Sizler için günlük hayatta en fazla karşılaştığımız sağlıksız 5 gıdayı derledim. Şimdiden keyifli okumalar…
1) Paketli Yiyecekler
Paketli/ambalajlı ürünler içeriğinde gıda boyaları, sodyum sülfit, sodyum nitrat, potasyum bromat gibi pek çok maddenin yanı sıra aspartam, monosodyum glutamat, yüksek fruktozlu mısır şurubu da yer alması sebebiyle sağlık açısından pek çok olumsuz etkileri bulunmaktadır. Yiyeceklerin renklerinin daha canlı görünmesini sağlayan gıda boyalarının özellikle çocuklarda davranışsal bozukluklara ve IQ seviyesinde düşüşlere sebep olduğu düşünülmektedir. Potasyum bromatın karaciğer ve bağırsak hücrelerinde DNA hasarına yol açabileceğini göstermektedir.
2) Beyaz Şeker
Beyaz şeker vücudumuzda sindirildikten sonra karaciğer tarafından toplanır ve fazlası yine karaciğer tarafından yağ olarak depolanmaktadır. Aşırı şeker veya şekerli gıda tüketimi varsa karaciğerde yağlanmanın artmasına neden olmaktadır. İnsülin direnci oluşumuna da sebep olmakta. İnsülin direnci oluşan kişilerde de metabolik sendrom, obezite, tip 2 diyabet ile kalp damar hastalıkları riski de artmaktadır.
3) Margarin
Margarinler hidrojenize yağlardır. Sıvı yağların sıvı olmalarını sağlayan bağlarının hidrojenle doldurularak katı hale getirilmiş şeklidir. Maliyet açısından tereyağına oranla çok daha avantajlı olan margarin, ne yazık ki trans yağ oranlarını en yüksek seviyede taşıyan yiyecekler arasındadır. Margarinin çok miktarda tüketilmesi; diyabet, yüksek kolesterol, kalp hastalıkları gibi pek çok hastalık açısından risk oluşturmaktadır. Trans yağ oranı yüksek besinlerle beslenme, vücutta LDL (kötü kolesterol) ve HDL (iyi kolesterol) arasındaki dengeyi bozmaktadır.
4) Tatlandırıcılar Ve Tatlandırıcı İçeren Ürünler
Doğal tatlandırıcılar sakkaroz, glukoz, fruktoz, galaktoz, maltoz, laktoz, yüksek fruktozlu mısır şurubu ve stevia; suni tatlandırıcılar ise aspartam, sakkarin, sukraloz ve asesulfam-k’dır. Light, şekersiz, diyet, kalorisiz ya da diyabetik ibareleri besinlerde bulunan tatlandırıcıların ve bu besinlerin sınırsız bir şekilde tüketilebileceği anlamına gelmemektedir. İsrail’de yapılan bir araştırmaya göre, aspartam, sakarin ve sukraloz gibi yapay tatlandırıcıların Tip 2 Diyabetin oluşumuna katkı sağlayabileceği belirtilmektedir. Tatlandırıcıların insan üzerindeki etkileri: diyabet, kalp ve damar hastalıkları, obezite gibi insan sağlığını önemli ölçüde etkileyen hastalıklarda payının olduğu şüphesiz bir gerçektir.
5) İşlenmiş Etler
Etin kırmızı rengini korumak, yağ oksidasyonunu baskılayarak lezzeti artırmak, bakterilerin büyümesini önlemek, lezzeti artırmak ve gıda zehirlenmesi riskini azaltmak amacıyla nitrat vb. katkı maddeleri katılmaktadır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar nitrozaminlerin bağırsak (kolon) kanseri oluşumunda önemli bir rol oynayabileceğini göstermektedir.
Bu besinlere baktığımızda çoğunun ortak özelliği sanayileştirilmiş ve doğal olmayan, paketli besinlerden oluşmalarıdır.
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Dünya Kupası
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
8Cevap
Benim karşıma bunlar çıkıyor genelde
-Şeker ve tuz
Paketlenmiş çoğu gıdada sağlıksız düzeyde bulunuyorlar.
-İşlenmiş etler
Etlere gelen zamlarla beraber günlük hayattaki kullanımı bir hayli artmaya başladı
Diğerleri bana pek sorun oluşturmuyor
Tatlandiricilar haric Benim için hepsi sağlıklı. Zaten öyle bir seye takıntılı bir beslenme tarzım yok. Cogunu ya az tuketiyorum ya da nadir... onun icin sorun yok.
şeker ve karbonhidrat gereksiz bence daha cok yag ve protein agırlıklı beslenmeye çalışıyorum
Pastane ürünleri
İşlenmiş etler
Fast food
Noodle
enerji içeçekleri
palm yağı içeren besinler
cips
kola
Şeker tuz yağ
Saglıksızları seviyorum
midye alkol sigara
Basit şeker kızartmalar