.. Kısaca özet geçmek gerekirse ramazan pidesi ve hurma tüketmeyin diyor. Sebebi ise sağlıklı değilmiş. Vatandaşın en çok tükettiği gıdaların başında gelen ekmek için 'yemeyin' uyarısında bulunan Canan Karatay, Ramazan pidesinin de sağlıklı olmadığını söyledi. Karatay, "Ramazan pidesinin sağlıklı olduğunu sanmayın. Bunu söylüyorum ama yemeden de yapamayacağınızı biliyorum" dedi. KOCAELİ 9. Kitap Fuarı'na katılan Canan karatay, orucun zeytinle açılması gerektiğini belirterek, "Zeytinle açılacak oruç. Hz. Muhammet zeytinle açardı. Hurma nereden çıktı? Hurma tamamen endüstriyeldir. Hurma nereden geliyor İsrail'den, Tunus'tan. Aklınızı başınıza alın. 'Kutsal kutsal' diyerek, bizi sömürüyorlar" dedi. RAMAZAN PİDESİNİN SAĞLIKLI OLDUĞUNU SANMAYIN Ramazan'a şimdiden bol su içerek hazırlanmak gerektiğini ifade eden Canan Karatay şöyle konuştu: "Sahura kalktığınız zaman çok güzel bir Karatay kahvaltısı yapacaksınız. İki üç tane yumurta yiyebilirsiniz az pişmiş tereyağında. 30-40 tane zeytin yiyebilirsiniz. Bol ceviz yiyeceksiniz. Ama şimdi pide geliyor önünüze, Ramazan pidesi. Ramazan pidesinin sağlıklı olduğunu sanmayın. Bunu söylüyorum ama yemeden de yapamayacağınızı biliyorum. O pideyi avucunuzun içi kadar açacaksınız. Yarısına bol köy tereyağı koyacaksınız zararını azaltmak için veya zeytinyağı varsa ona batırarak yiyebilirsiniz. Ramazan'a şimdiden bol su içerek hazırlanmamız gerekiyor. Çünkü Ramazan'da akşama doğru ortaya çıkan baş ağrısı susuzluktan dolayıdır. Onun için şimdiden bu vücudu, bu toprağı iyi sulandırmaya başlayın. Son dakikada çok su içmek önemli değil. Çünkü bütün vücudun içine sağlıklı su girmesi lazım. Bunu benimsememiz lazım. İkincisi bağırsaklarınızın çok iyi çalışması lazım. O zaman acıkmıyorsunuz. O zaman baş ağrımıyor."
Canan Karatay'dan Ramazan pidesi ve hurma uyarısı! Canan Karatay'ın bu söylediklerine kulak asacak mısınız?
Oruç acarken peygamber efendimizin zeytin yediği doğrudur ancak hurmanın sağlıksız olduğunu söylemek biraz bunaklık gibi geldi bana. Tek sakıncası fazla yendiği zaman sekeri çıkarabiliyor ancak 30-40 zeytin ye diyen biri için bu da samimiyetsiz çünkü zeytin de aşırı tuzlu ve 30 tane yiyen birinin tansiyonu fırlar. Endüstriyelmiş, olabilir ben yine bir sakınca göremiyorum. Pide için haklı ama ekmek neyse pide de o. Ekmekten vazgeçememiş millete pideyi mi yasaklayacaksın.
bu kadın lahmacun yerken yakalanıp sonra lahmacuna kaliteli bir fastfood tur kalorisi azdır hamuru incedir vs kendini kurtarmak için açıklama yapmaya çalışıyor ulan bir lahmacunun kalori 500 be ! bu kadının hangi dediğine kulak asayım ben sahtekarın teki
Ya bırak Allah aşkına ya. Dinlemeyin şu kadını. Önemli olan herşeyden kararınca yemek, abartmamak. Vay efendim ama tereyağını bol bol ye hakiki bulursan yok bilmem neyi şu kadar ye kuyruk yağı, bunlarda kalori yok mu? Saçmalamasın. Yok günde bilmem kaç yumurta yenecekmiş. Saçma sapan. Hurmaya da karışsın. Hayır bir de bunu dinleyenler var çevremde ciddi ciddi, sinir oluyorum sanki marifetmiş gibi ağzından çıkan herşeye bakıyolar.
@Bkpçkcm yani yediğine içtiğine dikkat etmeli herkes. Herşeyden azar azar yemeli. Bişeyden çok yiyince tabii ki zararı dokunur. Suyun bile fazlası zarar, su zehirlenmesi diye bişi var.
valla bu teyze ne dediğini bilmiyor ya arkadaş Peygamberden iyi mi bileceksin hurmayı ne zaman yiyeceğimizi sana ne hayır o değil de bu kadın seneler önce tere yağı yemeyin zeytin yapı içmeyin diyordu şimdi yiyin diyor. Napalım vejeteryan mal mı olalım. Sallıyor bence inan mayın bu geri zekalıya. Anca işi gücü yemek sektöründeki godzillaların ceplerine para yönlendirmek.
Aptal kadın, efendimiz hurmayla açmazdı diyor. Mubarek hurma her yerde kullanılıyor, kafaya bak. Efendimizin hurma ile orucunu açtığına dair bir dünya hadis var. Tabi islam düşmanlarından ne bekliyorsun. Hurmanın adına bile tahammül edemiyorlar, zeytinle açın diyor
Son derece doğru söylüyor. Hurma tonla şeker içeriyor ve çağın özellikle yeni nesilin hastalığı artık diyabet. 30 yaşına gelince diyabet olmak istemiyorsan, şeker yemeyeceksin. Hurma full şeker. Oruç tutup, direk şekerle açarsan orucunu, çok değil 6-7 seneye hipoglisemi (acıkınca dermanın kesilmesi, el ayak gitmesi) başlar bir kaç sene sonrasında diyabet tanısını alırsın.
Yalnız hurma yemeyin 30-40 tane zeytin yiyin diyor, zeytindeki tuz daha mı sağlıklı? 1 tane hurma ile oruç açmanın sanmıyorum şekeri fırlatacağını. Ha zeytin ile oruç açmanın peygamber sünneti olduğu doğru ama bu kadın hurmayi hiç yemeyin diyor, peygamberin çoğu zaman tek öğünü hurma iken...
@ciğerkûşem Sevgili Genç, 1 adet hurma, minumum 7.5 ila - 9gr arasında şeker içerir. Oruç tutulduğu zaman geceden akşama kadar aç kalındığından, en düşüğünden 7.5gr şeker alındığı anda vücudun insülin dengesini alt üst eder. Canan Karatay zaten sağlıklı genç bir birey için yapmıyor bu uyarıyı, yani hali hazırda şeker yatkınlığı olan veya diyabet olan ve orta yaş üzeri için yapıyor. Genele konuşuyor. Evet zeytin içerisinde bulunan tuz daha sağlıklı şeker ile karşılaştırdığımızda. Kalp ve damar hastalıkları olmayan, tansiyonu olmayan bireyler için abartılmadığı sürece tuzun hiçbir sıkıntısı yok.
Gelelim, Peygamber efendimiz zamanına, peygamber efendimizin zamanında insanların vücutları çok farklıydı, pasta, çikolata, sigara, hazır yiyecekler yoktu. Peygamber efendimizin çağında yaşayan bir insan isterse bir kase bal yiyerek açsın orucunu birşey olmazdı çünkü pankreas çocukluktan sağlam. Kısaca doğal beslenmişle, beslenmemiş arasındaki farktır.
Üzgünüm katılamıycam. Kalıtsal diyabet hastası bir ailedenim maalesef ve doktorların söylediği, abartmadan yendiği sürece şekeri orantısız etkilemeyecek tek tatlı hurma. Tabi ki bir kase hurma yemekten bahsetmiyoruz, 3 4 tane hurmanın dediğiniz kadar zararı olacağını düşünmüyorum. Aksine, diyabet hastası olmayan bir bireyde şeker oranını dengeleyeceği için her zaman çantanızda bulundurun demişti doktorum. Orucu hurma ile açma konusunda haklı olabilirsiniz, ama yine de sağlıklı bir bireyde dediğiniz etkiyi yaratacağını düşünmüyorum. Diyabet hastaları içinse böyle bir uyarıya gerek yok çünkü zaten sürekli kontrol altında ve dikkatli besleniyorlar.
Ha bir de, abartmadan yendiği sürece dediğiniz zeytin için 30-40 tane tavsiyesi yapıyor farkında iseniz, yani zeytin daha ne kadar abartilabilir ve böyle bir tavsiye yapan birinin diğer tavsiyeleri ne kadar güvenilir olabilir? Annemin düşük 3 tane zeytin yiyince normal seviyeye çıkıyor, daha fazlasını yese daha çıkacak demek ki.
@ciğerkûşem 30-40 zeytin derken saçmalamış belkide hurmaya karşılık söylerken demiş olabilir. Tansiyonu olan bir insan 30 zeytin yerse tabiki zarar görür. Bu kadın genel olarak şekere tam anlamı ile karşı, yani düşük miktarda şekerede karşı. Ben kendisine 1 adet hurma konusunda katılıyorum ve katılmaya devam edeceğim. Şeker düşmüşken yenen 1 adet hurma, süratli bir şekilde şeker dengelemesine yol açar, burda istenen süratli bir şekilde şeker degelemesi değil, şekerin yavaş bir şekilde normal seviyelerde seyretmesidir. 1 adet hurma, oruç açılırken yenen yemekle neredeyse aynı oranda şekeri dengeler. 7gr şeker yiyorsun. 1 küp şeker 3gr, neredeyse 2 adet ve yarım adet küp şekeri aç karna yemek demek.
Diyabet hastası olmayan bir bireyde şeker dengelemesine ihtiyaç yoktur, eğer ihtiyaç duyuluyorsa hipoglisemisi vardır ve kontrol altına alınmaz ise ileride diyabet olması kaçınılmazdır.
Benim burada anlatmak istediğim aç karna yenmemesi konusu, ben buna katılıyorum sadece.
de get.. pide kokusu olmadan ramazan mi gecer hadi gecti diyelim hurmasiz oruc acma demek sünneti uygulama demek. farz degil ama niye sunnet sevabindan mahrum kalayim..
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Pideye katılıyorum gerçekten çok gereksiz karbonhidrat alımı fakat hurmanın yararları saymakla bitmez kendimize gelmemizi sağlayan şifa be şifa sadece 1-2 taneden fazla tüketmek zehirdir tabi eğer bundan bahsediyorsa ok
En İyi Cevaplar