Bir köpeğin dostluğu, bir dostun köpekliğinden iyidir.
Sosyal medyada gezinirken bu gözü görünce aklıma bu hikayeyi anlatmak geldi. Gerçekten de bir köpeğin dostluğu iyi midir ? Elbette ki iyidir. Hikayemiz Japonya'da geçiyor. Tokyo Üniversitesinde görev alan Profesör Hidesaburo Ueno, bir gün bir köpek sahiplenmek ister. Ve köpek sahiplenme isteğinden dolayı "Akita " cinsinden yavru köpeği sahiplenir. Bu yavru köpeği sahiplenen profesör,köpeğe Hachiko adını vermeye karar vermiş. ( Hachiko: Japonca'da sekiz tane anlamına gelmektedir)

Profesörün evi ile üniversite uzak olduğundan dolayı hafta içi her gün okula gitmek için metro istasyonuna gidip metroya binmesi gerekiyormuş. Hachiko sahibi ile her gün Tokyo’da bulunan Shibuya İstasyonuna kadar gelir, onu işe uğurlar, eve döner ve her akşam aynı saatte istasyona geri dönerek sahibini aynı yerde bekler. Günler boyunca her sabah birlikte metroya giderlermiş. Sahibini yolculadıktan sonra Hachiko eve tek başına geri dönermiş. Ve Hachiko her akşam da sahibini karşılamak içinde istasyona geri dönermiş. Profesör bile köpeğin saatleri nasıl hesaplayıp onu karşıladığına anlam veremezmiş.

Günler boyunca her sabah metroya birlikte gidip akşam karşılarmış Hachiko. Günler böyle devam ederken 1925 yılının Mayıs ayında bir sorun çıkmış ve Hachiko sahibi karşılamak için istasyona gittiğinde sahibi metrodan inmemiş. Hidesaburo Ueno inme geçirir ve hayatını kaybeder. O günden itibaren Hachiko’nun hüzünlü hikayesi başlar.

Hachiko her akşam yeniden istasyona gelir ve sahibini beklemeye devam eder. Yeni sahiplerinin hepsinden kaçarak Tokyo’ya geri döner, evde kimsenin olmadığını görünce istasyona döner ve her akşam aynı saatte, aynı yerde istasyonda hiç gelmeyecek sahibini beklemeye devam eder. İstasyondaki yolcular da her gün köpeğin aynı saatlerde gelip-gitmesine aşina olduğundan Hachiko alışmış ve sevmişler. Günlerce hep istasyona gelip metrodan sahibinin inmesini bekliyormuş. Ta ki 8 Mart 1935 tarihine kadar. Hachiko 11 yaşında gözlerini yumduğu ana kadar bu bekleyiş sürer gider.

Profesör Ueno’nun aynı zamanda Akita türleri hakkında çalışmalar yapan eski öğrencilerinden birisi Hachiko’yu takip ederek hayatı hakkında bilgi edinir ve bu sadık köpeği bir çok makalesinde yayınlar.
Makale ünlü bir gazete yayınlandıktan sonra Japonya'da ulusal kahraman haline gelir Hachiko. (makale ve araştırma Hachiko öldükten sonra oluyor) Japonlar aileler içinde kahraman olan bir sadakat timsali haline gelir ve bu sadakati ölümsüzleştirmek adına Hachiko'nun naaşını doldurup profesörünün mezarının yanında bir anıt yaparlar.
Hachiko'nun doldurulmuş bedeni

Hachiko heykeli

Profesörün mezarı ve Hachiko anıtı

Bu ulusal kahramanlık hikayesi elbette ki sadece Japonya sınırlar çerçevesinde kalmadı. Dünya çapına yayıldı ve popüler olmaya başladı. O kadar popüler olmaya başladı ki filmini bile çektiler.

Filmi merak edip izlemek isteyenler için bir afişini koydum. Dünya çapına namı ulaşır da Türkiye'ye ulaşmaz mı ? Tabi ki ulaşır. Türkiye'de de Hachiko'nun namı duyulmuş adına bloglar ve dernekler bile açılmış. Merak eden hayvanseverler için:
Hachiko
Demek ki neymiş : Bir köpeğin dostluğunu hor görmemek lazım. Her insan olan bu köpek gibi vefakadar, sadık bir dost olamaz. Sevdiği insanı ölümü pahasına beklemiş.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Dünya Kupası
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
En İyi Cevaplar