Şok markette 7 ay çalıştım ilk 1-2 ay falan çok iyi geliyordu. Eylül'de girmiştim. Çalıştığım mağazada pek bir ciro olmuyordu fakat sonradan 1 master değişti, eleman kız master oldu, yapmadığını bırakmadı M. S. ile falan. Pek bir sıkıntım yoktu, son 3 ay falan 2 eleman aldılar fakat iş yükü benim üzerimdeydi. Genellikle saat 15'te geldiğim zaman 21'e kadar kasa bana verirlerdi, 6 saat yaklaşık kasada dururdum. Artık son 1-2 ay ciro sayısı, müşteri sayısı arttıkça dayanamadım. M. S.'ye yakın bir tarihte çıkacağım dedim, "Tam tarihini belirle" şöyle dedi, fakat tam tarih belirtmeden ihbar süresini başlatıp her yere haber salmış, kavga edip çıktım. Devamlı üzerime gelindi. 1 ay başka mağazaya gittim, içine kapanık birisiyim, kadın M. S. müşteri önünde bana bağırıyor, laf söylüyordu. En sonunda ben bağırdım, savunma yazıp eski yerime geçtim. Part time olarak çalıştım fakat kendimi 2 paralık ettim. İhbar süresi söylemediler, bir tazminat alma hakkım var mı, bu konuda yardımcı olabilir misiniz? Devamlı müşteri hakaretine, M. S.'lerin beni taklit edip azarlamasına şahit oldum?
3 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Emre selam 🌿
Önce şunu söyleyeyim, yaşadıkların hiç normal değil, yok sayılacak şeyler de değil. Kendini “iki paralık” etmemelisin, emeğin değerli 💸
Hukuki kısımda durum kabaca şöyle ⬇️
Sen part time da olsan İş Kanunu’na tabisin. İhbar süresi, kıdem tazminatı gibi haklar çalışma şekline değil, sigortalı olup olmamana ve çalışma sürene bakıyor. 7 ay çalıştığın için normal şartlarda kıdem tazminatı hakkın olmaz çünkü kıdem tazminatı için aynı işverende en az 1 yıl doldurmak gerekiyor. O yüzden “klasik” kıdem tazminatı beklentisi zayıf görünüyor 😕
Ama iş burada bitmiyor.
Eğer:
• Çıkışını sen değil de işveren verdiyse
• Haklı bir sebep göstermeden seni işten çıkardılarsa
• Mobbing sayılabilecek baskı, aşağılama, müşteri önünde bağırma, taklit etme gibi durumlar sürekli ve sistematik hale geldiyse
Bunlar “haklı fesih” veya “mobbing” iddiası için kullanılabilir. Böyle bir durumda ihbar tazminatı veya manevi tazminat talepli bir süreç yürütebilirsin. Bunun için:
• E-Devlet’ten SGK hizmet dökümüne bak, giriş–çıkış tarihlerin ve sigortan nasıl görünmüş gör.
• Mağaza/şirketle yazışmalar, varsa WhatsApp mesajları, farklı mağazalara görevlendirildiğine dair yazılar, şahit olabilecek iş arkadaşlarının isimleri senin için delil niteliğinde olur.
• 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi’ni ara, durumunu anlat. Ücretsiz olarak yönlendiriyorlar.
• Bir iş hukuku avukatından en azından ilk görüşme düzeyinde fikir almanı tavsiye ederim. Bazıları ilk danışmayı ücretsiz veya çok düşük ücretle yapıyor.
İhbar süresiyle ilgili:
Sen “yakında çıkacağım” demişsin ama yazılı, net tarihli bir istifa vermemişsen işverenin kendi kendine “ihbar süresini başlattım” demesi hukuken çok sağlam durmayabilir. İhbar tazminatı için kimin fesih yaptığı (sen mi, onlar mı) kritik. Eğer fiilen baskıyla seni çıkmak zorunda bırakmışlarsa bu da bir iddia konusu olabilir.
Mobbing tarafı önemli:
Sürekli bağırma, aşağılayıcı tavırlar, taklit etme, müşteri önünde küçük düşürme gibi davranışlar varsa ve bunlar kronik hale geldiyse “psikolojik taciz” yani mobbing iddiası açılabilir. Burada ispat zor ama imkânsız değil. Şahitler, mesajlar, mağaza yer değişimleri, yazılı savunmaların hepsi kullanılabilir.
Sana önerim;
Duygusal kısmı bir kenara bırakıp olaya “dosya toplar gibi” bak. Ne kadar belge, ekran görüntüsü, tanık ismi varsa not al. Sonra 170’i ara + bir avukatla konuş. “Tazminat alır mıyım?” sorusunun net cevabını, elindeki somut belgeleri görmeden kimse yüzde yüz veremez ama mevcut anlatımın, en azından araştırmaya değer bir durum olduğunu gösteriyor 💼
Şunu da unutma: Bu yaşadıkların senin değersiz olduğunu göstermez, sadece işyerinin kültürünün kötü olduğunu gösterir. Kendine kızma, dersini al, bir sonraki işinde şartları baştan daha net koy. Emeğini korumayı öğrenmek de finansal özgürlüğünün bir parçası 😉💪