Evet arkadaşlar gündemi en çok meşgul eden konulardan olan mRNA aşıları hakkında sizlere bilgi vermek için bu benceyi yazmaya karar verdim.
Niyetim sizi aşı olmaya ikna etmek değil sadece her şeyi doğru bir şekilde bildikten sonra karar vermenizi istiyorum çünkü ortada pek çok asılsız iddia var.
Öncelikle mRNA'nın ne olduğunu anlamanız için basitçe protein sentezi mekanizmasından bahsedeceğim:

Vücudumuzun ortalama %16'sı protein yapıdadır. Bu proteinler 20 farklı aminoasitin değişik sayı ve sırada bir araya gelmesiyle oluşur. Bunu 20 çeşit boncuktan kolye yapmak olarak düşünebilirsiniz. Boncuklar aminoasit, kolye ise proteini simgeliyor.

Her proteinin kendisine özgü bir yapısı var yani o proteini oluşturacak aminoasitlerin hangi sırayla birleşeceği çoktan belli, bu sırayı belirleyen de DNA'mız.

DNA'da bulunan bir proteine özgü şifreyi taşıyan yapılara mRNA adı verilir. mRNA'lar ribozoma gider ve burada okunur.
Başta dediğim gibi proteinler aminoasitlerden oluşmuştur, aminoasitler tRNA'ya bağlı olarak ribozoma taşınır.
Bunu da şey gibi düşünün ribozom bir şirketin müdürü , kendisine şirketin sahibi tarafından gönderilmiş bir liste geliyor ve bu listeye göre sırayla birilerini odasına çağırıyor. tRNA'lar da ribozomun çağırdığı kişileri odaya getirmekten sorumlu.
Daha sonra bu aminoasitler bir araya gelerek proteini oluşturur. Corona virüsün de yüzeyinde proteinler var ve vücudumuz onun yabancı bir şey olduğunu bu proteinlerinden anlıyor.

mRNA aşılarında bulunan mRNA'lar virüsün yüzeyinde bulunan spike (diken) proteinine ait şifreyi içeriyor.

Aşıda bulunan mRNA'lar hücrelerimize girip ribozoma taşıdığı şifreyi veriyor, bu sayede biz virüsün dikenlerini üretiyoruz ama şifresi kendi DNA'mızdan gelmeyen yabancı bir şey olduğu için savunma hücreleri tarafından tespit ediliyor ve o yapıya karşı antikor üretiyoruz.
Bu da virüs tarafından enfekte edilmeden antikor oluşturmamızı sağlıyor. Kısacası dikeni önceden gören bağışıklık sistemi hücreleri daha sonra aynı dikene sahip bir virüs geldiğinde bu daha önce de gelmişti diyip saldırıyorlar.
İddia edildiği gibi mRNA'lar gidip DNA'ya bağlanmıyor, çalışma prensibi bu değil. Kalıcı da değil çünkü mRNA içeren hücreler vücut tarafından enfekte oldu zannedilip diğer hücrelere bulaşmasın diye yok ediliyor. Zaten hücrenin kendisi de mRNA'yı sonsuza kadar saklamaz proteini sentezler işi biten mRNA'yı parçalar.
Okuduğunuz için teşekkür ederim umarım kafanızdaki bazı soru işaretlerini gidermiştir.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer