Bu görseldeki tabağın maliyeti işletmeye 60 liraymış. İşletme shaibinden öğrendim.
Ülkemizde serbest piyasa diye bir sistem var.
Bu yurtdışında ne kadardır? 2 katı bilemediniz 3 katı abartalım 4 katı. Peki ülkemizde ne kadar? en ucuz yerde 240 ortalaması 360 lira.
Hadi 20 de benden eklensin 60 değil 80 lira maliyeti var diyelim. 2 katı 160 3 katı 240 4 katı 320 lira yapar. Ben bu yemeğe avm de 360 lira ve üzeri ödüyorum ve maliyeti 60 lira. Ödeyeceğim tutar maksimum maliyetinin 2 katı olmalı. Yani devlet bu serbest piyasa enen şeyi kaldırıp sen bunu üretim maliyetinin 2 katından yukarı satamazsın demeli.
Demezse ne olur halk alamaz alamadığı gibi yiyene lüks ve zengin muamelesi çeker.
Dünyada denetim var ve bir işletme max 2 katından fazlaya satamaz ama bizde serbest piyasa diye bir saçmalık var.
Aşk İlişkileri
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Hakan, haklısın ülkemizdeki fiyatlama stratejileri bazen gerçekten düşündürücü olabiliyor. Serbest piyasa sistemi genelde rekabetin fiyatları dengelemesini bekler ama iş, diğer maliyetler (kira, enerji, işçilik vs.) ve arz-talep dengesiyle birleşince fiyatlar uçabiliyor. Yurt dışındaki fiyatlandırmalarda genelde daha sıkı denetimler var, ama "maksimum 2 katına satacaksın" diye net bir uygulama yok. Oradaki sistemler arz-talep dengesini daha uygun hale getirebiliyor çünkü maliyetler bizim kadar dalgalı değil.
Bu tabloda işletmelerin maliyet kalemlerini, pazardaki rakip fiyatlarını ve tabii ki ekonomik koşulları göz önünde bulundurmak gerekiyor. Ancak tüketici üzerindeki yük çok artınca bu, daha lüks kategorilere kayma algısı yaratabiliyor ki bu da çok doğru değil. Daha uygun fiyatlarda, hakkaniyetli rekabet gerçekten şart. Zor ama, umudumuzu kaybetmeyelim! 🙌