Bir de sağlıklı beslenip spor yapıyorum ama işim çok stresli. Bu yüzden kanser korkum var. Meme kanseri sebepleri neler?
Meme kanseri, oldukça zor gelişen sürece dahildir. Çoğunlukla kadın bireylerde gözlemlenen bu hastalığın tanımını kısaca yazacak olursak “ Memede gelişen hücrenin değişim göstermesi ve kitle oluşturması.” Diyebiliriz aslında. Şimdi aslına bakacak olursa her kitle kötü huyludur diye bir şey yok. Memede oluşan iyi huylu kitleler de olabilir. Buna örnek olarak kisti verebiliriz. Zaten kötü huylu kitleye ya da kiste de kanser atfı konuluyor.
Yıllardır kadınların savaş verdiği bu hastalıktan korunmak için ve kurtulmak için çeşitli destek sloganları, yardımlar ve tedavi süreçleri gelişti. Bu tedavi süreçleri bazen güldürdü bazen ise ağlattı. Çünkü çoğu kadın bu kansere yakalandığını çok geç öğrendiği için tedavi de işlevini iyi yapamadı. Biz de geç olmasın güç olsun diyerek meme kanseri tedavisine geç kalınmasını istemedik tabi ki. Her fırsat yakalanmalı. Kendinizde hangi belirtileri gördüyseniz meme kanserinden şüphelenmelisiniz? Kimler meme kanseri adayıdır? Meme kanseri muayeneleri nasıl yapılıyor ve nasıl tanı konuluyor? Meme kanserine yakalanmamak için nasıl yaşam sürülmeli gibi alt başlıklarda kafanızdaki soru işaretlerinin gitmesini temenni ediyorum.
Memede bulunan bazı hücreler normalin dışında değişime uğruyor ve vücudumuzda bulunan önemli ve hassas bazı organları koruma işlevi yapan, adeta bir kalkan işlevi gören lenf bezlerine bulaşıyor bu kitle. Daha sonrası malum belirtiler başlıyor işte. Bakalım neymiş bu belirtiler...
Öncelikle belirti göstermeyen hastalık yoktur. Bu ister ufak bir soğuk algınlığı olsun ister beyin tümörü. Aniden gelen tek bir hastalık vardır o da kalp krizi. Zaten kalp krizinin oluşmasını da stres tetikler farkına dahi varamayız. Fakat dediğimiz gibi kanser kitlesi belirtiler verir bizlere. Vücut anatomik olarak şekilsel kayıplar, bozukluklar veya dökülmeler gösterebilir. İşte bu belirtilerden bazıları…
Meme Kanseri Belirtileri!
Oldukça zorlu bir süreç gibi. Özellikle fark ettiyseniz şekil bozuklukları daha ön planda. Normalde regl dönemlerinde de memelerde büyüme olabiliyor çünkü hormon çalışıyor bu dönemde. Fakat regl dönemi dışında görülen büyüme normal olmayabilir.
Sizin sorununuz meme bölgesinde hissettiğiniz ağrı. Eğer yukarıda gösterdiğim belirtilerden en az birini bile yaşıyorsanız mutlaka görünmelisiniz bir hekime. Peki meme kanseri olduğundan şüphe duyan kadınlar nasıl yol izlemeli? Meme kanserini hangi bölüm tedavi ediyor gibi sorulara da yanıt verelim istedik. O halde meme kanserine sahip olanların ya da kanserden şüphe duyanların izlemesi gereken yol…
Meme kanseri geç kalınmadığında hayati tehlike teşkil etmeyen bir hastalıktır. Tabi ki şüphe duyan herkes bu hastalık için hangi doktora muayene olmam doğru olur diye düşünebilir. Erken teşhis hayat kurtarır dedik ve nasıl yol izlenmeli işte meme hastalıklarına bakan bölüm…
Meme kanseri ciddi bir hastalık olduğundan ötürü genel cerrah ile tedavisi sağlanmalıdır. Meme kanseri olduğundan şüphelenen kadınlar Göğüs Hastalıkları Genel Cerrahisi bölümünden destek alınmalıdır.
Meme kanseri şüphesi duyan kadın birey cerrah muayenesi görmektedir. Bu muayenede temel 4 amaç vardır. Bunlar;
Kanser Erken Teşhis, Erken Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
Sadece meme değil diğer türevi kanserlerle de ilgilenen ve araştırmalar yapan bir kuruluştur. KETEM kuruluşunun Mamografi incelemelerinde ne yaptığını öğrenmek için verilerine buradan göz atabilirsiniz.
Meme kanseri veya diğer kanserlerde mutlaka radyolojik muayene gereklidir. Işın dalgaları ile kitlenin büyüklüğü, varlığı veya yokluğu, herhangi bir anormallik var mı yok mu gözlemlenir. Peki bu operasyonlara girmek için, şüphe duymak için hangi özellikleri taşıyor olmak gerekir? Kimler meme kanseri olmaya daha yakındır?
Bazı özelliklere sahip olmanın olmanın kanser tetikleyiciliği söz konusudur. Peki kimler meme kanser olmaya daha yakındır?
Çok geç yaşta doğum yapak vücuda zarar verebilir. Çok da erken olmayacak şekilde 25 yaş altı doğum yaparak sağlıklı yaşta anne olmak, düzenli spor ve egzersiz yapmak kanser oluşumunu engelleyen iyi faktörlerdendir.
Meme kanseri geç kalınmadığı sürece geçirilebilir ve atlatılabilir bir hastalıktır. Bastırarak söylememizin tek bir sebebi var. En iyi tedaviler dahi uygulansa geç kalındığında vücudun koruma kalkanı olan lenf bezleri işlevini yitirmiştir. Sonuçta hüsran verici olabilir. Bu sebeple şüphelendiğiniz ne varsa bir hekime görünün. Hayatınızı riske atmayın. Soru için teşekkürler, umarım sonuç iyi olur, sağlıkla kalın...
@triggerr bu sefer ben tebrik ediyorum 👏👏👏
@Bahtıgüzel00 Teşekkür ederimm :)
Rica ederim. :)
🎀Merhaba!
Öncelikle geçmiş olsun, umarım korkulacak ciddi bir durumun yoktur sevgili arkadaşım @Yabababadu seni seviyorum ve daha sağlıklı ve daha konforlu bir ömür diliyorum.
Kendi kendini yoklayıp muayene ederek ve bunu bizlerle paylaşarak güzel bir örnek oldun bize. İyi ki varsın canım.
Meme kanseri tedavisinde erken teşhis çok önemlidir.
Benim annem de üç yıl önce kendi el yordamıyla kendi bedeninde yaptığı yoklama ile şüphe üzerine KETEM e giderek erken teşhis ve ilaç tedavisi ve cerrahi müdahale ile sol göğsünü aldırarak hayatını kurtardı ve şimdi daha sağlıklı ve daha mutlu.
Her duşa girdiğinizde ya da banyo yaptığınızda, ayna karşısında sol elinizi başınızın arkasına yaslayın ve sağ elinizle sol memenizi hafif hafif okşar gibi sıktırarak yoklayın, sol koltuk altınızı da aynı şekilde yoklayın.
Aynı işlemi diğer elinizi kullanarak sağ meme vecsağ koltuk altınız için de yapın.
Elinize bir kitle gelmemelidir. Kitle hissederseniz bu meme kanseri olabilme ihtimaliniz var demektir.
Eşinizi de bu konuda bilinçlendirin ki, o da sizin bedeninizde böyle bir şey hissederse
bunu mutlaka ciddiye alın.
Bu ciddi belirtiyi gecikmeden doktorunuzla paylaşın. Ele gelen kitlelerin % 80 i iyi huylu kitledir zaten, korkmayın ama ihmal defetmeyin.
Unutmayın ki, erken teşhis tedaviyi çok kolaylaştırır ve can kurtarır.
Elinize bir kitle geliyorsa, memenizde sonradan gelişen bir şekil bozukluğu hissediyorsanız, bir memeniz anormal büyümüşse, meme derisinde çekinyi ya da çöküntü hissediyorsanız, meme başında çekilme varsa, meme derinizde kızarıklık, kalınlaşma ve portakal kabuğu hali varsa, meme başı akıntısı varsa, meme başınız pullanmışsa ya da sulanmışsa, koltukaltınuzda şişlik kitle varsa, nadiren de olsa memeniz ağrıyorsa mutlaka gecikmeden doktorunuzla bu durumunuzu paylaşın, uzman doktordan tetkik isteyin.
Stres başlı başına meme kanseri sebebi değildir ama, meme kanseri iseniz stres kanseri hızlı ilerletir ve tedaviyi geciktirir.
Kadın olmak ve yaş almak zaten başlı başına mrmr kanseri olmak için en büyük risktir. O yüzden her jafın özellikle 30 yaşından sonra hervyıl hiç bir sorunu olmada bile meme kontrolüne gitmelidir. Genetik olarak kalıtsal ve ailesel riskler de çok önemlidir ama ailenizde kanser hikayesi olmadan da meme kanseri olabilirsiniz. Erken yaşlarda adet görmek, menepoza geç girmek, çocuk doğurmamak ya da geç doğurmak, hiç rmxşrmemrk hormonal risktir.
Menopoz sonrası hormon replasman (yerine koyma) tedavisi, meme kanseri riskini önemli oranda artırır. Daha az etkisi olsa da uzun süre doğum kontrol hapı kullanmak da riskler arasında sayılabilir. Ayrıca ergenlik döneminde göğüs bölgesine ışın tedavisi alanlarda, ileri yaşlarda meme kanseri görülme riski yüksektir. Fibrokistik meme yapısında bazen atipik hiperplazi, in situ lobuler kanser ya da papillomatozis gibi meme kanseri riskini arttıran değişiklikler de saptanabilir.
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (Ketem) Danışmanlığı ile tanışın. Kendinizin doktoru olun. Ayrıntılı Bilgi için Ketem nedir ve ne yapar tıklayarak inceleyin.
Kendinize çok iyi bakın. Sizi seviyorum. Sağlıklı bir ömür diliyorum.
#06romeo
Öncelikle geçmiş olsun. Meme kanserinden en önemli etken her zaman erken teşhistir. Panik yapmaya ve karamsam olmaya gerek yok. Çok gecikmeden bir uzmana görünüp gerekli testleri yaptırmakta büyük bir fayda var.
Özellikle tüm kadınların herhangi bir belirti göstermeksizin mutlaka her sene kontrolden geçmesi uzmanlar tarafından destekleniyor. Ülkemizde birçok sağlık kurumunda bu testler ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Meme kanseri çok yüksek oranda kadınlarda olsa da erkeklerde riski grubu içinde olmaktadır. Meme etrafını çevreleyen lenf bezlerinden oluşan dokuda ortaya çıkan tümörlü hücreler meme kanserine sebep olmaktadır.
Her şeyden önce tüm kadınlar kendi doktoru olmalı ve kendi vücudunu iyi tanımalıdır. Fakat bazen birçok kadın bu tür gelişmelerden korkuyor ve kimseye bahsetmek istemiyor. Buda maalesef durumu daha ciddi hale getiriyor. Gelin hep birlikte ilk belirtiler neler hep birlikte bakalım.
Meme kanserinin bilinen ve kanıtlanan bir nedeni yoktur. Doktorların görüşüne göre ailede görülen bir meme kanseri vakası varsa eğer kalıtsal olarak genler arasında aktarım olabileceği yönünde bir tezleri var. Fakat kesin ve net bir nedeni yok şuanda.
Meme kanseri toplamda 5 evreden oluşuyor. Onlarda bu şekildedir.
Meme kanseri gözümüzde büyütülecek bir rahatsızlık değildir. Burada en önemli faktör her zaman erken teşhistir. Ne kadar erken o kadar şans fazladır. O yüzden yukarda bahsettiğim gibi kesinlikle göz ardı edilmemeli ve üstünü düşülüp sık sık kontrole gidilmelidir.
Cevap
24Cevap
Bence 10-15 günden fazla süren sürekli ağrılar doktor kontrolü için gerekli bir olgudur. Hemen meme kanseridir demek elbette yeterli olmayabilir. Her ağrının habercisi kanser olacak diye bir kaide yok. Bu konuda internette de çok yalan yanlış bilgiler mevcut. Kanser denilse bile başka bir doktora gidilmesi onunda tetkiklerinden sonra bu ağrının sebebi başka bir şey mi, yoksa kanser e yönelik bir ilerleme mi bilgisi alınıp, ona göre erkenden tedaviye başlanmalı. Yolun sonu kesinlikle değil. Umutlu olmak şart..
Bu ay benim için çok önemli, özellikle sağlığımın değerini bana tekrardan gösteren bir ay oldu, sizlerle de paylaşmak isterim.
Ay başında uzun zamandır aksattığım sağlık kontrollerimi yaptırmak için Kadın Hastalıkları doktoruma gittim. İlk olarak elbette smear testi numunesini aldı ve sonra en son ne zaman Mamografi çektirdiğimi sordu. Sanırım bir 4-5 yıl oldu dedim ama üstüne bir 3 de koyabilirdik, o kadarını itiraf etmekten utandım.
Hemen randevular alındı, önce mamografi, ardından ultrason çekildi ve raporlar çıkınca doktora tekrar gidildi. Doktorum rapora şöyle bir baktıktan sonra Nergiz Hanım bunu bir Genel Cerraha gösterelim lütfen deyince benim beynimde bir an şimşekler çaktı ⚡️
Uzatmayayım cerrah da benden bir meme mr'ı çektirmemi istedi, oda planlanıp çekildi elbette. Sonuçta eldeki tüm filmleri değerlendirdikten sonra cerrahım bana biyopsi ama ondan önce bir Meme Uzmanı Radyolog görüşmesi tavsiyesiyle uğurladı. Açıkçası korkma bunda bir şey yok, ben biyopsiyi de çok elzem görmüyorum, içim rahat olsun derseniz yaptırın dediği için rahatlamadığımı söyleyemeyeceğim.
Fakat ne zaman Clubhouse'da Meme Kanseri Farkındalık Ayı'na dikkat çekme yayınını yaptım, o zaman biraz rahat düşündüğümü fark ettim.
Sonuç olarak bugün kendisi Profesör olan sevgili radyoloğum kendi yaptığı ultrason sonucu bana beklediğim güzel haberleri, yakın takip tavsiyesiyle verdi ve ben çok rahatladım. Ama bugün yaptığı bir biyopsinin sonucunu aldığını 39 yaşında iki çocuk annesi bir kadının 4. evre kanser olduğunu çok geç fark edildiği için yapılabileceklerin de sınırlı olduğunu düşününce çok aşırı moralim bozuldu.
Ben çok şanslıydım. Görülen lezyon kanser hücresi çıkmadı, hiç kanser olmayacağım anlamına gelmiyor elbette ama şimdilik yırttım, fakat o kadın erken kontrollerini yaptırmadığı için çok geç kaldı.
Şimdi size soruyorum. Devletin yılda bir kere 40 yaş üzeri her kadına ücretsiz uyguladığı Mamografi testini yaptırmak elinizde, peki yaptırıyor musunuz?
Meme Kanseri tehlikesinin ne kadar farkındasınız?
Şöyle kısa bilgiler aktarayım:
'Better safe than sorry!' der İngilizce atasözü. Aman güvenliği elden bırakmayın, zamanında takiplerinizi aksatmayın sevgili arkadaşlar.
Sağlıklı günler diliyorum 🙏🏻
Merhabalar
Öncelikle her şikayetimizde olduğu gibibu tür belirgin şikayetler konusunda da kesin olarak bende şu hastalık var yargısına kapılmamak çok önemli. Bu tür kuruntular bizi o hastalığın esamesine daha çok kaptırdığı gibi ileride oluşabilecek herhangi bir hastalık durumunu da aşabilecek psikolojik yetersizliğe sebep olabilir.
Meme Kanseri Nedir?
Aslında bunu basire indirgemek gerekirse meme dokusu bozulunca oluşan bir tümör çeşididir.
Özellikle kilo, alkol ve sigara kullanımı, spor yapmamak gibi faktörler görülme sıklığını etkileyebilir.
Oluşumuna Neden Olabilecek Faktörler Nelerdir?
Öncelikle yukarıda belirttiğim gibi kilo, alkol ve sigara kullanımı, yetersiz fiziksel aktivite etkileyen belirtilerden bazıları olabilir.
Buna ek olarak kadın bireylerde daha çok menopoz sonrası dönemde görülmektedir ve yaş bu konuda epey önemli bir faktördür. İlerleyen yaşlarda görülme riski ve sıklığı daha fazladır.
Bir çok hastalıkta olduğu gibi genetik yatkınlık da yine bir risk faktörüdür.
Bunların yanı sıra hormon tedavisi almak veya doğum yapıp bebek emzirmemiş olmak, hiç doğum yapmamış olmak gibi sebepler de eklenebilir.
Belirtileri Nelerdir?
El ile muayenede anlaşılabilir şekilde sertlik veya kitle oluşumu
Göğüs ucunda kızarıklık, çatlak ya da portakal kabuğu görüntüsü
Göğüs ucunun şeklinde değişiklik veya ucunin içeri doğru olması
Aşırı şişlik veya büyüme
Göğüs ucundan akıntı gelmesi
Regl döneminde göğüste aşırı ağrı olmasi beya koltuk altına doğru uzanan bir ağrı tarifi, sertlik veya kitle hissiyatı
Tanı Yöntemleri Nelerdir?
Öncelikle kendi kendini muayene ederek durumun farkına varmak ve bir anormallik olduğunu hisseder hissetmez hemen bir randevu ile doktora muayene olmak gereklidir.
Bazı sağlık ocaklarında meme kanseri ile ilgili muayene ve testler yapılabilmektedir.
Bu sebeple kişi kendi muayenesinden sonra doktora gitmeli ve duyduğu şüphe durumunu aşmak için uzman desteği almalıdır.
Sonrasında doktor uygun gördüğü durumlarda hastayı mamografi veya ultrason gibi tahliller isteyerek muayene edip gerekli neticeyi be izlenmesi gereken yöntemi belirlemektedir.
Fakat yukarıda belirttiğim gibi yaş önemli bir faktördür. Mamografi gibi görüntüleme testleri çok ciddi sıkıntılar tespit edilmediği sürece 40 yaş ve üzeri kadınlarda yapılan tahlillerdir.
Öncelikli muayene kişinin kendi yaptığı ve sonrasında şüpheye düşüp uzman desteği aldığı muayene olmalıdır. Her belirti bir hastalık göstergesi olamayacağı gibi her hastalık da belirti göstermeden oluşabilir. Sonuç olarak erken teşhis her hastalık için en önemli tedavilerden biridir.
Herkese güzel ve sağlıklı günler dilerim.
Meme ağrısı kanser belirtisi olabilir. Meme kanserindeki sempomlar her kişide farklı olabilmekte.. kiminde hiç belirti vermeyebiliyorda. Bu yüzden belli zaman aralıklarında muayene olmak çok önemli.
Bu belirtiler kansere işaret ediyor olabilir , mutlaka dikkate alıp muayene olunması gerekir. Erken teşhis tedavi sürecini her zaman olumlu etkiler.
Çoğu meme kitlesi kanser değildir fakat bir doktor tarafından muayene edilmesi (mamogramlar ile) her zaman önemlidir.
Memenin yapısının farkında olmak gerekir , bu sayede herhangi bir değişimi farketmek çok daha kolay olur.
Unutmayın, Erken tanı hayat kurtarır
Merhabalar.
Meme kanseri her kadın da her yaşta oluşabilecek bir hastalıktır maalesef ki. Meme kanseri şu demektir ki mutasyonlar nedeniyle meme hücrelerinin ciddi ve kontrölsüz bir şekilde bölünmeye başlaması, çevre dokulara yayılması ile ortaya çıkan birşeydir. Yani bu hücreler bir tümör oluşturmaktadır. Ağrıda bunun bir belirtilerindendir diyebilirim. Fakat buna başka belirtilerde eklidir. Sadece ağrıyla "Kesin kanserim" diye düşünmeyin asla. Meme ucunda soyulma ve kabuklaşmada olur. Sebebi olmayan ani kilo kayıplarıda buna eklidir hatta. Zayıflamaya başlarsınız ve ciddi bir şekilde. Bir şişme hissedebilirsiniz. Yani yumru gibi oluşan birşeydir. Mene ucu retraksiyonu ve meme ucundan boşalma vs gibi belirtilerde meme kanserine dahildir. Mutlaka doktora bir an önce görünmenizi tavsiye ederim. Fakat fazla endişelenmeyin. Kanser olmayabilir. Umarım olmaz... Kadınlarımızın hiçbiri kanser olmasın artık.. Bu konuda.. Çok hassas bir konu olduğundan eminim.
Benim halam da meme kanseriydi ve maalesef öldü. Bildiğim kadarıyla memesinde çukurlaşmalar oluyormuş ve yaralar çıkıyormuş. Hatta iki memesini de ameliyatla almışlardı ama maalesef ki yine de onu kaybettik.
Kişisel muayenede belli olur deniliyor ama ben yanılma olma ihtimalinin yüksek olduğunu diyorum.
En iyisi hastaneye gitmek. Genel cerrah zaten göğüsünüze dokunarak kitle olup olmadığına bakıcak. Sağ meme ya da sol memenin ağırdığını söylerseniz de ultrason istiyor doktor. Ve böylelikle çeşitli muayenelerden sonra meme kanseri olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.
Ama fazla endişelenmeyin. Gördüğüm çoğu kızda ve kadında meme ağrısı oluyor zaten. Kanser olmama ihtimali de var. Ve sağ memede ağrı hissediyorsanız muayeneye kesin gidin. Sol memede ağrı hissediyorsanız ve muayenede bir hastalık çıkmazsa bir kalp için de hastaneye gidin derim. Belki de kalbiniz ağrıyordur, ya da göğüs kısmında ağrı olabilir. Ciğerler falan . Bu yüzden genel bir muayene düşünün derim. İyi günler. Sağlıklı hayat dilerim.
Merhaba!
Meme kanserinin bildiğim kadarıyla yaşam tarzından kaynaklanan sebepleri yok. Bu konuda daha çok genetik yatkınlık etkili diye biliyorum. Yani ailede meme kanserine yakalanmış biri varsa sizde de risk faktörlerinin var olması muhtemel diyebilirim. Böyle bir durumda düzenli meme kontrollerinin yanında düzenli mamografi yaptırmanız riskleri en aza indirgemekte etkili olabilir. Meme kontrolü de belirli periyotlarda memenizi elle kitle veya değişiklik var mı diye kontrol etmektir. Detayını internetteki makalelerde ve videolarda bulabilirsiniz. Unutmayın kanserin şu an bilinen en etkili önleme yöntemi erken teşhistir. Erken teşhisle sadece meme kanseri değil bir çok kanserden en az hasarla kurtulmak mümkün olabilmektedir..
Memede buyume, asimetri, sekil bozuklugu,
Meme ucunda kizariklik,
Meme ucunda veya etrafinda yara olusumu,
Meme veya koltuk altina yakin yerlerde ele gelen bezelye buyuklugunde sislik,
Meme ucundan gelen akinti,
Meme ucunda veya cevresinde kuruma, pullanma
Ustte saydiklarim belirtilerdi.
Meme kanserinden korunmak icin oncelikle her kadinin kendini kontrol etmesi gerekir gunluk memede her hangi bir degisiklik hissedildigi gozlemlendigi zmn zmn kaybetmeden mamografi cekilmesi gerekir. Cogu kadin ihmal ediyor halbuki duzenli kontroller yapilmali erken teshis her zmn cok onemli.
Benim de 3 ay önce sol göğsümlerim de bir gece ansızın şiddetli ağırlar girdi sol Koluma da ağrıdan nasibini aldı 1 gün boyuna sol kolum tamamen etkisiz bir durumda kaldı. Göğüslerimin içerden tahrik oldu falan zannettim ağırdan 3 gece boyunca ne uyudum ne de masaj yapmak için göğüslerime dokunmadım. Belki kanserim falan düşüncesiyle hastaneye gitmekten korkuyordum cesaretimi topladım hastahaneye gittim neyse ki sol göğsümlerim de salgı bezi olmuş dedi bana doktor kendimi çok strese soktum diye başıma bu geldi bezin kendiliğinden gidebilmesi için kendimi strese girmemek gerek ama ben daha da strsee girdim 1 ay boyunca önüme gelene kızıyorum haliyle bezler yerinde duruyor. Maalesef ki hala sol göğüs ağrısı çekiyorum ve sütyen bile takmaz hala geldim her gece sütyenimi çıkıyorum doktor takma diyor ben gene de içim rahat olmadığından dolayı takıyorum. Merak etme senin de sol göğüslerin de benim gibi salgı bezi olmuş umrum kötü bir şeyin yoktur seni bu konuda gayet iyi anlıyorum.
her ağrı kanser belirtisi değildir benim de bi süre sol göğsümde ağrı oluyordu ve kanser olduğuma inanmıştım doktora gitmeye bile korkuyordum daha kötüsü kolumun altında elime bişey geliyodu daha 1 sene sonunda doktora gitmeye karar verdim (korkunun ecele faydası yok) kolumun altındaki şey göğüs dokusuymuş regl olacağımda memelerim nasıl hassaslaşıyor ve şişiyosa aynısı orada da oluyo meme ucu yok ama 3. memem var aslında. sadece kontrol ettirmen gerekiyor 30lu yaşlardan sonra yılda 2 kere dediler bi sorun yaşamadım şu zamana kadar. bide mamografi çekilmesi gerekiyor diyenler olmuş 40 yaşından sonra mamografi çekilir. en fazla ultrason cihazıyla bakılır. bi sorun varsa teshis edilir. korkmayın. geçmiş olsun şimdiden umarım bişeyiniz yoktur.
Aşağıdaki belirtilerden en az biri varsa, vakit geçirmeden uzmana başvurulması gerekiyor.
Doktora gidip ayrıntılı muayene olmanda fayda var. Koltukaltında veya meme bölgesinde lezyon sertlik ele gelmesi kitle olduğunu düşündürebilir. Kanser şüphesi için o içerdeki şişliğin ağrı yapmıyor oluşu. Tabi sadece bu bulgular kanserden şüphe ettirmez orada oluşan lezyon bir çok farklı hastalığada yorumlanabilir. Bu yüzden en doğru bilgiyi doktorun söyleyecektir. Bence ertelemeden gitmelisin. Bu ertelencek bir durum değil.
Genelde 50 yaşın üzerinde ki kadınlarda daha sıklıkla görüldüğünü biliyorum. Anne ve kızkardeş gibi birinci derece akraba da meme kanseri teşhisi, hiç doğum yapmamış veya hiç emzirmemiş olmak, ilk doğumunu 30 yaşından sonra yapmış olmak, erken adet görmek başlıca sebepleri diye biliyorum. Düzenli mamografi testi yaptırıp bunu netleştirebilirsiniz sağlıklı günleriniz olsun.
Doktora gitmeyerek kanserin varsa onun ilerlemesine sebep olursun doktora git mutlaka
Ağrı olan göğüsünü kontrol et eline bir kitle geliyor mu diye bu kendi kendinize yapabileceğiniz en bilindik kontrol yöntemidir bundan sonrası için doktor gerekli. Korkunuza esir olmayın lütfen cesur olun erken teşhis çok önemlidir
bu duruw ıcın hewen endışelenweyın yıne de bır uzwana gıtwenızde fayda var
wewe ağrısının başlıca nedenı sanıyoruw kı adet donguusnde değışen horwon sevıyesıne bağlı nedenler olabılır
ewzirwe veya ssüt bezlerinde ortaya çıkan tıkanıklık, enfeksiyon gibi duruwlar
wewelerin büyük olması kıyafetlerınızın de rahat olwawası gıbı nedenlerden olabılır ağrılarınız yınde de dr a gıdın korkacak bır duruw yok
Erken teşhis çok önemli, eğer meme kanseriysen ve hastaneye şimdi gidersen farklı tedavi yöntemleriyle iyileşebilirsin ama ağrı dayanılmaz oluncaya kadar ertelersen allah korusun memeni almak zorunda kalabilirler. Bu yüzden korkma ve hastaneye git, umarım bir şey yoktur..
Genelde doktorların ilk teşhis yöntemi el ise hafif baskılar uygulayarak kitle analizi yapmak oluyor. Sertlik olarak göğüs dokusundan daha farklı oluyor kanserli hücre dokusu. Evde her kadının yapabileceği (uzman kontrolü daha kesin sonuçlar içerir tabi) yöntemlerdir. Her kadın da öğrenmelidir.
Meme veya koltuk altı bölgesinde ele gelen şişlikMemede büyüme, şekil bozukluğu, asimetriMeme başında şekil bozukluğu, çökme ve renk değişimiMeme başından akıntı gelmesiMeme başında egzama benzeri deri döküntüleri ve soyulmalarMeme ucunda kızarıklık ve yara oluşumuMeme cildinde ödem, kızarıklık, portakal kabuğu görünümü (inflamatuar meme kanseri)
Bir an önce doktora görünmelisin çok basit bir tedaviyi belki Üçok zorlastiricaksin bekleyerek benim ailemde herkeste var başta. Annemde ve ikizinde daha sonra bir diğer teyzemde de bu hastalıklar erken teşhis olduğu için küçük teyzem kemoterapi görmedi çok şükür ama annem ve teyzem geç kaldıkları için uzunbir tedavi görüyorlar kaç sene oldu saymadım o yüzden bir an önce gir doktora senin iyiliğin için bende gidicem göğsümde ağrılı bir durum var önceden kist olduğunu da söylemişti doktor psikolojik olarak kendimi iyi hissetmiyorum bu yüzden korkuyorum heran bişey olucak diye Allah korusun iyi düşün iyi olsun
Hic bir kanser tek basina bulgu vermez. Öncelikle 35 yas alti olan her kadina kanser tarama merkezlerinde meme ultrasonu cekiliyor mamografi icin ise 40 ama ozel bir hastanede bu tetkikleri yaptirmanizda fayda var cunku meme kanseri 20 yasa kadar inmis durumda
Bilgim yok diyebilirim ama o bölgede oluşan amansız ağrılar esnasında kesinlikle kontrolleri aksatılmamalıdır.
Eşimin göğüsleri birbirinden farklı. Sol göğsü sağa göre daha sarkık. Hatta baya sarkık. Meme uçlarıda sadece cinsel münasebet yaşarken dikleşiyor. Onun haricinde meme ucu sürekli çukur. yani meme ucu içeride gibi. Göğsünde kitle gibi bir şey yok sertleşme vs yok sadece bu durumlar var. Doktora gitmesini söylüyorum yok olmaz normal denilmekte ama hiç normal değil. Bu konuda uzman var mı aramızda. Bu arada eşim 30 yaşında ve çocuk yok
Korkudan gitmiyorum ne ya...
Her 2 yılda bir mamografi için her yılda genel kontrol için gitmen gerek. Bu kadar özeni kendine layık görmüyorsan artık söylenecek söz yok.
Çok belirtisi var ama en yaygın Meme veya koltuk altı bölgesinde ele gelen şişlik.
Memede büyüme, şekil bozukluğu, asimetri.
Meme başında şekil bozukluğu, çökme ve renk değişimi.
Meme başından akıntı gelmesi.
Meme başında egzama benzeri deri döküntüleri ve soyulmalar.
Meme ucunda kızarıklık ve yara oluşumu.
Bundan iki yıl önce duş alacağım sırada göğsümde bir şey hissettim. Kontrol ettiğim zaman sağ göğsümün içinde yumurta büyüklüğünde bir şey olduğunu fark ettim. Lakin benim göğsümde çıkan kitle iyi huyluydu fakat her ihtimale karşı araştırdım. Göğüs şeklin değişebiliyor, göğüs ve koltuk altı ağrıların başlıyor vs vs. Fakat en iyisi ultrasona gidip bir kontrol ettirmen. Her gece uyumadan parmak uçlarınla yavaş yavaş kontrol et. Umarım hiçbir sorun yoktur.
Aşırı stres, yorgunluk , yetersiz beslenme, üzüntü bunların hepsi kansere kapı açıyor. Belirti ise memede ve koltuk altında ele gelen kitle hissedilmesi. Böyle bir şey farkedince vakit kaybetmeden hemen doktora gidilmeli. Kanser bu ihmale gelmez Allah korusun!
Hemen doktora git zaten ultrasonu zor veriyorlar. Ben lisedeyken suphelenip gitmistim kontrol oldum bir şey yok dendi aklımda kalmadı. Doktora bunlar için gitmiycez de ne için gidicez?
Doktor ısırmıyor. Aksine sağlık sorununuzu erken teşhis edip sağlığınıza daha cabuk kavurmanızı sağlıyor
Adet bitiminden bir hafta sonra kollarınızı yukarıya kaldirarak koltuk altı kontrollerinizi yapınız daha sonra göğüs uclarinizi biraz bastırarak dairesel şekilde yumru olup olmadığına bakiniz her hangi bir sertlik yumru hissederseniz doktora başvurunuz ancak ultrasyon ile kesinlik kazanabilir bazen vücudumuzun hormon tepkileri de bize bu tarz işaretler verebilir.
Özellikle 40 yas ve uzeri kadinlarin her 6 ayda bir kontrole gitmesi gerekiyor. Annerinizi bu komida uyarin. Ayrica kemik erimesi var mi yokmu bunuda baktirmalilar. Menepozdan sonra özellikle kemik erimesi basliyor
Annem ilk meme kanserini 6 yıl önce oldu ağrıları başladı doktora gitti ilaç falan verdiler ve elle muayene etmesini söylediler anneme annem her hafta kendini muayene ediyordu sonra 4 yıl önce tekrar çıktı tekrar iyileşti 2 yıl önce tekrar çıktı ilaç içmeden geçti elle muayene çok önemli ne olursa olsun her kadın ağeı hissetmese bile kendi kendini muayene etmeli göğüs koltuk altı genital bölge Yumurtalık ihmal etmeyin lütfen her hafta elinizle saydığım yerleri muayene edin
meme ucunda içe dönme, renk degisikligi, eline alinca kitle geliyorsa ve gozle gorulur simetri bozuklugu varsa doktora gitmeni oneririm. Ki her zaman meme kanseri de olmuyor, ben regl olmadan once göğüs ağrısı çekiyorum mesela, farkli sebeplerle de olabiliyor.
En iyisi bi doktora git
Meme veya koltuk altı bölgesinde ele gelen şişlik.
Memede büyüme, şekil bozukluğu, asimetri.
Meme başında şekil bozukluğu, çökme ve renk değişimi.
Meme başından akıntı gelmesi.
Meme başında egzama benzeri deri döküntüleri ve soyulmalar.
Meme ucunda kızarıklık ve yara oluşumu.
Valla benim anne tarafında var annemin 2 teyzesi ve kuzeninin kızında var bende baktırayım dedim 28 yasındasın olmaz dediler bu illet hastalık yaşa bakmıyor ki. Evde kendi muayeneni kendin yap. Baktığın koltuk altına ve göğsune elinle bal sert agrılı kitle var mı. Gögüa ucunda çekilme. Gögüs üstünde kızarıklık var mı. Allah korusun olunca portakal kabuğu gibi olurmus Gögüs üstü. Allah kimseye vermesin olana da çare şifa verin tez vakıtte
Korkmak çare değil, en kısa zamanda doktora danışmakta fayda var, ucunda sağlığınız var ne kadar iyi beslenseniz de olabilecek bir durum.
Lütfen rutin kontrollerinizi aksatmayın. Buradan alacağınız belki doğru belki yanlış meçhul bilgilerle de hareket etmeyin. Hemen bir doktora görünün..
Fark ettiğiniz ya da şüphelendiğiniz herhangi bir anormal durumda doktora gitmeniz en doğru bilgiye ulaşmanızı sağlayacaktır 🙏😔
ailedeki kanser geçmişin de önemli. genetik yatkınlığın varsa doktora görünmelisin. ayrıca sancı ile alakalı olduğunu sanmıyorum.
Kanser gelcekse neden vs aramiyor bence... Allah hepimizin ve tüm yasayanlarin yardımcısi olsun
Bende de şişlik var allaha emanet yaşıyoruz bakalım
Bu aralar zaten indirimli tedavi fırsatı var. Kontrol ettirmek için güzel fırsat.
Meme kanseri, evliliği geçiktirenlerde ve geç doğum yapanlarda daha sık görülüyor.
Erkeklerde de olabiliyor bu arada dikkat edin kendinize ⚘ geçmiş olsun umarım değildir.
Ağrı şişlik varsa tut doktorun yolunu hemen ne olur ne olmaz önlem almak iyidir.
Kadınların rutin kontrollerini yaptırmaları çok çok önemli. Sakın ertelemeyin, ağırdan almayın.
Arkadaşım. annesi meme kanseri idi kendisininde yüzde 50 ihtimal olabileceğini söyledi dogrumu dur
Teyzem de çıktı göğsünde kitle vardı farkı da olmadan aldırdı patolojide kanser olduğunu öğrendi eğer kitle varsa git sendeki ağrı kas ağrısı olabilir zorladıysan
Çok geçmiş olsun. Rabbim şifalar versin inşallah. Koltuk altında şişlikler oluyor lenf bezleri diye geçiyor.
Kesinlikle aksatma kendi kendine meme muayenesi yap hatta herhangi bir şişlik çukurlaşma akıntı görüntü bozukluğu tarzı şeyler var mı bak ama bir sağlık kuruluşuna git şu an bi şikayet olsun olmasın her kadının mutlaka kontrol etmesi gerekiyor
meme ucunda kızarılık ve yara olşumu
meme veya koltuk altı bölgesinde şişlik
memede şekil bozukluğu çökme ve renk değişmi
meme başında akıntı gelmesi.
yalan yok internetten buldum..
Meme kanseri çok dikkat edilmesi gereken bir kanser doğru bir tedavi ile iyileşme olabilir Allah bütün hastalarımıza şifa versin inşallah
sebebi belirsiz ağrı sertlik başka bir kitle hissi varsa doktora başvurup ultrason çekimi yaptırılmalı
Meme ucundan kanlı akıntıMeme ucu ya da çevresindeki alanda kızarıklıkKoltuk altında şişkinlik ya da yumru
Göğüs ağrısı , kanlı balgam , hızlı ve fazla kilo kaybı
Benim gözlemlediğim bunlardı
Senede bir kez sağlık ocaklarına ücretsiz muayene için geliyorlar takip edin derim 👍
Hiç o konuda bilgim yok ama rabbim acil şifalar versin inşallah
Memede nohut tanesi büyüklüğünde şişlik olur dokunduğunda ağrı hissedilir
Göğüsünde kitle hissedersin
Memede ele gelen kitle genelde
kesinlikle git erken teshis hayat kurtarir