Marketten alınan, içinde zararlı mikroorganizmaların yer almadığı sütleri mi, yoksa dışarıda ki plastik şişelerde veya günümde satılan ve evde üstünkörü ısıtılıp tüketilen belirsiz sütleri mi sağlıklı buluyorsunuz?
Marketten aldığım pastörize sütü tercih ediyorum.
Marketteki sütte katkı maddesi olduğunu düşünüp çiğ süt alıyorum.
Astım riskini artırabilir. Araştırmalar, pastörizasyonun ticari olarak temin edilebilen sütün bileşimini değiştirdiğini göstermektedir. Pastörize süt, mast hücrelerini stabilize ederek ve enflamasyonu önleyerek astım gelişimini önlemek yerine, mast hücrelerini dengesizleştirir ve histamin salınımını tetikleyerek inflamasyona ve sonunda astıma neden olur.9 kaynak; https://www.realmilk.com/commentary/15-things-that-milk-pasteurization-kills/Pastörizasyon
başlangıçta nüfusu korumak için yapılırken, süreç süt şirketlerinin doğal olmayan ve kimyasal temelli süt üretim süreçlerini gizlemesine izin verdi. İnsanlar için daha sağlıklı ve daha güvenli bir seçim sunmak yerine, pastörize süt, sütün olması gerekenden daha az bir versiyonu haline geldi, halkı tehlikeye atıyor ve aynı zamanda insanları vücudunuz için kesinlikle gerekli olan vitamin ve minerallerden mahrum bırakıyor.
Pastörize veya UHT etiketli süt tüketmek yerine, süt ürünlerinde olması gereken tüm besinleri ve enzimleri aldığınızdan emin olmak için çiğ süte geçmeyi düşünün. Bu, steril emsalinin aksine tam ve sağlıklı süt almanızı garanti eder.
S: Pastörize süt içmek güvenli midir? C: Güvenli olduğuna dair iddialara rağmen, pastörize süt sizi, özellikle pastörize süt geleneksel mandıralardan geliyorsa, süte sızmış olabilecek farklı zararlı toksinlere maruz bırakabilir. Pastörize sütün, işlenmemiş ve çiğ sütte bulunan yararlı bileşenlerin daha düşük bir konsantrasyonunu içerdiğine dikkat edilmelidir.
S: Pastörize süt hamilelikte güvenli midir? C: Pastörize sütün olası kimyasal bileşenleri nedeniyle, tüketimi hem siz hem de doğmamış çocuğunuz için farklı sonuçlara neden olabilir. Güvenilir distribütörlerden çiğ süt içmeyi düşünün, böylece sütteki tüm besin ve enzimleri geleneksel süt ürünlerindeki olası toksinlere maruz kalma riski olmadan alabilirsiniz.
S: Çiğ süt pastörize sütten daha mı iyidir? C: Evet çiğ süt, alabileceğiniz en kaliteli süttür. Besinsel olarak çiğ süt, pastörize sütte deaktive edilen aktif enzimler, vitaminler ve mineraller içerir. Çiğ süt tüketimi ayrıca pastörize sütte bulunan olası zararlı bileşenlere kendinizi bilmeden maruz bırakmamanızı sağlar.
Uht süt ısıl işleme tabi tutulduğu zaman zararlı bakteriler ölürken yararlı bakteriler de ölmektedir. çok tercih edilesi bir durum değildir bu. Günlük süte gelince; küçüklüğümüzde içtiğimiz, "açık süt" diye tabir ettiğimiz sütler ve marketlerde yine ambalajlanmış ve pastörize edilmiş sütler olarak iki başlıkta inceleyebiliriz. kendimce şöyle bir deney yaptım; bir miktar "açık süt" alıp önce ocakta kaynattım. sonra gerekli şartları oluşturarak yoğurt mayaladım. diğer tarafta da bir miktar günlük sütü gerekli ısıya getirip onunla da yoğurt mayaladım. açık sütle yaptığım yoğurt normalde olması gerektiği gibi gün geçtikçe mayalanmaya devam etti ve durdukça ekşidi. günlük sütle yaptığım yoğurt ise bir haftadır tadında hiçbir değişiklik olmaksızın dolapta duruyor. ayrıca tadı marketlerde satılan yoğurtların birebir aynısı. mayalarken diğer sütte de kullandığım mayanın aynısını kullanmama rağmen biri ekşimsi, biri adeta dayanıklı tüketim malı gibi bir şey olduŞu durum göz önünde bulundurulduğunda; açık süt>günlük süt> kutu süt diyorum. ve hatta ukalalıkla ekliyorum, kaynatıldığı vakit bütün sütlerin yararlı bakterileri de öldüğü için mümkün olduğunca yoğurt, kefir, peynir gibi gıdaların tüketilmesinin süt tüketmekten daha çok fayda sağlayacağını ileri sürüyorum.
Çok güzel bir yorum yapmışsın, ben de günlük köy sütü kullanıyorum. Kefir de yapıyorum yoğurtta.. buraya kadar hepsi tamam! Lakin kefir ve yoğurdu kaynatmadan mı yapalım? Sanki öyle bir anlam çıkmış.. yoksa ben mi yanlış anladım
"Uht süt ısıl işleme tabi tutulduğu zaman zararlı bakteriler ölürken yararlı bakteriler de ölmektedir. çok tercih edilesi bir durum değildir bu" biz sütü içindeki bakteriler için tüketmiyoruz ki protein ve kalsiyum ilk öncelik, bakteri olması yoğurt v. b. fermante ürünler için lazım, yararlı bakterileri (probiyotikleri ) almak istesek yoğurt kefir v. b. alırız.
Ben keçi sütü içtiğim için onu marketlerde bulamıyorum dolayısı ile köylerden ya gidip kendim alıyorum ya da sağ olsunlar getiriyorlar. Pakete girmiş hiç bir ürüne kolay kolay güvenmem ama elim mahkum olduğu zamanlar mecbur alıyorum. Özellikle süt, tereyağı, zeytin, zeytin yağı ve bal gibi önemli besinler konusunda taviz vermemeye çok dikkat ediyorum.
çok daha güvenli olduğu için UHT süt. Ayrıca uht sütte vitamin kaybı olmaz mümkün değil çünkü uygulanan sıcaklık (150C) 2-4 saniyelik olduğu için süt daha kaynama noktasına (100C) gelmeden steril edilmiş olur. evde kaynattığımız süt ise dakikalarca kaynatılır eğer bir vitamin kaybı varsa evde kaynattığımız sütte çok daha fazla kayıp olur. genelde bakteri sterilizasyonu 121C 15 dakika olduğundan evdede bu dereceye ulaşamayacağımız için tam anlamıyla bir sterilizasyon sağlayamayız. tabi uht sütte bakteri kalmadığı için bununla süt yapmamız pek mümkün değil ama bu sütün bozulduğunu değil içinde bakteri olmadığını gösterir ve içine yoğurt bakterisi (Lactobacillus Bulgaricus v. b.) eklersek yine yoğurt yapılabilir. açık sütün daha bitçok dezavantajı var güven açısından kesinlikle uht süt burada risk oranından bahsediyorum açık süt kesinlikle zararlıdır içilmez anlamında değil.
Pastörize süt aslında sağlıksız değil. Çoğu kişi yanlış düşünüyor. Işte markette satılıyor işte taze olmuyor vs. Aslında durum hiçte öyle değil. Tercihen köyden alınan sütler daha hoş geliyor insanlara :)
Marketteki süt daha hijyenik, günlük süt daha taze ve daha doğal... Şunu bilmek lazım.. Bizim sağlığımıza taze ve doğal bir süt mü daha faydalı yoksa hijyenik bir süt mü? Öğrenirsen yaz lütfen, merak ettim şimdi
İkisinin de sağlıklı ve sağlıksız detayları var fakat ben marketten alıyorum, genelde Torku bazen de Pınar, çok sık süt tüketmediğim için gerektiğinde bi kutu açmak daha pratik geliyor :)
Onlarda steril durumda hazirkaniyo bizim burda sutcumuz var biz ordan alıyoruz gayet hijyenik ortam tabikide yayladan ovadan gelen sütü tercih ediyorum vitamin değerleri korunmuş oluyo