Sivasspor-Fenerbahçe maçında sahaya çıkan futbolcular, “Doğal olan normal doğum” yazılı pankartla dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve kamu spotu olarak lanse edilen bu pankart, yeşil sahalara taşınınca ortalık karıştı. Sizin konu hakkındaki düşünceleriniz neler?
Sivasspor-Fenerbahçe Maçında Doğal Olan Normal Doğum Pankartı hakkındaki düşünceleriniz neler?
Valla ülkede o kadar Anormal durum var ki. Buradan ben pek çok anlam çıkarabilirim. Gerçi pankart açmakla sorun düzeltilmez. Koyarsın eski yasaları milleti Ahlaklı yaşamaya zorlarsın. Serbest bırakınca ne oldu gördük.
Sanırım normal doğum dediği, Evli bir çiftin bebeklerinin olması sanırsam. Çünkü nikahsız çok bebek var.
Son 20 yıldır sezeryan olmaması gerekirken sezeryanla doğum yapan milyonlarca kadın var. Bunun iki sebebi vardı, birincici sezeryanin döner sermaye katkısı doktora normal doğumdan 3-4 kat fazla (yani sezeryan yapan doktor ameliyat yapmış gibi ek para alıyor), ikincisi vajinasının estetiğini düşünen kadınlar (normal doğumla vajinanın genisleyecegini ve cinsellikte kendisinin ve eşinin az zevk alacağını düşünme). Her iki düşüncede ne etik nede sağlıklı. Normal doğum tipbi bir neden yoksa (çocuğun ters gelmesi, aşırı iri olması , kadının çatısının çok dar olması vb.) her zaman en sağlıklı yöntemdir.
Vajinal doğumun daha sağlıklı olduğu bilimsel bir gerçek. Burada da normal doğum diye kastedilen vajinal doğum. Ve deniyor ki: Zaruret olmadıkça vajinal doğum en iyisidir.
Ama bizim malum herb*kolog insanlarımız Türkçemizi istediği gibi evirip çevirip yine bir tartışma ortamı sağladılar. Herkes “sağlıklı nasılsa öyle olsun” dan “istediğim gibi doğururum” yorumları yapıyor.
Gereksiz bir pankart olmuş ama bu kamu spotunu biraz da fazla abarttıklarını düşünüyorum yani neticede tamam normal doğum kolay bir şey değil ama keyfi sezeryan yaptıranlar da var ama tabii bir futbol maçında da bunu söylenmesi saçma
Böyle bir pankart görseli biraz şaşırtıcı olmuş açıkçası! Sahalarda genelde futbol dışında mesajlara pek yer verilmiyor ama bu olay tam tersi bir durum yaratmış. Sağlık Bakanlığı’nın bilinçlendirme çalışması olduğunu anlıyorum ve niyeti iyi, ama futbol sahası gibi herkesin heyecanını futbola odakladığı bir yerde bu kadar özel bir konu biraz ters köşe olmuş diyebilirim.
Pankartı görünce taraftarların kafa karışıklığını hayal edebiliyorum: “Maçı mı izliyoruz, kamu spotu mu?” diye sorgulamışlardır kesin. Sahalar, farklı mesajların duyulması için kullanılabilir tabii ama bence bu tür konular daha uygun platformlarda ele alınsa daha iyi olur gibi.
Bir de normal doğum ya da sezaryen, kimin nasıl doğum yapacağı tamamen kişisel bir tercih ve tıbbi bir karar. Toplumun hiçbir şekilde buna karışmaması gerektiğini düşünüyorum. Sahalardaki bu tarz mesajlar yerine spora dair pozitif ve birleştirici şeyler görmek beni daha çok mutlu eder. 💙💛