Sigarayı bırakmak istiyorum ama sanırım dudak tiryakisiyim o sebepten elektronik sigara deneyip zamanla bırakmak istiyorum. Bu şekilde sigara bırakan var mı?
Elektronik sigara çok berbat bir şey gibi duruyor. Yapaylığı ve riskleri var. Direkt bırakana dek doğal olanı azaltarak iç bence. Daha korunaklı ve konforlu bir üslupla bırakabilirsin böylece..
Sen yeter ki bırakma mücadeleni kararlılıkla devam ettir. Yani kendine "bugün de içiyorum, kahretmesin, yine bırakamadım" vb. düşüncelerle baskı yapma. İçiyorsan da cidden canın sağolsun. Bırakırsın illaki..💜💜
Elektronik sigaralar sigarayı bırakmak için FDA tarafından onaylanmamıştır. E-sigaraların insanların tütün kullanmayı bırakmasına yardımcı olup olamayacağını test etmek için yapılan çalışmalar, tutarsız sonuçlar doğurmuştur.
Sağlık uzmanınıza nikotin replasman tedavisi hakkında danışın. Seçenekler şunları içerir:
Burun spreyi veya inhalatörde reçeteli nikotin
Reçetesiz satın alabileceğiniz nikotin bantları, sakızları ve pastiller
Bupropion (Wellbutrin SR, Wellbutrin XL, diğerleri) ve vareniklin gibi reçeteli nikotin olmayan sigarayı bırakma ilaçları
Nikotin sakızı, pastiller, burun spreyleri veya inhalerler gibi kısa etkili nikotin replasman tedavileri, yoğun isteklerin üstesinden gelmenize yardımcı olabilir. Bu kısa etkili terapiler, uzun etkili nikotin bantları veya nikotin olmayan sigarayı bırakan ilaçlardan biriyle birlikte genellikle güvenlidir.
Elektronik sigaralar (e-sigaralar), geleneksel sigaraların yerine son zamanlarda çok fazla ilgi görmüştür. Ancak e-sigaraların, insanların sigarayı bırakmalarına yardımcı olmada nikotin yerine geçen ilaçlardan daha güvenli veya daha etkili olduğu kanıtlanmadı.
2. Tetikleyicilerden kaçının
Tütün dürtüleri, partiler veya barlar gibi en sık tütün içtiğiniz veya çiğnediğiniz yerlerde veya stresli hissettiğiniz veya kahvenizi yudumladığınız zamanlarda daha güçlü olabilir. Tetikleyicilerinizi öğrenin ve bunlardan kaçınmak veya tütün kullanmadan atlatmak için bir plan yapın.
Kendinizi bir sigara nüksü için ayarlamayın. Örneğin, telefonda konuşurken genellikle sigara içtiyseniz, sigara içmek yerine karalamalarla meşgul olmak için yakınınızda bir kalem ve kağıt bulundurun.
3. Gecikme
Tütün özleminize yenik düşeceğinizi düşünüyorsanız, önce 10 dakika daha beklemeniz gerektiğini kendinize söyleyin. O zaman o sırada dikkatinizi dağıtacak bir şeyler yapın. Halka açık bir sigara içilmeyen bölgeye gitmeyi deneyin. Bu basit numaralar, tütün özleminizi aşmanız için yeterli olabilir.
4. Çiğneyin
Ağzınıza tütün özlemine direnmek için yapacak bir şey verin. Şekersiz sakız veya sert şeker çiğneyin. Veya çiğ havuç, fındık veya ayçiçeği çekirdeği yiyin - gevrek ve lezzetli bir şey.
Nikotine bağlılığı yok benim ki dudak tiryakiliği ve sakız falan denedim bana mısın demiyor, bantta denedim ama o sadece sigara isteğimi bastırmaya yaradı yani 6ay falanda bıraksam kafam atınca hemen yakıyorum bi tane 🤦🏼♀️
Bir değiştirme etkinliği bulun. Kullanmak yerine, yeni boş zamanınızı bir hobiye veya spora ayırın. Aydınlatmak kadar hızlı ve kolay bir şekilde yapabileceğiniz bir şey yapmaya çalışın - gitar çalmak veya koşuya çıkmak gibi - ve cazip olduğunuzda ona dönün. Bunu yapmak için çok sıkılmış veya depresif hissediyorsanız, sizi gülümseten bir film izleyin veya kullanıcı olmayan iyi bir arkadaşınızla biraz zaman geçirin. Deneyebileceğiniz diğer bazı şeyler şunlardır:[6] Uzun yürüyüşler yapmak Telefonda eski bir arkadaşla konuşmak Yüzme Aşçılık Okuma. Örneğin, gazeteler, hafif romanlar, çizgi romanlar, macera hikayeleri, sulu biyografiler.
İşte hastanede bazı Göğüs Hastalıkları poliklinikleri bunun için görevlendirilmis. Doktor kontrolünde bırakman daha etkili olacaktır tabii ki.. Bir çırpıda bırakırsın inşaallah 🌺