Selam :) Ben hiç lens kullanmadım ama annem kendini bildi bileli kontakt lens kullanır. Kontakt lens kullanımı her geçen gün artıyor. Gözlük kullanmak istemeyen veya renkli göz tercih edenler lens kullanıyor. Ancak lens kullanırken dikkat edilmesi gerekenler var. Eğer bunlara dikkat etmezseniz gözünüzde ciddi hasarlara sebep olabilirsiniz. Özellikle lens kullanımıyla ilgili en yaygın soru lensle duşa girmek hakkında oluyor.
Lensle duşa girilir mi?
Lensle duşa girilir mi?
Lens ile duşa girmek göz açısından oldukça zararlı. Bunun sebebi ise duş alırken kullandığımız musluk suyunun lense zarar vermesi. Buna bağlı olarak da göze zarar vermesi. Gözümüzdeki en önemli bölge korneadır. Lens ile kornea arasındaki kısma musluk suyu girdiğinde göze zarar verebilir. Musluk suyu içerisinde klor gibi zararlı maddeler vardır. Bunlar lens üzerinde birikme yapar. Ve zamanla göze zarar vermeye başlar. Gözde enfeksiyona ve görme bozukluklarına sebebiyet verebilir. Ayrıca havuz ve denize girerken de lens takmamız gerekir. Lens kullananlar duşa, havuza ve denize girmeden önce lensini kesinlikle çıkarmalı. Umarım lensle banyoya girilir mi? sorusuna cevap verebilmişimdir. :)
Kontakt lens kullanımında dikkat edilmesi gerekenler neler?
lens kullanımı
Kontakt lens kullanmak dikkat isteyen bir süreç. Hijyene dikkat etmezseniz ciddi sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Bu yüzden ilk defa lens kullanmaya başlayanlar için öneriler vermek istiyorum.
Reçetesiz lens kullanmayın. Lens kullanmadan önce kesinlikle doktorunuza muayene olun.
Lens takarken ve çıkarırken ellerinizi yıkayın.
Gece yatmadan lensinizi çıkarın.
Duşa girmeden önce lensinizi çıkarın.
Havuz ve denize girerken gözünüzde lens olmamasına dikkat edin.
Lensinizi lens solüsyonunun içinde muhafaza edin.
Lensinizi her taktığınızda lens kutunuzu dezenfekte edin.
Lensi en fazla 12-13 saat takın. Ara mutlaka çıkararak gözlerinizi dinlendirin.
Bir lensi doktorunuzun tavsiye ettiği süre kadar kullanın. Lensinizi zamanında değiştirin. Kullan at lens kullanıyorsanız asla ikinci kez kullanmayın.
Lens nasıl takılır?
lens nasıl takılır?
Küçüklüğümden beri annemi ayna karşısında lens takarken izliyorum. Bu yüzden bunu size kolaylıkla anlatabilirim.
Ellerinizi güzelce yıkayın. Lensinizi avuç içine alın. Doğru lensi doğru gözünüze taktığınızdan emin olmak için kontrol edin.
Lensi işaret parmağınızın üzerine alın. Lensin gözünüzün dış kısmının üstünde kalacak tarafı parmağınıza temas etsin.
Diğer eliniz ile gözünüzün iyice açılmasına yardım edebilirsiniz.
Yavaşça lensi gözünüze yerleştirin ve parmağınızla hiç oynamayın.
Gözünüzü çok sıkmadan hafifçe kırpın. Lens kendiliğinden yerini bulacaktır.
Kesinlikle çıkarman lazım.körlüğe kadar giden sonuçlarının olduğunu biliyorum ayrıca zaten insanı çok rahatsız ediyor ilk aldığımda bende bilmeden girmiştim bir kere ama can yakıyor ve gözden çıkabiliyor
Ben lens kullanıyorum. 1 aylık süresi. Bazen çıkarmaya üşeniyorum lenslerle duş alıyorum. Şuana kadar bir sorun olmadı. Ama yine de çıkarmakta fayda var tabi. Sudan mikrop kapabilir.
Kesinlikle çıkarmasın. Ben daha önce 2 kere unuttum ve ikisinde de lens gözüme yapıştı ve daha sonrasında gözüm çok hassaslaştı. Göz bu şakaya gelmez. Isı ile temas eden lens hemen eriyor zaten, gözünüzde lens varken fırın vs de açmamanızı öneririm. Lens gözde erdikten sonra da körlük oluşuyor, gerçekten tehlikeye atmaya değmez.