*Normal doğumla anne adayı emzirmeye erken başlayacak, anne ve bebeğin duygusal bağlanması daha güçlü gerçekleşecektir. Gelecekteki gebeliklerde hayati tehlike oluşturan olumsuz tıbbi durumların olma olasılığı daha düşük olacaktır. Bebeğin başta astım , alerjik hastalıklar, gelecekte obezite gelişme riski azalacaktır.
*Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Deniz Sayıner, son yıllarda gittikçe artan sezaryen oranlarına dikkat çekti. Sayıner, Dünya Sağlık Örgütü'nün sezaryen oranını yüzde 15 oranında, bazı ülkeler için maksimum yüzde 25 oranında kabul edilebilir bulduğunu, ülkemizde ise bu oranın yüzde 53 olduğunu açıkladı. https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/turkiyede-sezaryenle-dogum-orani-yuzde-53e-ulasti-5634723/
Doğum şekli tavsiyesi konusunda, doktorlara ne kadar güven duyuyorsunuz?
Türkiye’de sezaryenle doğum oranı yüzde 53’e ulaştı?
Maalesef pek çok anne bu ölümcül riski alıyor. zorunlu olanlara birşey denilemez ama ameliyat, ölüm riskini zirveye taşıyor. Ameliyatın ardından 6 ay süresince bedenin emboli (kan pıhtısı atması ve bunun bedensel felç veya ölüm getirmesi) riskinden haberleri olduğunu sanmıyorum.
Kadınlar fazlasıyla kıt akıllilar. Baba adayi bu seçimi anneye bırakmadan dogumlarin büyük çoğunluğunu normal doğum olarak yaptıran iyi bir kadın dogum uzmanı bulmalı. En azindan ben olsam öyle yapardim. Diğer doktorlar umumiyetle anne baba adayını önce korkutup sonra sezaryene ikna etmekten imtina etmeyen ahlaksiz takımı.
Bir işin kolayı varsa, bizim millet zoru seçmez. Birinde hangi saatte geleceği sürpriz sancılar var, diğerinde aaati verilmiş randevuda ağrısız sızısız doğum var.
Normal doğum belki 2 saat, sezeryan 10 dakika, üstelik ameliyat parasıda var. O yüzden, Zeynep Kamil gibi hastahanelerde, ilk ve en kolay tercih, doktorlar için.
Aynen öyle oluyor.. Ve hepsi sahtekar olunca hastayi istedikleri gibi yönlendiriyorlar. Normal doğum yaptırmayi tercih eden hekimi özelde de devlette de bulmak zor. Çünkü hastaların gorebilecekleri açık veri yok.
3 çocuğu olan kadına, sezeryan yapan hekimler var. Sırf para için. Bir arkadaşımın babasına, doktor dei "senin aort damarın normalden geniş ameliyat olman şart" ameliyat oldu, bir hafta, on gün sonra öldü adam. Sonra oğlunda da, geniş olduğu çıktı, ama o başka doktor da, "ne ameliyatı, gerek yok, sende ırsi" demiş. Anlayacağın, boşuna öldü adamcağız.
Bunun gibi niceleri var. Menüsküs olan dizime iki farkli hastane doktoru ameliyat şart demişti. Ama ameliyatsiz iyilestirdim. Mümkün olduğunca mesafeli olmak lazım doktorlardan
Normal doğum eğitimi veren uzman ebeler olsa da yeterli değil sanırım, özellikle özel hastaneler sezaryene yönlendiriyor duygusal amaçla, birazda kadınlar kolaya kaçıyor ama sezaryen doğum sonrası sıkıntılı bir süreç olduğunu hala idrak edemediler.
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
2
Cevap
4
Cevap
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
bir erkek olarak bunda söz hakkim oldugunu dusunmuyorum. kadin olsam cocuk falan dogurmazdim bile. devlet hastaneleri gerekmiyorsa yapmiyor millet özelde yapiyor sonra. bos yere ekonomik zarara ugratiyorlar. paran yoksa aci çek varsa rahatla.
Bebeğin sağlığı ile de yakından alakalı bir durum bu... neden söz hakkı olmasın erkeğin? Ayrıca sezaryen doğum hekim için daha rahat ve primli bir durum olduğu için eskiden devlet hastanelerinde de hep sezaryen tercih edilirdi hekimler tarafından. Kimse saatlerce doğum sancısı çeken anne adayını beklemek, uğraşmak istemiyordu.
aciyi ceken bilir . ne kadar saglihi ile ilgili desen de versigin oran da bunun cokta sorun olmadigini gosteriyor. yoksa komple kaldirilirdi keyfe göre yapilmasi.
Alerjik astım hastası çocukların çoğu sezaryen doğumla dünyaya erken getirilen çocuklardır. Ve en geç gelişen organlar olan akciğerler bu doğum sebebi ile yeterli fonksiyona ulaşmadan doğum gerçekleşiyor. Ve bağışıklık ile ilgili başka sorunlar da oluşuyor bundan dolayı. Ayrıca sezaryen doğum sonrası öyle kolay bir iyileşme olmaz. Acıyı bahane edip te cehaleti savunmak bence doğru bir yaklaşım değil.
Ben de onu fark ettim... Herkes bir sezaryendir almış başını gidiyor. Bence doğum uzmanı seçen birisi hamile olduğunda bu isteğini net olarak hekime bildirmeli. Veya hekim seçerken yaptırdığı doğumlardaki sezaryen oranına göre seçmeli. Çünkü evvela olur verip sonradan komplikasyon riski var yalanını uydurup sezaryene ikna eden çok olur.
Ve hatta "epizyotomi" denilen normal doğum kesisi bile anne adayının alehine olan bir durumdur. Zira doğumda bu yırtılmanın doğal yolla olması , sonrasındaki iyileşme hızı açısından pozitif bir etki yaratıyor. Neşter kesisi çok daha geç iyileşiyormuş.