Kalori açığı oluşturmak nedir? Günlük alman gereken kaloriden daha az almak mı yoksa aldığın kalori miktarından daha fazla kaloriyi yakmış olman mı? Mesela benim günlük almam gereken kalori 2000 ama ben 1500ü geçmiyorum ve ayrıca her gün cardio yaptığım için 250-300 kalori harcıyorum. Bu durumda sonuç ne olur? Günlük alınması gereken kalori miktarı nedir peki?Kalori açığı nedir?
Bildiğim kadarıyla kalori yiyeceğimiz yiyeceklerden alınan besin değerine deniyordu. Mesela markete gidip çikolata aldım çikolatanın da kalorisi 500 diyelim, aldığımız kalori miktarı da 500 oluyor. Yiyeceğimiz yiyecek ne kadar çok kalorili olursa kalori o kadar artar. Doğru orantılı diyebiliriz buna. 1 Kilo almak için sanırım 7000 kalori almak gerekiyordu. Şahsen ben oldukça yüksek kalorili yiyecekler yemeye çalışırım ara sıra da kalorimi hesaplarım.
Günlük Alacağımız Kalori Miktarı
Günlük alınması gereken kalori miktarı kişiden kişiye farklılık gösterir. Günlük alınması gereken kalori miktarının kadınlarda 2000, erkeklerde 2400 olduğu duymuştum. Çoğu sitelerde günlük alınması gereken kalori miktarınızı hesaplayabilirsiniz. Hesaplamak için yeterli olan bilgiler şunlardır:
Hareketliliğiniz, hareket biçiminiz diyebilirim buna. Bazısı masa başında oturuyordur ve hareket etmiyordur. Bazısı spor yapıyordur.
Boy
Ben şimdi hesapladım, günlük almam gereken kalori miktarı 2300 kaloriymiş. Siz de kalorinizi internete "Günlük alınması gerek kalori miktarını hesapla" diye aratıp, hesaplayabilirsiniz :) Aşağıya da fotoğraf bıraktım buradan bakabilirsiniz.
Kalori Açığı Oluşturmak Ne Demektir?
Kalori açığı oluşturmak ne demektir? Bunu size kısaca anlatmak istiyorum. Aldığınız kalori miktarı 2400 diyelim eğer siz spor yaparak ya da enerji harcayarak aldığınız kalori miktarından fazla kalori harcarsanız , yani 2500 kalori harcadınız diyelim bu yaptığınız kalori açığı oluşturmak oluyor. Bu şekilde yaparak kilo verebilirsiniz. Ekstra bir bilgi vermek istiyorum: Kilo vermek için 3500 kalori yakmanız gerekmektedir. 3500 kalori yaktınız diyelim 1 kilonuz havaya uçuyor.
Yüksek Kalorili Yiyecekler
Genelde kilo almak isteyenlere makarna, pilav, patates kızartması, cips, bisküvi tüketin derler. Yüksek kalorili yiyecekler oldukları için bunları yememizi önerirler. Mesela ben önceden geceleri makarna tüketirdim. Lafı uzatmıyım, yüksek kalorili yiyeceklere örnek vermek gerekirse:
Kaloriden filan pek anlamam. Benim uyguladığım bir sistem var ve bu sayede 1 ayda toplam 8 kilo verdim. Bunu nasıl yaptın diyecek olanlar için yazıyorum. Bunlar aslında benim alerjim olan yiyecekleri tüketmem sonucu oluşan kilolar ve bu kilolara bağlı olarak oluşan bağırsak sistemi bozulması. Öncelikle doktorda öğrendim ki birçok şeye alerjim başlamış. Bunun sebebi aslında o yiyecekleri fazla tüketmem. Ama bu yiyecekleri yemeyi bıraktıktan sonra dediğim gibi 1 ayda tam 8 kilo verdim ve hiç spor yapmadım.
Öncelikle şekerli hiçbir ürünü yemedim. Meyve bile yoktu. Yoğurt, şut, süt içeren yiyecekler, maya, kahve. Bunları bıraktıktan sonra dediğim gibi 8 kilo verdim. Yani günlük alman gereken kalorinin fazlasını almakta sonuçta kilo yapabilir. Çok bilgim yok. Ama kilo vermek isteyenler bunu uygulayabilir. Tabi bunu doktor kontrolünde uygulaması daha iyi olur. Bir de bir yiyeceğin kalorisini alıp, o kaloriyi nasıl yakacağını bilmekte bence önemli bir şey. Neden mi? Çünkü bu sayede hem yemiş olursun, hem kilo almaz ve kalorini geri verirsin. Ama bunu düzenli uygulamak büyük sabır ister.
Özellikle ben çalışınca spora çok vakit bulamadım ama yürüyüş yapmaya çalışıyorum. Ondan önce her gün düzenli spor ve egzersiz yapardım. Başka size ne gibi tavsiyeler verebilirim düşünüyorum. Bir de tabi bünye farkı diye bir şey var yani herkesin bünyesi aynı olamaz. Bu yüzden yedikleri, yapacakları spor, içtikleri her şey farklı olur. Ödem atmakta çok önemli ama bunlardan en önemlisi üşengeç olmamak bence. 🤣 Kilo vermek isteyip veremeyenler sayfamdaki bencelere bakıp fikir alabilir. Ödem atmak içinse limon şu tarçın maydanoz gibi şeyler çok önemli. Bunlarla kesinlikle ödem atılıyor. Zaten fark edeceksiniz.
Üstelik bağırsaklarınızın düzenli çalışması da kilo vermenizde yardımcı olur. Bağırsak sisteminin bozulup kabızlık sorunu ise kiloya sebep olur. Bu yüzden bol bol kayısı yiyip şu için. Kahve de bağırsakları çalıştırır bu arada. Özellikle sabah aç karnına içtiğiniz kahve sizi tuvalete çıkaracaktır. Kabız olmamak içinse hareket etmek çok önemlidir. Hareket ise yaşamımızın her anında olması lazım aslında ama birçoğumuz oturarak çalıştığı için bu mümkün olmayabiliyor. Ya da hiç spor alanı olmayanlar eliptik yapabilir bu da aldığınız fazla kalorileri vermenize yardımcı olabilir. Sonuçta terleyerek de ödem atarız ve bu sayede kalori kaybederiz. Ne bileyim squat ya da walk walk yapabilirsiniz. Walk walk da çok işe yarıyor bilginiz olsun. Squat daha çok kas yapmak için.
Özellikle şu yazın başladığı dönemde kilo vermek sanki daha zor geldi bana. Kışın daha kolaydı. Günler uzun ve sürekli yemek yeme isteği çıkmıyor aklımdan... Yemeyi kesemiyorsanız yürüyüşe ağırlık verin bence. Ben mesela özellikle paketli şeker yiyecekleri bırakamıyorum. He bağımlısı değilim ama yerim mesela eti cin, browni gibi. Çikolata dondurma vs. Daha en yazabilirim bilmiyorum işte bir sürü şey var yapacağınız.
Bu arada ben diyetisyene de gittim ama fayda etmedi. Bu yüzden sonradan doktora gittim ve muradıma erdim. Sonra kilo verdim diye kendimi ödüllendireyim dedim, o günden beri yiyorum ama yine başlamam lazım of hep başlıcam diyorum bir bakıyorum çikolata yiyorum. Bu yüzden hem yiyip hem çabuk kilo almak istemiyorsanız bağırsaklarınızın düzenli olması lazım. Neyse size iyi günler bol şanslar inşallah dediklerimi uygularsınız.
Kalori açığı daha az kalori alarak zayıflamaktır. Haftalık ve ya günlük kilo farkını bulundurma gibi bir şey. Herkesin ki farklı. Örneğin benim kalori açığım 500. Senin ki 1000 yapıya göre olan bir şey. Spor yapmayan kadın 1000 kaloriye ihtiyaç duyarken spor yapan kişi ve ya kadın 1500 kalori almaya ihtiyaç duyar. Yapıya göre olan bir şey. Besin değerleri de önemli bir etken. Çikolata'nın besin değeri ile makarnanın besin değeri bir değil. Kalori yakmak aç durmak değil zaten. Biri de şöyle yazmış: Aldığım yiyeceklerin besin değerleri de önemli ve bazen telefonda internette yazan kalori değerleri tutmuyor. Örneğin yağlı et ile yağsız et aynı kalori değeri yazıyor bunlar tamamen farkılı değerde bunu göze alarakta hesap yapılmalı spor yaparken de dış etkenler hesaba alınmıyor sıcaklık soğukluk vücut spor öncesi ısındırma ya da 45 dakika sonraki spor süresi ve hızı bunlarıda hesapa alınmıyor belki o farklardan dolayı istediğin sonuca varamayabilirsin o yüzden sen spor aktiviteni artırmalı ve ona göre yediklerini fazla aktivitelerini az hesaplayıp gizli bir kalori açığı çıkıp sürpriz bir kilo kaybı ile kendini mutlu hissedecen ve daha çok spor yapmak için seni motive edecektir. Ayrıca supplement ürünlerinlerinden uzak dur çünkü vücut bunları zaten sana salgılıyor ve bisiklet sürücüsü halter sporcusu gibi bir sporculuğun yoksa gerek yok çünkü onlar günde 4000 5000 kolari ihtiyacı olduğu için vücut salgılamakta yetersiz kalıyor ve takviye ihtiyacı doğuyor o yüzden benim fikrim senin ihtiyacın yok bunlar dışında yeşil çay günde 2 fincan tüketebilirsin çok faydası var sonra sabahları aç karnına elma sirkesi içebilirsin ama elma sirkesi doğal elma sirkesi olacak taktısız marketlerde satılan değil aktarlarda şişelerde hatta tortusu bulunanlar doğal olduğunu gösterir bu ürünlerden alıp sabah aç karnına 1 çorba kaşığı sirke su bardağına koyup su doldurup bardağa içebilirsin eğer sirke dişlerinde kaşındırma yapıyorsa asitli olduğu için pipet kullanarak tüketebilirisin bir tavsiyen daha ama biraz zor gelebilir günde 2 buçuk saat yürüyüş inanılmaz bir faydası var çünkü vücut 1 saatlik yürüyüşten sonra tam anlamıyla kalori yakmaya başlıyor ve kafandaki kalori hesabı düşünceni pozitife çevirecek ve görünüş olarak kendinde farkı kesinlikle anlayacaksın. Biraz uzun yazdım ama yardımcı olabilmek için bu söylediklerimden birini uygulasan güzel sonuç elde edeceğini düşünüyorum iyi günler.
Benim günlük almam gereken kalori form korumak için 2344 kilo vermek için 1875 kalori ve ben de şeker düşme sorunu var. Şu şekilde ben çok uzun süre de değil hani 2 3 saat bile aç kalsam şekerim düşebiliyor. Daha dün doktora gittim kan tahlili verdim sadece şekere değil kan değeri şeker ölçümü tansiyon ölçümü hormon ölçümü böbrek karaciğer ölçümü hepsi yapıldı ve doktor hiçbir sorun olmadığını söyledi. Sadece kolesterol değeri biraz yüksek çıktı o da ilaçlık durumda değildi zaten ve doktora söylediğimde doktor şu an kesinlikle şekerin yok dedi. Askerden geleli 2 hafta oldu askerde az yemek verdikleri için şekerim çok düşüyordu hatta gözlerim kararıyordu Bi sefer çikolata yiyince fark ettim ki sefer de gözüm kaymış yüzümün rengi gitmişti halim yoktu. Yemek yedim birden gözüm açıldı yüzüme renk geldi ve şekerim düştü mü direk hissediyorum canım şekerli şeyler yemek istiyor ve şekerli bir şey yiyince de bunun bir sınırı oluyor. Yani sürekli şekerli yiyemiyorum belli bir miktar yiyince kesiliyorum.
Abur cubur kültürüm yok tat almam değişmiş hani eskisi kadar yemeklerin tadını alamıyorum bilemiyorum acaba yemekler mi değişti malzeme mi değişti. Halsizlik oluyor aşırı seviyede Bi sehpayı bile kaldıramayacak hale geliyorum. Doktorun bana yapabildiği tek tavsiye azar azar ve sık sık yemek oldu. Bu yüzden spor bile yapamıyordum çünkü spor yapıp yorulunca Bi halsizlik oluyor başım dönüyor. Özellikle yüzünce yoruluyorum başım dönüyor ve doktorun dediğini yapacağım az az sık sık yiyeceğim bakalım faydası olacak mı spora da başlayacağım. Çünkü güç arttırımına gitmem gerekiyor. Fazla kilom var göbek sevmiyorum fit olmak gibisi yok ve spor da da kalori arttırımına gideceğim tahmini 2500 kalori civarında alırım veya 2000 kalori ama yağ, tuz, şeker ve hamurdan uzak kalacak şekilde öbür türlü sporun da anlamı olmaz. Herkesin kalorisi bünyesi farklı ve bu yüzden de tavsiyem herkesin kendine göre bir olan yapıp o plana sadık kalmasıdır.
Merhaba 😊 Günlük alınan kalori miktarı kişiden kişiye göre değişmektedir. Bana göre kişinin boyuna ve kilosuna göre değişmektedir.
Bende bugün kalori ile ilgili sizler için bir yazı hazırladım. Lafı fazla uzatmadan hadi başlayalım.
Kalori Açığı Nedir?
Kilo almak ve vermek kolay değildir. Kalori açığı kilo almaya çalışanlar için iyi bişey değildir çünkü kalori açığı kişinin alması gerekenden daha az kalori alarak zayıflamasıdır.
Diyetisyene Gidin
Diyetisyen kilo vermeye ve kilo almaya çalışan insanlara yardımcı olmaya çalışan bir meslektir. Diyetisyen her haftaya veya belirli zaman aralığında sizi kontrol eder. Diyetisyen size önerilerde bulunur , yemek programı hazırlar ve sizin sevdiğinize göre aktiviteler koyabilir.
Öğün Sayınızı Artırın Veya Azaltın
Kilo vermek veya almak için öğün sayımızı azaltmak veya artırmak zorundayız. Günlük almamız gerekenden fazla kalori alırsak bu bu kilo almamıza neden olur ve bu durum kilo vermek isteyenlerin işine gelmez ve bir yandan kilo almak isteyenlerin işine gelir.
Kantaron Çayı İçin
Kantaron çok şifalı bir bitkidir ve iştah açma özelliğine sahiptir. Kantaron bitkisi iştah açma, ağrı kesici, stres ve gerginliği azaltma ve daha sayamadığım bir çok şifa kaynağıdır. Profilimden bununla ilgili çok süper seçilmiş benceme bakabilirsiniz. Kantaron bitkisinin yağını da kullanılabilirsiniz ama tabiki iştah için çay içmeniz lazım.
Papatya Çayı İçin
Papatya çok şifalı bir bitkidir ve iştah açma özelliğine sahiptir. Papatya bitkisi iştah açma, ağrı kesici, stres ve gerginliği azaltma ve daha sayamadığım bir çok şifa kaynağıdır. Profilimden bununla ilgili çok süper seçilmiş benceme bakabilirsiniz. Papatya çayı için 1 veya 2 tatlı kaşığı demleyip içebilirsiniz.
Bugün yazımın sonuna geldik. Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim. Bu sizler için yazdığım yazı tamamen kendi emeğimdir ve özenerek hazırladım.😊
beslenme konusunda bırakın ya bu ince hesap kitap işlerini siz kimyager değilsiniz mutfağınız da laboratuvar değil. geçen gün kardeşim de hem spor salonuna yazılmış hem de hassas terazi almış günlük yediklerinin, protein tozlarının kalorisini falan hesaplıyor. insan bedeni sandığınız kadar kırılgan değil. yüzbinlerce yıllık geçmişinde ne kıtlıklar, hastalıklar, pis yiyecek ve sular içerek savaşlarda hayatta kaldı. hiçbirimizin dedesi saraylarda yaşamadı. kısacası züppelik kardeşim bu işler. bakın Amerika'da yemek kültürü olmadığı için bizdeki canan karatay saraçoğlu gibi yalan endüstrisine hizmet eden diyetisyen tipler orada halkı resmen manipüle ederek teslim almıştır. neyi ne zaman ne kadar nasıl yiyeceğine onlar karar veriyor ve senin iyiliğini düşündüğü yok kimsenin. bizde de yavaş yavaş güçleniyorlar ama. insanları zor şartlarda yaşat, bencilleştir, aile bağlarını zayıflat, toplumsal sözleşmeyi unuttur...
İnsanlar kilo almak için ya da vermek için kalori hesabı yaparlar. Eğer günlük alman gereken kaloriden fazla kalori alırsan kilo alırsın eğer az alırsan kilo verirsin. Anladığım kadarıyla amacın kilo vermek ilk olarak google gir ve "günlük kalori ihtiyacı hesaplama" diye yaz çünkü belki senin için 2000 kalori çok fazladır ya da azdır, her bireyin günlük alması gereken kalori farklı oluyor. Boyuna, yaşına, kilosuna ve cinsiyetine göre değişiyor. Diyelim hesapladın ve hesabına göre günlük 2100 kalori alman lazım ve 1 kilo vermek için 7000 kalori harcaman gerekiyor. Yapacağın tek şey şu mesela 1 hafta da 1 kilo vermek istiyorsun ya günlük 1000 kalori almaman gerekiyor ki 1 haftanın sonunda 1 kilo vermiş olasın yani 2100 - 1000 = 1100 kalori alman gerekiyor işte kalori açığı dediğin şey böyle oluşur. Diyelim sen o gün kaçırdın 1500 kalori yedin ama 1100 kalori yemen gerekiyordu o zaman spor yapıp bu 400 kalori harcayabilirsin.
Bence bu kadar ince düşünmemen lazım. Evet karın kası mutfakta yapılır derler. Ama spor yaparken özellikle kardiyo çalışırken, diyet yapmalısın. Şeker ihtiyacını meyvelerden alabilirsin, sadece zeytinyağı tüketmeli diğer yağlardan uzak durmalısın. Süt ürünleri genelde sivilce yapar. Bol bol salata ve yeşillik yemelisin. Zaten bunları tüketirsen yeterince az kalori almış ve yaptığın kardiyo ile çok iyi bir şekilde kalori yakmış olucaksın. Hem ciddi anlamda kilo verirsin, hem de vücudun spordan dolayı şekillenir. Sabahları aç karna bir bardak su iç ve kahvaltı da sade kahve tüket. Sade kahve ödem attırır.
Her meyvenin kalorisi bir olamamakta ve kimi insanlar ki şu içse bile kilo almakta olmakla tam aksi bir oturuşta tabiri caizse dünyayı yiyen kişi kilo almamakta bu tamamen motopolizma ile alakalı kimisinde hızlı çalışırken kimisinde çok kardeşim çalışmakta kilolu veya zayıf olmak değil önemli olan sağlıklı bir bünyeye sahip olmak. Bu tür şeyleri sorun etmemek lazım.
Bqna kalirsa yazdigin iki goruste dogru iki sekilde de kalori acigi elde etmis olursun ve ayrica gunluk alinmasi gereken kalori miktari kisiden kisiye degismektedi ornegin ben kilolu bir insanin normal ve saglikli bi kiloya inmem icin almam ve harcamam gereken kalori miktari ve hafif kilolu ya da orta kilolu biri icin almasi gereken ve harcamasi gereken kalori miktari pek taabi farklilik gostercektir (ayrica diyetisyen filan degilim sadece bildigim kadariyla fikirlerimi dile getirdim linclemeyin)
Kalori açığı oluşturmak, günlük kalori ihtiyacından daha az kalori almaktır. Hergün yaptığın aktiviteye göre kalori ihtiyacın değişir. Normal bir kadın 1700 kaloriye ihtiyaç duyarken, gün içinde çok koşmuş veya yürümüşse bu ihtiyaç 2000 kaloriye çıkabilir. Kalori açığı budur. Yağ yakımı için kalori ihtiyacından daha az kalori alman gerekir.
bünyeden bünyeye değişiyor ya. annem mesela günde 1000k civarı alıyor, verdiğide neredeyse 800k. ama neredeyse aradaki kalori farkı 2000 miş gibi kilo alıyor. dediğim gibi bünyeye göre farklı reaksiyonları var. ben neredeyse günde 3000k alıyorum, ama oturuyorum :) yinede kilo almıyorum. normalde aldığın ve verdiğin kalori arasında 700-800 fark olmalı en fazla. dilim döndüğü kadar anlatmaya çalıştım umarım yardımcı olmuştur
VAlla bana kalırsa ben gunluk az alıyorum ısımden dolayı zamanım olmuyır yemek yemeye ama yınede cabalamaya calısıyoruz ne kadarda almak zorunda olsamda alamıyorum zamanım yok alanlarada helal olsun 🤣 🤣 🤣 🤣 malesefkı gunumzde artk kalorı almak zorundalıgmz var fitliğimiz ve saglıgımız ıcın ama bızde o yok zaman yok zaman
İdeal kiloda olan insanın alması gereken kalori vardır bünyeye göre değişse de ama bir insan kalori yakmak istiyor ve ideal kalorinin üstünde kalori alıyorsa ideal olan kalori ile kişinin normal hayatta aldığı haddinden fazla kalori arasında açığa denir. Yani ideal kalori ile kolariye dikkat etmeyen haddinden fazla alınmış kalori arasındaki orantı diye biliyorum.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Günlük yaktığın kalori miktarından daha azını almalısın. Örneğin 2000 kalori yakıyorsan 1500 alacaksın ki var olan kilondan kaybedersin. 2000 kalori alsan da kilonu korursun, aynı seyirde ilerler. Kalori açığını oluşturup üstüne sporu da eklersen kilo verirsin, yağ yakarsın.
Alman gereken günlük kalori miktarını öncelikle hesaplamalısın. O kalori miktarından daha az yer veya spor yaparak daha az kalori almış olursan kilo verirsin. Tam o kalorifer yersen kilom aynı kalır. Daha fazla yersen kilo alırsın.
Bunun için uygulamalar var ve Yankı Tansu hocam çok güzel anlatıyor instagram sayfasına ulaşabilirsin orda kalori açığı nasıl yapılır açken mi tokken mi spor yapılmalı hepsini söylüyor umarım istediğin fiziğe sahip olursun
Örneğinden devam edersek senin kalori açığın 500 Birde yaktğin ile birlikte 800 i buluyor 2,500 kalori Alman gerekti düşünüyorum 🤷♂️ Birde nasıl bir yapıda olduğunu görseydik keşke Daha iyi yorum yapabilirdim 🙋
Normalde 2000kaloriye ulaşman lazım (2300yemek, 300 cardio = tamamdır) Kilo vermek istiyorsan 500azaltman lazım. Sadece yemekle azaltırsan 1500 yersin biter. Cardio da yapıyorsam 1800 yersin 300 yakarsın aynı şeye gelir. :)
Anladığım kadarıyla; ortada bir açık var, bu açık alınan kalorinin, günlük metabolizma için yetmemesi dir. Vücut açığı kapatmak için mevcut stokları kullanması sanırım.
Özetle gün icinde harcadiginiz kaloriden daha az kalorili beslenmek.. Sebep vucut ihtiyac duydugunu besinlerden alamayinca vucudunuzdaki depodan saglar.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Kısaca anlatayım. Aldığın her besinin bir kalorisi vardır. Vücudunun ise kilona, yaşına, cinsiyetine bağlı bir günlük kalori ihtiyacı vardır. Bu kalori ihtiyacından daha az alırsan kalori açığı oluşturmuş oluyorsun.
kalori açığı oluşturmak şudur mesela senin günlük kalori ihtiyacın 2000 bundan az alırsan kalori açığı oluşur ve zayıflarsın bitti
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Kelin ilacı olsa kendi kafasına surur ya😂😂😂 yaklasik 14 yasindan beri n Kilo almaya çakışıyorum Ama olmuyor 😠 Sporlar yaptım doktora gittim sorun Yok. Diyor napsam? 😒.