Gercekler super olamio iste 😏😏
Sizce Türkiye’de neden fiyatlar bu kadar hızlı artıyor?
Gercekler super olamio iste 😏😏
Yurt disinda yasayan biri olarak Tr'deki hizli fiyat artislarini ve dalgalanmayi artik takip edemez oldum. Size gore bunun sebebi nedir ve ekonomi ne zaman biraz rahatlayacak dersiniz?
...
Artik biri bana şu şu fiyat dediginde sasiramiyorum bile. Cunku TL fiyat algimi kaybetmis durumdayim.😵💫🥴🥴
...
Not; lutfen kimse bana "uzaktan elestirmek kolay, gel de kolaysa burada yasa falan filan polemiklerine" girmesin... yeterince yasadim ve gordum, orada neyin ne oldugunu inanin cok ii biliyorum!!!
Türkiye'de fiyat istikrarı yok, yarına güven yok, mal alan yarın malı kaçtan alacağını bilmiyor, mal satan yarın malı kaçtan satacağını bilmiyor. Arz bellirli bir fiyattan aşağı olmuyor. Çünkü devletin regülasyonları çok fazla. Bugün kafana göre bir minibüs hattı, taksi plakası, dolmuş hattı oluşturmazsın. O hattı alman için devlete/belediyeye bir 10 milyon TL, taksi plakası için 5 milyon TL ödemelisin. Sonra şoförün ehliyeti, psikolojik yeterliliği ile ilgili belgeler vesaire derken inanılmaz bir külfet oluşuyor. Bir malın hizmete hazırlanması sırasında ödenen paralar ne kadar yüksek olursa arz edenin amorti etmek için koyduğu fiyatlarda o kadar yüksek olur. Sonra bir bakmışsın 10 TL olması gereken minibüs indi bindisi 25 TL olmuş. 30 TL olmadı gereken taksi açılış ücreti 90 TL olmuş. Kamboçya'yı örnek verelim. Ne algı var ne vergi. Ondan sonra sokak satıcısı sana 1 Dolar Nutellalı, muzlu, ananaslı, mangolu krep satabiliyor. 1 Dolara yarım litre hindistan cevizi, ananas, mango karışımı %100 meyvesuyunu plastik bardakta satabiliyor. 5 odalı, verandalı, bahçeli, bahçe mobilyalı, eşyalı, internet, elektrik, su dahil villayı 250 Dolara kiralayabiliyor. Aynı yer Türkiye'de 30.000 TL'ye kiralayamayacağın bir yer. Bu yerin koskoca ağaç tomruğundan yapılan masalarını, yerel mobilyalarını, dolaplarını, ahşap işlemeli kapılarını, aynalarını Türkiye'de 500.000 TL versen yaptıramazsın veya bir yerden alamazsın. O derece kalın ve harika ağaçtan yapılmış el işçiliği şeyler.
Bu öyle 3-5 cümleyle açıklanacak bir durum değil ama kısaca şöyle. Çalışmıyor, üretiyorsun, Babadan kalan arsa ev fabrika ne varsa sattın, üstüne de deli gibi kredi kullandın. Kaç sene rahat yaşarsın? 10 yıl. 2008-2018 arası ekonomi uçtu kaçıyor dedikleri zamanın açıklaması bu. Sonra resmi kaynaklar tükenince tefeci borçlanması başladı. O da 2018 sonrası ülkeye sokulan kara para. Ne kadar uyuşturucu kaçakçısı vs. Varsa yabanciya vatandaşlık vs. Adı altında para akliyor şu an Türkiye'de.(Dilan Polat ve şürekasi kara para aklamaktan göstermelik 3-5 ay ceza evinde yattı ama kimin parasını akliyor diye sorulmadi bile. ) Ama 2018 sonrası 5 yılda o kaynak da bitti, dibini siyirdilar. Şimdi sıra dolaylı vergi toplama, para basma ile açığı kapatma aşamasına geldi. Bu da enflasyon demek, fiyatlamalarin aynen dediğin gibi ölçüsüz yapılması demek. Şu an o senaryodayiz.
Gemide bir rota yok, rüzgar nerden eserse oraya gidiyoruz ama büyük bir U çizip başladığımız noktaya da geri donemiyoriz.
Yani kısacası kısa vadede kazançlı çıktığını sanan, geleceği görmeyen,, üretmeyen, ranttan para kazandıran, tembel bir halk ve onun 22 yıldır ayakta tuttuğu ekonomiye göre siyaset değil, siyasete göre ekonomik kurallar belirleyen halka göre davranan bir hükümet.
Daha çok şey yazılır da Silivri soğuktur 🤣
Ricalar efendim 😇
Sebebini biliyoruz ülkeyi yönetenler, pardon yönetemeyenler yüzünden bu haldeyiz. Toplumda ekonomik çöküşün yanında ahlaki çöküş de var, hızla ilerliyor. Toplumsal olarak her gün daha da kötüye gidiyoruz. Zamanında paradan attıkları sıfırlı günlere geri döndük. Yaparsa bunlar yapar ve yaptılar da.
Bir zamanlar tarım ülkesiydik, şimdi kendimize bile yetemeyen üretemeyen ülke olduk. Ukrayna-Rusya’da savaş olmasına rağmen gıda enflasyonunda dünya rekoru kırıyoruz, halbuki aya çıkacaktık değil mi (?) Aydın ve milli beyinlerin yurtdışına göndererek, lümpen ve ne olduğu belirsiz ayak takımı ordusunu düzensiz göçle ülkenin içine yerleştiriyorlar, umutlarımızı yarınlarımızı bitiren iktidar ve küçük-büyük tüm ortakları elele verip batırdılar. Cennet vatanımızda cehenneme çevirdiler. Daha ne göreceğiz derken bebeklerimizi hastanelerde öldürdüler. Her gün tırmanan şiddet olayları ve daha nice bilmediklerimiz. Ülkede yeşil alan bırakmadılar. Acaba son 23 yılda %kaç ormanımızı kaybettik. Say say bitmek kaybettiklerimiz. Ülkede vatandaşlar artık sokakta kendilerini güvende hissetmiyorlar. Bozulan sadece ekonomi değil maalesef … ekonomi 5-10 yılda belki toparlar ama toparlanamayacak şekilde parçalanıyoruz.
Inan ki okurken agladim🥹
Yaziklar olsun bu yüce Türk milletini bu hale dusurenlere!!
Tarihte biz ki tum dunyaya kafa tutan, soz geciren bir millet iken, simdi. dustugumu su icler acisi duruma bak.😔😪
Vah ki ne vah 😤😡
Bazen düşünüyorum da, Bunları yapanlar da ve destekleyenler bizden olamazlar. Bu vatanın insanı nasıl sindirmişlerse cehaletle gelinen son noktadayız.
Çoğunlukla desteklenen sağlam bir siyasetçide-parti de yok nasıl kurtulacak bu ülke bilemiyorum. Çok acı son çeyrek asrımızda yaşananlar tarihimizin kara sayfalarında baya kabarık olacak. Ülkeyi kendi öyle aralarında pay etmişler, biz her gün bunları düşünmekten kendimizden bile geçtik, artık gelecek nesiller için belki bir umut olur diye çabalamalıyız.
Ben acik soylemek gerekirse o ulkeye dair tum umutlarimi. yitirdim. ve kendi iicimde. fisini cektigim. gun yanima.2 tane valiz. alip. sadece. yurt disina yerlestimm. Kactim acikcasi. Cunku sinirlerim. artik. daha fazla dayanmadi, goz gore. gore. her gun ayni sacma tablolarla karsilasmaktan
Önceleri olsa yurtdışına yerleşen genç beyinlerimizin yaptığını tasvip edip desteklemezdim ama neredeyse tüm üniversite arkadaşlarım Avrupa’ya bir kısmı Amerika’ya yerleşti. Çok düşündüm, Fırsatı geçmişti lakin ailemi arkada bırakma cesareti bulamadım. Bazı anlarda benim de umutsuzlandığım anlar doluyor, Atamızın sesini içimde duyuyorum umutsuzluğum geçiyor; ATA’nın hayatı, sözleri, yaptığı devrimleri yolumuzu aydınlatıyor ve elbette aydınlatmaya da devam edecek. Bağımsız, aydınlık ve daha müreffeh Türkiye için daha çok çalışacağız.
Ama arada bi fark var, o zmnlar iyi bir lider ve arkasinda ona tum kalbiyle inanan kocaman bir millet vardi. Simdi ise ne oldugumuz belli degil, millet bile karisti Suriyeliler, Afganlar...🙁
Kucuk de olsa bi umut hep vardir ✨️
Cevap
50Cevap
Enflasyonun ne olduğunu bilmiyoruz ülkemizde çok ciddi bir enflasyon sonrunu var ekonomide çözümden önce analiz gerekir ve bu analiz o kadar detaylı olmalı ki nereye müdahale edilmesi gerektiği çok saptanmalı bir tarafını düzeltelim derken başka bir tarafını berbat edebilirisiniz bütün dengeler bir biri ile bağlantılıdır enflasyon dediğimiz olay ise fiyatlar genel seveysi üzerinde artış göstermesi dir bunun temel sebebi stopaj gelirlidir yani merkez bankasının karşılıksız çok fazla para basmasıdır yapılması gereken şey şudur aslında piyasaya giren mal karşılığında para basılması ve bu malın piyasada nakit karşılığını bulaması bu dengeyi bozduğunuzda enflasyonla karşılaşırsınız piyasada para vardır ama mal alamazsın 100 lira ile market sepeti doldurduğun dönemle şimdi 100 liraya 1 paket sigara alıyorsun gibi 100 liran var ama değer yok şöyle bir durum da var ki piyasada malın olmaması şimdi biz hem mal üretmiyoruz hem para basıyoruz ne oluyor para değersiz ve mal olmadığı için de üretim olmadığı için de fiyat daha da artıyor 5 tane kaleme olan taleple 10 tane kaleme olan talep farklıdır 5 tane kalem daha azdır değerlidir fiyatı da yüksektir demem o ki üretim ve karşılığı nakit basılması. Üretmeliyiz en azından kendimize yetecek kadar biz dışarıya satmak bir yana dursun enflasyon oranını üretimle ve mali disiplinle yenebiliriz büyüdükçe üretim enflasyon düşer zam oranları düşmeye başlar yavaş yavaş zam tamamen ne zaman biter enflasyon tamamen sıfıra inince ki bu mümkün değil olağan durum genel bir seviyede olmasıdır
Ülkeyi ben ekonomistim diyerek devleti şirket bazlı yönetip halko sağmal inek olarak görüp yönetirler ise üzerine sosyal devlet olamayıp sahsahaya düşkün olup yandaslarini düşünürler ise Sonic bu yolda ilerler... En önemlisi üretim yok disariya maruz kalırsan tahıl ambarı olan bir ülkede sen bugdayi bile ithal edersen daha kötü günlerde gelecek... 20 kusur yılda yapımda emeği geçenler mutludur umarım...
Amacladiklari tabloya 20 yilda ulastilar zaten. Yandascilari da paylarina duseni aldi. Olan senin benm gibi etliye sutluye karismayan garibana oldu. Ne kadar acidir ki TR'de ne kadar donanimli olursan ol, kac unv. bitirirsen bitir, herhangi bir sektordeki uretimde ne kadar basarili olursan ol, arkanda iktidar partiden bi dayin olmadan duzgun yurumuyor isler 😡 artik bu her yerde boyle arkadas. Ben de bunu anlamiyorum yaa, bu kadar mi torpille, rusvetle yurur hersey bi ulkede yaa? Ne zmn biz bu kadar cirkinlestik? Ya su gavur memleketlerde bile hak hukuk, insan hakki, calisan hakki diye birsey var. Her gun Tr'deki haberleri gordukce muslumanlik bu mudur gercekten diye sorgulamaya basliyorsun 🫤🫤
Şimdi senin yaptığın sorguyu burada okullarda liselerde yapmaya baslayan o kadar cok öğrenci var ki ve bunlar yüzünden kutsalinnkirli olduğunu siyaset gibinyalanin içinde yalan olduğunu anlayan... Ama halk bunu istiyor bu yönetimi seviyor kula. kullut etmeyi kafasına sokarsan bir toplumun kulluktan vaz geçmez.
Evet belki biz de bu donemde genc olsaydik, biz de muslumanligi bu sekilde kirli algilayacaktik..
Fakat biz biliyoruz ki bu bize gosterilenlerin, dayatilanlarin hepsi birer senaryo. Gel gor ki %52 bunun hala farkinda degil ve hala at gozlukleriyle olan bitenden bi haber yasiyor. Onlarin yuzunden de maalesef tum toplum suru gibi gudulmeye mahkum kaliyor.
Elbet gun gelecek onlar da uyanacak, ama ellerinde hicbisi kalmadiklarinda.. altindaki don bile alinmis olacak...
Din konusuna ben yorumsuz...
Uyanmaz onlar uyanmaz uyanacak. olsalardi o puskuvitin apo pici için dedikelrinde uyanir ayaklanır ve işler degisirdi sorgularlardi ama. hicbiri uyanmaz çoğunun menfaati çıkarı var.
Cikari var da ne zmn kadar? ulke dibi gordu, artik tencerenin dibini siyiracak ekmek bile kalmadi 😔
Su saatten snr en iyisi benim gibi arkadan bakmadan yol almak 😎😅
..
Zamaninda herkes cok kizmisti ama hakliydi Aysun Kayaci; dagdaki cobanla benim oyum bir olursa, bugunku tablo kacinilmaz. Cunku artik Suriyeli ile de ayni oy degerine sahibiz ‼️ (ne alaka hala anlamadim ama 😡)
orada yanılıyorsun onlar ümmet kardesleri Suriyeliler Türk halkından daha değerli... Bu yaz ortalik karıştı Bursa'da Çarşamba olduğu gibi bu soysuzlarin mekanı oldu heryer Suriyeli oraya gidildi polis bizi kovaladı onlari korudu... Senele. ince daha mülteci yasası degsitirildi kimsenin sesi çıkmadı şimdi sonuçları ortada...
O pasport bende olsa bende çoktan yol aldı idim.:)
Ya var ya sana adanadan bikac mahalle videosu gonderim, dersin ki buralar suriye mi hindistan mi neresi, tr olamaz yani 😡🤦🏻♀️🤦🏻♀️
Inan utanc verici manzaralar var artik
Her ay kenara 1 ya da 2 kutu mermi atıyorum... Ne olur ne olmaz... Millet Altin biriktirir ben mermi :))
Hahaaha yakinda onlara gerek kalmaz. Biz size burdan cip gondericez yakinda, ciplenicez 😇😇
Hepimiz kontrol altinda oluruz uǰ beǰ vakte zaten
O gelenleri deme zaten biontech leri elimizi asta ettiler... Zorunlu kıldılar mecbur bıraktılar yine papaz duası ettim...
Son 20 yılda dışa bağımlılığın bu kadar artarsa öyle olur. Ülkede üretecek bir şey kalmadığı için her şey dışarıdan alıyorsun. O da hayat pahalılığı getiriyor. Zamanı bile ithal eder olduk, buğdayı daha ne olsun. Ülkemiz açısından büyük bir ayıp.
Herseyi kendi elimizle yokettik. Hem de harbiden boyle harbiden cennet gibi bir vatan varken 😪
Milletteki Fırsatcılıktan..
Bende Yurt dışında yaşıyorum, pandemiden sorna bi çoğu Ülke düzelirken Türkiye iyiden iyiye bozdu.
Yangın olur yangın tüpü %100 fiyat artışı yapar..
böyle millet olunduğu sürece daha çok artış olur..
Aynen katiliyorum. Ulkemiz hakkaten firsatcilarla dolu. Her olayi bir kara cevirme derdindeyiz hep. Ramazan olur tum yiyecek fiyatlari zamlanir, ozel bir gun olur anneler gunu sevgililer gunu gibi cicek fiyatlari %100 artar, okul baslar tum kirtasiye urunleri kat kat zamlanir. Hangi birini yazim ki 🤦🏻♀️🤦🏻♀️
Burdaysa tam tersi; bikac ay once okullar acildi, defterleri almak icin gittigimizde tum defterlerde indirim vardi %33 gibi sanirim. Inanin şok oldum ve utandim 🙁 biz neden boyle bi toplumuz diye? Hatta dahasi ogretmenlerin kendileri gecen seneki defterinizde bos yer varsa aynisini kullanin diyorlar. Ne kadar tutumlu insanlar 🙏🙏 oyle cafcafli parlak defter kitap kaplari yok, hersey olabildigince sade ve minimalist 😇 Kitaplari zaten okuldan bedava veriyorlar. Tr'de sadece kitaplara verilen bir dunya para 😡😡
Yani genel olarak dusununce daha cocukluktan o abartiya kacmama, tasarruf ve deger bilme algisi cocuklara asilaniyor. Etrafiniza baktiginizda firsatcilar degil de toplum ve doga koruma bilincinde insanlarla karsilasiyorsunuz.
Bizde ise yerlisi turisti farketmez, herkesi kaziklamanin derdinde insanlar 😤
Sonra da git sor; biz niye bu haldeyiz diye 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
Evet aynen katılıyorum.
Zaten küçüklükten bu yana aşılandığı için abartısız güzel bi nesil yetiştiğine inanıyorum. Umarım bu konudada yanılmam.
Bizler sadece Universitede kitapların paralarını veriyoruz ve tabiki 8.9 Sınıftan sornada ama bu uç noktalarda bi fiyat değil gayette makul bi fiyat, ayrıca İnternette satışını hatta Hediye olarak bile veriyorlar.
Bence gidişat Türkiyede iyi değil, gerçi siz yaşamışsınız ben sadece Akrabalarımın dile getirdiklerini ve Haberlerde duyduklarımdan yana biliyorum ve bu beni üzüyor.
Güzel nesillerin yetişmesi için çok çaba gerekiyor yazık
Evet ben tam 30 sene yasadim ve gorduklerim bana bi omur yeter. Resmen guzelim memleketten soguttular bizi 😪 Turkiye gercek anlamiyla bir cennet, ama yanlis kisilerin elinde. Bastakilerden tut en alta kadar herkes sadece kendi menfaatinin pesinde. Gunu kurtarsam yeter diyorlar, ama bizi nasil yarinlar bekliyor diye kimse durup dusunmuyor 😔
Ne diyebilirim ki, her koyun kendi bacagindan asilir
Türkiye kendini dış dünya için iyi geliştirdi lakin ama bence ilk önce kendi İnsanına odaklanmalı, en çokta kendi Ülkesinde yaşayanları düşünmeli diye düşünüyorum. Yardımlar yok, ya da yetersiz kalıyor. İş imkanları var ama maaşlar az, fiyatlar nerden baksan uç noktada. Ben bile hiç yaşamadığım halde Akrabalarımızın yanına gidiyorum ve istemsiz bi şekilde fiyatlara gözüm kocaman oluyor, allah yardımcıları olsun diyorum nasıl yiyip nasıl içiyorlar cidden zor. Düzgün bi meslek seçimi olanlar bile zorlanıyordur, elinde mesleği olmayanları düşünemiyorum bile
Kesinlikle canım . Disaridan bi gozle bakinca tablonun vahimligi daha da ii anlasiliyor
Allah yardimcilari olsun 🙏🙏🙏
Amin 🙏
Fiyat dalgalanmasını biz de takip edemiyoruz. Tamam Enflasyon diyorlardı döviz diyorlardı mazot diyorlardı vs. 3-4 aydır döviz, mazot fiyatı sabit, enflasyon düşüyor az da olsa ama bir hafta önce aldığımız ürün bir hafta sonra fiyatı yine artmış.
Biz buna TOPLUMSAL AHLAKSIZLIK diyoruz. Zaten enflasyon olan ülkede ahlaksızlık artar.
Pandemi sonrası tüm dünyada yaşandı ekonomik buhran.
Buna ek olarak milletimizin ciğerine işleyen fırsatçılık, bencillik, dolandırıcılık da eklenince, siyasi güvensizlik de üzerine tuz biber oldu tabii..
Aynen katiliyorum.. ama tum dunya pandemi sonrasi bir nebze toparlanirken neden bizde hep asagiya gidiyor ibre?
Denetleme yok yine her zamanki gibi.
Özellikle son 2 ayda domates, biber, patlıcan, soğan inanılmaz yükseldi. Her şey aynı kafalarına göre yükseltiyorlar.
Denetlense ne olacak ki, denetleyenler de kendi adamlari.😏
Ben bilmem. Herkes zararını görüyor bunun. Hepimiz aynı gemideyiz.
Asil kotusu de bu ya, goz gore gore, bile bile asagi cekiliyor hersey🙁
Üretim yok, tüketim var. Yerli malına sıfır destek var. Nedensiz para basımı yapılıyor. Fuzuli masraflar çıkartılıp daha sonra da eğitimde kemerleri sıkıyorlar. Bla bla bla bu ülkeden bir cacık olmaz.
Hic olmamasi gereken yerlerden kisiliyor zaten. Ornegin okuldaki hademeler. isten cikariliyor ama ote tarafta sarayin elektrik. faturasi goze batmiyor 😡
Kesinlikle katılıyorum. Ben de Okul Öncesi Öğretmenliği okuyorum. Şimdi Kpss, mülakat, torpil vs derken bir de 2 yıl süren öğretmen akademisini başımıza çıkardılar. 4 yıllık öğretmenin eğitimini yetersiz görüp ekstra 2 yıl daha okumamızı isteyen sistem tüm devlet okullarını 2 yıl okuyan ücretli öğretmenlere güvenerek emanet ediyor. Asgari ücret varken kim neden memur maaşı versinki.😒
%52'lik bir kitle var olduğu müddetçe, bu fiyatlarda artar, bu fiyatlara da kimse ses çıkarmaz.
Onlar kac 52 olacak gor sen,., hizla uruyorlar. Suriyeliler zaten cogaliyor durmadan. Birde onlara Afganistan, Irak, Iran, Pakistani, Afrikalilari da ekle.. o zmn gör.🤦🏻♀️
Amaclanan da bu degil mi 😪
Ama o cahille senin oyun da bir 🤦🏻♀️
O yuzden bu kadar multeci, bu kadar karisiklik 😡
O 52 yukselsin diye
Daha neler gorecek bu gozler 🤦🏻♀️
Bekle sen
Ben de oyle diyerek kactim gittim zaten. Umarim sen de gidebilirsin 🙏
Bu kıyamet alameti olmalı. Yurtdışında yaşayan biri Türkiye cennet vatanınızın kıymetini bilin demedi. Fiyatlardan yakınıyor üstelik 😄
Omrumun en onemli 30 yilini Tr'de gecirmis biri olarak neyin ne b. k oldugunu inan cok ii biliyorum. O yuzden de artik dayanamayip bikac sene evvel kactim.🤦🏻♀️😡
En iyisini yapmışsın. Tek başıma olmasam benim de ilk yapacağım şey o olurdu gerçekten
Ben de tek basima degilim ve inan cok cok zor oldu. Ama degdi.. her gun orada kafayi yemektense bir kez disimi sıkar katlanirim dedim
Çok iyi yapmışsın gerçekten. Burada her gün ayrı Bi sıkıntı. Ülke saçma sapan bir yere doğru sürükleniyor ve kimse sesini çıkartmıyor
En cok da bunu anlamiyorum ya, herkesi mala baglamis durumda , koyun surusunun pesine takilmis gidiyor
Bi kisi ah vah etse padisah hemen kellesini ucuruo
Oyle sacma sapan bi duzen
Aynen öyle. Padişah ne derse o oluyor ülkede. 70 yaşındaki manyaklara bağlı geleceğimiz
Resmen tek saltanatli duzen yasaniyor 😡..
Bir ulkenin tum gelecegi bi adamin iki dudaginin arasinda olur mu arkadas.. kkendi kurallari kendi oyunlari kendi. paralari
Halka kalan tek sey ses. cikarmadan itaat etmek.
..
Ay gene sinirlendim. bak 🤦🏻♀️😤
Öyle haklısın ki. Ama sinirlenmek sadece sana bana zarar veriyor maalesef
Keske birlik olabilsek de bi ise yarasa 😏
Keşkee ama bu halktan bi cacık olmaz
Inan Atam bugunleerimizi gorse kahrolurdu, ben bu milleti mi kurtardim diye 🥹
Aynen öyle. Atamın kemikleri sızlıyor. Ülkenin geldiği hale bak
Bunu 22 yıldır ülkeyi yöneten zatı muhteremlere sormak lazım kendisi ekonomist olduğunu iddia ediyor 🤦
"Bip bip biiiiippp" desem anlarsin herhalde.😡😡😡
Yorumum kaldirilmasin diye kufuleri bile icimizden ediozz 🤦🏻♀️
maalesef öyle köleler halinden memnun olduğu sürece hiçbirşeyi değiştiremezsin sanırım bu toprakların kaderi bu.
Kuyrugu kistirip kabullenmek care degil bence.. insan birseyler icin mucadele etmeli her zmn
Dünyada taştan olmayan ve kimsenin senden alamayacağı şeyler var bunu adı umut ve umut iyi bir şeydir iyi şeyler asla ölmez herşeye rağmen yaşamak güzel bir amacı olmalı insanın hayalleri olmalı uğruna gerekirse öleceği hayaller savaşmadan ölmemeli insan korkmamalı belki bir gün olur ya umutsuz olmayalım her yeni gün yeni bir umut.
👏👏✨️
Evet cok haklisin..
Ama keske kendi topraklarinda , Arap, Suriyeli ya da herhangi bir yabanciya nazaran daha cok yasam ve vatandaslik hakki oldugunu ispatlayabilmek adina savasmak zorunda kalmasa insanimiz 😡
Aynen öyle diyorum ya bu coğrafyanın kaderi bu galiba ama ben bunu kabul etmiyorum umarım insanımız biran evvel gaflet uykusundan uyanır ve üzerindeki ölü toprağından kurtulur tek temennim bu.
Ins🙏🙏🙏🙏
😊✌️
Çünkü bizde aynı zamanda çok büyük bir ekonomist olan Asrın Lideri var, o yüzden. Kıskanmayın lütfen.
Hahaha, ama cook kiskaniyorumm, hatta tum Avrupa kiskaniyor o liderinizi 🤪
Tabii kıskanıyorlar, eminim senin de kıskandığına :P 😍
Vallahi ben de bilmiyorum artık en ufak ihtiyaçlarımızı bile alamaz olduk. Mesela benim istediğim bir mont var 3000 TL şaka mı
Harbi saka🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
Siz turkiye de degilsiniz ki ne yapacaksınız fıyatları acaba..
Siz Tr'desiniz de ne yapiyorsunuz acaba?
Surda uc bes insani silkeleyip gozunu acicaz. diye mi bu korku?
Ben her zmn mikemmelim beybisi 🥳🥳
O nasil bi fantezi dunyasi yaw 🙄🤔🤔
Hem ben mikemmel dedim, dikkatinizi cekerim efem 😬😬
Alalala tum yabanci ulkeler bizi kiskaniyodu hani oyle diyolardi🤣
😴😴
Denetimsizlikten kontrolsüzlükten kısacası yönetimsizlikten
Kontrol edecek adam mi var sanki. Hepsi ayni taraflar zaten
ekonomi kötü ve nedeni de malum kişi ondan.
Padisahimiz çok yaşa diyenler suclu!
kesinlikle
Sadece bu durum Türkiye'de ise anlaşılan iç savaşa sürükleniyor demek. Hele ki birde sosyolojik yapı bozuluyor ve toplumsal yozlaşma varsa Sessiz İstila Türkiye'yi ele geçiriyor demek
suriyeliler sayesinde. bilmediğin o kadar çok şey var ki. bunlar karınca gibiler öyle söyliyim
cCc Zafer cCc 🤘🤘
Sadece suriyeliler mi sence. Tum gocmen nufus hizla uruyor. Suriyeliler zaten cogaliyor durmadan. Birde onlara Afganistan, Irak, Iran, Pakistani, Afrikalilari da ekle.. o zmn gör.
Çünkü artık Türkiye'nin kendi ihmaladı yok hep dışarıdan alıyor her şeyi kendileri üretse bu kadar olmaz
Kesinlikle nemsizlikten benim cildim de öyle bakmamıştım nemlendirici maske vs ne yaparsam yapayım direkt kusuyor
Yanlis soruya yorum yaptin sanirim 😊😊
Maalesef yasadigin coğrafya senin kaderinse diyecek bisey yok
"Ben ekonomistim.. " çok pahalı bir çift söz.. Bu bütçeye ulaşmak öok zordur.. Sen düşün.
👍👍
Bizim millet aç gözlü oldu için...
Aslinda bu ekonomi krizini bizim millet kendiliğinden çikardi. Dişaradan ihracat edilen malları anlarim ama Türkiyede üretilen mallı anlamiyorum. Yan komşu yaptı 5 lira zaman ben yaparım 10 dedik fiyatlar malum ortada...
Ev kiraları ayni çekilde. Toprak doyursun öyleleri gözünü...
Hem bizden kaynaklı hem de coğrafya ile alakalı bir durum. Ayrıca siyasi bir durumdur da. Dünyada bir kriz çıkar biz coğrafya yüzünden etkileniriz. İnsanımız fırsatçı bir yapıya sahip bu yüzden olması gerekenden daha yüksek fiyatlara çıkabiliyor. Ve son olarak siyasi olarak da uanlış kararlar yüzünden ekonomik olarak insanların etkilenmesi..
Şükür şükür 😀 koyunlar cobanu takip ettikçe daha çok artar
😡😡😠
Öcalanı meclise davet eden vatan hainleri. Sebebi bu.
Zam yapma fantezileri var
Bence bizim fantazilerimiz onlarinkileri dover de, birlik olmayi basaramioz biz 😔
Bn yapilabilecek en ii seyi yaptim zaten; kactim 😬😬😎
dünya ekonomisi kırık sadece bizde değil
enflasyon çok yüksek dolar yüksek ve milli bilerek herşeye zam yapıyolar
Ülkenin yerel kaynaklarindan dolayı doğal zenginliklerinden dolayı
Bence yüzde 70 siyasi iktidar partisi yüzde 30 dış güçler ABD ekonomik ambargosu olur.
Senlik ne var burada
Ne o , bu konulari deşip incelemem belki birilerini uyandirir diye mi bu korku? 😏
Yozgat'ta yaşayıp yurt dışı gibi ima etmeye gerek var mı😂
Senin sorunun ne onu anlamadim?
Yozgat ya da Yunanistan ne farkeder? benim yasadigim yer anlattigim gercekleri degistirir mi?
Peeling yapıp ardından nemlendir porselen gibi oluyor
Ehehee , sanirim yanlis sorudasin 😅🤣
hem ekonomi kötü hem de fırsatçı çok
Bi ara enflasyon yüzünden deniyordu
Tek sebebi malum Parti'nin başı
Alım gücü paranın değer kaybı
Aç gözlülük ve ahlaki yoksunluk maalesef
Şükür edelim mi 😂🤣
Ardindan da padisahim cok yasa dersen neden olmasin 😏
Biz nankör bir milletiz ya şükür etmeyi bilmiyoruz 🤣😂🤣 yeter ki reis başımızda kalsın 🤣😂
Ne diyim. Kalsin da gorun madem 🤓
...
Celladına aşık olmuşsa bir millet
İster ezan, ister çan dinlet
İtiraz etmiyorsa sürü gibi illet
Müstehaktır ona her türlü zillet.
Omer Hayyam
Olsun reis yaşasın medine hurması yesin biz kuru ekmek yesek yeter bize 😂🤣😂
Amin 🤪
😂🤣😂🤣😂 peki bu Erdoğan'ın bilmem neyinin kılıyım diyen teyze hakkında ne diyorsun 😂🤣😂🤣😂
Ona da cok amen 😝
😂🤣😂 sizin orada bı domates 10euro diyorlar doğru mu 🤭🤭
Bizim ora nereymis ki?
Yurtdışın bı yer ama Fransa Almanya diye hatırlıyorum 🤭🤭
Lübnandayim euro yok burada 😝
Olsun burdan güzel olduğu kesin 🤭🤭
Yok tamam keklemiim simdi, Alm'dayim. 😅. Insana ve insan haklarina deger verilen bir ülkede 🙏
Ve ulkemde olanlari disardan bir gozle gercekten uzulerek izliyorum sadece. Bu kadar mukemmel essiz bir ulke nasil boylesine kirli oyunlarla yokediliri 😡😡
Bı davet üzerine oraya geldim 1 hafta kaldım sokakta çocuk yok sessiz sakin insan canının değerli ve kıymetli olduğu binulke bence evet benim ülkemde güzel ama eskiden güzeldi şimdi ise kirletilmiş bunalık bı akar su misali olmuş almanyada sokak arasında 20 ile gidiyorsun okul yolunda 10 burada tam tersi okul yolunda gitme ama son ses müzik arada bence çok fark var ama işte olsun reis başımızda şükür edelim bu halimize biz yemesekte görmesekte sorun yok 🤷🤷🤷
Ben buraya ilk geldigimde o trafik olayinda şok oldum zaten. Tr'de yesil isik yansa bile yaya olarak gecemiyorken burada adamlar sana trafik ışıksız yollarda bile yaya olarak oncelik veriyor.. bu duruma alismam inan cok uzun surdu 😆
Ben de gelmek istemedim vallaha daha çok var böyle olayları çalıştığın yerde fazla mesai yapmak yasak burada zorla döve döve yaptırıyorlar 🤦😂🤣🤦
Bilmem mi, inan o mesailerin alasini yasadim 😡😡😡
😂🤣😂🤣 şu an orada mesai ve çalışma durumu nasıl buradaki nasıl sen kendini kurtardın ama ülke nasıl kurtulacak çok merak ediyorum 🥺🥺
Padisahim cok yasa diyerek olmayacagi kesin😡😡
Tum ulkenjn kaderi tek bir kisinin dudaklari arasinda oldugu surece cok zor
İnşallah bunları yazıyorum diye sabah şafak operasyonu yapmazlar eve 🤣😂
Ben yillarca yazdim tr'deyken bisi olmadi, ama her zmnsiz kapi calisinda da aklima gelmedi degil 🤪
😂🤣😂şimdi sıra bende korkulu günler bekliyor beni 😂🤣
Hahaha
Iyi sanslar o zmn sana 🤞
Kodise girersen anlasalim, adimi. verme. sakin🤣 verirsen de lubnanda falan de.🤪🤪🥳
Bı ev istiyorum bide araba ha bide 100bin Euro ondan sonra hafızam silinir 😂🤣😂
Wayy kalles 🤨🤨
Direk yorumunu silsem daha kolay olur 😁😆😅
Biliyordum bunu yapacağını ekran resmini aldım beni gaza getiren azmettiricim sensin 😂🤣😂
Tüh beee, gec kaldik.🫤🤦🏻♀️
IBAN mi vereyim yoksa nakit mi verirsin 🤭🤭
Dur dur yaw, hele bi parayi toparlayaljm da once 😵💫🥴
Bir aylık maaşını versen yeter bana 🤣😂
Dış güçler.
Hahaha kesin 🤪
Söyle onlara kıskanmasınlar, gözleri değdi bize. Yoksa biz enflasyon olacak ülke değildik. Nazara geldik.
Hepimiz ayni anda tü tü desek birer de nazar boncugu taksak 🧿 dıj guclerden korunuruz bence 😬😬
Valla ocağına düştük, sen yaparsın bu işi.
Dur ben bu gece bi nefesimi kuvvetlendirim mesir macuunu falan ne bulursam dıkınimm, yrn hep beraber bu saatte burada halledelim bu isi kokunden 🤪
İşte aradığımız başkan
Oylarinizi bekliruummm 🤗😎😎
Tek tek kontrol edicem, kim kime vermis oyunu ona gore 🤨
Sende aksan Bir Urfa oluyor bi Trabzon
Aslen Trakya , caktirma kızanim 🫣🤪
Severiz
Daha da derilere gidersen Bulgrstan cocukluk yillari.. ahh ahh beni cocukluguma geri dondurdun simdi, nefes mefes yalan oldu 😇😔
fiyatlar artmıyor türk parası eriyor.
ekonomimiz kötü, paramızın değeri yok
Yok ya egonomimiz eyidir
Bunu bilmiyormusun?
?
Denetimsizlik ve aç gözlülük.
tek sebebi var sizde biliyorsunuz
Enflasyon, dış borçlar
Ahlaksızlık
Malum kişiler...
Türkiye nereye gidiyor?
Çünkü herkes birbirini * derdinde de o yüzden.
Çünkü çok siyasi
Tek sebebi recep Tayyip Erdoğan
Bilmiyorum
Şöyle ki;
Türkiye'de fiyatların hızlı artmasının birkaç temel nedeni bulunuyor. Bu durumun en önemli nedenlerinden biri yüksek enflasyon. Enflasyon, ürün ve hizmet fiyatlarının genel olarak yükselmesine sebep olur ve Türkiye'deki enflasyon oranları son yıllarda oldukça yüksek seviyelerde seyrediyor. Bunun birçok nedeni var:
1. Para Politikaları: Türkiye'deki merkez bankasının faiz oranları, ekonomiyi yönlendiren temel araçlardan biridir. Faizlerin düşük tutulması, enflasyon üzerinde baskı yaratabilir çünkü bu, tüketimi ve krediyi artırırken, tasarrufu teşvik etmez. Bu da TL’nin değer kaybetmesine sebep olabilir.
2. Kurdaki Dalgalanmalar: Türkiye'de döviz kurlarındaki dalgalanmalar, ithalata bağımlılığı yüksek olan bir ekonomi üzerinde büyük bir etki yaratır. Kur arttıkça, ithal edilen ürünlerin maliyetleri de artar ve bu da ürünlerin fiyatlarının yükselmesine neden olur.
3. Dış Borç ve Cari Açık: Türkiye’nin dış borçlarının yüksek olması, döviz ihtiyacını artırır ve döviz kurunu yükseltebilir. Bu durum da enflasyonu tetikleyebilir.
4. Gıda ve Enerji Fiyatlarındaki Artışlar: Özellikle gıda ve enerji fiyatları küresel olarak artış gösterdiğinde, Türkiye gibi ithalat bağımlılığı olan ülkeler daha çok etkilenebilir. Bu, temel tüketim maddelerinin fiyatlarının artmasına yol açar.
5. Üretim Maliyetleri: Enerji, hammadde ve işçilik gibi üretim maliyetlerindeki artış, ürün fiyatlarının yükselmesine sebep olur. Yani işletmelerin maliyetlerini karşılamak için daha yüksek fiyatlar uygulaması gerekir.
TL'nin değer kaybetmesi nedeniyle "fiyat algını kaybetme" durumu, birçok kişinin yaşadığı bir şey. Fiyatların sürekli değişmesi ve ekonomik belirsizlik, fiyatları karşılaştırma ya da fiyatların ne kadar yüksek olduğunu anlama konusundaki duyarlılığımızı azaltabiliyor. Bu da, ekonomik koşullara alışmaya çalışmak ile açıklanabilecek bir süreç.
Gurbetçilerin yüzünden artıyor
Ya arkadas cahil cahil konusmayin.
Tr'deki multecilerin sadece Suriye uyruklu olanlari bile 3milyon küsür iken ve bunlarin hepsi de istisnasiz AKP'ye oy vermis iken , yurt disindaki toplam oylarin AKP lehine farki 335 bin 🤦🏻♀️
Yani diyecegim o ki duymusunuz ordan burdan bisiler ama hic arastirma geregi bile duymamisiniz 😏😏
Buyrun ben sizin icin son secimi arastirdim ;
..
YURT DIŞI OYLARI SEÇIMDE NE KADAR ETKILI?
Türkiye’deki çeşitli yorumların aksine, yurt dışı seçmenleri cumhurbaşkanlığı seçiminde 'belirleyici' olmadı. Erdoğan, yurt dışından Kılıçdaroğlu’na göre 335 bin fazla oy aldı ancak bu sonucu etkileyecek bir oran değil.
SEÇİME ETKİSİ YÜZDE 0.25
Yurt dışı seçmenlerin oyları seçime yüzde 0.25 oranında etki yaptı. Yurt dışı oyları hiç sayılmasa Erdoğan’ın aldığı oy oranı 51.90 civarında olacaktı.
Akp yüzünden
Bi de ortağı CHP yüzünden
Yönetim
Aç gözlülükten
Merhaba, evet çok haklısınız. Detayda yurt dışında yaşayan biri olarak ülkemizdeki hızlı fiyat artışlarını takip edemediğinizi yazmışsınız. Bizler de yurt içinde yaşayanlar olarak fiyat algımızı kaybettik. Etkili ekonomi politikalarıyla bu fiyat artışlarının önüne geçmek lazım ve bunun için herşeyden önce insanlarda ekonominin düzeleceğine dair beklenti oluşturmak gerekli. Beklentiler ekonomik hayatta çok önemli. Fiyatların artacağına ilişkin kötümser beklentiler gerçekten de fiyatlar üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Asgari ücret düzeyinde önemli bir artış beklenmekte ama bu artış da şüphesiz fiyatlar üzerinde artırıcı bir etki yapacak. Enflasyondaki artış nedeniyle asgari ücret arttırılıyor ama asgari ücretteki artışın kendisi de yine enflasyon üzerinde artırıcı etki yaratıyor. İnsanlar, fiyatları sürekli artıran marketlere de kızgınlar. Altı ay önceki fiyatlara bakan çoğu insan “altı ayda ne oldu da fiyatlar bu kadar arttı, altı ay önce dolar kuru şu idi, şimdi böyle oldu, kur yüzde şu kadar arttı ama fiyatlar kur artışının çok üzerinde arttı diye söyleniyor. Yani döviz kurunun baskılanması da fiyat artışlarının önüne geçemedi. Buna benzer pek çok konu var. Maliye Bakanımız, gelecek yıldan itibaren enflasyon oranında önemli ölçüde azalma olacağını söylüyor. Umarız ki öyle olur çünkü gerçekten detayda bahsettiğiniz gibi fiyat artışlarından ciddi şekilde etkilenmekteyiz.
Tesekkur ederim yorumlariniz icin 🙏
Rica ederim.