Merhaba sevgili okuyucularım;
Son dönemde artan nezle ve grip salgınları bitmek bilmiyor. Hastalarda geçmeyen veya tekrarlayan şikayetler ve viral enfeksiyonların nedenini anlatmak istiyorum...
Solunum yolu enfeksiyonları sonbahar aylarında daha çok gördüğümüz enfeksiyon hastalıklarındandır. Son dönemde İnfluenza A ve B, Rhinovirus, RSV (Respiratuar Sinsityal Virus), SARS-CoV-2 virüsü ile enfekte vakalarda artış mevcut.
Hastane başvurularında boğaz ağrısı, halsizlik, burun akıntısı, yüksek ateş, başağrısı, öksürük, şiddetli kas-eklem ağrıları gibi şikayetler ön plana çıkmaktadır. Hastaların büyük bölümü bu üst solunum yolu enfeksiyonlarını ayaktan tedavi ve evde istirahatle atlatmaktadır. Ancak altta yatan bir kronik kalp hastalığı, kronik akciğer hastalığı, diyabet, hipertansiyon, böbrek hastalığı ve kanser hastalarında bu viral enfeksiyonlar ağır seyredebilir, hatta ölümcül sonuçlara neden olabilir.
NEDEN BU DÖNEM ?
Toplumumuz son 2 yıldır COVID19 hastalığından korunmak amaçlı sıkı tedbirler (maske- mesafe-hijyen) aldı. Aslında bu tedbirler bizi sadece COVID19 dan değil diğer solunum yolu virüslerinden de korudu. Bu nedenle bağışıklık sistemimiz bu virüslerle 2 yıldır hiç karşılaşmadı ve tabiri caizse bu virüsleri unuttu, bağışıklık sistemimiz savunmasız kaldı.
Son dönemde savunmasız olan bağışıklık sitemimiz bir çok virüsle karşılaştı özellikle çocuklar başta olmak üzere tüm bireyler sırayla bu viral enfeksiyonları geçirmektedir. Ancak bağışıklık sistemimizin savunmasız olması semptom ve şikayetlerin uzamasına neden olmaktadır, bu da bulaştırıcılığı artırmaktadır. Bununla birlikte sırayla geçirilen hastalıklar sebebiyle hastalıkların sıklığında da artışlar görülmektedir. Daha önce az rastlanılan iki virüsle birlikte enfekte bireylerin sayısında da artış görülmektedir.

Neden Sırayla Viral Enfeksiyon Geçiriyoruz?
Bir enfeksiyon hastalığı geçirildikten sonra bağışıklık sistemi zayıfladığı için yeni enfeksiyonlara açık hale gelmektedir. Ortamda birçok virüs bulunması nedeniyle de diğer virüslerin bulaşması kolaylaşmaktadır. Tek bir enfeksiyon ile karşı karşıya değiliz bu nedenle sırayla en sık görülen 4 farklı virüse bağlı enfeksiyon hastalığını geçiriyoruz. Bazen viral enfeksiyonlar sonrası üzerine bakteriyel enfeksiyonlar binmektedir; özellikle sinüzit, orta kulak iltihabı ve akciğer enfeksiyonlarına (pnömoni) yol açmaktadır. Eğer sekonder bakteriyel enfeksiyon dediğimiz bu tablo oluşursa hastalık süreci oldukça uzamaktadır.
İşte bu dönemde bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz ve korunmamız gerekmektedir. Bu nedenle kapalı ortamlarda mutlaka maske kullanmalı, maske- mesafe- hijyen kurallarına uymalıyız.
Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Güçlü Tutabiliriz ?
- Yeterli ve dengeli beslenmek
- Her gün 2-2.5 lt su tüketmek
- Düzenli egzersiz yapmak
- Her gün en az 8 saat uyumak
- Yaşam stresi minimuma düşürmek
- C vitamini ve çinko içeren takviye edici gıda kullanmak
Sağlıcakla kalın...
Ayrıntılar için ziyaret ediniz;
Viral enfeksiyonlardan neden kurtulamıyoruz?
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Doktor
En İyi Cevap