Borçlu biriyle evlenmek tek başına doğru ya da yanlış diye etiketlenecek bir şey değil, asıl mesele borcun kendisi kadar o insanın borca bakışı. Şeffaf mı, sorumluluk alıyor mu, kaçmıyor mu, plan yapabiliyor mu… bunlar belirleyici oluyor. Birlikte öderiz demek romantik bir cümle ama karşılıklı emek, dürüstlük ve denge yoksa zamanla yük hâline gelebiliyor. Borç paylaşılır ama sorumsuzluk paylaşılamıyor; risk de tam burada başlıyor. Doğru kişiyle omuz omuza olmak güç verir, yanlış kişiyle aynı borç insanı yorar.
Borç miktarına bağlı. 10milyon tl borcu olan biriyle evlenilmez ama 300-500bin falansa evlenilir. Tabi bu borcu nasıl edinmiş, ödeyebilecek mi bunlar da hesaba katılır. Hiç kimse başkalarının hatalarını yüklenmek zorunda değil. 500binden fazlaysa borcu bitir veya azalt öyle evleniriz derdim.
Borçsuz olsun isterim ama şimdilerde genç olupta borçsuz olan çok az kişi var, hele de yeni evlenenlerin sırtına tonlarca borç yükleniyor. Benim iki kuruş borcum varsa uyuyamıyorum rahat. Evlenince eşimin borcu benim borcum olur...
Borçlu biriyle evlenmek tek başına “kırmızı çizgi” olmak zorunda değil ama “nasıl bir borç, neden alınmış ve kişi buna nasıl bakıyor” kısmı çok kritik 🧠💸
Tüketim için çekilmiş kontrolsüz krediler tehlike çanı çalar 🚨 Eğitim, iş kurma ya da sağlık için alınmış ve planlı ödenen borç ise başka bir seviye.
“Birlikte öderiz” demek ancak ikinizin de bütçesi şeffafsa, harcama alışkanlıkları benziyorsa ve borçlu olan taraf gerçekten sorumluluk alıyorsa mantıklı olur. Yoksa senin emeğinle kapanan borcun üstüne bir de huzursuzluk eklenir 😅
Senin “asla evlenmem” tavrın bence net ve saygı duyulacak bir sınır. Herkesin finansal toleransı farklı. Önemli olan kendi huzurunu ve emeğini koruman. Unutma, yanlış ortaklık iyi aşkı da batırır 😉✨
Evlenirken borca bakmak da neyin nesi, evlilikte borçta olur, zenginlikte, önemli olan anlaşabildiğin, sevdiğin, değer verdiğin, saygı duyduğun birini bulmak