundaydı. Ama kolay olan ekonomik yükü Kendi üstüne almamak için.
Ülkede adalet yok :(( bir kızın yüzüne kezzap atıp bir gözünü kaybettiriyor yüzü yanıyor geleceği kayıyor 13 yıl ceza alıyor. Hemde açık cezaevine yani adama ödül gibi bir şey yan gelip yatacak 3 öğün yemek fatura yok ödeme yok dert yok tasa yok... gelelim senin meseleye avukatın tüm her şeyi üzerinde hak iddia etsin çünkü zaten belkide tahmin ettiğini bile alamazsın 👍 Evlilik süresi içinde edinilen mallara ortak olursan nafakanı düzenli ödemezse satışa çıkarırsın malları. Yani elinde güç olursa hakkını alırsın aksi halde nasıl olacak? Elbette çok sıkıntılı günler geliyor demektir.
Ayrıca nafaka işin istediğin gibi sonuçlansa bile adam işi bırakıp gelirini sıfır gösterirse ne yapacaksın? Taş mı yiyeceksin? Sen hadi aç açık idare ederim deyip geçiştirdin çocuk Ne diyecek? Keşke annem almasaydı babamla kalsaydım diye yokluk için seni suçlayacak 👍 bu işler kompleks meseleler. Ne kadar ince eleyip sık dokusanda hesapta olmayan aksaklıklar mutlaka çıkıyor.
Eger siddet ya da aldatma varsa/ donunu bile al. Bu kadar diyorum. Ama sende de kabahat var, 8000.00 TL. maasli erkek evlense de karisi cok olur, bunun icin calismaliydin. Elinde meslegin varsa calis derim. Cocuk okula baslayana dek nafaka seni idare eder, sonra bir is bulup calisman sart. Dini nikahin kiyilirken de bosanma durumunda talep ettigin miktari da unutma. Hos; onu dusunecek olan erkek, zaten hanimina iyi davranirdi. Senin kisiligin nasil? Kendini evlilikte gelistirebildin mi? Belki kocan yonetici, sen de geri kalmis olabilir misin sosyal ve kulturel olarak? Biliyorsun; evlilikte denklik onemli.
Eve kamera yerlestir ve adami konustur. Elinde kanit olsun. Eger avukatin kullanilmasinda sakinca gormezse kullanirsin. Ayrica patronu da devlete bildirirsin ama kocanin maas hesabini da kayit altina al iyice konustur.
Siddeti psikolojik guncellemede bahsettim ev de yasamaya korkuyoruz surekli gardiyan gibi cocugun basinda dikiliyorum bir seye zarar vermesin diye.
Lisans mezunuyum bolumum cok gecerli bir bolum degil nereye is basvurusunda bulunsam evlisiniz cocugunuz var bu isi yapamazsiniz, ya da tecrubeniz yok diye geri cevriliyorum. kapa yapisi olarak zaten anlasamiyoruz ama biz ev de asagilanmaktan, bize aldigi kiyafeti ne zaman nerede giymemiz gerektigini soylemesinden biktik, hos ben biktim cocuk anlamiyor. hasta biri ve benim de psikolojim bozuldu artik.
Nisanlilik doneminizde fark edememis olabilirsiniz ama aileniz hic kontrol etmedi mi? Evlilik danismanina gitmeyi kabul eder mi sizce? Yasantiniz hic kolay degil; Allah yardimciniz olsun. Ben de bir sure sonradan bana olan takintisindan buraya da uye olan biriyle gorusmustum. Takintili biriyle evlenilmez... Hayat cekilmez olur. Sizden ricam danismana basvurmadan karar almayin. Ailenizi yakin tutun, esinizin ailesine de durumu hafiften citlatin ama bu kisi cok iyi sir tutan biri olsun sizi gammazlamasin ve danismana gitmeye esinizi ikna etsin.
Bir de su var, o bagirip cagirirken siz ne yapiyorsunuz? Ben pasif kalmam sahsen. Asabi insanlarin sadece ruhsal degil; fiziki sorunlari da olabilir. Doktor kontrolunde kan testlerinde tiroit bezlerinde bile sorun olabilir. Gunun hangi saatlerinde bu durum artiyor, is yerindeki statusu nedir? Is yerinde ezilen bir tipse evde bunun acisini cikartiyor da olabilir. Bence bosanmadan evvel biraz sivrilin, baskinlasin ama fiziksel boyuta vardiramasin ayarli yapin ve yavasca baskiyi arttirin. Cocugunuz birseyi kirdi ve sizi mi sucluyor? Yavuz hirsiz olun; siz de bakici tutmak istediginizi soyleyin ama bunu kendiniz icin degil; evliliginize renk katmak ve daha cok birbirinize zaman ayirmak icin istediginizi gayet tatli bicimde soyleyin. Sizi bastirmasina izin verdiginizden ipleri elinize almaniz biraz uzun surebilir ama gec kalmis degilsiniz.
Ben artik kavga etmekten kendimi ispatlamaktan yoruldugum icin bir sey demiyorum gecen gun internet gitti, bana gelmis diyor ki sen bozdun elimi modeme bile vurmadim sonra anlasildi ki genel baglanti problemi var boylesine hasta biri deprem olsa benim sucum yangin ciksa kundakci benim. ne diyeyim buna yanimda cocugum var inan 1 degil 5 degil, artik yildim
Bizim bir komsu vardi kocasi dayakci alkolik ve aldatiyormus da. Ailesi demis ki hemen bosan gel. Kadindaki azme bak ki "Ben onu yola sokacagim." demis ve adam bir degismis ki goren taniyamaz olmus. Ne dayak ne aldatma alkolu de biraktirmis kadin. Ne yaptiysa artik?
Dedigim gibi baskin ol, deli deliden korkarmis. O deliyse ya seni de delirtir ya da deli numarasiyla sen onu yola getirirsin. Neden birkac gun cocugu annenlere birakip bir otele gitmiyorsunuz? Degisiklik iyi olur, sana tavsiyem birkac gun yalniz kalin bakalim tavirlari ne olacak?
Nafaka için bazı hakimler çok yanlış karar verebiliyo
Benim arkadaşımın üç çocuğuna uygun gördüğü miktar 450 TL'ydi
Kadının o kadar çok kanıtı vardı darp raporu vs ama adam tazminattan da yırttı
Asıl mesele doğru avukat ve vicdanlı hakime denk gelmek
Cevap
107Cevap
10 yıl önce anlaşmalı boşanmış birisiyim, her zaman medeniyeti seven ve aşık olan birisi oldum, fıtratım böyle, boşandığımız ilk yıllarda kendi aramızda çocuklarımın annesi ile belirlediğimiz nafaka tutarını düzenli ödemiştim ancak sonrasında kendisinin gerek çocuklar ile ilgili gerekse de kişisel konularda sıkıntılar çektiğine şahit oldum, sonrasında kendi aramızda konuştuk ve bazı sorunlarına maddi ve manevi olarak müdahil oldum, devamında son 4-5 yıldır aylık bir ödeme yapmıyorum mesela ancak bir çok ihtiyacı birlikte karşılıyor pozisyonda devam etme kararı aldık. Dershaneleri, servisleri, acıktıklarında bir şeyler yiyecekleri bir harçlıkları veya cep telefonları, oğlumun üniversite kitapları, kızımın cep telefonu ve faturası, ikisine de bilgisayar, pandemi döneminde servisler yasaklandığı için kendi arabam ile okula götürüp getirmem. Çocuklarımın annesi sıkıştığı için onun kişisel faturalarını ödemem, benim işsiz olduğum dönemde onun bana yaptığı jestler gibi. Aranızdaki problemler bir kenara bırakılıp MEDENİ olunmalı her şeyden önce. Bir taraf bunu başaramıyorsa diğer taraf ısrarla ve asla vazgeçmeden duruşunu bozmamalı. Kişisel tecrüben bu konular her ne meblağ alırsanız alın çocuğunuzun psikolojik konforunu ve elbeteki maddiyat gerektiren ihtiyaçlarını giderip temin ederken, sizin medeniyetinizi ve boşanmadan sonraki uyumunuz söz konusu olmaz ise kesinlikle emin olunuz ki asla bir şeyler yeterli olup mutlu olmasına yeterli olmayacak. Geçmiş olsun ve boş şans dilerim.
Nafaka miktarı belirlenirken somut bir kriter ortaya konulmamıştır. Medeni kanun çerçevesinde yürütülen nafaka davalarında matematiksel bir kritere yer verilmediği için her davada nafaka miktarı farklı şekilde belirlenmektedir. Kimi davalarda eş az miktarda maaş alır ve nafaka miktarı olabildiğince az olur ancak kimi durumlarda ise alınan maaş fazla olur nafaka miktarı da buna bağlı olarak artar. Peki nafaka ödeme yükümlülüğü bulunan eş nafaka ödeme döneminde işten ayrılırsa veyahut maaşı kesilirse yine aynı şekilde nafaka alınabilir mi? Bu konu sıkıntılı bir süreci kapsamakla beraber nafaka ödeme yükümlülüğü kalkmaz. Kişinin nafaka ödemesine karar verildiyse kişi özel koşullar olmadığı müddetçe (iş göremez raporunun alınması durumu) nafakasını ödemek zorundadır. Nafaka ödenmediği zamanlarda birikir ve toplu şekilde icra memurları yardımıyla alınır. Ayrıca nafaka ödemeyi geciktiren kişi faizli şekilde nafakayı ödemek zorundadır
mahkeme hala neye göre belırlıyor ınan anlmaıs degılım. ben 500 tl öduyorum 250 eskı esıme 250 cocuguama. ve ömur boyu öduyorsun sacmalık degıl mı? onun aılesıde bana nafaka ödesın ozaman. dıceksın hayatımı ıdam edemıyorum. ıyı bır ınsansan yardım edılır tabı kı ama artık herkesın hayatı var.
Insallah tesekkur ederim
benım yorumumu begenmeyen arkadas. hakkı olmayan nafaka ıcın ömur boyu ödesın demıs. dusun aılenlenden ayrılırken nafaka mı ödedın aılene. sen neden erkege nafaka ödemıyorsun.. evlılık bu sevgılı ıle nasıl ayrılıyorsun evlenıncede öyle ayrılmak gerekır verılen bır söz varsa tutulur... ben kötu adam degılım. ben esıme nafaka 1 yıl baglanmadı bır yıl gönderdım ben ona.. ama sız bunu bılemezsınız. önce dusunun sonra karar verın... allah bıle der kı evlenmek hak ıse bosanmakta haktır. kı bu bayan ezıyet zulum göruyor. bu bayan nafaka tabı kı almalı ama ömur boyu olmasına karsıyım. cocuk ıcın se ömur boyu ödesın. cunku cok baba evladına sahıp cıkmıyor gezıyor tozuyor ama ben öyle bırı degılım cocuguma trılyon öderım sesım cıkmazda. seytan gıbı olan esıme 2 tl vermek bıle bana koyuyor kı esımden darp raporu olan bırıyım ben.2 yıldır evladımı göstermıyor kacırıyor ıftıra atıyor agza alınmıcak ve ben sabır ıle susuyorum. askıma kavusmayı adaletı görmeyı.. ask benım oglum cunku oda bana asıktır. ama annesı dhhadıı olmadan kendı karar verıyor.. allah kımseyı kötu ınsan ıle sınamasın!!
Nafaka asgari ücretin 5 te biri olarak desek 2.800i 5 e bölsek 560₺ bence çok gğzel bir rakam
Ama nafaka boş iş yalan dolan
Ablam eski elimden boşandı 16 ay üst üste nafaka vermedi
Avukat avukat dolaştık ne edelim diyor ödemiyor ise ödemesin boğazına mi yapılalım diyor
Bende hami 3 ay ödemez ise hapis di dedim avukat dan ses Seda yok
Hepsi yalan dolan adam 7 aydır nafaka ödemiyor elini kolunu sallaya sallaya dolaşıyor anasının 3 katlı evi var arsaları tarlaları var ama adam böyle çalışmıyor ondan avukat sigortası yok bi şey yapamam dedi
Sonraaa evlenirken mahkeme biz e verdi altınlara mahkeme daha altınları vermediler 6 yildir
Nafaka 300₺ bağlandı 1 çocuk var çocuk İle beraber 300 ama ödemiyor bence 560 TL bağlanmalı en az
benim bir yakinimda odemedi hapis yatti odedi de cikti
Ablama işte ödemiyor 1 de çocuk var nafaka 300 di simdş mahkemeye verdik zam olsun diye 375₺ etti mahkeme ama hiç ödemiyor ablam 2-3 ay önce evlendi ama çocuk eski kocadan 1 tane var
Halen toplam işte 17 aydır ödemedi
Altınlar da var ama ne hapise giriyor ne ödüyor
8 bini kanıtlamak lazım. Asgari ücret bordrosu sunarsa mahkemeye çok zor. Adalet sistemi berbat, kanıtlansa bile adam giderler gösterirse havadan bile olsa mahkeme inanır. 500 olursa kişi başı belki o zaman. O bile zor...
Asgari ucretinin yattigi hesapta sirket asgari gosteriyor, her ay patronu tarafindan diger hesabina maasinin kalani yatiyor, ispati kolay aslinda degil mi?
Ama o diğer hesaba yatanın maaş olmadığını filan iddia edebilir, yani yokuşa sürmek için. Ayrıca gelire göre gider gösterirse yine istediğin rakam zor çünkü adalet berbat. Dediğim gibi kişi başı 500 bile çok deniliyor sanki o paralarla geçim olur gibi. Ayrıca ev ve araçtan hak istemiyorum diye baştan söyleme. Ne alabiliyorsan al, çalışmıyorsun ve bir çocuğun var. Ayrıca zaten senin hakkın onlar vazgeçme. Alacağın nafakayi da ya öder ya ödemez zaten zor durumda kalırsın, işlemler uzun sürüyor, bu işler kadın ve cucugu mağdur etmek üzerine kurulu. İyi düşün. En iyisi anlasmaya ikna etmeye çalış en azından teklif et yoksa süreç berbat...
Evlilikte tazminat ve nafaka taraflarin kusur orani ile belirlenir ama sen ve cocugun icin 2bin lira nafaka alman biraz hayal.. Bu ancak bu kisi ile anlasmali bosanirsan ve o bu meblayi kabul ederse olabilir ama onun disinda hakim sana bu kadar para vermez cocuk icin maksimum alacagin 500ki o yastaki cocuk icin o bile oldukca zor bir de sana en cok 250verir toplam olsa olsa 750 alirsin
Boşanmalar, nafakalar, mahkeme salonları, darp ve şiddet gören ya da az maaşı ile nafaka ödemek zorunda kalanlar offf çok zor işler Allah yardımcıniz olsun okurken sıkıldım resmen
Güncelleme sonrası direk uzaklaşın o evden diyorum aksi halde psikolojiniz zarar görücek yipranicaksiniz. Çok zor işler. Aile buyuklerinizden destek alın mutlaka
Vallahi biktik kazara bir sey olsun cocuk yaramazlik yapsin bir sey doksun, bir sey kirilsin duymadigimiz laf isitmedigimiz hakaret kalmiyor , iki goz evimizde huzurla yasayalim baska derdim yok
Benim çözemediğim evlilik öncesi karakterini kişiliğini az çok cozemedinizmi? Yani ne kadar maske takarsa taksın yinede bir açık verir insanlar. Genelde boşanan kişilere soruyorum sonradan aynı evin içine girince huyu suyu değişti diyorlar garip bir durum :/
Once bu kadar degildi cocuk kucuk yaramaz, bir seyler dokuyor bazen kiriyor, bazen kaza ile oluyor iyice artik cigrindan cikti uc yasindaki cocugun kolunu bukuyor, yaramazlik yapti diye araya giriyorum
Kadınlarda pek bir değişim olmuyor ama malesef bazı erkeklere evlilik yükü kurumu ağır gelebiliyor. Çoğu kendini hapsedilmis hissediyor ve her türlü doyuma ulaştiginda sıkılıyor bıkıyor. Eğer psikolojik sorunuda varsa buda günden güne çiğ gibi büyüyor. Önüne geçilmez ise şiddet hakaret vs bambaşka yerlere gidiyor olaylar. Yol yakınken ayrılmak ve kendi duzeninizi kurmak en doğrusu. Haklısınız
8 bin Tl resmi gozuken gelirimi burada belirleyici olan resmi geluridir ona gore hesaplaniyor eger gelir 8000 bin resmi ise 2000 civari nafakayi alirsiniz
Resmi gorunen 2590 tl, ama patronu her ay sigortayi az odesin diye diger hesabina maasinin kalanini yatiriyor
O fark etmez 2590 uzerinden nafaka hesaplar mahkeme uzerini diger hesaba yatiriyorsa patronu bu prim olarak gosterirki prim demekde resmi gelire dahil olmayip sabit gelir statusune girmez bu bakimdan 8000 tly sabit garanti oldugunu sizin ispatlamaniz gerekir hanimefendi
Çocuk 3 yaşında okul masrafı olmadığı için belli başlı masrafları hesaplıyorlar ve resmi 2590 gözüküyorsa senin alacağın en fazla 800 tl o bile çok zor evlilik sonrası ev araba aldıysa ortaksiniz
@mavigul_melek27 bende bunu anlatmaya cakistim zaten 8000 uzerinden hesap girmezler herzaman icin 3/1olarak bakar mahkeme olaya alinan tum. mallarda ortakdir haklisiniz
👍👍👍👍👍👍👍
Türk Medeni Kanunun 175. Madde; “Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek olan taraf, kusuru daha fazla olmamak şartıyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka hükümlüsünün kurusu aranmaz.”
Davanın seyrine göre değişebilir ancak genel olarak nafaka tutarı tarafların maddi durumlarına göre belirlenir.
Eğer seninle evlenmeden önce kendisine ait mallar varsa ve tarihleri ile ispatlı ise fatura banka hesapları tarihleri vs. Zaten sen o maldan mülkten paradan yararlanamazsın... Ancak evlilik süresi içerisinde edinilmiş mallardan faydalanabilirsin...
Nafakana cevap ise, hakimin takdirine kalmış birşey.. azda bağlayabilir çokta... şartlar incelenecek vs, ondan sonra...
Olur mu öyle saçmalık sen aynı şeyleri yapsan katlanır mı? Yalnız sizi aşmış olay, aile büyükleri veya uzlaştırmacı ile bunu resmileştirin hakim kararı ve bilirkişi zoruyla tedavi ettirin , yine olmazsa mecburen ayrılırsınız, çok zor bir durum ikisindede hayat zehir olur.
Efendim.. Eşiniz ile anlaşmalı şekilde boşanırsanız, bu isteklerinizi belirtmeniz ve onunda bu belgeyi imzalaması lazım.. Aksi takdirde çekişmeli boşanma olursa şayet, hakimin vermiş olduğu miktar kararını asla değiştiremezsiniz.. O da büyük ihtimal 300-350tl arasında oluyor.. Yani anlaşmalı boşanmanız lazım onunda isteklerinizi kabul etmesi lazım.. Ben hepsini. Yaşadım bilginiz olsun istedim
Yasalar her türlü senden yana kafadan şu an zaten maddi manevi 15-20 bin arası bir tazmaninatin var. İstesen eve de ortak olursun. Avukatın ile karşı tarafın avukatı anlaşmaya varsın haklarını iyi biliyon kısacası benim istediğim şu aylık 3 lira çocuğuma para göndersin diğer haklardan vazgeçiyorum ki vazgeçmesen bile evlendikten sonraki tüm her şey düğünde takılan sana takılan altınlar ziynet eşyası erkeğe ait olamayacak her şey senin hakkın ne çektim beee bosanirken 😅😠
Nafaka miktarını bilemem ama ev araba evlendikten sonra alınmışsa hak talep et hiç çekinme onun olsun deme hakkını al. O sana hakkettiğin mutlu evliliği yaşatmışmı yok fiziksel şiddeti bilmem ama psikolojik şiddet uygulamış hem sana hem çocuğuna. O yüzden bari bu zamandan sonra hakketiğini al. Hı evi arabayı evlenmeden önce almışsa çok birşey yapabileceğini sanmıyorum ama yine avukata danış.
Her türlü alırsınız nafaka ve çoçugunda alır fakat alacağınız mepba onun gelirine bağlı ve tazminat hakkınızda var sonuna kadar ev mal mülk istemiyorum demeyin evlilik süresi içinde alınan bütün mala ortaksınız yarı yarıya ve ve zihnet eşyası varsa sağdece bayanındır varsa onlar sağdece ve sağdece sizindir
Eğer evi ve üzerindeki malları evliyken aldıysa ikinizin gözükür. Yarısını ya da rayiç bedelini alabilirsiniz. Banka hesabında varsa oda aynı şekil. Evlendikten sonraki edinim herşey ortak yanı. Çocuk bakımı 800 bekar kaldığın sürece geçim nafakası 1500 1600 gibi bir tutar. Yani 2300 TL uygundur
Nafaka miktarı belirlenirken somut bir kriter ortaya konulmamıştır çocuk olduğu için daha fazla alırsınız çocuk içinde iştirak nafakası alınır evlilik süresince edinilen bütün mallar ortaktir hak sahibisiniz
böyle birşeye siz karar veremezsiniz mahkemeye sunulan evraklar ile evlilik sonrası edinilen mala bakılır ayrıca eşler maaşı düşük söyleyebilir resmî durumlara bakılır anlaşmalı boşanma haricinde herşey mahkeme nezaretinde oluşur
Bence boşanıyorsa bir çift çocuk ne anneye ne babaya verilmeli. Anne de babada devlete nafaka ödiyicek devlet bakıcak. En sağlıklısı budur. Ne yetim olucak ne öKSüz çocuk. Zaten belli etmiş çift çocuk bakıcak yetkinlikte değiliz. Aramızda bir paydaya bile varamayan beceriksiziz biz. Demiş boşanarak çiftler. bi de onlara çocuk emanet etmek büyük hata.
Mükemmel bir kadın ve annesin diyelim. Kocan evlendikten sonra seni aldatmaya başladı sana her gün psikolojik ve fiziksel şiddet uygulamaya başladı. Ne yaparsın? Bosanirsin. Peki bosandiysan suç sende de mi var? Devlet çocuğu sana da değil de yetimhaneye mi versin. Bu sebepler senin çocuğuna bakamayacak bir beceriksiz olduğunu mu gösterir
Burda önemli olan suçluyu mu bulmak yoksa çocuğun sağlıklı bir piskoloji de güvende olması mı? Bir kadın ya da bir erkek sağlıklı bir birey de olsa tek başına yetiştiremez bir çocuğu! Nokta!. Kimin ne yaptığı önemli değil. kadın da kalsa kocası almaya bir sürü kavga bağrış olcak koca da kalsa kadın bağırcak çağırcak.
Burda canı çıkan kafası allak bullak olup duran tek kişi de çocuk olucak. En sağlıklısı devletin el koyması ve anne babanın devlete nafaka ödemesi. Nokta!
Çevremde boşanan ve annesiyle kalan çook sayıda kişi var. Gayet de mutlular. olaya tek taraflı bakmamak lazım. Dediğiniz pürüz durumlarıyla sınırlı olmak koşuluyla haklısınız
Devlete göndermek de mantıklı değil vee önemli olan çocuğa yansıtmamak bu dediğinize katılmıyorum çocuğa şiddet uygulamıyorlarsa devlette ne işi var
siz hiç piskolojik şiddet nedir bilmiyosunuz ama yanıldığımı düşünebiliyorsunuz 🤣 Bu Bilinç seviyesi ile uğraşılmaz 🙌👍
Seninki nee devlete atmak ulan 10 çiftten 7 si boşanıyo öyleyse herkesi devketin kapısına atsınlar
Atsın. Nasılsa devlet de bedava bakmıcak anne ve baba olarak nafaka ödemesi gerekicek devlete.
Zaten devlette yetişen çocukların psikolojisi mükemmel değil mi? Yaşın kaç bu arada. Böylesine kritik bir şeyde böyle net konuştuğuna göre tahmin edebiliyorum gerçi
seni tebrik ediyorum benim gibi düşünen biri gizlide olsa cikti
Kimin yaşı kaç?
Kadının ekonomik özgürlügü önemli
ben boşanırken eski eşim nafaka istemedi hakime hanım ısrarla sordu ama istemedi
ben nafaka ödemiyorum mesela:))
Yahu bu yolacam diyor sen mevzuyu anlamadın mı?
@MetaProlol kadin acik acik durumu anlatmis
Niye malini istemiyormussun sende sonra başkasını getirsin onu mu oturtup gezdirsin yedirsin içirsin. 2 donu varsa 1ini al sonra pişman olursun.
Aynen alabildiğin kadar al nafaka az verebilirler
Valla bende şaşırdım o mal in yüzde ellisi senin
👏👏
Nafakayı mahkeme belirliyor.
Meblağ sizin ve çocuğunuzun yaşınıza, sağlığınıza, çocuğun eğitim hayatına, yaşadığınız şehrin şartlarına göre değişiklik gösterebilir.
Zaten nafaka cocuga baglanir.
Anlasmali bosanacaksaniz karsilikli miktar belirlersiniz hakimde onaylar.
Avukat ve hakime göre değişiyor. Annemle babam da boşandı. Resmiyette bosandırmadım. Ama babam bizimle yasamiyor. Mahkemeden de nafaka alıyoruz. Mesela 5 yıl önce ben üniversite ogrencisiydim bir küçüğüm lise son sınıf dershaneye de gidiyor onun küçüğü lise 1 en küçük ortaokul öğrencisiydi. Babamın emekli maaşı da 3500 civarı bir şeydi. Ayrıca başka işlerde de çalışan biriydi sürekli. Mahkeme 450 lira civarı bir şey bağladı 😅 bu ülkede adalet denen şeye zerre inanmıyorum artık
Eşinle anlaşmazsan hakim çok az veriyor. Çocuğun için 500 senin için 500 gibi max 1000 olur. Anlaşmalı protokol hazırlarsanız siz ne belirlerseniz o olur
Aynen en güzeli anlaşmalı boşanmak ozaman meblayi sen belirsin tabi kocanda bu boşanmaya raziysa
Çocuk için ayrı kendin için ayrı alırsın.. 1500 lirayı geçmez diye düşünüyorum ama yine de bir avukata danış.
Mahkeme nafakayı yıllık tefe tüfe göre zam yapar nafaka miktarını ise eşinizin maaşının %30 una göre belirler..
Ülkemizde nafaka seviyesi maaşa bağlıdır genel olarak adları ücret biri ise sana vericegi miktar karşı tarafıda sıkıntıya sokmayacak seviyede hesaplanır 300-350 ancak maaş 7-8 civarı ise 600 -700 kadarda oluyor
Boşanan taraf ve şartlara bağlı sizmi dava açyosnuz
Anlasmali olacak
Iste ben de onu sormaya calistim anlasmali olsa, kendimiz belirleyebiliyor muyuz?
Hele hele, kendine ait malı istemiyormuş, pekte gururlu hanfendi.
Ulan sende gurur olsa adamdan gelecek üç kuruşa tamah edip sorusunu sormazsın beleşçi müptezel, kendini böyle mi avutuyorsun sen..
Malını istemiyorum onun olsun diyonda adamın maaşına neden çöküyon? Diğer kadınlar gibi emeğin ile çalışıp kazansana. O kadınlar maaşı iyi bir erkeğe kapak atmayı bilmezmiydi?
Coxuk büyümeden nasil çalışsın bebeğe kim bakacak.
onu mahkeme karar veriyor gelir beyanlarına göre değişiklik gösterebilir.
Neden istemiyorsun canım delimisşn arkadasım var harika bir avukat sonunda kadar alır
Erkek uyanıklılık yaparsa sanırım hiç bir nafaka ödemez ama düşer bir hale gelirse bütün haklar senden yana olacaktır. Çoçuğuna ise aylık 400 500 TL gibi bir nafaka ödemek zorunda kalacaktır
Öyle kafana göre nafaka alamazsın onu hakimler hesaplar.. Kafaya göre hesap edersek 3 yaşında ki bir çocuk için minimum 750 maksimum 1500 den den yukarı alamazsin
İşte sürgün yüzden evlenmiyorum çocuğuma bakarım ama boşadığım kadına bakmak zorunda değilim çalışsın ve evlilikte beraber aldığımız herşeyi veririm altınları onun hakkı ama fazla vermem ben olsam.
Onu mahkeme belirler ama sen avukat aracıyla ne kadar istediğinizi yazin

mahkeme karar verir miktarına ama kanunen maaşının 4de birini geçemez
Maaşın 4 te biri nafaka olarak belirlenir tabi küçüğün menfaatleri göz önünde bulundurularak birde ayrılma sebebiniz
Şu anda devlet, nafaka konusu ile ilgili bir düzenleme içerisinde nasıl sonuçlandı mı sonuçlanacak mı bilmiyorum..
özellikle ev araba evlilikten sonra alındıysa sizinde hakkınız var. iste... nafaka yasam sartlarına göre hesaplarınır. detayları avukatlar blşr
Hakimin takdir edeceği miktarı alırsınız. kendi istediğiniz tutarı değil. çekişmeli mi-anlaşmalı mı olacağına göre de değişir.
Boşa gitsin. Hastalık değil bu. Pintiliğin nirvanası.
2 bin alırsın. Ortak edinilen mallardanda iste.
Hakediyor.
Tabi anlattıkların doğruysa
Maaşının dörtte birini ama yeni düzenlemeye göre evlilik süresi kadar alabilirsin nafaka
mahkeme yasams artlarına gore aldıgı masın 4 bırıne sanıyorum kesıyo
Çalış da kazan. Nafaka peşine düşmüşsünüz hepiniz karakter yoksulları. Erkekleri sömürdünüz ya. Gidin çalışın kendi paranızı kendiniz kazanın
Soru bomba kalbimi birakirim ❤️
ya Turk kadınınin araştırmakta azimli ve dirayetli olduğu tek konu 😂😂😂
Yanlış anlamayın herşey çocuklarimiz için ❤️
Yerseniz oturun ortalığı pisletmeyin lütfen
evi ve arabasini eger evlilik icinde aldiysa seninde hakkin var onlarda. 2000 az degil mi sence
Yahu kardeşim çocuk varsa sadece çocuk için nafaka alınabilir. O da sadece belli bir süre. Onun dışında nafaka kadar saçma bişey olabilir mi ya? İnsan neden eski eşini beslemek zorunda kalsın ki? Benden çıkmış bi kere diyor adam. Onun sorumluluğunda değilsin kü demi
Benim tanıdığım birinin kızı boşandı çocuk Yok hanımefendi adam Sabancı holding de müdür 8000 TL maaş alıyormuş kız şimdi 3000 TL nafaka alıyor
Adam sağlam bir avukatla geliri yok kendine bile bakamaz diye velayeti alırsa sen o zaman gör sinemanın kralını
Eksileyenler, kopardığı parayı beraber mi yiyeceksiniz mg?
Görüşler ve soru neden bu kadar uzun ve 1 yıllık soru neden şimdi karşıma çıktı😂
Hanınefendi Allah sizi bu paragözün şerrinden korusun. İnsallah tez zamanda çıkarsınız o evden
Evin arabanın yarısını ve 3 bine yakın nafaka alırsın iyi savunulursan
Devlet kendi bağlıyor muhtemelen hakkın 500-1000 arasi.
En iyisi malları bölüş iki kuruş nafaka için uğraşma değmez tecrübeliyim bu konuda
Tamamen kalkmalı. Dolandırma amaçlı evlilik yapan kadın tazminat ödemeli
bence iste sonra istemediğin için pişman olursun aldığı paranın yarısını çok rahat alırsın
Eski eşinin kazancına ve çocuk olup olmamasına göre belirlenir.
Nafaka olayı kadar saçma birşey yok yok şu dünyda. Çocuk kimde kalıyorsa masrafların büyük kısmını o karşılamalı diğeri de destek olmalı. Kadına neden nafaka veriliyor anlamıyorum.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Merhaba.
Boşanma davası sırasında hem kadına hem de çocuğa bağlanan bir tebir nafakası vardır. Bu nafaka dava kesinleşinceye kadar devam eder. Dava sonunda hüküm kurulurken hakim usur oranına göre kadına bir nafaka belirler buna yoksulluk nafakası denir. Çocuğun nafakası ise iştirak nafakası olarak devam eder.
Kısacası eğer boşanma sebebinize bağlı olarak ağır kusurlu olarak tespit edilirseniz size nafaka bağlanmayacaktır. Fakat açıklamalarınızı hakim karşısında ispat ederseniz bu seferde sosyoekonomik durum araştırmasının sonucunu bekleyeceksiniz. Bu hususta dava sırasında bir araştırma yapılacaktır. Boşanma davası neticesinde maddi olarak yaşayacağınız sıkıntıda göz önüne alınarak size bir nafaka tayin eder.
Bunun için kanunda belirlenmiş maaşın dörtte biri gibi bir sabit oran yoktur. Fakat uygulamada aşağı yukarı gelirin dörtte biri, üçte biri gibi oranlar takdir edilmektedir.
Müşterek çocuğun velayeti sizde kalırsa yine çocuk içinde makul bir iştirak nafakası belirlenir. Nafaka ödenmediği takdirde icra yol açıktır. Ayrıca nafakanın ödenmemesi halinde nafaka alacaklısı, borçlunun tazyik hapsine çarptırılması için icra ceza mahkemesine şikayette bulunabilir. Bu şikayet 3 aylık hak düşürücü süreye tabidir.
Peki serap hanım eşler aralarında bir nafaka tespit etmiş ve anlaşmış olursa bu durumda mahkemenin seyri nasıl ilerler