Kahvenin çarpıntı yapmasının ana nedeni içeriğindeki kafeindir ☕. Kafein, merkezi sinir sistemini uyaran bir maddedir ve bu uyarım kalp üzerinde de etkilere yol açar. İşte kafeinin çarpıntıya neden olabilecek temel mekanizmaları * Kalp Atış Hızını Artırma (Taşikardi) Kafein, sinir sistemini uyararak kalp atış hızını (nabzı) geçici olarak artırabilir. Kalbin normalden daha hızlı veya daha güçlü atması hissi "çarpıntı" olarak algılanır. * Kan Basıncını Yükseltme Kafein, özellikle yüksek miktarlarda tüketildiğinde veya kafeine duyarlı kişilerde, kan basıncında geçici yükselmelere neden olabilir. * Adenozin Reseptörlerini Engelleme Kafein, beynimizdeki yorgunluk hissini düzenleyen adenozin adlı maddenin reseptörlerini bloke eder. Bu blokaj, vücuttaki uyarıcı nörotransmitterlerin (dopamin, norepinefrin gibi) etkisini artırarak genel uyarılmışlık ve kalp atışında hızlanma yaratabilir. * Bireysel Hassasiyet Herkesin kafeine karşı toleransı farklıdır. Bazı kişiler genetik yapıları veya mevcut sağlık durumları (kalp ritim bozuklukları, taşikardi, anksiyete, yüksek tansiyon) nedeniyle daha az miktarda kafeine bile şiddetli çarpıntı ile tepki verebilirler. Özellikle yoğun kafein alımı veya ritim bozukluğu olan kişilerde çarpıntı riski daha yüksektir. Eğer kahve içtikten sonra sık sık çarpıntı hissediyorsanız, tükettiğiniz miktarı azaltmanız ve bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir..
Kahve çarpıntı yapar çünkü içindeki kafein, kalbin ritmini hızlandıran bir uyarıcı gibidir. Damarları genişletir, nabzı yükseltir, vücudu uyanık tutar ama bazen bu uyanıklık fazlaya kaçar. Özellikle yorgunken ya da aç karna içildiğinde kalp o ritmi taşımakta zorlanır. Ben kahvenin kokusunu severim ama fazla geldiğinde içimde minik bir fırtına kopar. O yüzden kahveyle aram mesafelidir; severim ama kalbime dokunmadığı kadar.
Kafein normalde bitkinin kendini savunmak için kullandığı mekanizma ve aslında toksin. Bu nedenle kanı incelemek gibi bir özelliği var bu nedenle çarpıntı yapıyor
Sadece kahve değil, enerji içeceği, kola, siyah çay gibi içecekler de çarpıntı yapar. Bunu yapan ortak madde kafeindir. Merkezi sinir sistemini uyarır ve kalp atımını hızlandırır. Günlük 300-400(3-4 fincan) mg'den fazla alımı çoğu kişide çarpıntı, huzursuzluk, mide asitinde artış gibi etkiler yapar. Güvenli içme sınırı günde 1-2 fincan.
İçindeki kafein Kortizolü yükseltir. Kortizol yükselince vücutta sempatik sistem devreye girer bu savaş ya da kaç modudur. Yani o an panik atak veya anksiyete yaşaman normal. İçme.
Korkutuyorsun insanı boşa kız iç gitsin 🙂 ben sabah 6 enerji için bazen kullanırım halim olmazsa koşuya iyiysem eğer 8.50 9 gibi biter koşum yoldan alır içerek giderim 10 gibi kahvaltı filan kahve iyidir ya