Bu hastalığa sahibim kilo veremiyorum sivilcelerim ve tüylenmem var benim gibi aynı dertten muzdarip kızlar var mı? doktorunuz neler önerdi size? siz tüm bu sorunları nasıl aştınız? kullandıgınız haplar kürler vs nelerdi? maalesef param yok devlet hastanesi doktorları 5 saniye muhatap oluyorlar kaç senedir bu sorunla yaşıyorum
Polikistik over sorunu nasıl aşılır ve tedavisi nasıl olur?

Kişide pkos fazla yumurta bulunması ile tespit edilmekte.
Kist denilince aklınıza kötü şeyler getirmeyin. Bunlar içi su dolu bezeler.
Polikistik over sendromlu kadınlarda maalesef adet (regl) düzensizliği, tüylenme ve kilo problemleri görülmekte.
Pkoslu kadınlarda yumurta sayısı normal bir bireye göre daha fazla bulunmaktadır buda kadın belirli bir yaşa gelene dek yani yumurta sayısı belirli bir sayıya düşene dek gebe kalmasının önüne geçmekte. Yani kısır falan değilsiniz. Belli bir yaştan sonra eğer sağlıklı besleniyor, egzersiz yapıyor ve sağlıklı kilonuzu koruyorsanız bebeğiniz inşallah umarım olacaktır diyebilirim. Sakın ümitsizliğe kapılmayın. Ya da içiniz rahat etsin isterseniz doktorunuzla birlikte AMH ınızı kontrol edin. Bu değer sizlerin yumurtalık rezervinizi gösteren bir değer ve optimal referans aralığı 0 ile 7 arası.
Gelelim bir diğer probleme;
Polikistik over sendromlu kadınlar eğer formunu korumazsa insülin direnci dediğimiz hızlı kg alma ve kg verirken zorlanma problemi yaşamaktalar.
Pkos musunuz, nasıl anlarsınız?
Pkos'un en belirgin özelliği az ya da hiç adet görememe.
Sağlıklı bir ergenlik döneminde REGL düzensizliği normal karşılanmaktadır ve bu durumun bir hastalığın nedeni olabileceği çoğu zaman akla gelmemektedir.
Bu sendrom 13 ila 19 yaşlarında tüylenmede artış ve akne problemleriyle kendini belli etmekte olup bu şikayetleri regl düzensizliği takip etmektedir.
Regl düzensizliği olan ergenlik dönemindeki kızlara gerekli tetkikler yapılarak polikistik over olup olmadığı tespit edilebilir.
Peki ya Pkos'un tedavisi mümkün mü?
ELBETTE. Polikistik over sendromu tedavisinde semptomları kontrol altında tutmak ve hatta azaltmak mümkün.
Kısaca ilaç kullanımı, diyet ve spor (ben saydıkça ekranda sırayla çıksınlar)
Aslında bilimsel verilere göre, polikistik over anne karnında başlıyor.
Anne karnında besinden enerjiden yoksun kalan bebekte insanların kıtlık zamanında her şeyi biriktirmesi gibi biriktirme alışkanlığı başlıyor. Doğduktan sonra ihtiyacı olan besinlerle bolca karşılaşmasına rağmen, biriktirme alışkanlığı devam ediyor.
Tutumlu genler tanımı bu yapısallığı ifade ediyor.