Annesini azarlayan bir evlât hakkındaki tutumunuz nedir?

Esselâmunaleyküm..

Hâdislerde çokça bahseder ve gördüğümüz gibi kıyâmet alâmetlerinden çoğu gerçekleşmiştir. Rabbim iman üzere ölmeyi nasip etsin..
Bugün sâdece birinin üstünde durmak istiyorum,

Ömer bin Hattab (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:“Cebrail (Aleyhisselam), Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e kıyametin ne zaman kopacağını sorduğunda Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ona şöyle cevap vermişti:
−‘Bu konuda sorulan, sorandan daha bilgili değildir!’
Cebrail (Aleyhisselam):−‘Bana kıyametin alametlerini söyle’ dedi. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

−‘Cariyenin efendisini doğurması, çıplak, fakir koyun çobanlarının yüksek bina yapmada birbirleriyle yarışmalarını görmendir!’ buyurdu.”
Müslim
Bu hâdis hakkında birçok âlim açıklama yapmış olsa da ben en doğru olanı aktarmaya çalışacağım,

Çocuklar anne babalarına hürmetsizlik edecek, zamanla anne babanın değeri bilinmeyecek, hor görülecek, hizmet ettirilecek, azarlanacak, zulüm görecek, belki ne yapsa da kendini evlâtlarına beğendiremeyecek ve Cennetin, ayakları altında olduğu anneler unutulup bir kenara atılacak...

Bu görüş, cahiliye devrinde bu olayların gerçekleşmemiş olması, ahir zamanda beklenilen ve gördüğümüz şeyler olması hasebiyle daha isabetlidir..

Hem bu görüş Peygamberimiz aleyhisselâm'ın koyun çobanlarının yüksek bina sahibi olmaları alametine de uygundur.

Cariyeler ahir zamanda erkeğin yakını, sırdaşı olarak nitelendirilecektir.

Büyük bir adamın altında cariye olacak, #hür #kadın olmayacaktır...

Bundan dolayı Rasulullah (s. a. v) sözünü şöyle bitirmiştir;
“Çıplak koyun çobanlarının yüksek bina yapmada birbirleriyle yarışacakların görmendir!”

#Vesselâm
Güncellemeler
+1 yıl
“Biz insana, anne ve babasına karşı iyi davranmasını tavsiye ettik. Annesi zayıflık üstüne zayıflık çekerek onu (karnında) taşımıştır. Sütten kesilmesi de iki yıl içinde olur. (Onun için biz insana): 'Bana ve anne-babana şükret.' diye tavsiyede bulunmuşuzdur. Dönüş, ancak banadır."

"Eğer anne ve baban, bilmediğin bir şeyi bana ortak koşman için seni zorlarlarsa, onlara itâat etme. Ancak onlarla dünyâda iyi geçin. Bana yönelenlerin yolunu tut. Sonunda dönüşünüz yalnız banadır...
Güncellemeler
+1 yıl
O zaman ben size, yaptıklarınızı haber vereceğim.”

#Lokman, 31/14-15

“Erkek veya kadın, mümin olarak kim yararlı işler yaparsa, işte onlar cennete girerler ve zerre kadar da haksızlığa uğratılmazlar.”

#Nisa, 4/124