Yaklaşık 6 yıldır (2019 civarı) devam eden, günlük yaşamımı ciddi şekilde etkileyen göğüs bölgesi ağrıları yaşıyorum. Bugüne kadar 8 farklı kardiyoloji uzmanına başvurdum ancak yapılan tüm tetkiklerde kalp kaynaklı organik bir sorun bulunamadı.
Ağrının özellikleri:
Göğsün sol tarafında, kalp hizasında hissediliyor
Zaman zaman sol sırt / kürek kemiği ve göğse yayılıyor
Batma, baskı, sızlama şeklinde olabiliyor
Sürekli ya da gün içinde tekrarlayan bir karakterde
Eforla net bir ilişkisi yok (spor yaparken artmadığı da oluyor)
Yapılan tetkikler:
EKG
EKO
Efor testi
Holter
→ Hepsi normal sınırlarda çıktı
Kullanılan ilaçlar (fayda görmedim):
Muskoflex Duo
Arveles
Ecopirin
Belok Zok
Önemli bir detay:
Ağrılarım, COVID BioNTech aşısının 2. dozundan sonra belirgin şekilde arttı. Ancak bu konuda da net bir tanı veya açıklama getirilemedi.
Bugüne kadar bana:
“Kas-iskelet kaynaklı olabilir”
“Anksiyete / stresle ilişkili olabilir”
“Kalp dışı bir neden”
gibi ihtimaller söylendi fakat hiçbiri kesinleştirilemedi ve ağrılarım devam ediyor.
Bütün doktorlar miyalji olabilir diyor. Fizik tedavi, ortopedi, genel cerrahi, dahiliye, göğüs hastalıkları gibi birçok farklı bölüme gittim.
6 senedir özellikle son 4 senedir 24 saat süren, ve bazen gün içinde çok şiddetle artan sol göğüs ve sol sırta vuran bu ağrıların sebebi ne olabilir?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
1Cevap
Bir algoloji doktoru olarak şunu söyleyebilirim evvelemirde 6 yıldır devam eden ve kardiyolojik açıdan tüm kapıların kapandığı bu tablo klasik bir miyalji veya anksiyete tanımının ötesinde kronik bir ağrı sendromuna işaret ediyor kalp tetkiklerinin temiz çıkması hayati bir riskin olmadığını teyid etsede yaşadığın ıstırabı azaltmıyor biontech aşısı sonrası artış göstermesi literatürde nadirende olsa bahsedilen ve bağışıklık sisteminin tetiklediği geçici enflamasyon süreçlerini akla getiriyor ancak bu durumun dört yıldır kesintisiz sürmesi daha çok sinir sistemi ve kas dokusu arasındaki bir iletişim bozukluğunu düşündürüyor sol göğüs ve sırtı etkileyen bu kronik ağrının altında yatan gizli sebep kaburga kıkırdaklarının enflamasyonu olan kostokondrit veya interkostal nevralji yani kaburga arası sinir sıkışması olabilir özellikle kas gevşetici ve ağrı kesicilere yanıt vermemesi ağrının nöropatik yani sinir kökenli olma ihtimalini güçlendiriyor ayrıca sırt ve göğüs arasındaki bu fiksasyon torasik çıkış sendromu dediğimiz sinir veya damar paketlerinin dar bir alanda baskı görmesiylede ilişkili olabilir bence bu noktada odaklanman gereken yer klasik branşlardan ziyade ağrı yönetimi üzerine uzmanlaşmış algoloji bölümleridir çünkü altı yıl süren bir ağrı artık vücutta kendi başına bir hastalık hâline gelmiş ağrı hafızasına dönüşmüş olabilir algologlar sinir blokajları veya farklı modülasyon yöntemleriyle bu döngüyü kırmayı deneyebilirler geçmiş olsun
Sizce bu ağrıları başlatan şey tam olarak ne olabilir hocam? Sadece stres ve hayat şartları bunu tetikleyebilir mi? Algoloji bölümüne bir türlü gidemedim
senin durumunda bunu sadece psikolojik bir zemine oturtmak kolaya kaçmak olur stres dediğimiz olgu vücutta kortizol dengesini bozarak kasların sürekli tetikte kalmasına ve miyofasiyal ağrı sendromu dediğimiz tetik noktaların oluşmasına yol açar fakat senin hikayende biontech sonrası vurgusu biyolojik bir tetikleyicinin varlığına işaret ediyor aşının bağışıklık sistemini aktive ederken yarattığı sistemik enflamasyon vücudun en zayıf halkası olan veya genetik yatkınlığı bulunan dokularda mikro düzeyde bir reaksiyon başlatmış olabilir bu durum ilk başta basit bir kas sertliği gibi görünsede zamanla sinir uçlarının aşırı duyarlı hale gelmesiyle yani periferik sensitizasyonla kalıcı bir hâl almış olabilir hayat şartlarının getirdiği gerginlik ise bu duyarlı hale gelmiş sinir sisteminin üzerindeki baskıyı artırarak ağrının sönümlenmesine izin vermemiş olabilir yani başlangıç biyokimyasal veya immünolojik bir tetikleyici olsa bile devamlılığı sağlayan şey sinir sisteminin bu sinyali bir kısır döngüye sokmasıdır algolojiye gidememiş olman bu ağrı hafızasının kemikleşmesine neden olur mutlaka gitmelisin zirâ sinir sistemi uzun süre aynı ağrı sinyaline maruz kaldığında artık dışarıda bir sebep olmasa bile ağrı üretmeye devam eder bu yüzden meseleyi sadece moral bozukluğu olarak görmeyip sinir iletimindeki bu otonom bozukluğu hedeflemek gerekir
Kızlardan ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!