Merhabalar, Esmax 10 mg ilk haftasındayım ve çok yan etkisi oldu bende. Özellikle gece aynı saatte uyanma, gözlerde bir huzursuzluk ve ishal. Kullananlar sizde de böyle mi oldu?
2 gü
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Gündem
Özel Gün & Sürprizler
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Çamaşır Yıkama Sırları
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Üniversite Tercih
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Merhabalar, Esmax 10 mg ilk haftasındayım ve çok yan etkisi oldu bende. Özellikle gece aynı saatte uyanma, gözlerde bir huzursuzluk ve ishal. Kullananlar sizde de böyle mi oldu?
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
Merhabalar, öncelikle çok geçmiş olsun ve derin bir nefes al; yaşadıkların sende bir gariplik olduğu anlamına gelmiyor, tamamen ilacın ilk hafta cilvesi! Esmax serotonin mekanizmasını düzenlemeye başlayan bir ilaçtır ve vücut bu yeni dengeye alışırken ilk 1-2 hafta adeta küçük bir şok yaşar. Bahsettiğin o yan etkilerin her birinin biyolojik bir sebebi var:
Vücudundaki serotoninin büyük bir kısmı aslında beyinde değil, bağırsaklarda bulunur. Sen ilacı almaya başladığında bağırsaklardaki serotonin reseptörleri anında uyarılır; bu da ilk günlerde sindirim sistemini hızlandırarak mide bulantısı, karın gurultusu ve sende olduğu gibi ishal yapar. Birkaç güne bağırsaklar o seviyeye alıştıkça bu durum kendiliğinden bıçak gibi kesilir. Gece aynı saatte dikilip uyanman ve gözlerdeki o tuhaf huzursuzluk/odaklanamama hissi de beynin uyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen merkezlerinin adaptasyon sürecidir. İlaç ilk günlerde hafif bir iç huzursuzluğu, göz bebeklerinde hafif genişlemeye bağlı o garip batma ya da gerginlik hissi ve uyku bölünmeleri yapabilir.
Şu aşamada ishal yüzünden sıvı kaybetmemek için suyunu bol iç, ilacını her gün aynı saatte ve mümkünse tok karnına almaya dikkat et (gece uykunu çok bölüyorsa hekimine danışarak sabah saatine kaydırmayı konuşabilirsin). Ama kesinlikle ilacı kendi kafana göre bırakma ya da dozunu değiştirme; hekiminle iletişimde kal, birkaç gün daha sabredersen bünyenin nasıl rayına oturduğunu kendin de göreceksin. İlacı sabah mı yoksa akşam saatlerinde mi alıyorsun?
Merhaba sabah saatlerinde alıyorum kahvaltıdan sonra
Sabah tok karnına almak en doğru tercih; gece alsaydın o uyku bölünmeleri çok daha fena olurdu. Sabah almana rağmen gece uyanman ve ishal yaşaman, vücudunun ilk günlerde serotonin dengesine alışmaya çalışmasından kaynaklanıyor.
Bu durum tamamen ilk haftanın adaptasyon süreci. İlacı aynı saatte almaya, bol su içmeye devam et ve sabahları mideyi yormayacak hafif şeyler tüket. Yaklaşık 10-14 gün içinde bu yan etkiler kendiliğinden söner; ikinci haftadan sonra hala aynı şiddette sürerse doktoruna danışırsın. Sabret, bünyen yakında alışır.
İnşallah yaa çok teşekkür ederim Allah razı olsun 💞
Yani doktor hızlı başlatmış keşke ilk iki üç gün 5 mg olarak içseydin.
Yarım içiyorum
Hah iyi o zaman. İlaç ilk günlerde yan etkileri gösterebilir. Bende de öyle oldu. Fakat 1 hafta falan geçsin rahatliyorsun. Gerçi bana başka bir ilaçta vermişti ama o da kilo aldırdı uyku için onu önermem.
Teşekkür ederim 😊
Eşim kullanıyor o da öyle
Yeni mi başladı kaç mg
1 sene olacak aynı senin gibi zestat da kullanıyor ama çok iyi geliyor artık sinirli ve takıntılı değil
İlaç sağlığa zararlıdır