Hadis-i şerifte buyuruldu ki: "Açlık, hikmetin nuru, tokluk ise Allah'tan uzaklaşmadır. Sakın tıka basa yemeyin ki kalbinizdeki hikmetin nuru sönmesin!"
Orucun faydaları saymakla bitmez... Tıp uzmanları diyor ki: Oruçlu kimselerde adrenalin ve kortizon hormonları kana daha kolaylıkla karışmaktadır. Bu hormonlar, tesirlerini kanserli hücreler üzerinde de göstermektedir. Böylece bu hormonlar kansere karşı bir çeşit kalkan rolünü oynamakta, yani kanser hücrelerinin çoğalmasını önlemektedir. Oruç tutan bünye, âdeta bakıma girer, iç organları saran yağlar erir, vücudun zindeliği artar, direnme gücü kazanır, mide, böbrek, şeker, kalp ve karaciğer hastalıklarına karşı mukavemeti artar...
Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
"Açlık, hikmetin nuru, tokluk ise Allah'tan uzaklaşmadır. Sakın tıka basa yemeyin ki kalbinizdeki hikmetin nuru sönmesin!" [Deylemî]
Açlık, sinirleri uyanık, zinde tutar. Fazla tokluk ahmaklığa yol açar. Okuduğunu ezberlemesi ve hatırında tutması zor olur. Ebu Süleyman Dârânî hazretleri buyuruyor ki:
"Aç durmaya çalışın, çünkü açlık, nefsi uysallaştırır ve kalbi inceltir. Nitekim Peygamber efendimiz, "Kalplerinizi az gülmek ve az yemekle diriltin, açlıkla temizleyin. Bu sayede kalpleriniz saflaşır ve incelir) buyurmuştur.
Hazret-i Lokman Hakîm de oğluna, (Ey oğul! Mideyi tıka basa doldurduğun zaman düşünce uyur, hikmet dilsizleşir" diye nasihat etmiştir.
Bâyezid-i Bistâmî hazretleri de, "Açlık buluttur. Kul, ne zaman aç kalırsa kalp hikmet yağmuru yağdırır" buyurmuştur.
Cüneyd-i Bağdâdî hazretleri de, "Bir insan, kalbi ile göğsü arasına bir yemek torbası asarsa, münacatın tadını alamaz. Kişi aç ve susuzken kalbi saflaşır ve incelir. Doyunca körleşir ve katılaşır" buyurmuştur. Bunun içindir ki kendisine dünya ve hazineleri sunulduğunda Peygamber efendimiz, "Hayır, istemem. Bir gün aç, bir gün tok olmak isterim" buyurmuştur. (Tirmizî)
Zünnûn-i Mısrî hazretleri, "Ne zaman doysam, ya isyanda bulundum veya isyana teşebbüs ettim" Buyurmuştur.
Orucun faydaları saymakla bitmez... Tıp uzmanları diyor ki: Oruçlu kimselerde adrenalin ve kortizon hormonları kana daha kolaylıkla karışmaktadır. Bu hormonlar, tesirlerini kanserli hücreler üzerinde de göstermektedir. Böylece bu hormonlar kansere karşı bir çeşit kalkan rolünü oynamakta, yani kanser hücrelerinin çoğalmasını önlemektedir. Oruç tutan bünye, âdeta bakıma girer, iç organları saran yağlar erir, vücudun zindeliği artar, direnme gücü kazanır, mide, böbrek, şeker, kalp ve karaciğer hastalıklarına karşı mukavemeti artar...
Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
"Açlık, hikmetin nuru, tokluk ise Allah'tan uzaklaşmadır. Sakın tıka basa yemeyin ki kalbinizdeki hikmetin nuru sönmesin!" [Deylemî]
Açlık, sinirleri uyanık, zinde tutar. Fazla tokluk ahmaklığa yol açar. Okuduğunu ezberlemesi ve hatırında tutması zor olur. Ebu Süleyman Dârânî hazretleri buyuruyor ki:
"Aç durmaya çalışın, çünkü açlık, nefsi uysallaştırır ve kalbi inceltir. Nitekim Peygamber efendimiz, "Kalplerinizi az gülmek ve az yemekle diriltin, açlıkla temizleyin. Bu sayede kalpleriniz saflaşır ve incelir) buyurmuştur.
Hazret-i Lokman Hakîm de oğluna, (Ey oğul! Mideyi tıka basa doldurduğun zaman düşünce uyur, hikmet dilsizleşir" diye nasihat etmiştir.
Bâyezid-i Bistâmî hazretleri de, "Açlık buluttur. Kul, ne zaman aç kalırsa kalp hikmet yağmuru yağdırır" buyurmuştur.
Cüneyd-i Bağdâdî hazretleri de, "Bir insan, kalbi ile göğsü arasına bir yemek torbası asarsa, münacatın tadını alamaz. Kişi aç ve susuzken kalbi saflaşır ve incelir. Doyunca körleşir ve katılaşır" buyurmuştur. Bunun içindir ki kendisine dünya ve hazineleri sunulduğunda Peygamber efendimiz, "Hayır, istemem. Bir gün aç, bir gün tok olmak isterim" buyurmuştur. (Tirmizî)
Zünnûn-i Mısrî hazretleri, "Ne zaman doysam, ya isyanda bulundum veya isyana teşebbüs ettim" Buyurmuştur.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Dünya Kupası
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
6Cevap
Allah razı olsun. Biliyordum bütün sagliksizlik cok yemekten. Karnına taş bağlayıp günlerce yarim bir hurma ile karnini doyuran efendimize selam olsun
Selam olsun o sabırlı ve güzel Peygamber efendimiz Hz. Muhammed e
InşaAllah
Amin
O zaman zenginler Allaha baya uzak
Saraydakiler falan :dd
Aynen. Gözü ve midesi aç olanlar, İnanki zenginlerden çok zengindir.
Zengin olmak, Maddiyatla olmuyor.
Haklısın
Gözü demişim kusura bakma 🤣
Sadece midesi aç olanlar.
Snfkdn
Bunlar hep zenginlerin uydurdugu şeyler fakirleri bi hizada tutmak icin
Bunu zenginler demiyor, Allah diyor.
Oruç insana faydalı, lakin burda kast edilen zenginlik veya ekmek bile bulamamak değil. Sadece yeteri kadar yemek, acı doyurmak ve daha sonra abartmamak israfa kaçmamaktir.
Yiyeceklerden kendini mahrum et aç kal sürün demiyor ayet düzgün anlamak lazım oruç tut kıymetini bil gerekirse en zengini ol ama gene de nankörlük edip fazlaya kaçma.
Ayrıca diyetisyen arkadaşlarım var bilmediğin şeyi yorumlama. Aç kalmak değil, belli aralıklarla oruç tutmak, Cok yiyip mideni agritmamak sağlıklı. Sen gram yemek ye bide su iç bakalım direncin düşmeyip hastaneyi boylamiyor musun. Bos yapmayalım hadisleri yorum katmadan soyleyelim
Su içme*
Oruç tutarak aç kalanın arzuları kırıldığı için sabretmesi kolay olur. Oruç tutan aç durur. Aç durmak iyidir: Aç duranın basireti açılır. Anlayış kabiliyeti artar. Hadis-i şeriflerde, (Aç duranın idraki artar, zekası açılır) ve (Tefekkür, ibadetin yarısı, az yemekse tamamıdır) buyuruldu. (İ. Gazali)
Çok yiyen çok uyur, çok uyuyanın da ömrü boşa geçmiş olur. Çok yiyen sarhoş gibi olur, dimağı yorgunlaşır. Zekası, zihni dumura uğrar. Açlık, kalbde incelik doğurur. Hadis-i şerifte, (Az yiyenin içi nurla dolar ve Allahü teâlâ, az yiyip içen ve bedeni hafif olan mümini sever) buyuruldu. (Deylemi)
Açlıkta arzular kırılır, nefsimiz uysallaşır, serkeşliği kalkar. Çok yemek, gafleti doğurur. Azgın bir atı zaptetmek zor olduğu gibi, çok yedirmekle azan nefsi zaptetmek de zordur. Açlıkla terbiyesi kolaylaşır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(İnsan kalbi tarladaki ekin, yemek ise yağmur gibidir. Fazla su ekini kuruttuğu gibi, fazla gıda da kalbi öldürür.) [İ. Gazali]
Her zaman tok olan şefkatsiz ve merhametsiz olur. Tok, açın hâlini bilmez. Çok yiyen sert ve katı kalbli olur. Hadis-i şerifte, (Çok yiyip içmekle kalbinizi öldürmeyin!) buyuruldu. (İmam-ı Gazali)
Sinirlerine hakim olan kimse huzurlu olur. Açlık, günah işleme arzusunu kırar, kötülük etmeye mani olur. Hadis-i şerifte, (Açlık ve susuzluk yoluyla nefisle cihad etmek, Allah yolunda cihad gibidir) buyuruldu. (İmam-ı Gazali)
Virüs döneminde aç kalinmaz yazma bilmeden çoğu zarar sadece
Asıl aç kalmak virüsten korur. Bağışıklık yükselir. Ne kadar cahilsin
Sen öyle sanıyorsun ağzını severim senin anandir cahil tıp okuyorum boş konusma git biraz araştır aptal meyve vitamin alamiyorsun
Yürü Afrika'da yaşa
Tıp okumak, Cahilliği kapatmaz, Bacım yürü git şimdi. Tıpına
Kes lan oros*pu çocuğu Cok muslumansan adam ol
Millete saldırma bana zararlı çünkü bünyem hassas sen tutarsan bu senin kendine özel yaptığın bişey bej ilgilendirmez
Bu hakaretin ve küfürün cahilliğini dahada arttırdı 🤣
Cahil cahil diye millete saldırma ibadetin bile reklamını yapıyorsun aç kal gebrr kuduz
Cahilliğin yine arttı 🤣
Ya sus amck
Kendini peygamber sanıyor it. Allah çok yemeyin diyor.
Gerçek bir cahil olduğun anlaşıldı
Hay cahil ananı sksin senin yazma
Görüşlere saygın olsun aç or*ospu evladi 😁
Cahil
Yazma kardeşim
Afrikalılar açlıktan ölüyor iyi şeyler öldürür demek ki
Afrikalılar, Hiçbir zaman yiyemiyor.
Yani 1 kuru ekmek bile yiyemiyor.
Ama Hz. Davud gibi aralıklı oruç tutmak güzel birşey. Hem aç kalırsın, Hemde o günğn sonunda azıcık şey uer, Tekrardan başlarsın.
Madem öyle Allah niye bu kadar bol ve çeşitli şey yaratmış.. Ve gavurun icadını kullanıpta ona benzemeyin
Onlarda Allah'ın bir nimetidir.
Allah tıka basa yemeyi yasaklamadı, Ama aç kalmayı tavsiye ediyor. Yani peygamber efendimiz, mesela az yerdi. Hatta Hz. İsa 60 gün hiçbirşey yemezdi.
Bu sözleri afrikalı bi müslümanın yüzüne söylemeni çok isterdim sizi nasıl böyle afyonluyorlar bende Müslümanım ben dünyada açlığı bitirirdim aç olmaya şükür ettirmezdim...
Oruç tutmak, açın halini anlamaktır yani, Afrikadakileri mesela.
20 gün aç kalmak ise, Çoğu hastalığı engeller.
İnsan olmak içinde dinden önce erdem gerekir hayvan ile farkı engeller...
İslam zaten insan nasıl olunur onu söylüyor.
Sen ilk önce erdem diyorsun. Ama, Has bir Müslüman yani İslamın gerekenlerini yapan, Zaten erdemdir, Yani ahlaklıdır. İyi insandır. Yardım severdir.
Ok madem öyle Allah seni kuru ekmeğe muhtaç etsin amin diyor musun? Bol bol aç kalırsın senin için en güzel dua bu olmalı
En güzeli bu bencede. 1 kuru ekmek bile yeter 1 günüm için. Hatta dua ederim, Şükrederim. Çünkü, 1 kuru ekmeğe muhtaç insanlar var.
Bunu beğenmemek aç gözlülüktür.
Tebrikler dostum güzel paylasim
Teşekkürler
Rica ederim
Evet biliyorum. Oruçta insan vücuduna çok faydalı
Aynen. Hatta aç kalmak dünyanın en güzel şifalarındandır.
Diyetisyenler sağlıksız diyor, Ama inanmayın onlara.
Allah aç kalın diyor. Tabikide Allah'ın dediğini yapacağız.
Aç kalmak bağzı hastalıkları engeller.
Oruç tutmakta büyük bir şifadır.
10 gün veya 20 gün aç kalmakta büyük şifadır.
oruç tutmak farklı şey aç kalmak farklı şey
Allah aç kalın diyor.
Yani hem oruç tutun, Hemse aç kalın diyor.
Hz. Davud aralıklı oruç yapardı. Hz. İsa 60 gün yemezdi.
Yani oruö tutmak ile aç kalmak, İkiside Allah'ın hazinesidir.
bahsettiğin kişiler peygamberler
normal bir insna o kadar aç kalamaz
Kalabilir
Hatta deneyen çok kişi var.
Peugamberleri örnek alalım
Bir insan maximum 100 kalabilir ama kilosuna bağlı birşey zayıfsa 30 günü geçemez
Kiloluysa 100 güne ulaşabilir
burda kaçırdığın nokta şu
fakirlikten aç kalmak var oruç niyetiyle aç kalmak var
Katılyorum
Öyle diyorlar