Arkadaşlar size bir sorum var ben iki doktor arasında kaldım biri doktor öğretim üyesi diğeri uzman hangisi daha kıdemli oluyor? uzman doktor mu öğretim üyesi mi daha iyi?
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
- Kızlar Bir Adım Öne konusunda 2,9b cevap paylaştı.
+1 yılHer ne kadar ünvanları farklı olsa da yaklaşım biçimleri önemli bence doktor öğretim üyesi ama hastayla ilgilenmiyor geçiştiriyor başka yere yolluyor boşuna zaman kaybediyorsun uzman doktora gidiyorsun daha iyi ilgileniyor davranıyor ya da tam tersi oluyor.
30 Yorumla
En İyi Cevaplar
+1 yılDoktorlar son dönemde ülkemizde hak ettiği değeri görememeleri ile gündeme gelen meslek gruplarındandır. Yurt dışına giden doktorların yerine açılan kadrolara ilgi duyan birçok öğrenci daha çok tıp okumaya yönelmektedir. Gelin doktorluk kıdemlerini inceleyelim.
Doktor Rütbeleri Nelerdir? Doktor Kademeleri Sıralaması
Doktorluk içerisinde birçok rütbe vardır. Bu rütbelerin tek tek görevlerine ve uzmanlık seviyelerine en düşük rütbeden başlayıp yükselerek göz atalım.
1. Pratisyen Doktor
Doktorluk rütbeleri arasında başlangıç seviyesidir. Tıp fakültesinden mezun olmak yeterlidir. Hastaları muayene etmek ve muayene sonucu reçete ve rapor yazmak pratisyen doktorların görevleridir. Bu kademede olan doktorlar sağlık ocaklarında, toplum sağlık merkezlerinde, acil servislerde ve ambulanslarda karşımıza çıkmaktadırlar.

2. Uzman Doktor
Uzman doktorluk çok emek isteyen bir iştir. Tıp fakültesinden mezun olunduktan sonra TUS başarıyla geçilirse uzmanlık istenilen bir bölüm seçilir. Bu bölümde 4-6 yıllık bir doktora eğitimi tamamlanırsa artık uzman doktor olunur. Kendi bölümlerindeki hastaların teşhis ve tedavileri uzman doktorların görevlidir. Devlet hastanesinde veya özel hastanede çalışabilirler.
3. Operatör Doktor
Tıpta operasyon, cerrahi anlamda kullanılır. Operatör doktor da cerrahi tıp bilimleri uzmanına denir. Tıp fakültesini tamamlamanın ardından TUS başarısı şartı aranır. İlgili bölümün eğitimi de tamamlandıktan sonra artık ameliyat yapabilen operatör doktor olunmaktadır. "Op. Dr." kısaltması bu kademe için sıklıkla kullanılır.

4. Yardımcı Doçent Doktor
Bu alandaki doktorlar üniversitedeki öğretim üyesi kadrosunda akademisyen olarak görev yaparlar. Tıp alanında akademik çalışmalar yapmak onların görevidir.
5. Doçent Doktor
Doçent doktorlar da üniversitelerde akademisyenlik yapmaktadırlar. Doçent doktorlar üniversitelerde eğitim veren öğretim üyeleridir.
6. Profesör Doktor
Profesör doktorlar üniversitelerde ve yüksekokullarda tıp alanında en yüksek akademik unvana sahip kişilerdir. Hem tez çalışmaları hem de saha çalışmaları yürütürler. Ayrıca ders veren öğretim üyeleridir.

7. Ordinaryüs
Üniversitelerde en az 5 yıl boyunca profesörlük yapan, uzmanlık alanında bilimsel makaleler yayınlayan ve bilimsel çalışmalarıyla kendini ortaya koyan akademisyen doktorlar, ordinaryüs olarak adlandırılmaktadır.
En Kıdemli Doktor Hangisi?
Baktığımızda en kıdemli doktor olarak karşımıza ordinaryüs kademesi çıkmaktadır. Tıpta kendi bilimsel çalışmalarını yürüten ve tez yayınlayan ordinaryüs doktorlar alanlarında en kıdemli kişilerdir. Hastanelerde ise baş şef olarak başhekimler karşımıza çıkmaktadır.

Uzman Doktor mu Daha İyi Operatör Doktor mu?
Uzman doktorlar dahili bilimler olarak adlandırılan "dahiliye, göğüs hastalıkları..." gibi alanlarında uzmanlanmış kişilerdir. Operatör doktorlar ise "genel cerrahi, kadın doğum..." gibi ameliyat gerektirebilecek cerrahi bilimlerde uzmanlaşmışlardır.
Operatör doktorlar da aslında uzman doktorlardır, onlardan farklı olarak ameliyat yapma yetkileri bulunmaktadır. Bu durum göze alındığında operatör doktorların öne çıktığı görülmektedir.
20 Yorumla
+1 yılŞimdi eğer kıdemden bahsediyorsan alt üst ilişkisi olarak
İntörn - asistan doktor - uzman doktor diye gider üniversite hastanesinde genelde uzmanlık alanının prof ya da doçentidir eğer öğretim görevlisiyse asistan diyebilirsin ama herhangi bir uzman doktorla kıyaslayamazsın uzman doktor ayrı bir kavramdır30 Yorumla
Öğretim üyesi bir kariyer ölçütü değil. Pratisyen - asistan - uzman - yar doc - doc - prof diye gider
14 Yorumla- +1 yıl
Doktor öğretim üyesi =yardımcı doçent değil mi
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
2
Cevap
11Cevap
Dr. Öğr. Üyesi daha kıdemlidir ve hocadır. Ama belli olmaz kim iyidir.
44 Yorumla- +1 yıl
Nasıl belli olmaz
- +1 yıl
Haklısınız ameliyat olmam gerekiyor o yüzden sordum sonuçta hangisi daha kıdemliyse daha çok ameliyata girmiştir diye düşündüm bir an
- Kızlar Bir Adım Öne konusunda 15,3b cevap paylaştı.
+1 yılDoktor öğretim üyesi eski yardımcı doçent demek. Uzmandan üstün yani.
90 Yorumla biri uzmanlık almış biri daha yeni doktorasını tamamlamış
10 Yorumla- Kızlar Bir Adım Öne konusunda 10,9b cevap paylaştı.
+1 yılÖğretim üyesinin eski adı Yardımcı Doçent idi. Yani o daha rütbeli sayılır
30 Yorumla Doktorsan soyle bakiyim. Burnum tikandi uyuyamiyorum. Napiyim ben
00 Yorumla
+1 yılDoktor öğretim üyesi bence
20 YorumlaDoçent olan daha iyi
20 YorumlaUzman gbi
10 YorumlaÖğretim üyesi bence
10 Yorumladoktor öğretim üyesi üniversitede hocadır
30 Yorumladr. öğretim üyesi
10 Yorumla
+1 yılÖğrt üyesi
10 YorumlaKızlar Bir Adım Öne konusunda 825 cevap paylaştı. Uzman
20 Yorumla
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Kızlar Bir Adım Öne > Sorular > Doktor öğretim üyesi mi daha tecrübelidir yoksa uzman hekim mi?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi

Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat