Dostlar, herkese merhaba!
Öncelikle size bir uyarıda bulunmak istiyorum: Dehb artık oldukça yaygın ve sadece genetik değil, çevresel faktörlerle de tetiklenebiliyor. Yani sizde, kardeşinizde ya da patronunuzda bile olabilir. Bu yüzden yazdıklarımı dikkatlice okumanızı öneririm.
Önce kendimi tanıtayım. Ben 19 yaşında, üniversite sınavına hazırlanan bir Türk genciyim. Lise hayatım boyunca ders çalışmaya çalışmakla geçti. Başarılı olma arzusu peşimi hiç bırakmadı. Ancak son iki yıldır, neden ders çalışamadığımı ve çok çaba sarf etmeme, hatta herkesten çok istememe rağmen neden başarısız olduğumu anlamış durumdayım. Çünkü Dehb'li bir birey olduğumu öğrendim.
Semptomlarım, yetişkin bir dehb'liyle birebir örtüşüyor. Yıllardır ailemden baskı ve hatta şiddet görmeme rağmen ders çalışamamamın, derslerde sürekli yerimde duramayıp ayakta gezinmemin sebebinin bu olduğunu fark ettim. Dehb hakkında yazılmış iki kitabı okudum ve kendimde bu durumun kesinlikle var olduğuna emin oldum. Hatta ailemde de bulunduğunu düşünüyorum.
Şimdi sizden yardım istediğim konu şu: DEHB ilacı alınır mı?
Sınava 5 ay kaldı ve bu sürede iyi şeyler başarabileceğime inanıyorum. Çünkü potansiyelimin farkındayım. İlaçların bana fayda sağlayacağını da biliyorum, ancak birçok kişi ilaç kullanmamam gerektiğini söylüyor. Siz ne düşünüyorsunuz?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
0Cevap
Merhaba acaba okuduğun kitapları söyleyebilir misin? Ben de kendimde şüphelendiğim için bir psikoloğa başvurdum iki tane test uyguladılar tespit etmek için KOPBAT Dikkat Testi ve Rorschach Mürekkep Lekesi Testi sonuçları pazartesi öğreneceğim henüz kesinliği yok ama çok endişeliyim çünkü aynı ben de senin gibi kendimden eminim ben de hiperaktiflik pek yoktu açıkçası ama dürtüsellik ve dikkat eksikliğinde daha yoğun belirtiler gözlemledim ilaçlar konusunda da ben de olumsuz birkaç şey okudum hatta dehb olmayan insanlar bile alıp içiyorlarmış sırf daha fazla odaklanmak için bu zaten korkunç bir şey çünkü ilaçlar kırmızı reçete henüz deneyimim olmadığı için bir şey söyleyemem ama kitapları sormak istedim
merhaba , ilaçlar konusunda oldukça haklısınız aslında kırmızı reçete olması çok mühim değil asıl mühim olan ilaçların nörolojik sıkıntılar ve hasarlara yol açması...
kitap isimleri :
prof. dr. gabor mate : dağınık zihinler
greg crosby : dönüşüm "dehb"
dr. zeynep çakmaklı : pembe fili düşünme
dr. julie simith : neden bana bunu daha önce kimse söylemedi
dr. laruen dupar : dehb ile başarıya ulaşabilmenin ilham verici yolları
şunları söylemek isterim ki doktorunuza güvenin ve hastanelerimize başvurun asla ve asla özele para vermeyin. şu an dünyada dehbnnin bir rahatsızlık olduğunun kabulu , hatta iilaçlar verildiği hatta 25 yaş altının o ilaçlara, devlet ödediği için , para vermediği : dünyada 3 ülkeden birisiyiz. avrupada da bu tedavilerde 1. sırada yer alıyoruz. nüfusumuza oranla ne kadar nadir rastlansa ve fransada çok daha fazla olsa da devlet destekli hastanelerin yazdıkları ilaçlar ve verdikleri tedaviler dünyada ilk üçte
EK OLARAK KİTAPLARI ÖNEM SIRASI VE KALİTE SIRASINA GÖRE YAZDIM O SIRAYA GÖRE OKURSANIZ ÇOK İYİ OLUR
:)
İnanılmaz, bu kadar çok kitabı okumuş olman harika! Böyle sıralayınca gözümde büyüdü resmen ama bazılarını duymuştum, okumaya çalışacağım sanırım. Ben özele para veriyorum aslında yeni yeni gitmeye başladım umutluydum biraz. Zaten benim psikologtan ya da psikiyatristten beklentim beni iyileştirmesi değil, beni teşhis etmesi çünkü iyileştirme işini ben kendime yapıyor olacağım eninde sonunda. (Ağır vakalarda tabii ki ilaç kullanmak çok önemlidir ben terapiden bahsediyorum.) Kısacası umut ışığım gibi bir şey bu teşhis benim.
Çok ama çok teşekkür ediyorum emek edip yazdığın için<3
rica ederim. sağlıklı günler
Tekrardan merhaba benim test sonuçlarım çıktı bu arada ama cogbat isimli bilgisayarlı dikkat testine göre dehb değilim yani testin bütün alt alanları gayet sağlıklı düzeyde çıkmış hani mürekkep lekesi testinde de sorun olacak bir çıkarım söz konusu değilmiş böyle bir durumda dehb olma ihtimalim hâlâ var mıdır benim çünkü ben emindim hani nasıl anlatabilirim bunu bilmiyorum emindim yani beni ne olur ne olmaz psikiyatriste yönlendirdi ama psikiyatrist ek olarak bana ne yapabilir ki nasıl bir test sonucu dehb olduğumu anlayabilir? Çok aşırı üzgün hissediyorum çok inanmıştım çok inanmıştım o yüzden aşırı üzgünüm.
sende dürtüsellik ve dikkat sorunu varmış üstteki yanıtından öğrendim. dehb çok geniş bir alan herkeste aynı semptomları göstermiyor dışardan normal gibi olan çoğu kişi dehb oluyor falan filan şimdi test sonucun negatif çıktıysa sevinmen gerekir birkere ikinci olarak yapman gereken kendinde irade ve oto kontrol üzerine çalışman olacaktır sende dehb yok. irade ve otokontrol sorunu var. bunun için pskiyatriden yardım alabilirsin ya da bu sorunu kendi kendine yenebilirsin. önce irade ile alakalı kaynaklardan ilerleyerek iradeyi nasıl sağlayacağın ve dikkatle irade alakasını öğrenmen gerekir. benim en sevdiğim yol kendi kendime marshmellow deneyleri yapmaktır. bu deneyi araştırıp kendinize farklı konularda uygulayabilirsiniz
Ama benim neden sevinmediğimi tam anladığını düşünmüyorum. Benim sevinmiyor olma sebebim hastalığım olduğunu biliyor olmam ama testi geçtiğim için bulunamamış olması ve merak ettiğim şey ise testi geçmiş olsam bile bu kesinlikle dehb olmadığım anlamına gelir mi? Psikoloğum tam olarak kesin bir sonuç olmayacağını yine de ne olur ne olmaz psikiyatriye gitmemi önerdi ama bilmiyorum belki de sadece gönlüm olsun diye öyle söylemiştir sonuçta çok inançlıydım ancak onun söylediğine göre tek başına bu testler (cogbat, moxo, tova vb) hastalığı teşhis etmede kesin sonuç vermeyebiliyormuş. Çünkü ben testi kandırmaktan korkuyordum ve not alacağım bir sınavmış gibi odaklanmış olabilirim. Sonuçta bana bu testlerle ilgili mantıksız gelen şey aslında bu dehb içerisinde aşırı odaklanma gibi bir durum da söz konusu ve bu sanırım genellikle dehb sahibi kişinin ilgisini çeken konularda görülen bir durum ve bu tip mesela n-back challenge gibi hafıza oyunları veya bu tarzda dikkati artıran oyunları oynamayı seven bir insanın bu testten geçememe şansı yoktur gibi geliyor. Bu durumda psikiyatriye gitsem ne olabilir diye araştırdım hani ama dehb teşhisi için bu bilgisayar testlerinden başka psikiyatriye has özel başka ve daha bilimsel bir test olmadığını da fark ettim. Eeg denen test dehb teşhisinde çok da güvenilir sonuçlar vermediği için tercih edilmiyormuş mesela oysa birçok hastalığı teşhis edebilen epey etkili bir test ya da tahlil mi demeliyim emin olamadım. Bu durum kısacası kafamı bu anlamda karıştırıyor. Derdim hastalık hastalığı değil ama tek sorunum söylediğin gibi iradesizlik de değil hani tembelliğime bir suçlu arama derdinde değilim yalnızca bunun haricinde ilaçları kötüye kullanmak niyetiyle de teşhis istemiyorum sadece bu benim için yaşadığım bazı şeylerin açıklaması olabilecek bir umut ışığıydı ve kaybetmiş olmayı kabullenemiyorum, çıkar bir yol arıyorum. Sen bu söylediklerim hakkında şimdi ne düşünüyorsun?
Ya yan etkileri çok kötü ama sen bilirsin
çoğu ilacı araştırdım içindeki etken maddelerde dahil ortak yan etkileri şunlarmış :
-aşırı sinirlilik
-aşırı tokluk hissi
-uyku düzeni bozukluğu
-metabolik farklılık
-karın ağrıları
-elde ve vücut genelinde terleme
vb.
bu yan etkiler yaygın ve herkeste görülen yan etkilermiş
sizde de oldu mu?
Ben kullanmadım ama tanıdığımda bu yan etkileri olmuştur ve bu hastalık epilepsi ile bağlantılı oluyor normalde ama sizde yok sanırım
anladım geçmiş olsun. bende epilepsi yok sadece aşırı enerjik ve yogun olsamda dinlenmeme gibi hiperaktiflik var işte derste sürekli ayağa kalkıp gezinme isteği vs. bide dürtüsellik yanı var bir şey aklıma gelince anında yapmak istiyorum. tlfna bilidrim geliyor hemen bi bakayım vs oluyorum. ders dinlerken dalıp gidiyorum ben orada olmuyorum adeta
Anladım işte yine sen bilirsin dediğim gibi yan etkileri kötü ve çok maalesef