Dün izlediğim bir haber programında, sağlık sisteminin çökmemesi ve çalışanların da dinlenerek işe devam edebilmesi için corona yayılması devam ederse, tıp öğrencilerinin final sınavlarına girmeden mezun sayılıp göreve çağırılması gündemde. Sizce nasıl olmalı? Eczacılar da göreve çağırılsın diyenler var ama öncelik sanırım 6. sınıf tıp öğrencilerinde. Siz ne dersiniz?
6. sınıf tıp öğrencilerinin sadece finalleri kaldı; mezun sayılıp görev alabilirler.
Hayır mezun sayılmasınlar, mevcut sağlık çalışanları devam etsin.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Sağlık çalışanları yetersiz kalırsa, tıp fakülteleri erken mezun verip görevlendirilmeli mi?
Açıklamak gerekirse ülkemizde sağlık çalışanı eksiği kadar ondan daha önemli sağlık ekipmanları/cihazları eksiği bu zor günlerde dikkat çekti... Tıp fakültesi öğrencisi nasıldır? Eğer akıllı ve zeki ise 18 yaşında veya 19 yaşında fakülteye girer boş bir tenekedir. 20 ile 21 yaş arasında 2. sınıfta olur ilk iki sene boş bir tenekenin %15 oranında dolu olduğunu düşünün buna eşittir. Üzgünüm ama bu benim açıklamam değil Tıp öğrencisi birisi bunu duyduğunda ne demek istediğimi anlayacaktır eminim, zira bu insanlar bu zamana kadar hatta tıp 3. sınıfta bile teorik dersler alırlar anlama kabiliyeti varsa tabi. Çünkü meşhur bir söz vardır "Sizin söylediğiniz karşınızdakinin anlama kabiliyeti ile olarantılıdır malumunuz"😉 (Bu konu farklı bir konu) Devam edersek, 21 yaş ile 22 yaş aralığında bu aday adayımız 3. sınıf bir tıp öğrencisi olur ve yavaş yavaş teoriden uygulamaya geçmeye başlar. Burda önemli olan öğrencinin kendisidir yani başarılı ise hoca onun yolunu açar değilse kapanır hatta geri döner. 22 ive 23 yaş arasında bir tıp öğrencisi artık aşamalardan başarılı bir şekilde geçmiştir ve 4. sınıftadır. (Detaya girmeye gerek görmedim) 23 ile 24 yaş arasında bir öğrenci 5. sınıfta ve buraya gelene kadar tüm sosyal medya hesaplarından feragat edip sadece derslerine yönelmiş olandır burdan sonraki aşama artık çok ciddidir. Her şey hocanın iki dudağı arasındadır. (Not: Tıp öğrencilerinin sosyal medyada aktif olma oranı %0,1 civarındadır. Aksini gören duyan söyleyen olursa lütfen itibar etmeyiniz.)24 ve 25 arasında zeki bir tıp öğrencisi tüm aşamaları atlattıktan sonra artık hocanın gözündedir ve 6. ve son sınıftadır. Hiç bir şey eskisi gibi değildir artık. Onların tek eskiği tecrübedir ne kadar hasta baksada iyi etsede çok zeki olsada hocalarından tek bir cümle duyarlar "Tecrübesizsin" cümlesidir. Bu insanın atanması ile Eğitim araştırma hastanesinde intörn olmasında pek bir fark yoktur. Ağır şartlarda çalışırlar asistan abilerinin ablalarının ağızlarının içine bakarlar ama gün ilerledikçe durum lehlerine olacaktır. :) Özetlemem gerekirse tıp öğrencilerinin erken mezun olması hastaneye gelen herkese kadavra gözüyle bakmasına sebep olacaktır. Onun tek ihtiyacı öğrenmek eğitilmektir.
Herkes işini yapsın...
Saygılar.
14
0 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Öncelikle şunu açıklayalım 6. Sınıf tıp öğrencileri herhangi bir sınava girmiyorlar. Okul aslında 5. Sınıfta bitmiş oluyor sadece son sene intern doktor olarak görev yapması lazım. Burda devletin ucuz iş gücü -500₺- işçi açığı kapatılıyor. Kısacası intörn doktor genel anlamda ayak işçisidir. Zaten mezun bir pratisyen hekimin bildiği her şeye sahiptir. Çok nadir üniversite sanırsam Celal Bayar tıpta vardı 6. Sınıfta birkaç sınav yapılıyor. Ama genel olarak sınav yok 6. Sınıf öğrencileri için.
Aşağıda atanamayan var falan denmiş de atanamayan doktor yok arkadaşlar, mezun olur olmaz zaten atanıyoruz.
Bu durumda oluşan herhangi bir doktor açığında intörnlere başvurmak dışında bir şansımız yok. Zaten çok değil 2 ay sonra aile hekimi ya da pratisyen hekim olarak göreve başlayacaklardı
Böyle ciddi semptomlar gösteren vakalar da henüz yeni mezun olan bir doktora ağır bir sorumluluk yüklemek doğru gelmedi bana. Çünkü ölüm oranı yüksek olan vakalar gelecek ve kendine olan güvenleri düşer moralleri bozulabilir diye düşünüyorum, ben bile tecrübeli ve uzman olduğum halde moralim bozuluyor ki onlar ne yapsın 😓
Şimdi bir kere konuyu tam manasıyla kavrayamadığınız için hem açılan başlık, hem içeriği tam bir hezeyan.
Bir hususun gündem olabilmesi için onu " Haber sitelerinin, veyahutta kanallarının değil. Yetkili merciilerin masaya yatırması gerekli ". Eğer yetkili merciiler bu konuyu masaya yatırdıysa soruda bunu belirtmeniz gerekir. bu birincisi.
İkincisi ben internetten araştırdığım kadarı ile " mezun sayılıp göreve çağırılması " diye bir ifade bulamadım. Böyle bir şey zaten olamaz. Herhangi bir fakülte diploması alabilmek için çeşitli şartlar, verilmesi gereken dersler vardır. Bunlar yerine getirilmediği takdirde o kişi üniversite kanunu gereğince mezun sayılamaz.
Ancak ek bir kararla bakanlık sadece geçici görevlendirme adı altında veyahutta " mezun " adı altında değilse bile yasaya ve kurallara uygun şekilde öğrencilerin bildikleri dahilinde bir görevlendirme yapabilir.
Son sınıfa gelmiş tip öğrencisi zaten aşağı yukarı alt yapıyı almıştır. Esasen pratık önemlidir tıpta. Kaldı ki korono için çok uzmanlığa gerekte yok. Septomları belli zaten. Testleri de zaten yeni test kitleriyle yapılıyor. Sadece diğer doktorları da dinlendirmek ve yükü azaltmak adına değerlendirilir. Ancak doktordan çok bence ekipman gerekli olabilir sanki ileri salgında.
@TipitipTıpçı Erken mezunıyet olmaz zaten de mantıken gerekte yok bu salgının surecegı max sure bellıdır aşa yukarı . İlerı salgın durumunda sadece destek amaclı bellı krıterler dogrultusunda ıhtıyac olursa yanı uzman doktor kadroda hastalık ve bulasıcılık anlamında cıddı sıkıntılar hastalara yetememe olursa takıveye yapılabılır belkı
@Quaryerr aklına gelebilecek her şeyi yapıyorlar olabilecek tüm amelelikler de dahil kanayan yaramız aslında bu konu. Hemşire görevinden tut sekreterin ayak işine bile sürülebiliyorlar malesef
Pratik açısından gerekli veya faydalı değil, amele gibi kullanılıyor fakülte öğrencileri. Doktorluğu fabrika işçiliği ile karıştırmayın normalde üzerine fazla yüklenilmemesi, hataya zorlanmaması gereken bir meslek erbabı adamlar.
@Ragnar_Lodbrok hocam intörnlern aktif olarak neler yaptığını gördünüz mü hiç bilmiyorum. intörne yaptırılan şeylerin çoğu doktor olarak yapmayacağı şeylerdir. Sekreterlik başta hocalara hizmet ayrı hasta bakıcılık ayrı. adam gibi hasta bakmazsın ama günlerce bütün gece hemşirenin yapacağı görevleri yaparsın. bir yere belge gönderilecek posta intörndğr. İntörn gerçekten fabrika işçisi gibi çalışır. Karıştırmayın demişsin de hayatım hastane içinde her gün görüyorum intörnlüğün ne olduğunu
@TipitipTıpçı mk. o sizin elinizde olan bişe ben hemşireyim ama hiçbir zaman hiçbir doktora üstünlük taslamaya çalışmadım. herkes işini yapar kanmi alınacak? bunu hemşireye aldırabilecek kapasitede bir doktor olmalısın. bak bunu bir hemşire olarak söylüyorum. çoğu internlere bakıyorum hemşirenin ayağına masaj yapacak neredeyse o derece çekiniyo hemşireden. lan sen o okulu kazanmak ayrı okumak ayrı. paçavra bir hemşirenin amelesi olmak içinmi okudun. nice internler var hemşireler çok çekinir. bu karakterinle alakalı. hiç kimse sana istemediğin birşeyi yaptıramaz. ama mesela diyelim hastaya tit bakılacak veya biyokimya bakman lazım bunu senin alman gerekir malesef her hemşire tabiki hemen bakarım demez. ya da hastanın sonucuna senin bakman gerekir illa yarım saat sekreterin ardında dolanman gerekmez.
mesela bir asistan sana kalkıp gelirken benim sigaramı al ya da kendine çay alırken bide bana al gel diyebilmesi intern in gevşekliği ve yüzünün yumuşaklığı ile alakalı. ama tabi iyilikten insan ölmez ben iyilikten anlayana iyilik yapmayı çok severim ama bana nasıl geldiğine bağlı. ne niyetle yaptığına bağlı. etrafa bak ben buna istediğimi aldırabiliyorum gibi bir havalara girerek bana üstünlük taslamak içinmi yapıyo yoksa gerçekten o an gidemeyecek durumdamı tabiki alır yaparım. isterse samimi olmayayım benden isteyiş şekline bağlı.
@Jdjeieeieidkmdc güldürmeyin beni işin arka planı hiç anlattığını gibi değil hiç bir intörn kendi isteği ile yapmıyoe bunları. Arka plandan hocaların asistanların intörnlere verisği emirleri sizin alakanız olmadığı için habeşrniz yok malesef poliklinik ve hoca odalarında neler olduğuna kaç kere şahit oluyorsunuz da.
@TipitipTıpçı internle asistan arasındaki iletişimi çok fazla detaylı bilemem ama hemşirelere pirim verme allah aşkına. tek dertleri eziklik psikolojisi. bir hemşire sana asla istediğini yaptırmamalı. ha yaşı büyük bir hemşiredir saygı hürmet duyarak yapabilirsin yoksa onu da yapmak zorunda değilsin. bazı internlere bakıyorum hemşirenin karşısında yutkunuyo. o ne la. ben eğer intern olucam varya saçlarını yolar ağzına tıkarım o hemşirenin. göötünü kaldırmayın şu hemşirelerin sonra evde gidip anlatıyolar tıp öğrencisi dr. lar bizden çekiniyo diye.
@TipitipTıpçı Aslında bu staj drumlarında her meslekte mevcut bu sıkıntı. Misal bende kimya muhendıslıgı okudum gercı bu alanda çalısmıyorum ama stajda labaratuarın yüzünü bıle görmemıstık bu bırazda devlet polıtıkasıyla alakalı sanırım
Destek olmaları için bir plan program yapmakla , mezun etmek çok farklı şeyler. Mezun etmek saçmalığın ve haksızlığın dibi olur ancak. Ayrıca yapılması gereken asıl şeyler yapılmadığı sürece istediğin kadar doktor görevlendir. Hızlı yayılırsa tesis ve ekipman sıkıntısı yaşanacak personelden önce.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
6. sınıf olanlar inşaAllah mezun edilip görevlendirirler. 20 bin tl maaşları da eşantiyon olmalı bence. Gaza gelip çalışırlar inşaAllah. Bir söz vardır bilir misiniz: Dünyanın en zengin insanını doktor ölümden kurtarır. Bu yüzden doktorluk mesleği en saygın meslektir arkadaşlar. Girişimcisini, genel müdürünü falan bırakın onlar sadece para için çalışıyorlar, siyasetçiler için de aynısını söylemek mümkün. Bu devirde babana bile güvenmezsin ama doktora güvenmeliyiz
@Jdjeieeieidkmdc Maalesef hemşirelere çok değer verilmiyor bu ülkede statüden dolayı hep doktorluğu önde tutuyorlar... Hemşirelerin de öğretmenler gibi maaşı az maalesef. Ülkemizin bu mesleklere daha çok değer vermesi lazım.
@kırmızınoktaaa ameliyatı dktor hemşire ile yapıyor hala cahil olduğun için boş konuşuyorsun. ikiside alet erdevatları kullanıyor ameliyat esnasında. ama senin bilgin türk dizizlerinde hemşire makas penset ten gördüğünden ibaret olan bir cahil akşama kadar KS de gezen boş beleş olduğun için bundan bir habersin. tecrübeli bir ameliyathane hemşiresi ameliyat esnasında doktora yönerge veriyo nerden nasıl başlayacağı konusunda bilgi alıyor tecrübesiz doktorlar.
Hemen görevlendirinde görün ebenizin A. mını hangi işi doğru yaptınızda bunu doğru yapacaksınız. Kervan yolda düzülür değil bu işler ! Savaş olur yeni pilotları hemen mezun edelim virüs olur hemen yeni tıpçıları mezun edelim... facia olacaksa bu deneyimsiz öğrenciler ve öngörüsüz öğrencilerin yanında bir boktan anlamayan yöneticiler tarafından olacaktır.
He oldu, bir de yetersiz doktorlarla dolsun ortalık virüsten korunma adına. Ne salak ülkeyiz la biz, toplum sağlığı adına mezun olmamış doktor ehliyeti, tecavüzcülere af falan tartışıyoruz.
Sağlık sisteminde personel değil donanım sıkıntısı var. Yeterli ventilatör yok. Sadece bizde değil hiçbir ülkede yok. Çoğu ülkedeki ölümlerin sebebi bu.
Ventilatör kendi başına solunumu yetersiz olan hastalarda yapay solunum için kullanılır.
hayır yeterli tecrübe elde edilmeden görevlendirilmemeliler. sonuçta bu hem onların hem de hastaların sağlığı açısından daha önemlidir. unutmayalım ki hastalar kadar saglık calısanlarının da hayatları değerlidir.
Sağlık Ocaklarındaki doktorları Hastanelerdeki pratisyenleri çağırsınlar.
Tedavileri aşağı yukarı aynıdır zaten.
Fakat 6. sınıf tıp öğrencilerinin de finali geçemeyecek kadar iyi olmayan çok öğrencisi vardır.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
Nasıl yaparlar bilmiyorum ama sağlık çalışanları da artmalı, test sayısı da artmalı. Birde şu Ventilatör dedikleri cihazın kısa sürede seri üretiminin tamamlanması lazım. Yurt dışında en sıkıntılı olan o cihazın azlığı.
Gereken neyse yapılmalı şayet adamlarda günde 20000 test yapılırken bizde 2000 3000 bandında ve yetersiz tedbirden daha çok kayıp vereceğiz gibi duruyo bakalım yeni gün bize ne getirecek.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
1 doktorun yanında 15 20 hatta 100 hemşire olsa yeterlı ki zaten eline igne alıp dolaşan doktor gordunuz mu sız? Doktor ne yapılacagını soyler hemsıreler yapar bu surecte çok sayıda hemsıre ve paramedık gıbı saglık calısanlara ıhtıyac olacak evde oturan saglık calısanları atanacak ve sızın dedıgınızın yaşanması için 3 4 ay kadar zaman gecmesı lazım o zamana kadar da üniversiteler mezun verme işlemini tamamlar
0
1 Yorumla
Cevap sahibi
+1 yıl
Üstelik bu bir savaştır. Ve silahlı bir savaşta nasıl ihtıyac durumunda eli sılah tutan herkez cepheye çağrılabiliyorsa Mezun etmeye gerek kalmaksızın saglık bilgisi olan herkes hastanelere çagırılabılır.
Ventilatör var mı ventilatör.. Ben astım hastasıyım hastaneye gittiğimde oksijen gerek bana.. Personel ya da doktor çokluğu değil de tecrübeli kişiler daha iyi bence
Merhabalar ben 3 yıllık evliyim geçen ay eşimin telefonunda tesadüfen bir mesaj gördüm sorguladım başıma gelmeyen kalmadı benden soğuduğunu ama aynı zamanda da sevdiğini söylüyor anlayabilmiş değilim napacağımı bilemez bir haldeyim bide küçük çocuğumuz var iki buçuk yaşında ben ayrılmak istemiyorum oda istemediğini söyledi ama gelecek be getirir bilinmez gibi cümlelerde kuruyor dengem şaştı açıkçası
@asilkurt49 bir kadından seni çok seviyorum gibi bir mesaj gördüm yanlışlıkla atmış dedi bana hayta kadına benim yanımda yazmasını istedim yanlış oldu galiba yazdı
Oda nasıl yani böyle bir mesajı neden yanlış yazayım dedi sonra ben eşimin telefonundan kadınla mesajlaştık öyle bir şey olmadığını mesajı yanlışlıkla attığını söyledi
Bütün bunları yuttum eşim beni güvensizlikle suçlamaya başladı yani konuyu bana çevirdi hep aynı noktadan vurup durdu neyse eşime güveniyorum aslında böyle bir şey yapmıycağını biliyorum ama içime bir kurt düşmüştü bir kere araştırdım bende iş yerinden birisi evli falan eşim adı Merve demişti ama adı Meltem çıktı bilmiyorum çıkmazdayım eşimi çok seviyorum kondurtmuyorum ama işler iyice sarpa sardı napacağımı bilemeiyorum
Başkasına Aşık olduğu kesin gibi. Seni seviyorum ama soğudum demesi. Seni hala seviyor ama gönlü başkasında olduğu için senden soğumuş. Anlayacağın ikimizden de vaz geçemiyor
Boşanmak gibi bir niyetin yoksa. Eşini tekrar kazanmak için İlk gün onu kazandığın gibi tekrar kazanmaya çalış belki tekrar sana aşık olur vaz geçilmezi olursun
Öylemi diyorsun tekrar geri kazanabilirmiyim öyle bir şey varsa bile ben eşimi çok seviyorum ve kaybetmek istemiyorum boşanmak gibi bir durumu kaldıramam zaten
Senden soğudunu söylemiş bir yandanda senden vaz geçemiyor bu da demek oluyor ikinizin arasında kalmış. Kadınlığını kullanacaksın kurnaz olacaksın ve eşini tekrar kazanmaya çalışacaksın o zman diğer kadın 2. Sınıfta kalır kocan da yaptığı hatayı anlamış olur İnşallah
Bide şöyle bir durum daha var o insanı ailesinin evine götürdüğünde şüpheleniyorum kardeşi talı falan yapıyor onun takılarını satsın diye haberleşmişler kardeşinin telefonunda mesajlarını gördüm kardeşine sordum ama inkar etti yok öyle bir şey dedi geçen günde yine telefonuna baktım o kadının numarası kayıtlıydı
Artık kim doğru kim yalan söylüyor anlamadım ben bütün herşeyi yapıyorum zaten üstüne gitmiyorum sormuyorum sorgulamıyorum her Fırsatlardünyası onu çok sevdiğimi ondan vazgeçemeyeceğimi söylüyorum ama işe yarar mı bilmiyorum
@asilkurt49 hissettiriyorum zaten ama bazen okadar soğuk bademde okadar canlı anlayamıyorum sence ne çeviriyor olabilirlerki bide birlikte olduğu insanı ailesinin evine tutup götürecek hali yok heralde diye düşünüyorum bir yandan bir yandan da acaba ailesini gizliden gizliye gösterdi kadına onay mı aldı takı bahane mi diyorum
Bence konuş hayatında başka biri varsa bilmek isterim diye söyle Beni Boşayacaksan bilmek isterim diye sor. Tatlı bir dille konuş. Baktın bağırıp çağırıyor hiç birşey deme niyetini belli etmiş olur zaten
Oda doğru haklısın ama annesi ablaları beni çok seviyor böyle bişeyi benden neden gizlediler anlamadım mesajda Meltem’i alıcam gelicez yazmış bişeyler hazırladın mı ablasında kekle Tatlı yaptım demiş o gün gittiğimde kekle Tatlı vardı gerçekten benim elim vardiyalı çalışıyor buarada o gün geç çıkacak demişti bana sonra eve geldi annesine gittik o mesajı öğün gördüm ablasının telefonunda
@asilkurt49 sordum hatta bugün konuştuk aramızda bir sorun yok dedi seni seviyorum ama senden soğudum dedi tek neden bumu dedim evet dedi ben senden boşanmak istemiyorum sen istiyorsan söyle dedim hayır bende istemiyorum dedi ama gelecek ne gösterir bilinmez dedi bende ben seninle bir ömür geçirmeye evet dedim benim fikrim değişmez dedim herşey insanlar için dedi
zannetmiyorum ailesinin öyle birşey yapacağını bence bu olayları yaşadık iyice şüphelenmiştim aramız iyice açılmasın diye yalanladılar diye düşünüyorum ben
@asilkurt49 hımm anladım çok sağol ya cidden konuşmak iyi geldi kimseye anlatamıyordum içim içimi yiyip duruyordu peki sence ne yapmalıyım ablasıyla yüzleşmelimiyim tekrar doğruyu söylemesi için sıkıştırmalıyımıyım yoksa bildiğimi belli etmemelimiyim herşey daha kötüye gitsin istemiyorum çünkü
Ablasıyla konuşursan O da Senin eşine anlatırsa konuşmaları iş daha da kötüye gidebilir. En doğrusu Eşine sıkı sıkı bağlan ve onu kazanmak için elinden gelenin fazlasını yapmaya çalış
@asilkurt49 haklısın galiba anlatırsa durum sahada fenalaşabilir bu sefer iyice bana güvenmiyormuşum bide ablamın telefonunu mu karıştırdın der tamamen soğur şeytan diyor kadının kocasına mesaj at ya da ara karısına sahip çıksın
@asilkurt49 valla çok sağol ya başını şişirdim ama konuşmak iyi geldi dediğin gibi sadece sessiz kalıp beklemek galiba elimden ne geliyorsa yapıcam öyle bir durum varsa eşimi geri kazanıcam kesinlikle boşanmıycam bana ters durumlar bunlar aslında ama oğlum çok küçük daha ona acıyorum zaten babasını çalışma saatlerinden dolayı göremiyor
Hanimefendi o kadar saçma bir soru sormuşsunuz ki neresinden tutsam elimde kaliyor Atanmayi bekleyen onca sağlık mezunu ne güne duruyor? Onlari alsinlar. Mezun olmayanlari almak nedir ya?
Bunu degerlendirmek bize kalmamali. Genel basari durumunu bilir ogrencilerin hocalari. Onlar karar vermelidir oyle bir durumda.. kimin mezun sayilacagina..
Ulan ne çıkarcı adamlarsınız kitapsizlar sizi Zaten mezun olduğunuz gibi ataniyorsunuz gelmişsin yok vize finaller filan diyosun ozaman öğretmenler toplu intihar etsin mühendisler felan azcik milliyetçi olun cikarciliktan vazgeçin olur mu
hayır işler deneyimsezlere kalırsa ayvayı yeriz yurtdışından 12 bin personel geliyor salı günü ayrıca yurtdışında yaşayan sağlıkçı türk vatandaşlarıda geliyor yardıma
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Bu aynı zamanda bir çok riski de beraberinde getirir
salgın bitince ne olcak? hiç iş yapmayan sürekli oturan aylık 10 bin maaş alan önlüklü dayılar mı?
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Olsa çok güzel olur sonuçta yorulan sağlık çalışanlarımız var biraz nefes alırlar hiç değilse. eig verirmisin bana lütfen ver hadi ver eig ver hadi ver lütfen?
He onlar mezun olmuş olmuyor muydu ya. Olabilir ama böyle iyi tıptaki örneğin cerrah pasa marmara hacettepedekiler olabilir onlar zaten doktor gibi ilk yıllardan beri hastanede staj yapıyor. Deneyimleri fazla ama doğudaki bir okul kadavra bile görmeden mezun olabiliyor. Hatta çorumda öyle diyebiliyorum.