Bebeklere 3 aylıkken ek gıda verilir mi?

Şu an sadece anne sütü alıyor ama artık bir şeyler vermek istiyorum, ek gıda ya da tamamlayıcı gıda olarak neler verebilirim?

Anne sütü yenidoğan bebeğin ihtiyaç duyduğu tek besindir. Dünya Sağlık Örgütü de annelere doğumdan sonraki ilk altı ay için yeni doğanı emzirmeyi önerir. Ancak 4 ay ila 6 ay arasında, çoğu bebek emzirmeye veya formül beslemeye tamamlayıcı olarak katı yiyecekler yemeye hazırdır.

Doktorumuzun da önerdiği anne sütü ile beslenen bir bebek ek besine 6. aydan sonra başlayabilirmiş. Yani normalde anne sütü yeterli geliyor ise 3 buçuk aylık bebeğe ek besin verilmiyormuş.
Doktorumuz bebek 3 aylıkken ek gıda gerek yok, bebeklerin uykularını ve uzun süreli sağlıklarını iyileştirmek için sadece 6. aydan itibaren katı gıdalarla beslenmesi gerektiğini belirtti. Bir çalışma, bebeklerin sadece altı aylıktan itibaren katı yiyecekleri beslemelerinin, daha iyi uyumalarına ve uzun süreli sağlıklarını iyileştirmelerine yardımcı olabileceğini belirtti.
Doktorunuzun onayı ile bebeğinize verilebilecek ilk yiyecekler ekmek, diş çıkarma bisküvisi, yumurta beyazı omleti, yumuşak meyve, avokado, makarna, pişmiş sebzeler gibi gıdalardır. Bununla birlikte bebeğinizin yaşına göre aşağıdaki tablo takip edilebilir.

Hazır mamalar da bebeğin ek gıdası olarak iyi alternatiflerdir. Kaşık maması kullanan anneler için özellikle pratik olması dolayısı ile kavanoz mamaları sıklıkla tercih edilir.
Ek besin vermek için çok erken daha immun sistemi gelişimini tamamlayamadı şimdi olabilecek en küçük bir pürüzü (kaldı ki ek besinde antijenden bol ne var) kendi bağışıklık sistemi elemanı zannedecek vücudu. Onun için sakın ek besin vermeyin şimdilik, (vücudunuzda herhangi problem yoksa problem yaşamıyorsanız emzirme ile ilgili) sadece anne sütü olsun sonra problemler hastalıklar ortaya çıkıyor hep bu zamanlarda verilen ek besinler kaynaklı ..
bence hiç birşey verme 5. ayına kadar sabret doktorlar 6 ay diyor 5 aydan sonra sebse çorbaları meyve püreleri verebilirsincam rendede elma filan rendeleyip verebilirsin ayrıca bebeklere verilebilecek gıdalrı içeren yemek kitap ları var onlardan yararlana bilirsin mesala bebek için sebze çorbası nasıl yapılır gibi tarifler var içlerinde
ilk 6 ay ihtiyaç duyulmadığı takdirde anne sütü dışında su dahi verilmemesini tercih ediyor uzmanlar. Ek besine başlamak hem anne sütünün kalitesini değiştiriyor hem de bebeğin anneyi emme ihtiyacı azaldığı için oksitosin salınımını düşüyor. Oksitosin süt salınımının yanında uterusun küçülmesinde ve eski halini almasında rol oynuyor, bu da annenin doğum sonrası göbek sarkıntısından kurtulması demek oluyor. 2 yaşına kadar yalnızca anne sütünün bebeği beslemekte yeterli olduğu ancak ileri de besin intoleransı gelişmemesi için 6 aydan itibaren bebeği doyuracak kadar değil, ancak onunla besin maddelerini tanıştıracak miktarda verilmesi öneriliyor.
normalde en az 6 aya kadar ek besine başlamak doğru değil.
6 aydan sonra da yine ağırlıklı olarak anne sütüyle besleyip arada ancak 1-2 öğün ek besin vermen uygun. normalde doktorlara kalsa anne sütün yeterliyse sütün kesilene kadar sadece anne sütü ver diyorlar.
Cevap
19Cevap
Benceee hiç verme hele 6 ayına falan gelsinnn yaniii bu sefer anne sütünü bırakablrr almayablrr uzmanlar 6 ayına kadar ek besin vermeyn diyorlar ama baktn çok emiyor sütün olmuyorr cock doktorna veya aile hekimine danışarakdan o sana nasl bir ölçüde verebilecegini söyler
çocuğun boy kilo gelişimi normal sınırlarda ise anne sütü yetiyor demektir..anne sütü yeterli ise ilk altı ay ek besin kullanılmamalıdır..çocuğunuzun savunma sistemi fiziksel ve zihinsel gelişimi en iyi anne sütü ile optimal seviyede olur..gerekmiyorsa mam verilmemelidir..
Eskiden 6 aydi simdi ise 4 aya dusurduler bebeklere ek besin vermeyi,hala tavsiye etmeyenler var dir hatta su bile vermeyin derler,tavsiyem ek besin vericeksen kesinlikle ilk aylarda hazir besin kullanma pAtates ve havuc puresiyle baslayabilisin sonra alistginda yawas yavas diger sebzeleride ekleyblirsin
Bebeğîniz daha ufak başka bir tad aldırmanız bebeğinizin memeden kesilmesine sebeb olabiliyor ve siz benden daha iyi bilirsinizki anne sütünün bebeğe kazandırdığı besin hiçbir ek gıda maddesinde yok. Biraz daha sabretmenizi tavsiye ederim uykusuzluğunuza, emzirmenize... Umarm anne babalı büyütürsünüz yavrunuzu ;)
6 ay anne sütünü öneriyor herkes bence anne sütüne devam ek besin vermeyin zaten en sütünde her vitamin var boşa kimyasal maddelerle bebeğinize daha 3 aylıkken zarar vermeyin
bu konuda geçen gün çocuk doktorun yanındaydım sadece anne sütü alan bir bebek için ek besine 5.aydan sonra başlayabilirsin demişti.Anne sütü yeterli geliyorsa 3 buçuk aylık bebeğe ek besin gerekmiyormuş
maşallah allah bagışlasın evladınızı sizlere hayırlı bir evlat olmasını diliyorum...anneme danıştım şimdi bebeginiz dört ayını doldurmamışsa anne sütü ve gerçek meyve suyu verebilir başkada birşey vermesin diyor tekrar gözünüz aydın hayırlı olsun...
Çok erken...
Burda da herkes uzman doktordu zaten. Böyle bir konuda buradan soru sormak yanlış bence. Doktorunuzla görüşseniz daha faydalı olmaz mı ? bur her kafadan bir ses çıkacak.
6 ay sadece anne sutu. Suya bile gerek yok. Ek besine gecis sureci anlatsam uzun surer ama demir eksikligi anemisine dikkat et yeter
daha çok küçük. beş aydan sonra başla istersen. o hazmedemez yediklerini.
Bu tarz soruları doktoruna ya da annene sormalısın..
cok kücük daha anne sütü yetersiz mi ?bende erken basladım ek gıdaya ama benim bebeklerim ikiz o yüzden taze yogurt veriyordum ama hazır yogurt degil evde kendim yapıyordum meyve suyu falan verdim meyve suyunuda kendim yaptım hazır degildi sen yinede doktoruna danıs cocugun kilosu iyiyse ek gıda veripte obez olmasın allah bagıslasın evladını
ek besin dördüncü aydan sonra dr kontrolü ile başlar ve mümkünse anne sütü verilmeye devam edilir..
bence anne sütüne devam. 1 yıl kadar devam et. 6 aydan sonra ek besinler verebilirisin.
1 numaralı devam sütleri ile takviye yapabilirsin ki sütün yetmiyorsa yap mutlaka :)
ek olarak milupanin milumilini verebilirsin.anne sütü pek yeterli gelmiye bilir
doktoruna sorsan daha mantıklı olmazmı buraya sormak yerine;)
bunu burdaki kısılerın yorumlarına göre yapacaksan yazıklar olsun ne anneler var derım
ben 2.5 yaşıma kadar emmişim :D anne sütünün eş değeri hiç bir besin yok
Anne sütü ve buna ilave eğer değişiklik istiyorsanız sadece bebek maması verin.
sende bu kafa oldugu surece o bebek cok yasamaz:D
ahahah
Sadece anne sütü iyidir. Gerisi zararlı.
peynir, yoğurt ekmek sebze çorbaları verebilirsin.
6.aydan sonra başla ya daha erken
Bence başlamamalısın. İlk 6 ay sadece anne sütü.
6. ayı bekle derim...
6 aydan evvel olmaz diye biliyorum
Bir an doktor sandim kendimi :D
5 aylık olsun ondan sonra ver bence
elma suyu..
allah bağışlasın (: <3
arı sütü nasıl olur?
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?