Soru oldukça zor ve üzerinde düşünülmesi gerekiyor. Ben turizmciyim ve bu anlamda her boyutu ile beni ilgilendiriyor.
Hepimiz ve elbette Kültür ve Turizm Bakanlığı da sürmekte olan pandemi krizine karşı Türkiye turizmini korumak ve ayakta tutmak için mücadele ediyoruz.
Bu ifade ve bu mesaj ile takılan bir maskenin etkisini ve karşı tarafta bırakacağı izlenimi tahmin etmek pek kolay değildir.
Ama şundan eminim ki, Bakanlıkta birileri sadece bu krize çözüm üretebilmek için çabalıyor. Bir maskeden yola çıkarak Bakanlık çalışanlarını ve bu projeye imza atanları neredeyse hain noktasında görmek çok ahlaki bir yaklaşım olmaz.
Bir çok turizm profesyoneli bu maskeyi eleştiriyor.
Haklı oldukları taraflar var. Onlara da saygı duyabiliyorum. Ama vur dediğinde de öldürmemek gerekir.
Bana gelince. Ben bu maskeyi takmam. Dahası var. Otellerimizde de çalışanlarımızın takmasına pek sıcak bakmam.
Böyle bir mesaj bana biraz abartılı, biraz aşırı zorlama geliyor. Aman bu cümleden maske karşıtlığı gibi bir anlam çıkmasın. Tam tersi, işletmelerimizde maske takılması konusunda çok yüksek bir hassasiyetimiz var. Hiç taviz vermiyoruz.
Maske üstünde illa bir mesaj olması gerekiyor ise, daha samimi, daha basit bir cümle olabilirdi. Biraz da Türkiye kamuoyunun tepkilerine dikkat etmek gerekirdi.
Eğer, Bakanlık Turizm STK'ları, meslek örgütleri, sanatkarlar ve tasarımcılar ile birlikte bir çalışma yaparak bir kaç model oluştursaydı, daha fazla kabul görecek bir seçim yapılabilirdi. Bu hali ile çok eleştiri aldı. Bir de bu sorunun ası muhatabı turizm çalışanları. Onların tavrı ve bakış açısı önemli.
Bizleri rahatsız eden Turizm için harcanan çabadan çok Turistlere imtiyazlı davranılmasıi Türk Vatandaşlarını sıkı denetim yapılması. Salgının dünyaya yayılığ her ülkeyi etkilediği bir dönemin zorluklarını yaşıyoruz. Neredeyse her ülek (turizm gelirine ihtiyaçları olsa dahi) ülkeye girenleri daha sıkı kontrol altına alıyor. Bizim ülkemizde ise kısıtlama yaşanırken turistlere gezme hakkı, deniz giren vatandaşa ceza, turiste buyrun girebilirsiniz tavrı, şimdi de turistlere kendimizi ispat için aşılıyız buyrun gelin mesajı. Bu dönemde aslı görmek istediğimiz kendi devletimizin bizlere "siz güvendesiniz, yurtdışında virüsün gelmesini şu şu yollarla engelliyoruz, turistler de şu şekilde ko ntrol altındadır" olacağına, "biz vatandaşımızı kontrol altına aldık siz keyfinize bakın" mesajı hepimizi çileden çıkardı. Mental olarak da insanların sabrının sınırında olduğu bu günlerde, turizm sektörünün bu konudaki ekonomik mazeretleri açıkçası geçersiz hale geliyor. HES kodu ile bizler kontrol altında iken milyonlarca yabancının virüs yayma riskine neden biz maruz kalacağız ki?
@Cailleach Yorum için teşekkürler. Ben genellikle sertleşmeden ve dikleşmeden, sakin bir mesaj vermeyi tercih ederim. Hayatım boyunca keskin olmadım. ( Üniversite yıllarım hariç) Burada amacım üzüm yemek. Bağcıyı dövmek değil. Kaldı ki sakin bir dille de karşı olduğumu belirttim. Bu söz kime ait bilmiyorum,. Çin Atasözü olmalı. " Fısıldanan sözler, çok kere yüksek sesle söylenenlerden daha uzağa gider.".
Bakanlıkta birileri krize çözüm olarak değil bilhassa krize ortak oluyorlar liyakat bu noktada devreye giriyor işte. Adil Bey’in yorumunu ise enteresan buldum zira ne şiş yansın ne kebap tadında bir görüş olmuş. ortada bir ihanet var evet 😏 Hatta o kadar farkındalar ki yapılanın ne kadar saçma olduğunun kaldırıldı görseller ve tanıtım filmi. Kendi milletini bu şekilde aşağılamak nedir? ENJOY ne demek ayrıca yahu! İngilizce de bilmiyorlar belli! Tepe tepe kullanın bizim insanımızı demişler resmen... daha başarılı bir pr ile tüm turizm çalışanlarının covid aşısı olduğu iyice belirtilemez miydi? Rezillik gerçekten.
Eski bir turizmci olarak (tur rehberi) söylüyorum, bu soruyu çok soracak turistler. Hani gülerler de yani. Rezalet bir durum bana göre. Eskiden köpeğiniz aşılı mı diye sorardı insanlar şimdi aşılı mısınız diye soracaklar bu gülünç, küçük düşürücü. Peki çok iyi bildiğim bir şey var, genç turistler genelde seks turizmi için geliyorlar, Alanya full. Sağdan soldan Alanya'ya dışarıdan gelen sezonluk iş bulmak için gelen tonla genç var. Onların ilişkide kaptıkları/bulaştırdıkları aşısız insanlar nolacak? ya da gelen turist aşılı mı asıl mesele o. Bu bildiğiniz ayrımcılık
Bence şık tebessüm ettiren ama sağlık anlamında çokta anlamı olmayan bir durum. Görsel olarak ve turizm çalışanlarını ayırmak anlamında belki faydası olabilir.
Size Soruyorum Dünya da hangi ülke Türkiye kadar böyle Turistlere kıyak yapıyor.. ve asıl sorulması gereken en büyük soru Peki Hangi Türk Gittiği Ülke de Bilhasda Gideceği Ülke de eğer Tam Kapanma yasağı varsa O ülkenin sokaklarında İstanbuldaki Turistler gibi rahat gezebilecek? Dibimizdeki Yunanistan bile Türkiyeye Tamamen giriş yasağı yaptı, Bırakın o ülkeler de tam yasağın olduğu zaman bir Türk gitsinde o yasaklı ülke de hele salgın dönemin de sokakda ben Turistim gezebilirim desin? bakalım ne olacak, ve Birçok ülke Tam yasakların olduğu zamanlar Türkiyeyi Turizm de İkinci sınıf muamelesi yapıyor Seyahat yasakları koyuyor, Peki İkinci Sınıf Türkiye O avrupa ülkelerine onların yasakları olduğunda seyahat yasağını o ülkelere koydu mu herşey ekonomide bitiyor Kabul edin Türkiye İkinci Dünya Ülkesidir
acı verici vay be dedirtici. para nelere kadir. aynı özveri keske yerli türistlere de yapılsa. ben kendi adıma bir turist olarak bu maskeyi görmekten etkilenmem. ama tabi baska insanlara artısı olabilir. ama bi de gelde inan. belki de asılanmamıs da olabilir.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Türkiye'de dolar rezervi ne kadar kaldı? Türkiye'nin zaten bitmesini ezilmesini isteyen ülkelerin yöneticilerin eline çok güzel bir koz geçti kendi vatandaşlarının önünü kesmek için turizmi bitirmek için 'korona'. Yönetim ne yapsın? Bir şekilde turizmi güçlendirmek için bir şeyler yapmak zorundaydı. Asıl amaç formula ve şampiyonlar ligi finaliydi ama maalesef amaca ulaşılamadı. Geriye ne kalıyor ki?
Tabii ki takmamalılar ne o öyle aşağılanmak gibi takma zorunluluğu olmamalı kesinlikle hatta gelen turistlerin takması daha doğru olur biz bu kadar kapanmışken işsiz kalmışken onlar ben aşılıyım diyerek ifade etmeli
Mantıksız olmasından ziyade çalışanlar şahsında tüm ülke halkına tartışmasız çok büyük bir hakaret ve saygısızlık bu yapılan. Dışarda millet gülüyor bize türkler turistler için evde en güvenli yer orası bu ne demek? Devlet erkânı neden görmüyor görmek istemiyor bunları. İnsan haysiyeti onuru için yaşar. Tüm halkın onurunu zedelemekten hatta yok saymaktan başka bir şey değil. Yazık bize
Bunun hiç bir akıla mantığa yatar bir tarafı yok mezbaha da değiliz ne demek hayvan damgalar gibi insanı fişlemek böyle. Büsbütün hakaret bu kendi ülkene, kendi insanına yani millet elin turisti gelip rahat edecek diye ben aşılıyım keyfine bak tarzı bir sloganla çıkmak ben niye böyle birşeye gireyim turiste birsey olmasın diye çalışanları aşılamak yerine turistlerin tehtit olmadığını önden aşılandıgı teyit edip garantilesin senin önceliğin kendi halkının sağlığı turistlerin keyfi değil.
Yurtdışındaki tüm haberler Türkiye'deki bu maskeleri ''damgalı eşeklere'' benzettiği hatta ''Türkiye kendi halkını evlere tıktı şimdi de turistlerden medet umuyor'' tarzı haberler gündem oldu. İsrail ve İspanya gibi ülkeler reklamlarında ''bizde herkes aşılı'' derken Türkiye'de böyle bireyi alt sınıfa atarcasına ve sadece maske takmasıyla aşılı olup olmadığı belli olmayacağı için turistleri Türk'lerin gözünü boyadıkları gibi boyayacaklarını zannediyorlar. Efendim bu politiktir.
Çok gereksiz bir uygulama.. açıklama yapılsa yeterliydi. Sonuçta personel aşı olmuş denirdi biterdi. Maske neyi ispatlıyor ki ayrıca. Aşı olmadan da takılabilir.. bir de enjoy çok saçma bir kelime olmuş
O videoyu hazırlayanlardan, ona harcanan paranın hesabı sorulmalı
3
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Türk insanı en kötü muameleyi en kötü ürünü en kötü kaliteyi en sağlıksız gıdayı sonuna kadar hak eden tek ülke halkı bence 😪 Fare zehri koysalar gıkı çıkmaz. Hayvan yerine konulsa ağzını bıçak kesmez.
1 ülke 1 toplumdur. Vergi veren ülkelerde bireysellik diye bişi yoktur toplum bazında. genele bakılır ve kanıya varılır. 1 ton patateste 1 tane çürük olması yeter örneği.
Adil Gürkan çok güzel yanıt vermiş, bir profesyonel olarak. Bence profesyonelinden başka kimseye de bu işte laf düşmüyor. Çalışanların fikirleri sorulmalı bence de.
Aşılanan ülkelerde genelde maske takmadıklarını görmüştüm. Hem aşılı hemde maske takıcak? Aşağılamak için mi yapmışlar? Cinsim diyede ibare gelicek miş
Burada anlaşıldığı gibi gene turistler. Türkiye vatandaşlarından daha değerli önceliğimiz şimdilik sağlık olmalı zaten bir çok yer kapalı insanımız mağdur.. bide saçma aşılıyım maskelerini çıkarmışlar. Sizin derdiniz ne?
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Bunu şey gibi düşünelim; Sünniler, Aleviler, Kürtler ve Lazlar üzerinde ben Sünniyim, ben Aleviyim yazılı maske takıyorlar. Kişiler de hangisine güven duyuyorlarsa o kişiden hizmet alıyorlar. Aşı: Güven diyorsunuz ya, o yüzden güven yazdım. Şimdi böyle saçmalık olur mu yani, bundan bir farkı kalmıyor ki yapılan şeyin. Hiçbir şekilde doğru bulmuyorum.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Bence yurt dışından gelen turistlere bu yazılmalı kendi ülkemizde biz rencide ediliyoruz.
Merhaba @Eʟᴘʀᴏғᴇꜱꜱꜱᴏʀ
Soru oldukça zor ve üzerinde düşünülmesi gerekiyor. Ben turizmciyim ve bu anlamda her boyutu ile beni ilgilendiriyor.
Hepimiz ve elbette Kültür ve Turizm Bakanlığı da sürmekte olan pandemi krizine karşı Türkiye turizmini korumak ve ayakta tutmak için mücadele ediyoruz.
Bu ifade ve bu mesaj ile takılan bir maskenin etkisini ve karşı tarafta bırakacağı izlenimi tahmin etmek pek kolay değildir.
Ama şundan eminim ki, Bakanlıkta birileri sadece bu krize çözüm üretebilmek için çabalıyor. Bir maskeden yola çıkarak Bakanlık çalışanlarını ve bu projeye imza atanları neredeyse hain noktasında görmek çok ahlaki bir yaklaşım olmaz.
Bir çok turizm profesyoneli bu maskeyi eleştiriyor.
Haklı oldukları taraflar var. Onlara da saygı duyabiliyorum. Ama vur dediğinde de öldürmemek gerekir.
Bana gelince. Ben bu maskeyi takmam. Dahası var. Otellerimizde de çalışanlarımızın takmasına pek sıcak bakmam.
Böyle bir mesaj bana biraz abartılı, biraz aşırı zorlama geliyor. Aman bu cümleden maske karşıtlığı gibi bir anlam çıkmasın. Tam tersi, işletmelerimizde maske takılması konusunda çok yüksek bir hassasiyetimiz var. Hiç taviz vermiyoruz.
Maske üstünde illa bir mesaj olması gerekiyor ise, daha samimi, daha basit bir cümle olabilirdi. Biraz da Türkiye kamuoyunun tepkilerine dikkat etmek gerekirdi.
Eğer, Bakanlık Turizm STK'ları, meslek örgütleri, sanatkarlar ve tasarımcılar ile birlikte bir çalışma yaparak bir kaç model oluştursaydı, daha fazla kabul görecek bir seçim yapılabilirdi. Bu hali ile çok eleştiri aldı.
Bir de bu sorunun ası muhatabı turizm çalışanları. Onların tavrı ve bakış açısı önemli.
Teşekkür ederim yorumunuz için.
Oldu olacak kulaklarımızı da küpelesinler. Bu nasıl iş hocam artık kendi insanına sıfır saygı olarak okuyorum ben bu haberleri.
Bizleri rahatsız eden Turizm için harcanan çabadan çok Turistlere imtiyazlı davranılmasıi Türk Vatandaşlarını sıkı denetim yapılması. Salgının dünyaya yayılığ her ülkeyi etkilediği bir dönemin zorluklarını yaşıyoruz. Neredeyse her ülek (turizm gelirine ihtiyaçları olsa dahi) ülkeye girenleri daha sıkı kontrol altına alıyor. Bizim ülkemizde ise kısıtlama yaşanırken turistlere gezme hakkı, deniz giren vatandaşa ceza, turiste buyrun girebilirsiniz tavrı, şimdi de turistlere kendimizi ispat için aşılıyız buyrun gelin mesajı. Bu dönemde aslı görmek istediğimiz kendi devletimizin bizlere "siz güvendesiniz, yurtdışında virüsün gelmesini şu şu yollarla engelliyoruz, turistler de şu şekilde ko ntrol altındadır" olacağına, "biz vatandaşımızı kontrol altına aldık siz keyfinize bakın" mesajı hepimizi çileden çıkardı. Mental olarak da insanların sabrının sınırında olduğu bu günlerde, turizm sektörünün bu konudaki ekonomik mazeretleri açıkçası geçersiz hale geliyor. HES kodu ile bizler kontrol altında iken milyonlarca yabancının virüs yayma riskine neden biz maruz kalacağız ki?
@Be_smart Krizi yönetememek dedikleri tam da budur işte.
@Cailleach Yorum için teşekkürler. Ben genellikle sertleşmeden ve dikleşmeden, sakin bir mesaj vermeyi tercih ederim. Hayatım boyunca keskin olmadım. ( Üniversite yıllarım hariç) Burada amacım üzüm yemek. Bağcıyı dövmek değil. Kaldı ki sakin bir dille de karşı olduğumu belirttim. Bu söz kime ait bilmiyorum,. Çin Atasözü olmalı. " Fısıldanan sözler, çok kere yüksek sesle söylenenlerden daha uzağa gider.".
Onlar her şeyi eleştiriyor Adil bey, hayattaki tek icraatleri bu 😊
@Be_smart eskiden de hep turk turiste az ilgi gösterilirdi fiyatta pahalı olurdu. damsız girilmez denirdi türklere. ama yabancıya oyle değil