Çocuk İstismarı Konusunda Toplumca Neler Yapılabilir?

Gizli Üye

Merhaba 🌺

Bugün toplum olarak hepimizi ilgilendiren bir konuya değinmek istiyorum. #ElmalıDavası ve niceleri gibi çocuk istismarı hakkında birçok haber okuyoruz, duyuyoruz ve bu durumda neler yapmamız gerektiğini maalesef bilemiyoruz. Aslında herkesin, kendince yapabileceği bir şeyler var, az ya da çok... Bir de bu konuya genel olarak toplumsal bilinç konusu altında bakmak gerekiyor çünkü sadece birkaç kişinin bunlara dikkat etmesi yeterli değil. Çoğunluk olunmalı. Bu tarz konularda özellikle sosyal medyada kin ve nefret kusup ayaklanmak çare değil. Elbette ses getirir, ama dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Çocuk ve çocuk hakları hakkında bilgilenmek adına bu hususlara özen gösterilmeli, çünkü verilen tepkiler mağdur çocuğa daha çok zarar verebilir. Bu en önemli noktalardan biridir.

Çocuk İstismarı Konusunda Toplumca Neler Yapılabilir?
Çocuk İstismarı Konusunda Toplumca Neler Yapılabilir?

Çocuk İstismarı Konusunda Toplumca Neler Yapılabilir?

Çocuğun kişisel bilgilerinin gizliliği korunmalıdır.

Çocuk İstismarı Konusunda Toplumca Neler Yapılabilir?

Öncelikle mağdur çocuğun, mozaikli ya da karartılmış bile olsa, hiçbir şekilde fotoğrafı paylaşılmamalıdır. Bunun yanı sıra, çocuğun iletişim bilgileri, okulu, arkadaşları yani kısacası kimliğini açık edecek hiçbir bilgi paylaşılmamalıdır. Çocuğun gizlilik hakkı kuralı asla çiğnenmemeli ve geleceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Çocuğun çevresiyle ilgili yorumlar ve eylemler yapılmamalıdır.

Çocuk İstismarı Konusunda Toplumca Neler Yapılabilir?

Çocuğun kişisel bilgileri gibi evi, ekonomik durumu, kültürü, memleketi hakkında da yorumlar yapılmamalı ve konu bu şekilde genişletilmemelidir. Elbette bu gibi durumlarda ben de sizler gibi çok sinirlenip sesim çıktığı kadar bağırmak, protesto etmek istiyorum, ama düşünerek hareket etmek önemli. Bu yüzden konuyla ilgili o çevrede eylemler yapılmamalı. Bu durum çocuğu ve ailesini daha travmatik bir hale sokacaktır. Gerekli organlara şikayetler yazılmalı, imzalar toplanmalı. Bu şekilde toplum olarak hareket edilmeli.

Konuyla ilgili kulaktan dolma bilgiler paylaşılmamalıdır.

Çocuk İstismarı Konusunda Toplumca Neler Yapılabilir?

Konuyla ilgili herhangi birinden duyulan bilgilere itibar edilmemeli, her şeye inanılmamalı ve paylaşılmamalıdır. Sadece olayın bizzat tanıkları ve yasalarca uygun görülmüş avukatları gibi kesin bilgi veren kişilerin yazılı olarak beyan ettikleri bilgiler esas görülmelidir.

Konu derinlemesine, her detayıyla paylaşılmamalıdır.

Çocuk İstismarı Konusunda Toplumca Neler Yapılabilir?

Olay nerede, nasıl olmuş gibi detaylar asla konuşulup paylaşılmamalıdır. Bu detaylar hem çocuğa hem de aileye zarar verip daha çok can acıtacaktır. Ayrıca sosyal medyanın artık herkes için kolayca ulaşılabilir olduğunu düşünüp bu detayların belirli haber organları aracılığıyla diğer çocuklara da ulaşabileceğini ve travmaya sebep olabileceğini unutmayın.

Görsellerin doğru kullanımına dikkat edilmelidir.

Çocuk İstismarı Konusunda Toplumca Neler Yapılabilir?

Bu gibi durumlarda kullanılan temsili fotoğrafların anlamı ve etkisi çok önemlidir. Ağzı kapatılmış çocuk fotoğrafları ve animasyonlar, çocukları kurban, hatta daha kötüsü pornografik öge haline getirebilir. Bu yüzden bu görseller doğru değerlendirilmelidir. Her ne kadar engel olunmaya çalışılsa da, bunları bazı çocukların da gördüğü hesaba katılmalıdır.

Peki bu yüz kızartıcı, hayat karartıcı olaylar olmadan önce neler yapılabilir?

Maalesef bu olayların failleri toplum içinden çıkıyor ve biz her seferinde caydırıcı, ağır cezalar verilmesini istiyoruz, bekliyoruz ama çoğu zaman öyle olmuyor. Bu yüzden önceliğimiz toplum olarak bu tür olayları önleme, çocukları koruma adına olmalıdır.

Bu bağlamda,

  • Sosyal medya paylaşımlarında cinsel istismarın her türlüsünün suç olduğu vurgulanmalı.
  • Bu gibi durumlarda mağdurun yanında olunup korunduğuna ve faillerin aşağılanıp dışlandığına, gerekli cezayı mutlaka aldığına yer verilmelidir.
  • Bilinçli şüphecilik esas alınmalıdır. Bu konuda paranoyaklığa yer vermeden çocukların, yabancı kişilerden uzak tutulması gerekir. Çocuk, birinin kötü olduğunu ve niyetini anlamayabilir ama yetişkinler bunu kolayca yorumlar.

Ne demiş Yaşar Kemal; "O iyi insanlar, o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık."

  • Çocuklar öfkesini ve korkusunu yansıtmaya korkabilir. O yüzden bir ebeveyn olarak, onu büyütürken şunu her zaman vurgulayın; 'Sen bir bireysin. Duyguların ne olursa olsun, özgürce ifade etmelisin. Hislerini açıklamaktan çekinme. Her zaman, her halükarda yanında olacağız.'
  • Bilirsiniz, bazı akrabalar çocukları zorla sever. Çocuk istemediğini ifade etse de ebeveynler bunun ayıp olduğunu, sevdirmesi gerektiğini söylerler. Bu yanlış bir tutumdur. İstemediği takdirde, sevmek için bile olsa, çocuğa kimse dokunamaz! Bu baskı yapılmamalı ve sevilmek istemiyorsa sesini yükseltip direnç göstermesi gerektiği öğretilmeli.
  • 'Bedenim bana aittir. Rızam olmadığı sürece dokunamazsın' bilinci ve farkındalığı küçük yaşlardan itibaren öğretilmeli. Çocuk, kendi bedeni üzerinde hakimiyeti ve söz hakkı olduğunu bilmeli.

Lütfen 'Bunları zaten biliyoruz' demeyin. Bilenler elbette var, ama amacımız bilmeyenlere ulaşmak ve farkındalığı arttırmak! Maalesef, gerçekten kötü bir devirde yaşıyoruz. Şartları iyiye yönlendirmek de toplumca bizim elimizde!

Çocuk İstismarı Konusunda Toplumca Neler Yapılabilir?
46 Cevap