Tartışmaya Girdiğimizde Nasıl Sakinleşebiliriz?

_Müennes_

Esselâmu aleyküm.

Günümüzün en büyük problemleri arasında sayabileceğimiz bir konu "tartışmak". Bunun sebepleri de tahammülsüzlük ve sinirlilik hali. Bu çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Birkaçını örnek verecek olursam;

Tartışmaya Girdiğimizde Nasıl Sakinleşebiliriz?

-Gün içerisinde belli bir vakitten fazla çalışmak.

-Uykusuz kalmak.

-Haksızlığa uğramak.

-Zararlı besinler tüketmek, örneğin; sigara içmek.

-Telefon kullanmak, yani mavi ışığa maruz kalmak.

-Gürültü, yüksek ışık.

-Ve belki de oturduğunuz mekanın sahip olduğu renk...

Kendimden örnek verecek olursam;

Benim de bazen öfkeme hakim olamadığım zamanlar var. Bunun sebepleri başında insanlar gelse de her defasında fark ediyorum ki tartışma; insanların birbirini anlayabilmesinden ziyade, tartıştığınız kişiyle aranızın daha çok açılmasına ve birbirinizden nefret etmenize kadar gidebiliyor. Bunu önlemek için biraz daha anlayışlı ve biraz daha sakin olmalıyız. Çünkü her insan hata edebilir. Ancak affetmekte bir erdemdir. Bu sayede insanlar hem birbirini üzmemiş olur, hem de birbirini anlayabilmeleri için bir zaman bulurlar.

Bu sebepledir ki Peygamberimiz aleyhissalâtu vesselâm bir hâdisinde;

"Güçlü bir pehlivan, güreşte herkesi yenen kimse değildir. Güçlü bir pehlivan ancak öfke zamanında nefsine mâlik olan ve öfkesini yenen kimsedir" (Müslim, Birr ve Sıla, 107). buyurur.

Öfkeyi yenmek için de;

"Ben bir kelime biliyorum ki, eğer şu adam o kelimeyi söylese muhakkak öfkesi geçer. O kelime: Eûzü billahi mineş-şeytânirracîm", sözüdür" (Müslim, Birr ve Sıla, 109). buyrulmuştur.

Nitekim öfke şeytandandır. Ve şeytan ateşten yaratılmıştır. Atesi söndürmekte su ile olur. Bu yüzdendir ki hadislerde yine öfkeyi yenmek için abdest almak ta tavsiye edilir.

Tartışmaya Girdiğimizde Nasıl Sakinleşebiliriz?

Veyahut namaz kılmak, yani Allah huzuruna çıkmak ta öfkeyi dindirir. Bir müddet oturmak ya da uzanmak ta bu çözümler arasında zikredilebilir. Bunları ne kadar çoğaltsak da, hepsi şeytanın aldatmacasından uzaklaşmak içindir. Biz de öfkemizi kontrol etmeli yani bize zarardan başka bir getirisi olmayan ve hatta iki tarafın da üzülmesine yol açan bu durumdan kendimizi alıkoymalıyız.

Tüm bunların yanında haksız olduğunda tartışmaya son veren kişiye Cennet'in kenarında bir ev verilirken, haklı olduğu halde tartışmaya son verene de Cennet'in ortasında bir ev vaat edilmiştir.

Bunu hadiste görebiliriz,

Ebu Ümame (ra) anlatıyor: Resulullah (sav) buyurdular ki:

"Kim haksız olduğu bir münakaşayı terk ederse, kendisine cennetin kenarında bir ev kurulur. Haklı olduğu bir münakaşayı terkedene de cennetin ortasında bir ev kurulur. Kim de ahlakını güzelleştirirse, ona da cennetin en yüksek yerinde bir ev kurulur.”

(Tirmizi, Birr 58)

Bu derecedir ki, tartışmak büyük meseledir. Yani karşılığında Cennet bile vaat edilmiştir.

Hepimiz biliyoruz ki insanlar konuşarak anlaşırlar, ancak bu tartışmak demek değildir.

Tartışmaya Girdiğimizde Nasıl Sakinleşebiliriz?

Sözlerin hakimi bizleriz. Ağızdan çıktığında bizler köleleri oluruz. O hâlde kişi ne konuştuğuna dikkat etmeli, Konuşmadan evvel gerekirse on defa düşünmelidir. Ve en büyük imtihan cahille karşı karşıya kalmaktır ki, Allah şöyle buyurur;

Sen af yolunu tut, iyiliği emret ve cahillerden yüz çevir.

A'râf Suresi 199. Ayet

inşaAllah birbirimizi kırmadığımız ve birbirimizi üzmediğimiz bir ömür geçiririz.

#Vesselâm

Tartışmaya Girdiğimizde Nasıl Sakinleşebiliriz?
3 Cevap