Merhabalar Bugün aşure ayının ilk günü, aynı zamanda Caferi inancını taşıyan vatandaşlarımız için Kerbela yas günüydü. Caferi derneklerinin İstanbul' da düzenledikleri etkinlikte Caferiler, peygamber efendimizin torunları Hz Hüseyin ve kardeşi Hasan' ın Kerbela' da şehit edilmesi canlandırarak onların çektiği acıyı hissedip gözyaşı döktüler Elbette zengin bir mozaik ülkeyiz. Aynı din içinde bile farklı inançlar olması son derece doğal diye düşünüyorum. Ancak benim de tanıdığım Caferiler var. Böyle kara çarşaflı değiller. Normal örtünen hatta başı açık olanlar var. Bu anma töreni bana kara çarşafın ne kadar gerekli olduğu sorusunu hatırlattı.
Peki senin örtünen değil, kara çarşaf giyen kadınlara bakış açın nedir?
Kara çarşaf tesettür giyiminde bir seçenek mi? Yoksa bir ideoloji mi?
Kara çarşaf tesettür giyiminde bir seçenek mi? Yoksa ideoloji mi?
(1. soruna cevabım) İnancı olan herkesin iki amacı vardır; (1) arınma, (2) medet umma. Ben kara çarşafa bi' şey demiyor, lakin bana kandırmacasız meddetsiz ve özgün etik içeren rasyonel bi' neden veya amaç uğruna yaptıklarını söylesinler ki, zihnimde kötü bi' şey olarak kalmasın. (2. soruna cevabım) Din, kişisel olduğu için ideolojiden ayrılır. Kişi, her hangi gruba uyma zorunluğu veya aile, çevre baskısı sonucu dini görevleri yerine getiriyor ise, bu kişiye "dindar" denilemez. Bu tören toplu olarak yapıldığı için ideolojidir bi' eylemdir. Tesettür, her ilahiyat profesörüne göre farklı tefsirleri var; eğer birini ele alır isem, diğerinin görüşe yanlış/yalan etiketi takmış olurum dolaylı olarak.
Yarı seküler bi' modern din anlayışı mevcut 21. yy insanında... Hiçbir dine karşı değer ama kişisel olarak birini seçiyor.
Hayat kadınların hayatı. Örtünüp açılmak onların tercihidir. Saygı duyarım her iki türlü haline de. Ben kendi annemden ve eşimden sorumluyum. Gerisi beni ilgilendirmez. Kimseyi de ilgilendirmemeli.
Mesela eşini sıkı fıkı örtüp açık kadınlara bakan erkekler var. Bunlar ‘sözde ve kaypak erkekler’ sınıfına giriyorlar. Rezilliğin dibidirler. Allah kadınları bu türlerinden korusun diyelim :)
Çarşaf vakti zamanında bir sahabenin hanımından ricası ile ortaya çıkmıştır. Farz değdi vacip değildir emir değildir ancak giyilmesinde de mahsur yoktur. Bahsettiğim sahabenin eşi ve kızı çarşıya alışverişe gitmiştir. O sırada sahabeyle gördükçe selamlaşan ancak ahlaksız bir adam sahabenin karısı ve kızını çarşıda görmüş ve bakmistir. Biraz sonra sahabeyle karşılaşır ve nasılsın hanımın ve kızını çarşıda gördüm der. Bunun üzerine sahabe üzülür ve hanımiyla kızını kıskanır. Eve geldiklerinde böyle erkeklerin sizi tanımasını dahi istemiyorum der. Daha kapalı giyinmeye çalışan kadın ve kızı çözüm olarak siyahlara bürünür. Kadın kocasını kırmaz. Bu kadar basit. Bir seçenektir.
Isteyen istediğini giyebilir seçim ya da ideoloji fark etmez isteyen g*tu bası açık gezer isteyen başörtü takar isteyen çarşaf giyer kişilerin insanların dini görüşü inançları onları ilgilendirir yeterki vatani bolmek adına birşey yapmasınlar zarar vermesinler
Çarşaf ı Şerif farzdır, birçok delilide vardır. İşte bir tanesi "Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve müminlerin kadınlarına söyle! Cilbablarından (çarşaflarından) üzerlerini sımsıkı örtsünler. Bu, onalrın tanınmalarına, tanınıp da eziyet edilmemelerine en elverişli olandır. Bununla beraber Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir."Ahzab,59Şayet bu Ayeti kerime cilbabtan bahsediyor derseniz şöyle açıklayalım:Evet ayette cilbab kelimesi geçmekte ve "Celâbib" diye zikrolunmaktadır. Celâbib kelimesi cilbabın çoğuludur. Cilbab ise Türkçe de "Çarşaf"manasına gelir."Bu arada, Kur'an'da çarşaf geçmiyor.' diyenler, şayet birebir çarşaf kelimesinin geçmesini kastediyorlarsa, o zaman doğru söylüyorlar, Kur'an'da Çarşaf kelimesi geçmez! Çünkü Çarşaf,' Farsça bir kelimedir. Ama Türkçemizde de kullanılmaktadır. Oysa Kur'an-ı Kerim Arapça indirilmiştir. Yani bu mantığa göre, yanlış anlaşılmasın ama Kur'an'da, 'namaz' kelimesi de geçmez,"oruç" kelimeside... Ya nasıl geçer?"Salat" ve "savm" şeklinde geçer."(Mustafa Özşimşekler)
*Akrabalarımın ve tanıdıklarımın bir kısmı da açık mesela;
*Küçük Nüans farkları olabilir, *Bazı kişilerin birbirini garipsediği zamanlara da şahit oldum.
Ama genellikle insanlar bribirlerine hoşgörü ile yaklaştığı sürece, bazı şeyleri duymazdan ya da görmezden geldiği sürece pek sorun olmadığını gözlemliyorum. Hayat bu çünkü, her türlü insan ile ister akraba olalım, ister markette ya da dışarıda bir yerde karşılaşalım illaki farklıyız.
Nasıl Afrika kabilelerin de çıplak durmak bir yaşayış biçimiyse, bu tarz giyinmekte bir yaşam biçimidir... bizi rahatsız eden bir durum yok... meselâ bize ters gelen bir durum, erkeğin etek giymesi. Ama İskandinav ülkerinin bazı kesimlerinde erkekler etek giyebiliyor, yöresel veya değil farketmez... kimse kimsenin ne giydiğine karşı tarafa zarar vermedikçe karışamaz...
Ülke olarak birbirimizin ne giydiğine değilde daha ciddi konulara el atsak gerçek refaha ereriz... Yakın tarihte eğitimde memurluk hayatında örtünmek yasaktı, kimse bu yasağın mantıklı bir açıklamasını yapamaz, ki yok zaten... Ha dersiniz ki tamamen örtülü bir kadın malesef ki terör eylemlerinde bu yaşayış biçimini suistimal ettikleri için diyorum, güvenlik için örtüsünü açması gerekir, ona katılırım. Ama onunda bir haddi hududu var...
Din diye. bir şey olmasa, bunları giyenlere aynı gözle bakılmazdı eminim. Günümüzde yaşanan olaylarben dahil çoğu insanın kafasında kara çarşaf giyenlerin şöyle böyle olduğunu söylüyor.
Herkes istediğini giyer ama eğer zihinleri kirli ve buna ek olarak o kirli fikirlerini yayarlarsa işte o zaman ne saygı duyarım ne de merhamet gösteririm.
Giysin çarşafını ama yeter ki insanların yaşamlarına müdahil olmasın...
Özgürlüğün dibine kadar yaşandığı bir ülkedeyiz!!! Buna binaen bir kimse nasıl istediği kadar açılabilir istediği kıyafeti giyebilirse hakeza bir diğer kişi istediği kadar kapanıp kara çarşaf giyebilir. Bu kimine göre bir seçenek kimine göre ideolojilerine olan bağlılıklarının göstergesi. Hristiyan birinin haç takması gibi örneğin.
Kara çarşaf veya başka bir şey, eğer örtünüyorsa bir kadın ne gösteriş için nede koca için örtünmeli, Allah için örtünmeli, pantolon giyip üstüne az götü kapatıp sonra çiçekli eşarbını bağlayıp makyaj yapıp Amanda kapalıyım diyen tiplere oranla Çarşaflı kişiler Allah için kapanan kişilerdir. Ya açık ol ya da gerçekten Allah için kapan
benim görüşüm pardesu ve başörtü tabiki olabilir ama karakar carsaf giymek benim icin kotu bir görüntü insan kendini yok sayiyo.. hem kotu ye bile kullanan olabilir icindeki hirli mi hirsiz mi? erkek mi kadin mi? bilinmiyor yuz gorunecek sekikde normal kapanmak lazim madem uzuvlar belli olmayacak. siyah carsafa gerek yok diye düşünüyorum. caferilere saygim sonsuz ama ama bazilari o torenlerde kendine iskence edip kirbaliyorlar bu inancimizda yok.
Ben, farklı bir görüş paylaşmak istiyorum izninle Funda. Yüce Allah, kadınların saçlarının görülmesini haram kılmış ve bu doğrultuda inanarak kapalı kadınlar için hiçbir sözüm yok olamazda zaten, kendi isteğidir. Ama isteği dışında zorla kapatılması beni çok düşündürmüştür..
Ceferiler ne yapar ne eder bilmemde carsaf onlara ozgu bir durum degil kurani kerimde tesettur cilbab diye tasvir ediliyor hocalarsa cilbab arapcada carsaf anlamina gelir diyorlar vücudu kapatan hatları belli etmeyen dis giysi olarak nasil acik bir bayan farkli giyim tarzları tercih edebiliyorsa tesetturluler arasindada farkli tarzlar var carsafta bunlardan biri yani bir secenek kimi ferace giyer kimi tunik pantolon simi şal kimi esarp takar bakis acim kimse kimsenin isine karismasin islamiyete inanan herkes cennetide cehennemide biliyor tercih meselesi😉
-İkisi de olabilir ama dinen öyle olması gerektiğini düşünmeyen biri öyle giyinmez, herhalde yani ideolojik olarak öyle kapanan daha çoktur, sanırım ama yine de genellemek istemem. Sırf zevk için de giyen vardır, belki. -Herkese aynı gözle bakıyorum: İnsan
Bize ne arapların kendi içindeki taht kavgasından? Kerbela siyasi bir olaydır. Peygamberimiz uhudta bile yas tutturmadıysa bu matem geleneği nedir? Kime kin beleniyor? Çarşaf konusuna gelince kimsenin kültürü rengi dili dini yaşamı hayatı içtiği yediği giydiği benim kararım değil. Özgür olmalı herkes.
Dinimiz kadınlara el , yüz ve ayak hariç örtün diyor. Yani saçlar dahil. İslamiyette tek doğru yol fırka i naciye yani ehli sünnet vel cemaattir. Bir sahih hadisi şerif var. Benim ümmetim 73 fırkaya ayrılacak , 72 si cehenneme , sadece 1 i cennete gidecek.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
Herkesin kendi dinidir ama aşırı derecede abartıp kendine eziyet edermişcesine kapanmayacaksın misal yüzünü örtüp üstüne gözlerinide örtmeyeceksin yani bu eziyete giriyor yazık erkekler tahrik olmasın diye kapanıyor kadınlar erkeklerde keşke gözlerini örtse.
İsteyen istediğini giymeli.. Tesettürsüz (açık demeyi sevmem) tesettürlüye (kapalı demek anlamsız) tesettürlü de tesettürsüze saygı duymalı.. Göbeği açık kardeşimiz ne kadar normal karşılanıyorsa, çarşaflı arkadaşımız da o kadar normal olmalı.. Yok başörtüsü siyasi simgedir, yok çarşaf ideolojidir.. Benim tek derdim var, Bu vatan toprağında, herkes birbirine saygılı olsun, siyah en güzel beyazda, siyahı da en güzel beyazın belli ettiğini unutmasın..
Kara çarşaf din ideolojisine bağlı bir seçenektir, kullanana veya kullanmayana saygu duymak lazım , insan olması durumunda elbiseninin hiç bir önemi yoktur
Dinimizi yaşarken içinde bulunduğumuz çağa da ayak uydurabilmek önemli diye düşünüyorum dinde bu kadar kapalı olma çarşaf giyme hükümlülüğü yok insan dinini zaten kapalı kıyafetler giyerek yaşayabilir kanaatindeyim😊
Bence bir tercih, kimse kimsenin hayatına karışmaz. İsteyen istediği gibi giyinir nokta.
6
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Cehaletin simgesi olarak görüyorum. Her yeri dövmeli kıçı başı açik piercingli bir kadınla, kara çarşaf giyinen kadınlar iki uç noktanın ortak cahilleridir.
Secenek degil ideolojide degil allah cc. Nun emri ayrica carsafin bu resimdekiler olmadigini bildigine eminim bunlar bildigin ferace carsaf tek parcadir
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Herkes kendi düşüncesini ve kendi inandığı gibi yaşasın herkes istediğini yapmakta özgürdür bir insan nasıl giyindiği nas davrandığı Allahla onun arasındadır kimseyi ilgilendirmez herkes inandığı ve mutlu olduğu gibi yaşamalı ve kimse düşüncelerini başka bir kişiye kabul ettirmeye çalışmamalı
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
saygım var karışmam onlara ama muhatap olmak durumunda kalırsam 2. sınıf insan muamelesi yaparım köle olarak görürüm. çünkü kadının 2. sınıf insan olduğunu kabul etmiş ona göre yaşıyorlar. ben de onlara gerektiği gibi davranırım.
İslamda kara çarşaf yoktur , bu giyim sadece arap kültüründen geliyor
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
Carsaf islam oncesinde de araplarda vardi Yuzu acik olabilir elleri acik olabilir zira yuz ve eller konusunda bir hukum yok Kaldi ki Kuransa sacinizin bir teli bile gozukmesin diye bir ibarede yok
herkes nasıl istiyorsa öyle giyinsin ideolijiyse bile bir yere kadar olduğunu düşünüyorum
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Önemli olan uzuvlarını örtmek, bol ve görünmeyecek sekilde.. ama sahabe döneminden ve osmanlı ecdadımızdan böyle gelmiş, hem müslümanım diyeceksin hem çarşaf giyene laf edeceksin senin kafandaki din islam mı biraz arastır derim bu kişilere
Ben ideoloji olarsk giymiyorum herhangi bir cemaat altında yaşamıyorum cilbab ayeti var ama farklı yorumlanır. Cilbab geniş uzun dış örtü ama bu siyah olmalı mı başla alakalı mı farklı görüşler var sonuç itibari görüşler de insanlara ait net bi şey yazmıyor. Benim için tercih cilbabın içinde çok mutlu huzurluyum. Kimseyi tahrik etmediğime inanıyorum modern tesettür yine oldukcs kadınsıyken cilbab çarşaf kadınsı değil gibi geliyor
En İyi Cevaplar