Sağlıklı yağlar kullanmaya karar verdim. İşe ayçiçek yerine zeytinyağı kullanmakla başlayacağım da, hangi çeşit zeytinyağı daha sağlıklı ve faydalıdır? Taş baskı zeytinyağı daha mı sağlıklı?taş baskı zeytinyağı
Taş baskı zeytinyağı demek en taze zeytin yağı demektir. Çünkü taş baskı adında geleneksel bir yöntem bile taze toplanmış zeytinler ezilerek bir araya getiriliyor, kıvamlı bir hal alan zeytin ve posası, beraber süzgeç gibi bir formun içine bölünerek ekleniyor, daha sonra da kendi halinde süzülmesi sağlanıyor ve ortaya zeytin sütü çıkıyor. Aslında zeytinyağı ortaya çıkarken fazla işlem görmüyor ve faydalı hali devam ediyor. Kısacası taş baskı zeytinyağı, eğer doğru ve temiz yapan yerden alınırsa daha sağlıklıdır. Taş baskı zeytinyağı nasıl yapılır diye merak ediyorsanız videoyu şöyle ekliyorum:
Zeytinyağındaki karakteristik özellik omega 9 oleik asittir, fakat 40 derece üstünde bozulmaya uğruyor ve normal ayçiçek yağı özelliğine dönüşüyor, bu bakımdan soğuk sıkım zeytin yağı çok faydalıdır, markettekilerin normal sıvı yağdan farkı yoktur, sadece kokusu benzer, hepsi o kadar
Bu senin bahsettiğin şekilde olan zeytin yağına sızma zeytin yağı derler.. Doğal ve pahalı olan zeytin yağı da budur. Bir de riviera zeytin yağı var o ise rafine edilmiş zeytinyağıdır o ise biraz daha ucuzdur çünkü yapımı tam olarak doğal değildir.
Birinci kalite taş baskıdır evet. Ama bunlari marketlerde bulamazsiniz. Canakkale civarlarindan 5 er litrelik olarak koylerden vs bulursunuz anca. Kapagini actiginiz an tum evi zeytin kokusu sarar. Kasik kasik icmek istersiniz. Aktarlarda satilan, marketlerdekilerin 3 kati fiyatta olan 250 ml lik cok pahali zeytinyaglari bile tamamen saf zeytinyagi degil. Cok sansliysaniz , zeytincilik yapan egeli bir ailenin , kendi evlerine yaptiklari yagdan alma sansiniz olursa o zaman tas baski zeytinyagi neymis anlarsiniz. Marketlerdeki zeytinyaglari tamamen çöp.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
En sağlıklısı soğuk sıkım sızma zeytinyağıdır. Riviera yazanı kesinlikle kullanma Çünkü kimyevi işlemden geçmiş olanı o. Hangi şehirdesin bilmiyorum ama burası zeytinyağının merkezi Balıkesir. Sahil tarafında litresini 25-30 liraya bulabiliyorsun çok rahat
Taşbaskı ya da soguk sıkım zeytin yağı sıkma şeklidir. Gercek bir zeutin yağı kullandiktan sonra soguk sıkım ya da taş baski farketmez. Geleneksel yontemdir. Evet en sağlıklisidir ama en pahalısıdır. Çiftçiye getirisi çok az oldugu icin cok tercih edilmez. Yani ben zeytimciyim bemde taş baski ya da soguk sıkım yağ yemem. Sızma ve naturel birinci dedigimiz yağlari tercih etmeni oneririm. Ocagini batirirsin.
En çok zeytinyağınin doğal olan her çeşidi ve tereyağı faydali bende hiç sıvıyağ vesaire tuketmiyorum şeker tuz dahi kullanmam yağ olarak da zeytinyağı ve tereyağı kullanıyorum ha bide balık yağı
Bizim insanımız da ön yargı çok ben bir eski fitness antrenörüyüm sağlıklı besleniyorum daha annemin bu sene zeytinyağı ön yargısını yıktım şu an pilav da herşey de kullanıyor ve tat olarak anlamıyor
Daha sağlıklı ile alakası yok. Bu eski tip değirmen. Şimdi yeni sistemler var orda da normal zeytinyağı çıkıyor hatta daha temiz çıkıyor. Bizim var mesela zeytinyağımız
En İyi Cevaplar