Anksiyete üzerinde konuşulmaya değer çok güzel bir konu :) Hepimiz zaman zaman bizi tedirgin eden korku ve endişeler yaşayabiliyoruz. Anksiyete ise verdiğimiz bu tepkilerin biraz daha davranışsal ve sürekli karşımıza çıkanı :) Anksiyete ve fobilerin tedavileri neyse ki hem çok kolay hem de aslında gayet zevkli :)
Genellikle endişe, kaygı ve korkularımızı bir süreç sonunda deneyimleyerek, etkileşim içerisinde olduğumuz çevre, kültür veya ilişkiler yoluyla öğreniyoruz. Aile geçmişimiz bu konuda çok belirleyici olabiliyor. Ancak zamanla her şart değişse veya tümüyle ortadan kalkıyor olsa da bile biz bazen bu yeni zamanın, yeni koşullarına sağlayamayabiliyoruz. Geçmişin izleri bizde her gün yeni kaygı ve korkular tetikleyebiliyor.
Duygusal ve düşünsel olarak kendimizi daha güvende hissetmek adına tüm canlılarda olduğu gibi bizler de savunma mekanizmaları geliştiririz. Kendimizi bu şekilde sakınır veya koruruz. Ancak olayları ne kadar çok savunma mekanizmaları ile çözümlemeye çalışırsak o kadar çok kaçınma davranışına bağımlı hale geliriz. Ve bu davranışımız bizi zamanla ele geçirmeye, tüm düşüncelerimize hakim olmaya başlar. Kendimize bir obsesyon alanı yaratırız. Ve kendimizi bu obsesyondan arındırmak için kaygılarımızı dindiren kompulsif bir yanıt oluşturmaya başlarız. Bu nedenle aslında istemeden de olsa kendi ansiyetemizi sürekli kendimizin beslediği bir kısır döngüye saplanabiliriz. Örneğin hayatımızla ilgili daha çok şeye sınırlar koyar, kabul ve anlayışlarımızı daha katı hale getirir, daha çok şeye kuşku ve korkular besleyerek onlardan kaçınmaya çalışırız. Ve yine kendimizi daha güvende hissetmek için bazı tekrarlar ve ritüeller oluştururuz. Yani bir takıntı döngüsü başlatırız. Mesela ellerimizi 3 kez yıkamazsak temiz olmayız hissini önemser ve bu davranışı sürekli pekiştiren temizlik alışkanlıkları kazanır, kaygılarımızı hep canlı ve etkin tutmaya neden oluruz.
Anksiyete bizi en çok sosyal ilişkiler içerisinde beğenilmeme, yargılanma suçlanma gibi sebeplerle zorlayabilir. Özellikle karşı cins iletişimlerinde bizi korkutabilir. Kaygılarımızı arttırabilir. Sosyal hayatta daha etkin ve düşünsel açıdan daha aktif olabilecekken enerjimizi kaygılarımıza ve bu kaygılarımızı gidermeye harcamak zorunda kalabiliriz. Kronik halde ansiyete ise gerçekten hayatı bize hem çok kısıtlar hem de bedensel olarak aşırı yorucu bir hale getirir. Çünkü sosyal ilişkilerimiz de rahat ve aktif olmak için bile çaba harcamamız gerekir. Bu hayatı sürekli stresli ve gergin yaşamamıza da sebep olur. Tat almak zorlaşır, mutlu olmak güçleşir.
Stres ise başlı başına bir problem. Kaygı düzeylerimiz arttıkça, salgılanan stres seviyemiz daha yüksek bir kan basıncı demek, hiper tansiyon, kalp damar problemi demek. Stres halinde vücudumuz, kaslarımızı sürekli uyarılır ve her an bir savaş halinde olacakmışız gibi güç harcar, enerjimizi tüketir, daha hızlı yorulmamıza, kasılan yerlerimizin tutulup kalmasına sebep olur. Daha çok baş ağrısı, hızlı kilo kaybı ve çok gerginlik yaşarız. Stresin yol açtığı problemler saymakla bitmez. Kansere kadar yolu var maalesef. Çünkü bağışıklık sistemimize zarar verir. Fazla stres hormonu, hücrelerimizin reseptörlerini çevreler, hücresel iletişimi zorlaştırır. Stres bizi çok fazla yaşlandırır.
Anksiyete ve fobilerin tedavisinde bilişsel terapi kullanmak çok faydalı :) Korku ve fobiyi oluşturan sebepler kendi iç yargılarımızdan gelir. Kendimize ne kadar soğuk, kaba ve anlayışsız isek; kendi kendimizi kaygılandıran sebepleri de bir o kadar arttırmaya başlarız. O nedenle gerçek kendinliğin inşası önemlidir. Kendine sevgi, anlayış ve değer göstermek. Kendini tüm kusurlarınla dahi kabul etmek ve sevmek çok önemlidir. Kendine diğer herkesten daha çok inanmak ve daha güzel değer vermek. Başkalarından değer beklentiler aramamak. Kendimizle karşılamak. Kendimizi, kendi eksik hissettiğimiz yanlarımızı hem olduğu gibi kabul edebilmek hem de kendi içimizle kuracağımız bağları desteklemek. Ansiyetemizin birinci basamağı kendimize olan inanç ve güven değerlerimizi daha barışçıl şekilde inşa etmekten geçiyor. Kendimizi eleştirmemek, yargılamamak, suçlamamak, başkasının gözünden bakmamak, değerlendirmemekten geçiyor. Bunun içinde geçmişimiz ile ilgili yaşadığımız sorunları veya ailemizden bize aktarılan kaygıları uzman bir psikolog ile değerlendirmek ve beraber üzerinde çalışmak çok etkili. Ne olursak olalım psikoterapi hepimiz için çok değerlidir. Ve bu imkana sahip olan herkes için harika bir fırsattır. Kendimiz ile ilgili öz değer ve güvenimizi doğru şekilde kendimiz de yapılandırabilmeliyiz. Ve ne kadar erken başlarsak, o kadar etkili, kalıcı sonuçlar elde ederiz.
Anksiyete ve fobilerin tedavisinde ikinci aşamamız ise davranışçı terapidir. Zaten bilişsel ve davranışsal terapi bu nedenle beraber kullanılır ve çok etkilidir. Psikolojik sağlığımız ne kadar iyi ise, kendimiz ve çevremizle o kadar karşılıklı ve dengeli ilişkiler kurmaya başlar, daha adilce ve dengeli ilişkilere önem verir, hayatı karşılıklı beraber yaşar ve paylaşırız.
Ansiyete anında nefes egzersizleri yapmak çok önemli bir rahatlama sağlar. Örneğin derin bir nefes alıp, ona kadar sayıp yavaşça verebilmek. Bunu defalarca yapmak. Kaygının, anksiyetenin azaldığını görene kadar devam etmek.
Ben, karşımda ki bir insanda onun anksiyetesini nelerin tetiklediğini çok önemserim. Bu genellikle kendimize ait herhangi bir konuda veya bulunduğumuz ortamın ya da bir durumun içerisin de kendimiz ile ilgili hissettiğimiz bir güvensizlik sebebiyle oluşur. Bu aşamada karşımda ki insanın kendisine olan inancını ve güvenini yeniden ona kazandırmaya çalışırım. Bu değeri kişi kendi kendisine de verebilmeyi öğrenmesi gerekir. Çünkü diğer türlü varlığımız halinde mutlu, yoklumuz sırasında endişeli ve güvensiz kalır. Oysa amacımız onun tek başına da her şeyi yapabildiğini, kendisiyle de her şey olabildiğini görmesidir. Kendisiyle kuracağı bağı ve inancı yeniden kazanması çok değerlidir. Sağlıklı eşler birbirlerine bunu her zaman yapar. Birbirlerine destekler sunar, birbirlerine güvenilir kaynaklar olurlar. Ama herkesin bu yetenek ve yetileri elbette ki yok. Ve çoğumuz böyle yetenekler bir kenera, daha çok güvenimizi kırmak harika fırsatlar kollar gibiler :D. Neyse ki hiç eksik olmasınlar, o da bir kazanımdır. O nedenle kendimizi ne yapıyoruz, her noktadan güzel güzel geliştiriyoruz. Ne yapıyoruz, destek almayı ihmal etmiyoruz. Ne yapıyoruz, yalnız olmadığımızı bir kenara yazıyoruz.
Anksiyete anında doğru nefes egzersizi yapmak önemlidir demiştik. Doğru nefes almakta göğüsten değil, karından alarak oluyor. İkinci yapmamız gereken ise, maruziyet :D Doğrusu nasıl yazılıyorsa artık :D Maruz kalacağız yani. Anksiyete hissettiğimiz noktalara adım adım sistematik şekilde yaklaşacağız. Yaklaşmayı öğreneceğiz. Başta ne demiştik, biz ansiyete sonucu kaçınma-kaçınma davranışımızı pekiştiriyoruz. Bir obsesyona uygun, kendimizi rahatlatıcı kompülsif yanıtlar elde etmeye çalışıyoruz. Hayır o obsesyon orada dursun biz içimizden gelen kaçınma niteliklerindeki bu sefer yapmayacağız. Çünkü biz ne yapmak istiyoruz? Biz yeniden deneyimlemek, maruz kalmak ve anksiyetemizi nefes egzersizleri ile kontrol edebilmek istiyoruz. Bu nedenle kaçınma davranışımız bir dürtüdür. Canlılığın temel dürtülerinden. Kaçınma, yaklaşma veya dona kalma.. Bu tepkilerden biz yaklaşmayı seçeceğiz. Yaklaştığımız her adım içinde kendimizi seveceğiz, ödüllendireceğiz. Çünkü çok büyük bir değişimi başardık. Ama adım adım. Tek seferde büyük bir maruziyet ile paniğe kapılıp ortamı terketmeyi değil. Böyle bir noktada dahi kalabilmeyi ve sakinleşmeyi deneyimlemeliyiz. Anksiyeteyi bitiren bizim burada ki mücadelemizdir. Dolayısı ile kendimizi bu şekilde maruz bırakarak; kaçınma dürtü atağımızı doğru nefes egzersizleri ile geçirerek oluşan bu yeni ortamı tekrardan deneyimlemiş, öğrenmiş oluyoruz. Bu deneyimler duygusal ve düşünsel açıdan kalıcı temeller sağlar. Dolayısı ile benzer ortamlar veya durumlar tekrar bir kaygı yaratamazlar. Çünkü alışma ve duyarsızlaşma dediğimiz kavram yerine getirilmiş olur. Böylece şaka gibi ama artık umursamaz olur çıkarız :D Korkular, fobiler ve anksiyete bu şekilde ve benzer metotlarla aşılır. Doğru nefes egzersizi çok önemlidir.
Kısaca temele inecek olursak kendimiz ile ilgili her şeyi daha çok benimseyecek ve seveceğiz. Kendimize eleştirel, yargılayıcı, küçümseyici davranmayacağız. Kendimizi tüm her yerde, her şartta benimseyeceğiz. Çünkü her zaman kendimizden doğru gücü alacağız. Sonra kaçınma davranışlarımızı tespit edeceğiz, bizi yönlendiren düşüncelerimizin aksini yapacağız. Üzerine gideceğiz. Obsesif düşünce ve takıntıları yanıtlamayacağız. Kaçınma dürtümüzü göreceğiz, ona uygun hareket etmeyeceğiz. Kendimizi ister aşamalı ister direkt maruz bırakacağız. Doğru nefes egzersizi ile orada kalacak, sakinleşmeyi deneyimleyeceğiz. Tüm bunlar aynı zamanda kabus olarak deneyimlediğimiz rüyalarından panikle uyanmayı da ortadan kaldırır. Değiştireceğimiz her şey bizimle bir bütündür. Tüm korkular öğrenilerek kazanıldığı gibi, korkulmaması gerektiği de yine öğrenilerek deneyimlenip kazanılır. Bu nedenle her gün ve her şart yeni bir başlangıç olabilir. Yeni bir macera olabilir. Yeni bir oyun olabilir.
Buraya kadar anksiyetemizi ve korkularımızı nasıl değiştirebileceğini biraz keşfettik. Ama her korku ve anksiyete de gereksiz değil. Bazı şartlar ve durumlar bizi güvende tutmak için var. Tedbirli olmamızı sağladığı için hayatta kalabileceğimiz durumlar da var. Biz bu kötü örneklere karşı umursamaz olmak ve kendimizi savunmasız bırakmak için değil; kendi kendimiz ile yapabileceklerimizin kalitesini arttırmak, daha karşılıklı ve sosyal ilişkiler kurmak için kendi engellerimizi nasıl değiştirebileceğimizi inceledik. Yoksa korku tabi ki önemli bir değerdir. Bazı şeylere karşı tabi ki gerçekten zamanında ve öngörülü şekilde mesafe koymalı, kaçınmalı gerektiği yerde uzaklaşabilmek ve hayatımızı tehlikeye atmamak için önemli. Bunların yanında kendimizi de etkili şekilde savunmak önemli. Bize zarar veren hiç bir şeyi kabul edemeyiz. Hangi ilişki ve iletişim içerisinde olursak olalım. İlişkilerimiz hangi aile veya evlilik çerçevesi ile şekillenirse şekillensin. Hayat karşılıklı, dengeli ve adilce yaşanmalı. Ne fazla iyilik veya fedakarlık nede her şeye duvar ve kaçınma davranışı.. Adil olmayı öğrenmek gerekli. Çünkü herkes her şeyi hak etmez.
Konu ile ilgili güzel kitaplarım var. Bu kitapları tavsiye ederim. Çok dolu dolu ve güzellerdir. Ancak ben burada kendi deneyim ve öğrendiklerim çerçevesinde kişisel fikrimi sunduğum için eksiklerim ve hatalarım mutlaka vardır :) O nedenle en eşsiz güzellik, doğru ve nitelikli kaynaklardan yararlanmak olur :) Diğer her şeyden de önemlisi psikolojik sorunlarımız için destek almayı hiç bir zaman ihmal etmemek gerekir. Çünkü tüm hayat kalitemizi, o andan aldığımız tadı ve zevki, mutluluğu ve güzelliği bu belirliyor. :)
ANKSİYETE BOZUKLUKLARI VE FOBİLER (litera )
KİŞİLİK BOZUKLUKLARININ BİLİŞSEL TERAPİSİ (litera)
GERÇEK KENDİNLİK (litera)
Ve konuyu derinleştirmek istediğimiz noktaya kadar ilerleyebileceğimiz kaynakları da aşağıda fotoğrafladım :D

:) Çok sevgi, huzur ve mutluluk dolu güzel günler :)
12 Yorumla
Soran+1 yılKonunun ustası gelmiş gibi görünüyor 😅 Teşekkür ederim 🥰
En İyi Cevaplar
Brezilya Fındığı Brezilya fındığı ruh halini düzenlemeye yarayan selenyum maddesini içerir.
Yağlı Balıklar.
3. Yumurta. .
Kabak Çekirdeği.
Bitter Çikolata.
6. Zerdeçal.
7. Fermente Gıdalar. bunlar iyi gelir
en kısa zamanda bir uzmana başvurun ve hobi edinin00 Yorumla
+1 yılZararlıdır çok zararlıdır birçok sakıncası vardır bu durumda sakin olmak gerekiyor kafayı neye taktıysan onu düşünmemek gerekiyor. Kendini bir hobiye yöneltmek gerekiyor rahat hissettirecek güvende hissettirecek şeyler yapmalısın
10 Yorumla
+1 yılBrezilya fındığı yağlı balıklar yumurta kabak çekirdeği bitter çikolata zerdeçal fermente gıdalar hindi ananas muz yulaf ve tofu gibi triptofon içeren yiyecekler e vitamini içeren fındık badem yağsız et kuru yemişler süt ürünleri protein kaynakların tümü magnezyum açısından yüksek olan ıspanak ve pazı tarçın bunlar iyi gelir
10 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
25Cevap
- Sağlık konusunda 39,7b cevap paylaştı.
u +1 yılFazla düşünmemeyi dene ilaçlar faydalı olabilir bununla birlikte hobi edinmelisin
00 Yorumla - Sağlık konusunda 561 cevap paylaştı.
+1 yıl3x1 prozac ile anlık kullanım olabılır ya da yemeklerden once 3x1 validol damla (8-10arası)
15 gun kullan sonra bakarız duruma göre .
geçmiş olsun .
okb ve major durumu cozelım ince.
not: eczanelerden alabılırsın recete gerekmıyor.10 Yorumla Asagida biur arkadas korku ve endise ile tansiyon ilacini karistirmis. Anksiyete bugüne kadar ne gibi teaviler oldun, psikolijik tedavi gördün mü?
14 Yorumla
Soran+1 yılOlduğumdan emin değilim, sadece şüphem var. Belki okb ile karıstırıyorumdur belki de panik atak ile bilemiyorum. Sadece sormak istedim aslında.
Soran+1 yılAşırı yoğun stres, kafam bir şeye takılınca kolay kolay geçmiyor, kalbimi ve beynimi etkiliyor ve hatta bu yoğunlaştığında vücudumdaki negatif elektrikten dolayı kaşınabiliyor ve battaniye dokunurken ufak ufak çarpılabiliyorum. Odaklanmamı ve konuşmamı, hatta hareket etmemi bile engelleyebiliyor. Bu kadar yoğun belirtileri olduğu için anksiyete tarzı bir şey olduğundan şüphelendim.
- +1 yıl
Yardim alman gerek, bu yanlis düsüncelerinin, saplantilarinin sebebini bir uzmanla konusman, nasil cözecegini sana ögretmesi gerek, psikolojik yarim al.
Giittigin doktor sana ilac verip eve gönderirse, baska doktora git, ilac sadece destek amacli cok zor durumdaysan, düsünülebilinir, saglikli cözüm psikolojik yardim.
Gizli Üye(30-35)+1 yılBan 9 yıldır anksiyeteliyim. Ama bana en çok şunun faydası oldu hani o kaygılı anında dünya başına yıkılacak gibi hissediyorsun ya ama o çoğunlukla hatalı genelde o anlarda düşündüğüm kadar kötü olmayacak belki çok da iyi olmayacak ama en kötü ihtimal olmayacak ve ne olursa olsun bir şekilde çözüm yolu bulurum içinden telkin edebilirsin bir de temiz hava almak iyi gelir
10 Yorumla
+1 yılDerin bir nefes alınır ve en tepede nefes tutulur, bu durumdayken bir yudum su içilir.
Vagal uyarı sayesinde rahatlama sağlanır.16 Yorumla
Soran+1 yılNefes tutulurken su nasıl içilir ki 😕
- +1 yıl
Su mideye, nefes akciğere gider.
Asıl nefes alırken su içemezsin boğulursun yoksa.
Soran+1 yılHayır yani nefes tutulurken ağız kapatılır ve yanak şişer ya ondan anlamadım
- +1 yıl
Boğazdan tutabilirsin nefesi, ağız kapalı olmak zorunda değil
Soran+1 yılPeki teşekkürler
- +1 yıl
Ricalar
+1 yılDüzenli doktor kontrolünde alınan reçeteli ilaçlar ile bastırılabilir. Kişi kesinlikle doktorun belirttiği miktar ve aralıklarda kullanmalı.
10 Yorumla- Sağlık konusunda 1,4b cevap paylaştı.
+1 yılBol su iç, burnuna hergün tuzlu su çek, aç karnına alfa lipoik asit in b12-b6, b1 kombinasyonlu hapını kullan.
10 Yorumla Tempolu bir şekilde nereye gittiğinizin önemi olmadan kaybolacak şekilde yürürseniz çoğu piskolojik sıkıntıdan kurtuluyorsunuz arkadaşlar
10 Yorumla
+1 yılBitki çayı içmek ve meditasyon yapmak sessiz biryere geçmek ve sadece kendini dinlemek iyi olur karanlik olursa çok daha iyi olur bence
10 YorumlaSağlık konusunda 417 cevap paylaştı. altta arkadaş vagal uyarıyı anlatmış onu uygula. haftada 3 günde kedi otu çayı iç. bir şeyin kalmaz.
10 Yorumla
+1 yılTemiz hava bol oksijen hayvanlarla ilgilenme sahilde yürüyüş vs.
10 Yorumla
+1 yılhicbisey iyi gelmiyo lanet bisey.. kendi geliyo kendi gidiyo
10 Yorumla
+1 yılSoruyu okuyamadım ki ben daha ne yazdın oraya ya Allah askina 😂😂😂😂😂😂
17 Yorumla
Soran+1 yıl😂 Kaygı bozukluğu
- +1 yıl
Ya Allah askina sude bu sekil yazssan ne var yani illaki yazacaksınız Amerika ajanı gibi yazılar sonra okumak için resmen ansiklopediye bakıp araştırmak geliyor yaa kelimeyi bulmak için 😂😂😂😂
Soran+1 yıl😂😂😂
- +1 yıl
Bak ya birde gulmezmi 😂
Soran+1 yılAma bak, anlamını bilmeyen sadece sen varmışsın 😂😂
- +1 yıl
Evet bakdim doğru ama niye bir sor bakim terasa cikdim az serin serin uyumak için bende uyudum meğer güneş ben tarafa dönmüş allahim tavuk götü gibi yanmışım yoğurtçu kubune düşmüş gibi kendimi yoğurda buladim yatiyom 😂😂😂😂
Soran+1 yılGeçmiş olsun😂😂😂😂
+1 yılSen iyisi mi bir toktora görün bebeğem 😏 burdan alacağın tavsiye otlu peynir, zerdeçallı ballı kaymaklı sütten ileri gitmez 😏
01 Yorumla- +1 yıl
ACE Plus Selenyum da iyi gelir az da olsa. Barsakların iyi çalışması gerrk, ve tiroidin dengeli çalışmadı gerek o işlere yatıyor.
+1 yılAnksiyetenin en iyi ilacı bu durumdan bıkmak! Sinir hırs ve cesaret duygusu anksiyeteyi bitirir
04 Yorumla- +1 yıl
@10konan10 anksiyete ne biliyormusun?
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılanksiye anlarimda ilk olce oturacak bir yer ariyorum ardindan etrafimdaki nesneleri renkleriyle beraber sayiyorum bana iyi geliyor
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılSevdigin zevk aldigin ne varsa onu yap Sence polis olmak mı daha iyi ögretmen olmak mı?
03 Yorumla
Soran+1 yılPolis olmak daha iyi tabii ki. Öğretmenlik çok tilt edici bir şey. Sürekli anlatıyorsun ama sınıfın yarısı dinlemiyor, cafedeyken bile bir veli gelip de seni darlayabiliyor falan.. Tek güzel yanı, tatilinin bol olması. Zaten öğretmenlerin de çoğu buna tav olup da seçmiştir.
Cevap sahibi+1 yılBende polis oldum bu yuzden umarim dogru karardir. Tabisabilir miyiz?
Soran+1 yılTeşekkürler ama burayı sadece sosyal medya olarak kullanıyorum ☺
İnanılmaz bir ansiyete sorunu yaşayan birisi olarak sonunda bir doktor beni anlayıp sadece psikolojik demeyip belok zok 25 mg ile beni tanıştırdı…
05 Yorumla
Soran+1 yılAntidepresan mı o?
Soran+1 yılBir keresinde yatak sallanıyor sanmıştım ve deprem oluyor galiba diye yataktan doğrulurken, kolum sol göğsüme değdi ve o an anladım ki kalbim titriyormuş 😶 Meğer deprem içim de oluyormuş 😂
+1 yılDüzenli ilaç kullanımı havadar yerler uyku düzeni
20 Yorumla
+1 yılKafandan geçen düşüncelerle dalga geç.
10 YorumlaDerin nefes alıp vermeyi dene
00 YorumlaOlumlamalar yapabilirsin
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılSakin ol bisey olmayacagini dusun ve gecmesini bekle. Yuruyus yap
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılGel masaj yapayım pamuk gibi ol 😘
00 Yorumla- Sağlık konusunda 4,3b cevap paylaştı.
+1 yılHuzur
00 Yorumla Yalnızlık
00 Yorumla
+1 yılKaçmak
00 Yorumla
+1 yılSevgi iyi gelir
00 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği