Hepinize merhaba. Ben 18 yaşındayım ve bir kaç aydır aşırı derecede gereksiz takıntılarım var ve bu benim günlük yaşantımı etkilemeye başladı. 2 dakikada yapılacak bir şeyi resmen 10 dakikaya çeviriyorum. Birkaç takıntıdan örnek verecek olursam;
- Kendi kendime "Acaba elimi iyi yıkamadım mı?" gibi sorular sorup en az 6-7 kez sabunlayıp yıkıyorum.
-Yaptığım bir şeyden emin olamayıp 25-30 kez kontrol ediyorum. Harbiden bazen delirecek gibi oluyorum sinirden.
-Hergün düzenli olarak apartman merdivenlerini, okuldaki merdivenleri sayıyorum. Birde yanlışlıkla atlarsam, şaşırırsam başa dönüyorum.
-Uyumadan önce saate, şarjımın yüzdesine, tarihe, internetin ne kadar çektiğine bakıyorum. Ama bu işlem en az 10 dakikamı alıyor diyebilirim çünkü telefonu geri yerine koyduğumda unutup yeniden bakıyorum. Saat değişiyor yine bakıyorum. Acaba yine değiştimi diyorum yine bakıyorum ama artık çıldıracak dereceye geliyorum.
Biliyorum özellikle 4. madde olmak üzere hepside çok saçma ki daha böyle birkaç tane daha var. Günlük yaşantımı çok fazla engellemeye başladılar. Ben bu takıntılarımı bir psikolog yardımı olmadan nasıl çözebilirim? Aranızda böyle saçma takıntısı olupta yenen var mı? Lütfen lütfen yardım edin.
- Kendi kendime "Acaba elimi iyi yıkamadım mı?" gibi sorular sorup en az 6-7 kez sabunlayıp yıkıyorum.
-Yaptığım bir şeyden emin olamayıp 25-30 kez kontrol ediyorum. Harbiden bazen delirecek gibi oluyorum sinirden.
-Hergün düzenli olarak apartman merdivenlerini, okuldaki merdivenleri sayıyorum. Birde yanlışlıkla atlarsam, şaşırırsam başa dönüyorum.
-Uyumadan önce saate, şarjımın yüzdesine, tarihe, internetin ne kadar çektiğine bakıyorum. Ama bu işlem en az 10 dakikamı alıyor diyebilirim çünkü telefonu geri yerine koyduğumda unutup yeniden bakıyorum. Saat değişiyor yine bakıyorum. Acaba yine değiştimi diyorum yine bakıyorum ama artık çıldıracak dereceye geliyorum.
Biliyorum özellikle 4. madde olmak üzere hepside çok saçma ki daha böyle birkaç tane daha var. Günlük yaşantımı çok fazla engellemeye başladılar. Ben bu takıntılarımı bir psikolog yardımı olmadan nasıl çözebilirim? Aranızda böyle saçma takıntısı olupta yenen var mı? Lütfen lütfen yardım edin.
Güncellemeler
+1 yıl
Okb olduğumun farkındayım 😁 Ama nasıl geçecek?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
İyi günler,
Takıntıların en önemli özelliği saçma olmasıdır, hatta insanlar saçma olduğunu biliyorum ama gene de yapıyorum diyerek şikayet etmektedir çünkü önemli olan neye takıldığımız değil, takılmış olmamızdır.
Takıntıların bir başka özelliği de yapmadığımızda sıkıntı yaşamamız ve yapmazsak kötü bir şey olacağına inanmamızdır. Bu yüzden takıntılara biz büyülü düşünceler deriz. Çok saçma görünür ama aklımıza geldiğinde her işi bırakır onunla uğraşırız. Bu yüzden takıntıların istediğini yaparak takıntıları yenmek mümkün değildir.
Takıntılara karşı koymak, mümkün olduğu kadar yapmadan durabilmek çok önemlidir. Bu süre uzadıkça yani ellerimizi yıkama süresini uzattıkça, içimizden sayma istediği geldiği halde yapmadan durabildikçe takıntılar yenmek kolaylaşır, hatta aklımdan uzaklaştırayım düşüncesi de işe yaramaz.
Bunun yerine mümkün olduğunca aklımıza takıntılar geldikçe bir şeyler ile uğraşmalı, dikkatimizi başka yöne çekmeli ve mümkün olduğunca takıntıların istediğini yapmamalıyız. ancak böyle olursa takıntıları psikoloğa ya da psikiyatriste gitmeden çözmek mümkün olur.
Ancak bunu yapamıyorsak, bu sefer de yapayım sonra yapmayım diyorsak bu bizi sürekli olarak takıntıları esiri edecektir.
Ayrıca unutmadan ilave edeyim ülkemizde depresyondan sonra en fazla görülen ruhsal rahatsızlıktır. Herkes saçma olduğunu düşünüp kendinde olduğunu söylemediği için biz bunu yaşarız ama başkalarına bu şikayetim var demeyiz.
Hocam ben psikoloji okuyorum merak ettiğim bi nokta var, aklınıza geldiğinde mümkün oldukça başka şeylerle uğraşmak kısmı da bi kaçış kompulsiyon değilmidir yani gizliden gizliye takıntıyi beslemezmi? Benim bildiğim önerilen yaklaşım takıntı gelsin sen takıntıya rağmen onu kovmadan kaçmadan yapman gereken işlerini yapman bi süre sonra amigdala prefrontal kortexteki alarm söner