Ergenlik döneminden beri kaygı problemi yaşıyorum ancak bu sorunu büyütmek ve hastalık gibi görmek istemediğimden hiç profesyonel destek almadım.
Ancak koronavirüs dönemiyle birlikte kaygılarım katlanılamayacak bir boyuta ulaştı. Geceleri bile aklıma bir şeyler takıldığı için uyuyamaz oldum, çok kötü hissediyorum. Kaygılarımdan kendi çabamla kurtulmak istiyorum. İlaç kullanmadan kaygılarımı yenebilir miyim, ne yapmalıyım?
Ancak koronavirüs dönemiyle birlikte kaygılarım katlanılamayacak bir boyuta ulaştı. Geceleri bile aklıma bir şeyler takıldığı için uyuyamaz oldum, çok kötü hissediyorum. Kaygılarımdan kendi çabamla kurtulmak istiyorum. İlaç kullanmadan kaygılarımı yenebilir miyim, ne yapmalıyım?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Dünya Kupası
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Merhaba,
Kişilerin gelecekte karşılaşabileceklerini düşündükleri durumlarla ilgili endişe duymaları, aşırı heyecanlı olma hali, gergin hissetmeleri, sık sık terleme, dikkat eksikliği, korku hissetme gibi birçok etken kaygının belirtisi olabilmektedir.
Kaygı bozukluğu günlük hayatımızda yer alan çoğu yaşantımızda hislerimizi ve davranışlarımızı etkileyebilmektedir.
Stresli bir durumla karşılaştığımızda verdiğimiz korku, heyecan, endişe gibi tepkiler gayet doğaldır ve her insanın vermesi gereken tepkilerdir. Kaygı bozukluğunun stresli yaşantılardan en büyük farkı herhangi bir tetikleyici olmaksızın bu belirtileri yaşamaktır. Bu kişiler çoğunlukla yaşanmamış durumların yaşanma ihtimalini düşünüp bu durum için kaygılanmaktadırlar.
Bu bozukluğa sahip kişilerde panik ve endişe gibi duygular daha yoğun ve daha uzun sürelidir.
Çoğunlukla hissedilen semptomlar şu şekilde sıralanabilir:
Kaygınızın arttığını hissettiğinizde rahatlayabilmek için şunları yapabilirsiniz:
Kaygı bozukluğunun tedavisi; kişinin kişilik yapısı, yaşadığı sıkıntılar gibi bireysel durumlar üzerinden değerlendirmeler yapılarak gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle kişilerin tedavisi başlanmadan önce kapsamlı bir değerlendirme süzgecinden geçirilmeleri oldukça önem taşımaktadır.
Tedavide sıklıkla ilaç kullanımı ve psikoterapi birlikteliği önerilmektedir. Bu iki tedavi türünün etkisi daha başarılı sonuçlar vermektedir. Kaygı bozukluğuna sahip olduğunuzu düşünüyorsanız en kısa zamanda bir uzmana başvurmanızı öneririm.
Sağlıcakla kalın.
Uzman Klinik Psikolog Zübeyde Ezgi HORZUM