Su Zehirlenmesi ve Tedavisi!‏

Su, yaşam için vazgeçilmez bir temel besindir. 'İnsan sudan zehirlenir mi hiç?' dediğinizi duyar gibiyim. Cevabım, 'Evet, insan sudan zehirlenir!'


Su Zehirlenmesi ve Tedavisi!‏


Bunun birçok örneği de var. Mesela 2007 senesinde Kaliforniya'da bir 'tuvalete gitmeden en çok su içme' yarışması düzenlenmişti. Kazanana da oyun konsolu hediyesi vardı. Kazanan yarışmacı ertesi gün evinde ölü bulundu. Otopsi sonuçları ölüm sebebinin su zehirlenmesi olduğunu ortaya koymuştur.


Su zehirlenmesi nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl olur? Hepsi hakkında bildiklerimi aktarmak istiyorum, çünkü çok önemli bir konu olduğunu düşünüyorum ve bu konuda birçok kişinin bilgi eksikliği var.



Su, her anlamda vücudumuz için olmazsa olmazdır. Diyet listelerinin vazgeçilmezi su, özellikle yazın aşırı tüketildiğinde zehirlenmeye sebep olabiliyor. Hatta kalp ve tansiyon hastalıklarına sebep olduğu da biliniyor.


'Her şeyin fazlası zarardır' diye boşa dememişler...

Diyetlerde günde en az 3 - 4 litre su tüketilmesi gerektiği yazar, aslında bu ifade son derece yanlış; çünkü herkesin su ihtiyacı bir değildir. Su ihtiyacının belirlenmesinde, kişisel özellikler yani bireysel farklılıklar çok önemlidir.

50 kilo olan biri ile 100 kilo olan birini karşılaştıralım. İkisi de günde 3 - 4 litre su içsin. 100 kilo olanda hiçbir olumsuz etki görülmezken, 50 kilo olan kişide bulantı ve kusma görülebilir; çünkü aşırı su tüketiminden zehirlenir. Ayrıca aşırı su tüketimi, böbrekleri de gereksiz yere yormuş olur.


Bir de aklıma gelmişken... Çay, kahve, meyve suyu gibi içecekler, su yerine içilemez. Tam tersi bu içecekler, vücuttaki suyun kaybına sebep olur.


Aşırı su tüketimi, vücutta sodyum eksikliğine sebep olur. Bunun sonucunda belirti olarak bulantı, kusma, baş dönmesi ve baş ağrısı başlar. Devamında kas krampları, hatta bilinç bulanıklığı (kaybı) görülebilir. Su zehirlenmesinin koma ya da ölümle sonuçlandığı da görülmüştür.


İlk belirtilerden görülen olursa kişiye tuz ya da tuzlu besinler yedirilmelidir. Tabii bu yeterli olmazsa daha ciddi sonuçlar oluşacağından en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi daha iyidir; çünkü bilinç kaybı olursa, kişinin damardan tuzlu solüsyon (serum fizyolojik) alması gerekebilir.


Su az tüketilirse;
Vücuttaki yağ miktarı artar. Dolayısıyla vücut, mevcut suyu tutar. Yani sindirime ve emilime yardımcı olmaz. Metabolizma yavaşlar. Kabızlık oluşabilir.

Su aşırı tüketilirse;
Kandaki sodyum miktarı düşer (hiponatremi), hücreler şişerek patlar ve sonuç olarak beyinde ödeme ve ölüme sebep olur.

Bunlar dışında bir de potomani adı verilen su bağımlılığı hastaları vardır. Bu kişiler genelde iştahsız, alkolik, kafein bağımlısı ya da sporcu kişilerdir. Günde 4 litreden fazla su tüketirler ve bağımlı hale gelmişlerdir. Mineral kayıpları çok fazladır. Tedavi şarttır.


Özellikle yazın içtiğimiz su miktarına ve terleme oranına çok dikkat etmeliyiz. 'Altı üstü su' gibi düşünmeyin. Çok önemli bir konu ve kötü sonuçlar doğurabilir.


Yazarken bile susadım. Haydi, bir bardak su içelim :) Afiyet olsun.

Sağlıklı günler.

Su Zehirlenmesi ve Tedavisi!‏
Cevapla