3 ay

"Vay… be bunu bilmiyordum" Yea Kan Nakli yapacağız Deyip Organ Nakli Diye imzalatılar?

Kan Nakli Aslında Küçük Bir Organ Naklidir
Çoğu insan kan naklini şöyle düşünür... Yea.. Kan grubum aynıysa sorun yok be.. Bildiğin serum takmak gibi bi şiii... mi? Gerçekten de böyle mi? Tıpta kan nakli böyle basit düşünülmez ve görülmez!

Çünkü kan! Sadece kırmızı bir sıvı değildir.

Kan içinde canlı hücreler vardır ve bu hücreler başka bir insanın vücuduna girer.

Bu yüzden birçok hekim kan transfüzyonu için şu ifadeyi kullanır “Kan nakli küçük bir organ naklidir.”

Kanla sadece oksijen taşınmaz! Kan nakli sırasında vücuda sadece eritrositler girmez!

Kan nakli ile aynı zamanda

• Bağışıklık hücreleri
  • Antikorlar
  • Proteinler
  • Sitokinler
  • DNA içeren hücreler de geçer.

Yani kısacası vücuda başka bir insanın biyolojik izleri girer!!!

Ancak bağışıklık sistemi hemen kontrol yapar... Hişşş Aloo kim layn bu yeni gelenler bizden mi? “Bu hücreler bana mı ait?” diye anında Hişş çıkartın kimlikleri yaslanın duvara kollar yanda bacaklar açık arama tarama GBT yaparlar. Vay… be!

Evet Kan naklinden sonra vücutta başka birinin DNA’sı bulunabilir ve Tıpta buna "Mikrokimerizm" denilir.

Yani bir insanın vücudunda çok küçük miktarda başka bir insana ait hücrelerin bulunması. Bazen bu hücreler yıllarca da yaşayabilir.

Bir KızlarSoruyor'um sorusunda kan nakli insanda huy değiştirir mi diye sorulmuştu...

Valla huydan daha daha da ilginç olanı var aslında :D :D
Literatürde şu olay rapor edilmiştir!

Bir kız çocuğunda yapılan genetik analizde Y kromozomu tespit edilir.

Ama bu küçük çocuğu erkek kromozonunu nasıl aldı? Araştırılır... Meğer çocuk yakın zaman önce Kan nakli yapılmış ve tek muhtemel sebep de erkek donörden kan nakli yapılmış ve nakledilen hücrelerin DNA’sı testte ortaya çıkmıştır. Vay… be.

Kan nakli neden bu kadar ciddiye alınır?
Çünkü kanın sadece A, B, 0 ve Rh grupları yoktur.

Bilim insanları bugün kanda 300’den fazla farklı antijen olduğunu biliyor.

Bu yüzden kan bankaları sadece kan grubuna bakmaz. Birçok uyumluluk testini de kontrol eder.

Nadir ama önemli bir durum! Kan nakli sonrası görülebilen özel bir reaksiyon vardır

TRALI (Transfusion Related Acute Lung Injury)

Bağışıklık sisteminin verdiği nadir bir tepki sonucu akciğerlerde ciddi reaksiyon oluşabilir.

Bu yüzden kan nakli tıpta çok dikkatle uygulanır.

Kan nakli kırmızı bir sıvı vermek gibi basit de değildir.

Başka bir insanın canlı hücrelerini vücuduna almaktır.

Bu yüzden hekimler için kan transfüzyonu basit bir işlem değil, küçük bir organ naklidir.

Bir gün yapılan genetik testte bir insanın vücudunda ona ait olmayan bir DNA bulunabiliyor.

Sebebi ise işte burada çok basit... Bir zamanlar hayatını kurtaran kişi içinde.

Vay… be… bunu bilmiyordum.

"Vay… be bunu bilmiyordum" Yea Kan Nakli yapacağız Deyip Organ Nakli Diye imzalatılar?