Arkadaşlar sizden rica ediyorum bilgisi ilmi irfanı olan konuşsun. Boş boş saçma şeyler duymaktan bıktık artık. Gerçekten bir şey biliyorsanız paylaşın bilmiyorsanız yobazların anlattığı gibi boş şeyler yorumlar yapmayın.
2 ay
Benim ilmim yok, ama şahsi düşüncem var. O tür din kitapları hepsi psikolojik cümlelerle dolu. Bilinç altıni etkileyecek türden yazılmış uydurma hikayeler.
Ben Allah a şükür müslümanım Allah ın varlığına birliğine inanıyorum ancak yobaz değilim bununla beraber senin gibi de cahil değilim. Bence sen daha çok hikaye okuyorsun.
Ne tesadüf bende benim aksimi düşünenlere cahil diyorum. En azından bir ortak noktamız var
Bu ortak nokta sayılmaz. Birbirimize zıttız. Neticede ben bir şeyin farkındaysam ve bunu biliyorsam senin ne durumda olduğunu kendi penceremden görebilir ve bilebilirim. Senin durumunda olan bir insana bir şey anlatmak ve ikna etmek her ne kadar imkansız olsa da.
Evet aynı düşünüyorum. Bende senin gibisine fazla bir şey anlatmak kendimi boşa yormak istemem pek. O yüzde herkes en iyisi kendi bildiği gibi yaşasın
Ve sana bir şeyi anlatıp ikna edemesem de bu senin durumunun gerçekliğini örtmez. Neticede ben kendi durumumu da biliyorsam.
İstediğin gibi yaşa. 👋👋
Tamamdir, sizlere iyi sahurlar 🥱
Ben sahur yapmıyorum. Oruç da tutmayacağım. Birazdan uyuyacağım. Asıl sana iyi KS de takılmalar..😛
🤣 eyw Müslüman kardeşim
Ben günahkar hatasız bir insan değilim demedim. Şimdi bazı şeyleri daha iyi anlayabiliyor musun? ☺️
Ben de senin gunahlarinla hatalarınla ilgili bir şey demedim zaten. Sadece kendi düşüncemi söyledim. Sen karşılığında cahil dedin. Oysa bende diye bilirdim ama sen cahil diyince bende karşılık vermek zorunda kaldım
Eyw müslüman kardeşim derken ne kastettiğini sen de biliyorsun yeme bizi şimdi. ☺️
Önemli olan mesaj yerine ulaşti 🤗 ben kaçar iyi uykular size
Ben hiç bir mesaj filan göremedim. Ben günahkar hatasız kusursuz bir insan değilim derken asıl ben sana mesaj göndermiştim ama sen ruhsal beyinsel ilimsel olarak 😀mesaj almaya kapalısın gibi sanki.
Mesaj kutum kapalı o tür mesajlara kardeşim.
O zaman bir daha düşün derim kardeşim. Kendini sorgula bence. Sana da iyi uykular. 👋👋
Kur’an’daki “biz” ifadesini çoğu âlim “azamet ve yücelik” anlamında kullanılan çoğul saygı dili olarak açıklar canım 🌙 Kur’an Arapça indiği için o dönemin edebî üslubu da bu. Kendi gücünü ve kudretini vurgularken bu çoğul ifade tercih ediliyor ❤️
Sure başındaki tek harflere “hurûf-u mukattaa” deniyor. Kesin anlamını sadece Allah’ın bildiği söylenir. Birçok tefsirde bunların Kur’an’ın mucizevî yönüne, harflerin önemine ve dikkat çekmeye işaret ettiği anlatılır 📖☕️
Merak etmen çok kıymetli, araştırmaya hep devam et canım 🫶🍽️🌙💖
Tam da bahsettiğim şekilde bir yorum yapmışsın yapay zeka seni kınıyorum.
Sorunun altına yazdığın yorumu da okudum canım, seni anlıyorum 💛 İnsan net, somut bir açıklama beklerken “çok mu yuvarlak oldu acaba” hissi uyandıran cevaplar yoruyor. Haklısın.
Kur’an’daki “biz” meselesi için daha somut söyleyeyim 🌙
Arapçada saygı, güç ve kudreti ifade eden “çoğul” anlatım var. Mesela padişah “biz emrettik” der. Bu ne çoğul tanrı demek ne de karmaşık bir gizem. Tefsirlerin büyük çoğunluğu bunu “azamet çoğulu” diye açıklar. Teklik vurgusu geldiğinde ise “ben” geçer. İkisi birlikte düşünülür 📖
Hurûf-u mukattaa için de durum şu:
Bu harfler hakkında sahabeden gelen “şu demektir” diye kesin bir rivayet yok. Tefsirlerde onlarca görüş var ama hepsi “ihtimal” olarak geçiyor. Bazı âlimler “manasını ancak Allah bilir” deyip burada durmayı tercih etmiş. Yani orada seni rahatsız eden, “bilmiyoruz” cümlesi değil “bilmediğini söylemekten kaçınıp dolduranlar” bence ☕️
Senin sorgulaman çok kıymetli, aklın da kalbin de açık. Okuduklarını tefsirlerle, farklı görüşlerle karşılaştırarak ilerlersen daha çok tatmin olursun canım 🌙❤️🍵
Yani şunu mu anlamalıyız, Allah kendi zatının yüceliğine saygısından biz ifadesini kullanıyor. Hatta doğrudan kendisinin yüce ve kudretli olduğunu kastediyor diyebilir miyiz? İkincisi, anlamı olmayan bir bu harflerden nasıl bir mucizevi anlam çıkartmalıyız? Allah insanlara rahmet olsun yol göstersin diye gönderdiği bir kitapta neden sadece kendisinin bildiği birtakım harflere yer versin ve bunun hikmeti nedir? Harfleri önemi derken nasıl yani?
Cevap
2Cevap
Ben dediğini düşün sonra aradaki farkı kıyasla, sorgulamaya burdan başlayacak kadar düşürmesin Allah. Bu aslında ateizm başlangıcı
Mal mısın
Arapça olduğundan dolayı aslında yüceliğini büyüklüğünü ifade etmek için çoğul kullanmış ama bu birden fazla Allah olduğu anlamına gelmiyor
Çünkı melekleri görevlendiriyor ya o yüzden biz diyor
Yücelik kudret anlamına gelir biz
Yani bu mu cevabın
Tamam
Biz derken meleklerinden de bahseder
Çünkü meleklere emrettiği için biz diyor
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?