tetanoz aşısı vücuda girdiğinde bağışıklık sistemine clostridium tetani bakterisinin ürettiği zararlı toksini etkisiz hâle getirmeyi öğretir aşı içeriğindeki etkisizleştirilmiş toksin sayesinde vücut bu yabancı maddeyi tanır ve ona karşı antikor adı verilen savunma proteinleri üretir böylece ilerleyen zamanlarda paslı bir çivi veya kirli bir yara yoluyla gerçek bakteri vücuda girse bile sistem halihazırda hazırlıklı olduğu için toksinlerin sinir sistemine ulaşmasını engeller seni olası felç edici kasılmalardan korur modern tıp tarihindeki en etkili koruyucu önlemlerden biri olan bu yöntem bağışıklık sisteminin hafıza yeteneğini kullanarak yaşam süresini uzatır bilinçli olalım bunları bilelim
Güncellemeler
4 ay
10 yılda bir yaptırmanız gerekir bunu eklemeyi unutmuşum aklınızda bulunsun
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
4Cevap
5 yıl önce
En son 13 yaşlarımfa kaza geçirmiştim o zaman olmuştum
Olman lazım 10 yılı geçmiş seninki
Hayır bir kaza bir şey olunca da yapılabiliyor durduk yere yaptırmazsın kendine dikkat edersin olursa hemen yapılır
tetanoz aşısını 10 yıl dolduğunda herhangi bir yaralanma beklemeden yaptırmak her zaman daha sağlıklı ve mantıklıdır çünkü tetanoz mikrobu sadece paslı çivide değil toprakta tozda veya gözle görülmeyen küçük çiziklerde bile bulunabilir vücudunda hazırda antikor bulunması olası bir kaza anında bağışıklık sisteminin mikrobu anında yok etmesini sağlar eğer bir kaza olmasını beklersen o stresli anın içinde birde aşı sırası beklemek veya vücudunun antikor üretmesi için gereken sürede risk altında kalmak zorunda kalırsın koruyucu sağlık hizmeti her zaman tedavi edici hizmetten daha önceliklidir bu yüzden herhangi bir sağlık ocağına gidip 10 yılın dolduğunu söyleyerek aşını tazeletmen seni her türlü görünmez kazaya karşı tam koruma altına alır sonuç olarak beklemek yerine önceden önlem almak en güvenli yoldur
Aile hekimi yapar mı
Haklsıın
Elbette
Hepatit olmak istiyorum demiştim onu yapmamışlardı
aile hekimlerinin yetişkinlere hepatit b aşısı yapmamasının 2 ana sebebi vardır ilki hepatit b aşısının yetişkinlerde rutin takvimde olmamasıdır yani bebekler gibi otomatik olarak herkese yapılmaz sadece sağlık çalışanları veya ailede taşıyıcı olması gibi risk grubunda olanlara ücretsiz yapılır ikinci sebep ise son dönemlerde yaşanan aşı tedarik sıkıntılarıdır bu yüzden aile hekimleri ellerindeki kısıtlı aşıyı öncelikle bebeklere ayırmak zorunda kalıyorlar eğer risk grubunda değilsen ama yinede aşılanmak istiyorsan izlemen gereken yol şudur önce bir kan tahlili yaptırıp bağışıklığının olup olmadığını kontrol ettirmelisin bağışıklığın yoksa aile hekimin seni hastaneye yönlendirebilir ya da aşıyı eczaneden kendin alıp aile sağlığı merkezinde vurdurabilirsin tetanoz gibi doğrudan yapılmamasının sebebi budur
Rutin kanda hepatit çıkıyor mu
Çıkmaz bunun için özellikle hbsag ve anti hbs gibi testlerin istenmesi gerekir
Söyleyeyim
3 sene falan oldu
Güzel daha yeni
8. sınıfta galiba. 14 yaşında
Askerde
Askerde