Hukuka sahip olma bakımından kadın ile erkek arasında hiçbir fark yoktur. İslamda kadın da erkek gibi ilahi hitaba muhatap dır .Ancak vazifeler bakımından durum aynımıdır? islamda kadının yöneticilik yapma ve siyasal hakkı varmıdır? Devlet başkanlığı yapabilirmi? Bana göre: Allah erkekleri kadınlar üzerinde yönetici olarak yaratmıştır. bu, Allah katında erkeğin kadından daha üstün olduğu, kadınında erkekten daha şağı olduğu manasına gelmez. erkek daha fazla yetkiyle donatılmıştır. ancak şu kesindir ki: -islamda kadının develet başkanlığı,vekilllik, hakimlik vb. görevler kadına yasaklanmıştır.bütün deliller bunu gösteriyor. yorumlarınızı bekliyorum . teşekkürler
Cevabın nedir?
Bir ok toplumda oldugu gibi Islam aile yapisi da ataerkildir, yani baba hakimiyetine dayanan, onun cocuk ve yakinlarini icine alan aileye denir.Aile reisinin onu meydana getiren fertler uzerinde yetkisi oncekilere nisbetle son derece sinirlidir. Bir aile reisi olarak babanin cocuklarinin sahislari ve mal varliklari uzerinde onlarin yarariyla sinirli ve velayet hakki vardir. Kadinlar Islam dini ile layik olduklari mevki ve degeri kazanmistir. Islamiyet kadin haklari hususunda getirdigi yenilikler:
1)Kadin yukseltilmis, erkekle ayni duzeye getirilmistir.Toplumun yanlis anlayisini degistirecek kiz cocugunun da erkek gibi Allahin bir lutfu oldugunu kabullenilmistir
2)Islam her 2 cinside Allaha kullluk acisindan esit saymistir. Kuráni Kerimde kadin ve erkegin birbirlerini tamamladiklarini, 1si olmadigi zmn digeri de olmayacagini, insanlik bakimindan aralarinda 1 fark bulunmadigini soyler.Boylelikle bu hukmuyle, kadinin insan olup olmadigini tartisan Avrupanin batil ortacagi zihniyetini yikmistir.
3)Kadin, erkek gibi dindar olmaya ibadet etmeye ehildir. Yapacagi amellere gore mukafatlandiracak veya da cezalandiracaktir. Cinsiyet farki sevabin eksik olmasina sebep olmaz. Kul olmakla 2 cinsinde arasinda fark yoktur.
4)Islamda egitim cok onemlidir. Kadin en mukemmel terbiyecisidir. Erkeklere farz olanlara kadinlarada farz, yasak olanlar kadinlara da yasaktir. Allah kadina ogreticilik gorevini vermistir.
5)Islamiyet erkeklere ve kadinlara, kiz cocuklarina karsi buyuk bir sefkat, sevgi, ve merhamet besledigini gosterir.
6)Islam hukukunda bosanma hakki sadece erkege taninmistir.Kadinda Evlilikteyken sart kosmasi, esinin bu yetkiyi kendisine vermesi, gecimsizlik ve hastalikli olmasi halinde dava acip bosanabilir
7)Dinimiz geldiginde mevcut toplumlarda bir cogunda uygulanan kadinla evlenmeyi sinirlayarak 4e indirmistir. Fakat 4 kadinla evlenmeyi de emretmis fakat topluma iyice yerlesmis olan bu uygulamayi kismis sarta baglamistir.Kadinlar arasinda adalet endisesi bulununca 1 tane almayi emretmistir.
8)Kadina varis olma hakki vermistir.
9) Koca karisinin ve cocuklarinin nafakasini temin etmekle mukelleftir (gorevlidir). Islam hukukunda erkek kadinin yiyecek, giyecek, mesken ve hizmetci masraflarini temin etmeklidir.Kadinin serveti ne olursa olsun, evin masraflarina katilmak zorunda degildir.
MÜMTEHİNE SURESİ 12. AYETTE KADINLARIN BİATLARININ - O YILLARIN OY KULLANMA ŞEKLİ - KABUL EDİLECEĞİ BELİRTİLMİŞ VE BU HAK KUR'AN İLE 1400 SENE ÖNCE KADINLARA BİR HAK OLARAK TANINMIŞTIR !HZ. RESUL'DE AKABE BİATLARINDA KADINLARDAN BİAT - OY - ALMIŞTIR.AMA DAHA SONRA PADİŞAHLIK ,EMİRLİK GİBİ MAKAMLAR İLE OY -BİAT SİSTEMİ KULLANILMADIĞI İÇİN , HEM ERKEK HEM KADIN OY HAKLARINDAN MAHRUM KALMIŞTIR!01 Yorumla- +1 yıl
yaptığınız bu uzun yorum için teşekkür ederim. söylediklerinizin tamamına katılıyorum. ancak mümtehine 12. ayette kadınların biatlarının o yılların oy kullanma şekli olarak söylemeniz zorlama bir yorumdur. hz osman'ın nasıl halife seçildiği aşikardır.sadece erkek sahabilerin oylarına göre hareket edilmiştir. mümtehine 12. ayet sizin dediğiniz manada olsaydı herhalde onlar bu ayeti görmezden gelemezdi.
En İyi Cevaplar
Kadına yasaklanma söz konusu değil bu konuda farklı görüşler var ancak kural olarak İslam'da kadın erkek hak açısından eşittir.Zaten misal olarak Nisa suresinde "Erkeklere kazandıklarından bir pay vardır kadınlara da kazandıklarından bir pay vardır. " diye geçer demek ki çalışma durumu vardır..Nisa suresinin başak bir ayetinde de "Ey iman edenler! Mallarınızı aranızda batıl yollarla yemeyin. Ancak karşılıklı rıza ile yapılan ticaretle olursa başka. Kendinizi helak etmeyin. Şüphesiz Allah size karşı çok merhametlidir." burada da görüldüğü üzere herhangi bir cinsiyet ayrımı yapılmamıştır..Önemli olan adaleti korumak, kul hakkı yememek ve helal yoldan para kazanmaktır..
116 Yorumla- +1 yıl
yazmış olduğun ilk ayetin başlangıç kısmı önemli:'Allah'n bazınızı bazınıza üstün kıldığı şeyleri hasretle arzu etmeyin' bu, yönetimin erkeklerde olduğuna işarettir. şu ayet daha da açıklayıcıdır: 'Allahın insanlardan bir kısmını diğerlerine üstün kılması sebebiyle ve mallarından harcama yaptıkları için erkekler kadınların yöneticisi ve koruyucusudur' (nisa 34). bunun dışında daha çok deliller vardır.
- +1 yıl
Üstün kılma olayı fiziki açıdan erkek, kadına göre üstündür yaradılış öyle ama hak açısından ikisi de eşittir..Doğru bulunmasa da karşı olan bir durum söz konusu değil neden diyeceksin kadın duygusal açıdan erkeğe göre daha yüklüdür, erkek daha katıdır bu yüzden yönetim konusunda kadınlar doğru kararlar alamayabilir bu yönden doğru bakılmaz ama kesin çizgilerle çalışamaz diye bir kural yoktur.
- +1 yıl
insanın yaratılışından itibaren binlerce peygayber gelmiştir ama hiç bir peygamber kadın olmamıştır. peygamber (s.a.v.):'' başlarına kadın yönetici tayin eden bir millet asla iflah olmaz''(buhari). islam alimleri arasında kaıdın yöneticilik yapamayacağı hususunda icma vardır.
- +1 yıl
Peygamber demek yönetici demek değil ki haber getiren demek bu durumu onla açıklayamazsın bence..Ben hangi hadisin doğru hangi hadisin yanlış olduğunu bilemiyorum sonuçta zaten bu konuda senin yazdığın gibi din alimlerince tezatlığa düşen bir konu o yüzden böyle ayrılmışlar ama Kur'anda herhangi bir şekilde kadın çalışamaz diye bir kural yoktur..
- +1 yıl
Mesela evli bir çift var, kocası kaza geçiriyor sakat kalıyor ee çoluk çocukta var, sonuçta çevreden de beleşten geçinmek olmaz..Kadın çalışamaz diye bu çocuklar aç mı kalacak? O durumda kadın çalışıp evin rızkını kazanabilir sonuçta çocuklar var ortada..Böyle bir konu yasak olsa bazı kurallarda çiğnenmez mi?
- +1 yıl
ben çalıimaktan bahsetmiyorum. devlet idaresinde olup olmayacaklarından bahsdiyorum. yoksa bir bayan çalışabilir
- +1 yıl
Niye olmasın ki önemli olan adaleti iyi dengelemek..O yüzden zaten kadınlar duygusal oldukları için doğru bulmazlar, adalet sonuçta kısasa kısas gerektiren bir durum, duygular ağır basınca bu konuda adaletsiz davranabilirler ama erkekler yaradılış gereği daha katıdırlar..Ama tekrardan söylüyorum ben Kur'anı okudum, anladığımı da düşünüyorum önemli olan haram şeylerden kaçındıktan sonra kadın da erkek de hak açısından eşittir.
- +1 yıl
farklı düşünmüyorum. zaten sorumu tekrar gözden geçirirsen farklı düşünmediğimi görürsün
- +1 yıl
Bütün peygamberler erkek demişsin ya; erkek kadına göre daha güçlü olduğu için bu böyle. Aksini düşünürsek peygamberlerin yaşadıkları hayatı bir düşün, çektikleri eziyetleri, işkenceleri... Bir kadın peygamber olsaydı sence neler yaşatırlardı ona inançsız olanlar? Dayanabilir miydi sence? Dayaklar, hakaretler, işkenceler, belki tecavüzler... Neler yaşardı bir düşünsene!
- +1 yıl
kesinlikle haklısın ama erkeklerin dayanıklı olması sadece fiziki açıdan değil ruhsal olarakta kadına göre daha dayanıklıdırlar. onun için bu ağır yük erkeğe yüklenmiştir.
- +1 yıl
Ben de aksini söylemedim zaten.
+1 yılHz.Ali ve Hz.Ayşe arasında bu yüzden bir savaş yaşanmıştır.Cemel vakası olarak geçmiştır bu kayıtlara yanlış hatırlamıyorsam.Peyganber Efendimiz(s.a.s.)bu savaşı daha önceden Hz.Ali'ye bildirmiştir.Hz.Ali'ye "senle Ayşe arasında bir sorun olacak senin haklı olduğun bir konu hakkında.Sen ona bir şey yapma ve evine gönder"demiştir.Burdan yola çıkarsak kadınların devlet başkanlığı makamında olması yanlıştır.Ama bu demek değildirki kadın yönetici atanmaz veya olmaz.Örneğin şu anki aile ve sosyal politikalar bakanının kadın olması mantıklı düşündüğümüz zaman yerindedir.Daha bir çok örnekte verilebilir buna.
14 Yorumla- +1 yıl
kesin bir kural bende bilmiyorum açıkcası.ama bu olay islam alimleri arasında büyük fitne olarak adlandırılıyor.sonuçta savaşan iki tarafta sahabe olarak adlandırdığımız peygamber efendimiz(s.a.s.)sancağı altındada savaşmış ve onu görmüş kişilerdir. Örf ve adete bunu bağlamak yanlış geliyor bana.Sonuçta savaşan iki tarafta aynı toplumun insanları.
- +1 yıl
Örf derken kadın evde oturur, erkek çalışır anlayışı..Eskiden bizde de öyleydi ama bence şu konudan dolayı ayrılığa düşüyorlar kadın sonuçta yaradılış açısından duygusal bir varlık, erkek daha katı bu yüzden yönetim açısından erkek daha iyi yapar gibi gözüküyor ama bence bu demek değildir ki kadın yapamaz, önemli olan adaleti korumak.Benim fikrimce bu, Kur'anda da zaten kesin çizgiler görmedim bu konuda.
- +1 yıl
anladım katılıyorum bu görüşünüze.
ulan tayyip, ulan tayyip.milleti ne hale getirdin ya...! kadın erkek heryerde herseyde esittir bilader. hatta kadın anadır, kadın daha üstündür eger bi üstünlük kıyaslaması yaparsak... yazık ya , sen annenden daha üstün oldugunu mu düsünüyorsun gercekten?
46 Yorumla- +1 yıl
aslında tayyip derken o zihniyeti kastediyorum .. cünkü aşşagalık bir zihniyetin, haçlılılarla bir olmuş taaa kurtulus savasından beri ingiliz amerikan sömürgeligine kosan, bunu da kadını eve tıkayarak, carsafın arkasına koyarak, daha cocukluktan beyinleri yıkayarak yapan zihniyetin , dini kendi cıkarlarına alet eden yobazların görüntü buldugu surat tayyip in suratı! tayyip kim yoksa haklısın.. ama tayyip derken ben bütün kendisini padisah , evliya, peygamber sanan yavsakları kastediyorum...
- +1 yıl
bu arada kadınlarımızla ilgili de bi kac olay anlatayım.. Atatürk seçme secilme hakkı vermistir denir ya hep, yanlışşş..! bizim kadınımız söke söke almıstır..Düşünün bir ülke , kurtulus yani varolus savası veriyor, kadınlar cırpınıyor biz ne yapabiliriz diye... tekstil atölyeleri kurup , mehmetcige kıyafet dikiyorlar.. ama yetmiyor, istanbulda bir üniversitede hemsirelik kursu acıyorlar, tabi hemen yasak getirmeye calısıyor yobazlar.. neymis, kadın erkege dokunabilirmiymis..
- +1 yıl
hemsirelik kursunu kapatmayı düsünüyor üniversite yönetimi.. ancak ertesi gün üniversitenin bahcesinde yüzlerce kadınımız birikiyor.. bırakın kapatmayı üniversite 3-4 sınıf daha acıyor. Neyse hani derler ya tarih kitaplarında, dogudan alınan 10 top sakaryaya getirildi diye bi cümle.. o bi cümle dediginiz sey varya, binlerce kadının elleriyle tırnaklarıyla demiryolunda calısmasıyla aylarca süren müthis bir mücadele sonucu geliyor.. yani kadınlarımız biliyor, bir tane top bile cephedeki mehmeti
- +1 yıl
kara fatma adını duydunmu hic? kadınlardan olusan cetesiyle düsman cephesinin gerisine sızıp neler yaptıgını bir okuyun... orduya para lazım denip vergi kurullları olusturdugunda neyi varsa getirip teslim eden anadolu kadını karsınızdaki beyler kendinize gelin! bu anadolu kadını, ne hakkı varsa söke söke almıstır! oglu hastanede ayagı kangren olmus kadın, doktorlara bu ayak yüzündenmi bu burda , ben onu beni sehit anası yapsın diye gönderdim , iyilesir iyilesmez cepheye gönderin der.
AI Persona’ya Sor
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
3
Cevap
4Cevap
+1 yılbaşlarım islam kuralına. Böyle düşünen beyinlerin içine ediyim ben. yönetici olarak yaratılmış erkekler senin dediğine göre ama farkında değilsin sanırım erkekleri harika bir biçimde yöneten kadın üstünlüğü olan bir dünyada yaşıyoruz. İran pakistan tarzı müslüman ülkelerden bahsetmiyorum. İslam insanların beynini ne derece yıkamış en güzel örneği. Öyle bir toplum mu olmak istiyorsunuz anlamıyorum ki.
526 Yorumla- +1 yıl
kısıtlayıcı olan ve beni başkalarından ezik hissetmeme sebep olacak bir şeylere itaat etmem ben. Kimse benden yukarıda olamaz.
- +1 yıl
"sana tanrı hakkında bir iki sır vereyim. tanrı seyretmeyi sever. o bir oyunbazdır. bir düşünsene, insana içgüdüler verir sana bu olağanüstü yetiyi verir, sonra ne yapar dersin? sırf kendi eğlencesi için, kendi özel kozmik komedi fimi için tam zıttı kurallar koyar. gelmiş geçmiş en büyük ahmak. bak, ama dokunma. dokun, ama tatma. tat, ama yutma. ve sen sekip dururken, o ne yapar? hasta, kahrolası kıçıyla güler! sadisttir! görevi başında bulunmayan bir derebeyidir! buna tapmak mı? asla! ''
- +1 yıl
Tolga anayasada sonuçta İslam ülkesi geçmiyor eskiden geçiyordu ama kaldırıldı..İnanır veya inanmaz onun bileceği iş ama böyle saygısızlık yapılmamalı ki o ticareti söylememin nedeni İslam'ın beyin yıkadığını düşünmesi...Nice nobel ödüllü Müslüman bilim insanı varken bunu söylemesi zaten birtakım şeylere ne kadar bağnazca baktığının göstergesidir..Bağnazlık sadece bir dine inanmak ile olmuyor bunu anlayamıyorlar malesef.
- +1 yıl
evet gerçekten haberim yok dinden. siyasete soktular, yobazlaştırdılar, hayatı yaşamaya engel gibi görüyorum dini. herşeyi kısıtlayan ezen bir unsur şuan gözüme sokulan islam.
- +1 yıl
lady haklısın gerçekten bu konudan bende muzdaribim..Keşke din, böyle bir şeye araç olmasaydı ama lütfen senden rica ediyorum, ister Ateist ol ister Deist istersen başka bir şey ol ama lütfen hakaret etme senden rica ediyorum..Sonuçta her insan bir değil, dine inanan ve gerçekten insan olan insanlarda mevcut..Onlara haksızlık yapmak istemezsin değil mi?
- +1 yıl
saygı duyuyorum ben müslümanlara sonuçta yakın çevremde azımsanmayacak sayıda müslüman var. Benim düşüncem ve inancım bu. Hakaret etmiyorum sadece müslümanlığı her işe bulaştırmalarına kızıyorum. Kendin yaşa dininini oraya buraya salça malzemesi yapma. Haksızmıyım ?
- +1 yıl
Doğrudur tabi ki Müslüman yoğunlukta bir ülkede yaşıyoruz ama hani şimdi Tanrı ile alay eder gibi yazı yazmışsın o yüzden biraz kırıldım, haklısın devletin başındakiler yüzünden insanlar dinden soğutuldu ama senden ricam onlar yüzünden insanların inandığı bir şeye hakaret etme.Ben sana saygılıyım, Ateist olabilirsin sonuçta insansın ama lütfen kırıcı sözler söyleme tamam mı.. :) hayatında başarılar, mutluluklar..
- +1 yıl
teşekkürler sanada:)
- +1 yıl
Eğer inandıklarımızın arkasında durmazsak ve haklarımız için savaşmazsak yakında sadece bir et parçası kadar hakka sahip olacağız ve ben bir et parçası değilim
- +1 yıl
Tolga; sen lady'ye kızıyorsun ama senin bu yaptığın da İslam'a yakışan bir şey değil! İslam hoşgörü dini değil mi? Sen ne hakla inanmıyor gerekçesiyle bir başkasını küçük görebilirsin, nasıl ona sadece bir et parçasısın, bir hiçsin diyebilirsin? Müslüman olman mı veriyor bu yetkiyi sana he ne hakla? Bu mu müslümanlık? Lady; inanmıyor olabilirsin ama saygı duymak zorundasın arkadaşım lütfen hakaret etme.
- +1 yıl
'helak olursun inşallah senin gibilerle beraber' bu ne demek yahu kimsin sen!
- +1 yıl
aynen öyle :)
Gizli Üye(36-45)+1 yılİslama göre neden yorumluyorsun kardesim gerçekten merak ediyorum bu yobazların kafası nasıl çalısıyor.
Erkekler yönetecek, kadınlar hizmet mi edecek neyin kafası bu ?60 YorumlaSpor konusunda 676 cevap paylaştı. direkt olmasa da dolaylı yoldan her b.ku yönetiolar zaten
11 Yorumla- +1 yıl
beşiği sallayan al dünyaya hükmeder
+1 yıl'Tarihin en eski ameleleri erkeklerdir.' demişti bir hocam...
00 YorumlaKadının görevi erkeğine ve çocuklarına bakmaktır. Yönetemez.
07 Yorumla- +1 yıl
Bu da bir çeşit yönetimdir hatta en güçlü yönetim, mantıklı düşünebiliyorsan?
- +1 yıl
Tamam ben de İslam'ı yok saymadım zaten. Aynı şey...
- +1 yıl
Erkeğin görevi kadına hizmet etmektir. NET.
+1 yılŞİmdi genel bir yönetim açsından baktığımız için yasak olarak denmese bile pek uygun olmayacağı gibi bir yaklaşım vardır.Senin görüşüne katılıyorum.
00 Yorumlaistesenizde istemsenizde biz yönetiriz. sıkıyorsa engelleyin
30 Yorumla
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem