“Profesyonel mesafe” ile “duygusal kopuş” arasındaki sınır nerede başlar?

“Profesyonel mesafe” ile “duygusal kopuş” arasındaki sınır nerede başlar?

Sağlık sektöründe çalışanların “soğuk” görünmesi çoğu zaman sanıldığı gibi hissizlikten değil, bir tür duygusal korunma mekanizmasından kaynaklanır. Sürekli acı, kayıp, stres ve yüksek sorumluluk altında çalışmak insanın duygularını dışarıya yansıtma biçimini değiştirir. Her hastaya aynı yoğunlukta duygusal tepki vermek mümkün değildir; çünkü bu durum uzun vadede kişiyi tüketir. Bu nedenle birçok sağlık çalışanı, empati kurmaya devam ederken duygularını kontrollü göstermeyi öğrenir. Dışarıdan mesafeli ya da soğuk görünen bu tutum aslında profesyonelliğin bir parçası olabilir. Kriz anlarında sakin kalabilmek, hızlı ve net karar verebilmek için duygusal denge şarttır. Öte yandan, gerçekten tükenmişlik yaşayan sağlık çalışanları da vardır. Uzun çalışma saatleri, ağır nöbetler, hasta yoğunluğu ve zaman zaman takdir eksikliği; kişide duygusal yorgunluk, duyarsızlaşma ve motivasyon kaybı yaratabilir. Bu durumda görülen “soğukluk”, bir savunma değil, tükenmişliğin işareti olabilir. Yani görünen mesafe her zaman hissizlik anlamına gelmez. Bazen bu, hem hastayı hem de kendini koruma çabasıdır. Ancak uzun süreli duygusal kopukluk, tükenmişliğin sessiz bir sinyali de olabilir.
Alışmışlıktır çünki hergün merhamet ve vicdanları zorlanıyor hiç unutmam rahmetli dedim kalp krizi geçirmişti ameliyattan doktor çıktı doktor da tanıdık yanımızda bir aile var onların oğlu da motor kazası geçirmiş sakin sakşn oturuyolar o da yan ameliyathanede doktor yanımıza geldi dedi ki birazdan bu aileye oğullarının öldüğüni söyliycem ben de bizimkilere hadi aşağa inelim dedim merdivenlerden inerken bir feryat koptu yıkıldı tüm hasten annenin çığlığıyla yani o insanlar bunu çok sık görüyor yaşıyor ve normal insan gibi herhangi bir olaya tepki vermemeleri normal
Bence sağlık sektöründe çalışanların soğuk görünmesinin arkasında hissizlik değil tükenmişlik olabilir. Sürekli ağır koşullarda çalışmak ve zor kararlar almak onları emocyonel olarak çok yıpratabiliyor. Bu da zamanla duygusal kopuşa yol açabiliyor. Profesyonel mesafe önemli tabi ki ama sürekli aynı şeyi yaşamak-insanların duygularını kapatmasına neden oluyor. Bu duygusal kopuşun nerede başladığını anlamak da zor aslında. Belki de bir süreç içerisinde yavaş yavaş oluşuyor ve mensen bunu fark etmiyor.
Şımarıklıktan başka bir şey değil. Hepsi hayatını garantiye almak için sağlık sektörünü seçiyor. Hele kamudakiler bir taraflarını yırtıyorlar atanmak için. Sonra da babalarının hayrına çalışıyor gibi hava civa yapıyorlar.
Az önce izledim Japonya'da hastaların önünde diz çöküp derdine dinliyorlardı sağlık çalışanları kadın/erkek. Az edep, adap öğrensin bizimkiler..
Cevap
20Cevap
Belki de kuzey kutbunda yaşıyorlardır Ehe
Karakter meselesi
Bence bu çok zor bir denge, çünkü hem hasta memnuniyeti için empati gerek ama hem de kendi korunma mekanizması olarak soğuk görünmek gelebilir. En sağlıklı yaklaşım bence sınırları korumak — "bu benim işim ama benim tüm hayatım değil" diye düşünmek.
Aslında ne hissizlik, ne tükenmişlik. Hastaların çoğu geveze olmalarından çok bıktılar. Dr’lar ve hemşireler. Profesyonelce işlerini yapmak istiyorlar. Hastalar söylenen çoğu şeyi ya dinlemiyor. Ya kabul etmiyor. Ya inanmıyor. Olmadık yere, hasta insanlar stress yaratıyorlar. Olacak iş değil.
Hastaların şikayetleri yüzünden çoğu işini yapamıyor. Çoğu da hemşireliği bırakıyor. Sorun maalesef ki, sorunlu insanlar.
Yardımsever değiller ve insanlar sevdikleri işe yönelmişyorlar tek sebebi bu. İnsanları sevdikleri için dğeil, maaşı iyi olduğu için ya da o sektorde iş bulabildiği için sağlık çalısanı oluyorlar. E bu da insanlarla uğraşmayı çekilmez kılıyor. Evet insanlar çekilmiyor ama sağlık sektörü gibi alanlara yönelenlerin gerçekten insancıl olmaları lazım. Özel seçilmeleri lazım diye düşünüyorum.
Dışarıdan bakınca soğuk gibi görünebilirler ama çoğu zaman bu hissizlik değil, korunma refleksi. Sürekli acıya, kayba ve yoğun tempoya maruz kalmak insanı ister istemez mesafeli yapar. Her duyguyu içeri alarak o işi yapmak kolay değil. Bazen o soğukluk, tükenmemek için takılan bir zırh oluyor.
Adamlar, kadınlar her gün ölüm görüyor, acı görüyor, kriz görüyor. Biraz mesafe koymazsa kafayı yer zaten. O yüzden dışarıdan soğuk duruyor diye hemen “hissiz” demek haksızlık. Ama iş şuraya gelirse sıkıntı: Artık hiçbir şeye üzülmüyor, kimseye tahammülü kalmıyor, içten içe bitmiş… heh işte o tükenmişliktir. Yani biri kendini korumak, diğeri artık yorulup kapanmak. İnce çizgi orası.
Simdi bişiler yazardım da sabırlı olmam lazım aksksksks ben hastanedeki doktor ya da hemşirelerle hic sorun yaşadığımı hatırlamıyorum geneli nazik ve yardımsever ama bazı tıbbi sekreterlere kıl oluyorum. Bi hadlerini bilseler keşke
@wkertenkele işleri kolay değil. Saygısızlık hariç mazur görülmeliler derim
Hastaların genel egoları ve sanki her şeyi kendileri biliyor gibi davranmaları ile ciddi takılmak zorunda kalıyorlar. Genelde arkadaşlarım böyledir. İş dışında zaten soğuk değiller.
Bir günde 500 hasta bakanı da bilirim, 5 hasta bakanı da. Bizler günde 2 insanla muhabbet edince mayışıyoruz, onlar hergün yapıyor bunu. Çok acıı. Haklılar, ne diyebilirim ki
Tükenmişlik olabilir insan türü cok zorluyor arkadaşlarım hastenede çalışıyor nasil bezdiriyorlar anlatıyorlar traji komik olaylar zinciri yaşıyorlar: ))
Onlarda tükendi be. Türlü türlü insana memnuniyet sağlamak çok zor. İlk başlarda mesleğin verdiği mutluluğun etkisiyle güler yüz olur ama daha sonra çöküyor insan orada.
Hiç biri. Senin psikolojine egona hitap ederse senden başkasına hizmet veremez. Sen gibi 100lercesine günlük hizmet veren bir sağlık çalışanıyim.
Bence yaptıkları işten zamanla sıkılıyorlar, yani tükenmişlik. Birde damaramı Bi bulabilseler. 🤦🏻♀️
Çoğu egosudan dolayı öyle. Çok doktor gördüm profesör doçent sıfır kibir ve ego. Diğerlerine bakıyorum yürüyüşleri bile değişik
Akşama doğru ben de hissizleşiyorum anlıyorum onları. Ben kafede onlar hastanede insanlarla uğraşıyoruz
Yani onlarda kendilerince haklılar. Kaç çeşit insanla uğraşıyorlar. Hastalarda kendince haklı
Doktorların bir gıcık tavrı var sevemiyprum nedense
Annem sağlıkçı ve bundan yola çıkarak diyebilirim ki işleri zor o yüzden soğuklar
Bıkmışlık bence yav biraz hissizlikte olabilir eheheh
Hissizlik bence iyi doktorlar da var ruh gibi olanlar da
Ne olabilirki hayatları sağlıksız insanlarla uğraşmakla geçiyor
Hergun yeni cahille ugrasiyorlar o da var
Hak vermek lazım yoruluyorlar gün boyu ve stresli
Her gün onla bunla mı oynayacak bu adam
Mesleki deformasyon herkeste olduğu gibi
Bence hissizleşiyorlar bir süre sonra
tükenmişlik
Tükenmişlik bence
Tükenmişlik
Hepsi