Gözlerinizin kahverengi ve saçınızın kırmızı olmasının nedeni genlerinizdir. Seni sen yapan onlar. Ancak genetik, kotunuzun boyutunu belirleyebilir mi?
Araştırmalar, genlerinizdeki farklılıkların kilo sorunlarına yol açabileceğini gösteriyor. Bu nedenle, ebeveynleriniz obez ise, sizin de olma olasılığınız daha yüksektir. Ama bu sorgulamadan yapacağınız anlamına gelmez. Ailelerinde obezitesi olan pek çok kişi tartıya bahşiş vermez. Ve diyet ve egzersiz ile olasılıklarla savaşabilirsiniz.
“Şişman Geni” Var mı?
Çok fazla dikkat çeken bir gen var, FTO adında. Bilim adamları, bu gende belirli farklılıklara sahip kişilerin obezite olasılığının %20 ila %30 daha yüksek olduğunu buldu. Ve bu farklılıklar oldukça yaygındır.
Düzinelerce başka gen de ağırlık ile bağlantılıdır. Örneğin bazıları, insanların doğal olarak daha fazla yağ depolamasına neden olur.
Ancak genlerin gerçekte ne kadar ağırlık taşıdığı hala tam olarak belli değil. Gerçekten fazla kilolu olmak kaderiniz mi?
Texas Tech Üniversitesi Obezite Araştırma Kümesi direktörü Naima Moustaid-Moussa, “Obezite çok karmaşık bir hastalıktır ve genetik, davranış ve çevre dahil olmak üzere birçok faktör buna katkıda bulunabilir ve buna neden olabilir” diyor. Obezite ailelerde ortaya çıkabilir - genetik nedeniyle değil, alışkanlıklar ve çevre nedeniyle diyor.
Moustaid-Moussa, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yetişkinlerin üçte birinden fazlasının obez olduğunu söylüyor. "Obeziteli Amerikalıların sayısı son elli yılda istikrarlı bir şekilde arttı, ancak bu, genlerimizdeki bazı dramatik değişikliklerle açıklanamaz."
Obezite araştırmacısı ve Marshall Üniversitesi'nden Joan C. Edwards Tıp Fakültesi'nde profesör olan Jung Han Kim de aynı fikirde. Sanayileşme, hareketsiz bir yaşam tarzı ve yağla dolu bir diyetle dünya çapında obezite arttı.
Merhaba canım. Kilo genetik değildir. Lakin büyüklerinin metabolizması , metabolizma hızları bağırsakları ile alakalı hastalıkları vs durumları onlardan sana geçmiş olabilir Yani metabolizman yavaşsa bunu ailenden almış olabilirsin ve metabolizma yavaş olduğu için de kilo vermekte zorlanıyor olabilirsin. Lakin bu senin için kilo vermeyi asla imkansız yapmaz metabolizma hızlandırıcı besinlerle besin takviyeleri ile bu sorunu kısa sürede çözebilirsin ve ideal kiloya ulaşabilirsin.
Araştırmalar genlerinizde ki farklılıkların kilo sorunlarına yol açabileceğini gösteriyor. Yani ebeveynleriniz kilolu ise sizin de kilolu ihtimaliniz vardır. Anne ve babadan biri kilolu ise çocuğun kilolu olma ihtimali %40, eğer ikisi de kilolu ise oran %80’lere kadar çıkabiliyor. Geriye kalan %20’lik çevresel faktörler yani iş başa düşüyor. Anne ve babası kilolu olmasına rağmen ideal bir vücut yapısına sahip olan birçok kişi var. Sağlıklı beslenme ve egzersizle genlerinize karşı koyabilirsiniz.
Tam değil ama etkisi var. - Gelenek ve göreneklerin etkisi çok daha fazla. Türk usulü hamur, yağlı ve karbonhidratlı beslenme maalesef bizim lanetimiz. - 1. Derece yakınlarında (Anne, Baba) şişman varsa, gözlemlerime göre şişmanlama ihtimalin yüksek. - Vücut tipini bilmelisin. Mesela ben çabuk kilo alabilen ve çabuk kas yapabilen bir yapıdayım. Kendime dikkat etmem gerektiğini biliyorum.
Araştırmalar genlerinizde ki farklılıkların kilo sorunlarına yol açabileceğini gösteriyor. Yani ebeveynleriniz kilolu ise sizin de kilolu ihtimaliniz vardır. Anne ve babadan biri kilolu ise çocuğun kilolu olma ihtimali %40, eğer ikisi de kilolu ise oran %80’lere kadar çıkabiliyor. Geriye kalan %20’lik çevresel faktörler yani iş başa düşüyor. Anne ve babası kilolu olmasına rağmen ideal bir vücut yapısına sahip olan birçok kişi var. Sağlıklı beslenme ve egzersizle genlerinize karşı koyabilirsiniz.
sadece metabolizma genetik olabilir. Eğer ki kiloyu cabuk tutuyorsanız sağlıklı beslenmek gerekir lakin bu yeşil otlarla ömrünüzün geçmesinden ibaret değildir :) bu konuda konuşmak isterseniz. Size 1-2 farklı program yaparak vücudun temel besin ihtiyaclarını karşılamaya çalışırız. aksi halde bitkin düşer kas proteinlerinden eksilir ve size zararı olur.
Zannetmiyorum ama yatkınlık olabiliyor. Ayrıca kilo almayım diye ıspanak yemeye gerek yok. Protein türevleri ve yeşillik yemek yeterli. Pilav, makarna, unlu mamüller vb karbonhidratı azaltırsan sorun olmaz. Pp de uzun boylu olduğunuz belli yani 170 üzeri gibi duruyorsunuz. Aşırı olmadıkça kilonuzu göstermezsiniz diye tahmin ediyorum
Geneli bilemem ama bizde genetik galiba.. Anne tarafı da baba tarafi da hem boyuna hem enine insanlar, ben ne yapayım şimdi? Oturup yulaf kemiriyorum azıcık ipin ucunu kaçırınca. :/
😀en azindan önlem alıyoruz kiz salmıyoruz o ipin ucunu kaçtığıni anlıyoruz 70 i geçersem başlıyorum deli gibi spora... simdi sinir 60 i geçersem 70 cok geliyor
Çok iyi yapıyorsunuz valla. :) Yeni ameliyat olduğum için bana spor da yasak, hareketim epey kısıtlanmış durumda ancak yeme içmeme dikkat ederek toparlamaya çalışıyorum ben de. :/ :D Yazık ama bize de. 🤧
Değil. Vücut yapın genetik olabilir. Ancak metabolizma hızın senin beslenme şekline, yaşam tarzına göre değişir. Uzman değilim ama edindiğim tecrübelere göre böyle.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Evet öyle ıspanak brokoliyle geçiyor ömrümüz ya da diğerleri yatarken spordan başımızı kaldırıyoruz