10 yaşında bir çocuğa diyet yaptırmak vicdansızlık mı?

hayır Hatta yapılan son araştırmalar, 'istemli yetersiz beslenme' yaşının 12'ye kadar düştüğünü gösteriyor. Büyüme, boy ve seksüel gelişimi yavaşlatan bu sorun, algılamayla konsantrasyonu azaltıp eğitim başarısını düşürüyor.
İzmir'de farklı sosyoekonomik düzeydeki öğrencilerin devam ettiği iki okulda yapılan araştırma, çocukların estetik kaygılar ve güzellik arzusuyla erken yaşta diyete başladığını ortaya koydu.
12-16 yaşlarındaki 736 öğrenciyle yapılan araştırmaya göre, sosyo ekonomik düzeyi yüksek öğrencilerin yüzde 30'u fazla kilolu olduğunu düşünüyor. Yüzde 10.5'i diyet yapıyor.
Yoksul öğrencilerin devam ettikleri okullarda ise şişman olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 14.
Diyete başlayanların bir kısmı kilo almamayı hedeflerken bir kısmı hızlı kilo vermek amacıyla kronik diyete yöneliyor. Yani her şeyi az yiyor.
Obeziteye davetiye
Yeditepe Tıp Fakültesi Hastanesi Pediatrik Metabolizma Gastroentoloji uzmanı Prof. Dr. Benal Büyükgebiz'in yaptığı araştırmaya göre, diyet yapan çocukların yüzde 71'i hiç kimseye danışmıyor. Ne yiyeceğine, ne kadar yiyeceğine kendi karar veriyor. Sağlık nedeniyle, doktor önerisi doğrultusunda diyet yapan çocukların oranı sadece yüzde 6.6. Diyetisyenden yardım alanların oranı ise yüzde 2.2.
Sosyoekonomik düzeyi yüksek çocukların yüzde 87'si öğün atlıyor. Aslında öğün atlamak, obeziteye yol açan risklerden biri. Çocukların günün büyük bölümünü okul ve kursta geçirmesi beslenme alışkanlıklarını da etkiliyor. Ailelerin gözetiminden uzaklaşıp besleme değeri düşük, çabuk tüketilen yiyeceklere yönelen çocuklarda atıştırma gereksinimi sıklaşıyor.
Prof. Dr. Büyükgebiz, sağlıksız beslenme alışkanlığı nedeniyle sorun yaşayan çocukların bir de perhize başlamasıyla vücut gelişimlerinin tehlikeye girdiğini söylüyor:
'Uygun olmayan kilo verme yöntemleri yetersiz büyüme ve büyüme geriliği, hormonal gelişmede gecikme gibi sorunlara yol açıyor.'
Günaydın sorunuzu okudum Maalesef günümüzde beslenme biçimlerinden ötürü özellikle fastfood kültürü ile yemek yendiği için inanılmaz şekilde küçük çocuklar ve gençlerde göbek kısmında yağlanma vücutta yağlanma hantal bir vücut görünümü olmaktadır bu da obeziteye neden olmaktadır doktorunuzun denetiminde böyle bir diyet kontrolüne girmeniz sağlıklı bir durum ileride çocuğunuzun önemli kalp ve damar hastalıklarından korunmasından tansiyon hastalıklarına kadar her şeye etkisinin olacağını düşünüyorum bunda yargılanacak hiçbir şey yok gayet normal bir durum insanları açıklama yapmak zorunda değilsiniz ama bazı zaman şişmanlıklar doğuştan da olabiliyor genetiksel olarak geçebiliyor bunun için doktorların genç yaşta önlem alması gerekiyor çok normal bir durum vicdansızlık olarak düşünmüyorum tam tersine çocuğun saatli bir şekilde gelişimine faydası olacağına inanıyorum
Bizim toplumumuz beslenme konusunda çok bilinçsiz. Tıkınmayı beslenme olarak görüyorlar.10 yaşındaki çocuğa çikolata cips verilebilir, meyve suyu kola içirilebilir ve obez yapılabilir bu normal ama asla diyet yaptırılamaz. Böyle bir mantık yok. Zaten doktorun verdiği de tamamen sağlıklı ve dengeli beslenme üzerine bir diyettir. Günlük alması gereken vitamin, protein, yağ ve karbonhidratı alıyordur. Yengeniz ve dayınız çok doğru bir karar almışlar.
İnsanların söyleyecekleri asla bitmez hep bir şey bulurlar, tabii ki de çocuğun sağlıklı olabilmesi adına diyet yapması gayet normal ben de küçükken yapmıştım. tabi anne baba. doktor hiç bir şey bilmiyor bir tek konuşan şahıslar her şeyi biliyor..
Diğer Görüşler İçin Aşağı Kaydır
Senin Görüşün Nedir? Hemen Üye Ol!Sağlık problemlerinden dolayı ister istemez her çocuk diyet yapmıştır. Ben küçüklüğümde zayıf olmama rağmen, sırf doktor önerisi diye neler yemek zorunda kaldım neler. Diyetin amacı kilo vermek sanıyorlar, aslında değil. Diyet, sağlık için yediğine içtiğine dikkat etmek demektir.
Bu insanlar gerçekten akılsızlar. Sağlığı için kilo vermesi şartsa diyet yapmalı. Konu tartışmaya kapalı.
İnsalar resmen cahil. Çocuğun sağlığı için doktor bunu öneriyorsa tabii yapılması lazım.
boş ver konuşanları.
Onlar her şeye konuşuyorlar. Çünkü başka işleri, güçleri yok.
Vicdansizlik gibi gözükse de ileriki yaşlarda zorluk cekmesin diye yapılan bisey bu Allah dan aile bilincliymis de erkenden başlamışlar. İnsanlar konusur ilerde de şey derler bu çocuğun önüne niye gecilmemis obez şişko diye dalga geçerler o yüzden vicdansız olanlar aile ye yapılan eleştirilerdir. Aile doğru yolda 💐🥲
Kilo problemi var ise diyet ve spora şimdiden başlaması çocuk için daha sağlıklı tabiki dışarıdan bakınca bu sert bir tavır gibi görünüyor ama değil. Çocuk ileri ki yaşta yaşayacağı kilo ve bir çok sağlık probleminin önüne geçmiş olacak disiplini ve ölçülü yaşamayı kavrayacak ailesine de aldığı bu karar dan ötürü teşekkür edecek.
Asıl vicdansızlık 10 yaşındaki çocuğa öyle sağlıksız bir beslenme şekline alıştırmak olurdu yıllar geçtikçe kilo vermek zorlaşır ayrıca diyet bir işkence yöntemi değildi
Bizde genelde cocuk ne kadar kiloluysa okadar iyi gibi bir algı var ama öyle değil her şeyin bir ölçüsü olmalıdır yengen ve dayın en mantıklı ve çocuğa en iyi gelecek şeyi yapıyorlar
"çocukları eğitin, disiplin verin, gerekiyorsa acı çektirin... ki büyüdüklerinde suçlu, tembel ya da hastalıklı olmasınlar... "
Acının kaçıldıkça... çok daha da artarak yıkıcı bir şekilde geliceğini öğretin evlatlarınıza.
@Sedeaaa
Makro ve mikro değerler hesaplandığı sürece sorun olmaz. Günlük gerekli protein, karbonhidrat ve yağ ihtiyacı olması gereken kadar hesaplanıp ve ona göre diyet yapılabilir. Abur cubur diye tabir ettiğimiz paketli gıdalardan uzak durması bile diyet sayılabilir.
Millet bi agzini kapatsin artik ya. Anne babanin tek derdi cocugunun sagligi! Kilolu cocuk iyi degil, kilolu erkek iyi degil, kilo iyi degil! Bunu bi anlasin su millet artik. Benim cocugumda kilolu olsa bende diyet yaptiririm hastalik cikmasin diye. Tum hastaliklarin sebebi ztn kilo
Genetik sorun yoksa sağlıksız beslenmeyle alınmıştır o kiloları ve aile hatasını telafi ediyor. Çocuğun eğitimi çocuğun isteklerine bırakılamaz. Beslenmesi de aynı şekilde. Sadece pilav ve patatesle yaşayan çocuklar biliyorum. Ders başarıları da oldukça düşük. Beslenme hayatın her alanına tesir ediyor. Saglikli bir beden icin gerekiyorsa destek alinmali. Kimsenin ne dedigi cok muhim degil
Hayır değil. Fazla kilosu varsa yapmalı. Hem çocukken daha çabuk kalori atmaya müsait oluyor vücut çok aşırı kilosu yoksa diyetle verir zaten büyüyünce de boy atıyor zaten hiçbir şeyi kalmaz derisi taze olduğu için çatlakta çıkmaz. En iyisi olur hatta bu yaşlarda verdi verdi 18 den sonra kilo vücutta oturuyor
o vicdansızlık diyen arkadaşlar çocuk büyüdügünde (Allah korusun) oluşabilecek rahatsızlıklarda aynı sıkıntıyı o aileyle birlikte çekecekmi de konuşuyor boş boş inan öyle konuşan insanlar yarın öbür gün o çocuk biraz büyüdügünde kilo ver kilo ver diye kendileri diyecek dayın ve yengen en iyisini yapıyorlar
diyet nomalde olması gereken yaşam biçimi aslında ama kelime o kadar mutasyon geçirdiki insanlar diyeti tatlı yeme ekmek yeme onu yeme bunu yeme olarak algılıyolar ama diyet sağlıklı ve dengeli beslenmek demektir tatlıda yiyebilirsin ama ayarında her gün değil mesela yani bu vicdansızlık değil olamsı gereken
bu konuya bir açıklık getireceğim. çocuk şişman olsa “ooo dana gibisin annen baban çok yediriyor. bak böyle çok sağlıksız” derler çocuğa. anne babasına ise “bakın bu çocuk çok kilolu biraz zayıflatın ileride çok çeker” derler. zayıflatmaya çalıştığınızda da “ne güzel tombul tombul ne uğraşıyorsunuz bırakın” derler. çocuk zayıf olsa çocuğa “annen baban sana yemek vermiyor mu?” derler ve “zargana” diye de hitap ederler. o yüzden burdan anne babalara seslenmeye çalışıyorum. LÜTFEN KENDİ BİLDİĞİNİZ YOLDAN İLERLEYİN. çünkü o sizin çocuğunuz ve başkalarının sikko düşünceleri sizi üzmesin, ve o sikko düşünceler yüzünden çocuğunuzu değiştirmeye çalışmayın. saygılar <3
Mal onlar gerçekten çocuk şu an belki böyle farkında değil ama aynı şekilde yemeye devam ederse 13 14 yaşında içine kapanacak kendini ezik hissedicek kendini sevmeyecek. Keşke diyorum benim annem babam da böyle bilinçli olup bi doktora götürseydi de ben de ergenliğimi böyle iğrenç geçirmeseydim. Asıl vicdansız kendileri. Çocuğun geleceğini psikolojisini düşünmeyenden anne de olmaz baba da.
Yemesine müdahale etmemek vicdansızlık değil de sağlığını kazanması için dikkat etmesini sağlamak mı vicdansızlık olacak? Beytisini terbiye etmeli bence. Şişko olan birçok kişi hayatta da istediği şeyleri alma peşinde. Nefsini terbiye edemiyor.
Aksine bu yaşta diyet yapıp sağlığın korunması iyi bişey. Milletin ağzı çok laf yapar. İlerde neler olucaği belli olmaz o çocuk kendi iradesiyle duşünmeye başlayana kadar zaten anne babasının onun iyiliği için herşeyi yapması gerekiyor.
Vicdansızlık değil o çocuk gelecekte daha da büyük sorunlar yaşamasın diye şimdiden başlaması gerekiyor, kendi sağlığı için. Toplumda ne kadar kilolu ise o kadar iyi anlayışı var maalesef bu doğru değil
Ne kadar erken o kadar iyi 20 yaşına girip 300 kilo olunca mı illa diyet yaptırmak gerekiyor? Detayda yazdığına katılıyorum yıllarca Bunun eğitimini almış insan sonuçta o diyeti yaptıran her şey onun iyiliği için.
Bi’Bot Seçimi
Çok Süper Görüş