Hücrelerimize İşleyen En Tehlikeli 10 Kanser Türü!

Nükleerteori

İnsan yaşamının en kötü ve azılı düşmanı kanser ve en öldürücü 10 çeşidinden bahsetmek istiyorum. Normalin aksine küçükten büyüğe doğru sıralamayı düşünüyorum. Başlayalım.

Beyin kanseri

Hücrelerimize İşleyen En Tehlikeli 10 Kanser Türü!

Beynimiz bizim yaptığımız her işlemi yapan merkez kısım. Ancak ne yazık ki, o da bazen kanserden nasibini alıyor. Beyin tümörü ya da kanseri vakaları her yıl Dünya’da 80 bine yakın insanın yaşamına son veriyor. Beyin tümöründe de diğer kanserler gibi erken teşhis önemli. Geçmeyen baş ağrısı, gözde şimşek çakması ve kol uyuşukluğu en temel belirtiler. Ne yazık ki, beyin kanserinin sebebi henüz bulunamadı.

Mesane kanseri

Hücrelerimize İşleyen En Tehlikeli 10 Kanser Türü!

Mesane ya da sidik torbası idrarımızı biriktirip sonra vücuttan attığımız bölgedir. Yaklaşık 200 ml kadar sidik depolama hacmidir. Sebepleri arasında ilk sırada sigara kullanımı var. Eğer sigara içiyorsanız mesane kanserine yakalanma riskiniz normal insanlardan 3 kere daha fazla. Belirtilerinden en spesifik olan idrarda kan görünmesidir. Dünyada her sene 100 bin kişi Mesane kanserinden hayatını kaybediyor. 2017 rakamlarında ise 79 bin vakadan 16.870 kişi hayatını kaybetmiş durumda.

Lenfoma

Hücrelerimize İşleyen En Tehlikeli 10 Kanser Türü!

Lenfoma, lenf kanserinin tıbbi terimidir. Lenf bezleri vücudumuzun bağışıklık sistemini oluştururlar. Nodüller halinde vücudumuzda zincir gibi uzanıyorlar. Ancak onların bazı kısımlarda bezleri ve düğümleri mevcut. Kafa tasımızda, boğazımızda bademcikleri, boynumuzun alt kısmında, koltuk altında, genital bölgede ve dizlerimizde bulunurlar. Lenf kanseri başladığında koltuk altı lenf bezleri şişer ve sert bir top gibi elimizle fark edilir. Lenf kanserinin de iki çeşidi var. Hodgkin ve Non-Hodgkin. En çok ölüm rakamı Non-Hodgkin Lenfoma’ya aittir. Lenf kanserinin de temel sebebi bilinmiyor ama dikkat edilmesi gerekenler sürekli hareket ederek lenf bezlerini çalıştırmak, sigara içmemek ve koltuk altı deodorantlarını kullanmamak. Bu tür deodorantlar lenf bezlerinin önün tıkar ve kirlenmelerine sebep olur. Non-Hodgkin Lenfoma yüzünden Dünya’da her yıl 200 bin kişi hayatını kaybediyor. Türkiye’de de yaygın bir kanser çeşidi.

Lösemi

Hücrelerimize İşleyen En Tehlikeli 10 Kanser Türü!

Toplum arasında ‘kan kanseri’ olarak yanlış bilinen Lösemi bir tür kemik iliği hastalığıdır. Kemik iliğinde beyaz kan (akyuvar) üretemeyen reseptörlerin bozulması sonucunda tüm vücudun kanının sıfırlanması ile oluşur. Daha çok çocuk yaşta insanlarda görülse de yetişkinlerde de sayısı az değildir. Lösemi de beyin tümörü gibi sebebi hala belli olmayan hastalıkların başında gelmekte. Her sene 265 bin kişi Lösemi yüzünden hayatını kaybediyor ve bu rakam en ölümcül kanser hastalıkları listesinde Lösemiyi 7. sıraya taşıyor. 2017 yılı içerisinde Dünya’da 24 bin kişi Lösemiden hayatını kaybetti.

Prostat kanseri

Hücrelerimize İşleyen En Tehlikeli 10 Kanser Türü!

Bu kanser çeşidi sadece erkekleri kapsasa da ölüm oranına göre altıncı sıraya yükselebilecek kadar tehlikelidir. Erkekler için sperm kaynağı olan prostatlar özellikle 50 yaştan sonra kontrol edilmesi şart olan bir organ. Sigara alkol kullanımı gibi faktörlerle birlikte soğuk yüzeylerde oturma da prostat kanserine davetiye çıkarabiliyor. Prostat kanserinin ölüm sayısı 300 bini buluyor. 2017 yılında 120 bin Prostat kanseri hastasının 26.730’u hayatını kaybetti.

Pankreas kanseri

Hücrelerimize İşleyen En Tehlikeli 10 Kanser Türü!

Midemizin alt kısmında olan pankreas, kan şekeri düzeyinin kontrol edilmesi ve mide asidinin sağlanması için önemli bir bezdir. Pankreas kanserinin temel belirtileri geçmeyen mide bulantısı, vücudun sararması, karın boşluğu ağrıları ve iştah kaybıdır. O yüzden belli bir yaştan sonra sürekli kontrol erken teşhis için önemlidir. 330 bin de pankreasın ölüm sayısıdır. Apple’ın kurucusu Steve Jobs da pankreas kanserinden hayatını kaybetmişti.

Meme kanseri

Hücrelerimize İşleyen En Tehlikeli 10 Kanser Türü!

Bu kanser çeşidi ise kadınlara hastır. Temel belirtileri koltuk altı şişmesi göğüslerde ağrıdır ama genetik faktörler unutulmaması gerekiyor. Eğer annenizde meme kanseri olmuşsa sizin için risk daha fazladır. Hatta 50 yaş öncesi yakalanmışsa risk daha da artıyor. Diğer faktör ise 12 yaşından erken adet görme ve 55 yaştan sonra menopoza girmektir. O yüzden en az 6 aydan bir Mamografi yaptırıp risk taşıyıp taşımadığınızı kontrol ettirmelisiniz. Genelde kadınlara has olmasına rağmen 521 bin ölüm oranı gerçekten büyük bir rakamdır. 2017 yılında şu ana kadar 41 bin ölüm yaşanmıştır.

Kolon kanseri

Hücrelerimize İşleyen En Tehlikeli 10 Kanser Türü!

Bağırsaklar sindirim sisteminin en önemli parçaları olduğu için kanser oluşma riski de fazladır. Ama kolon kanseri riski daha fazladır. Eğer ailenizde bu hastalığa yakalanan olmuşsa sizin de riskiniz var demektir. 50 yaştan sonra kontrol ettirmek gerek. Eğer Polip varsa onu hemen aldırmak gerekiyor. Lifli gıdalar, meyve ve sebze yiyerek riski minimize ede bilirsiniz. Ancak bu yine de sizi bu riskten kurtarmaz. Farkındalık yaratıp sık sık özellikle 50 yaştan sonra sık sık kontrol yaptırmanız gerekiyor. kolon kanserinden ölenler ise her yıl 700 bini buluyor. 2017 yılında 135 bin vakadan 50 bini hayatını kaybetti.

Karaciğer kanseri

Hücrelerimize İşleyen En Tehlikeli 10 Kanser Türü!

Karaciğer vücudumuzun böbrek ile birlikte en önemli temizleyici organlarından biri ve dikkat edilmediğinde çok çabuk bozulabilen bir organ. Karaciğer kanseri aslında akciğer ile birlikte çok bilindik ve kolay yollarla kansere dönüşebiliyor. Sürekli alkol kullanımı, yağlı ve sağlıksız yiyecekler karaciğerin çalışmasını yavaşlatıyor ve yağlanması artıyor. Bu da Siroz dediğimiz karaciğer kanserine ve karaciğer yetmezliğine sebep oluyor. Karaciğer kanserinden ölümler de 2017 yılında yakalananların oranı gibi çok yüksek. Her yıl 740 bin kişi karaciğer kanserinden yaşamını yitiriyor. Bu rakam 2017’de 40 bin hastadan 29 bin ölüm demek. Bu gerçekten çok ciddi bir rakam.

Akciğer kanseri

Hücrelerimize İşleyen En Tehlikeli 10 Kanser Türü!

Ve geldik zirveye. Akciğer kanseri denince ne diyeceğimi biliyorsunuz. SİGARA! Evet. Akciğer kanserinin 1 numaralı sebebi. Ancak sigara içmiyor olmanız sizi akciğer kanserinden koruyamıyor. ‘Pasif içici’ dediğimiz sigara içenlerin dumanlarına maruz kalanlar da risk taşıyorlar. Bunlara ek kimyasal fabrikaların dumanını solumak da bu kansere davetiye çıkarıyor. Rakamlar da çok dehşet verici. Bir yılda akciğer kanserinden ölüm sayısı 1,5 milyon. Evet tam 1,5 milyon insan. 2017 yılında ise, 222 bin hastadan şu ana kadar 156 bin insan hayatını kaybetti.

Yazılar bana aittir. Resimler internetten alınmıştır.

Hücrelerimize İşleyen En Tehlikeli 10 Kanser Türü!
5 Cevap