Ekonomi berbat, bunu bilhassa emekli maaşı 13 bin TL olan babamın çocuğu olarak söylüyorum. İnsanların hayat şartlarının zor olduğunun farkındayım. Ama ülkemizde genel bir algı, Türkiye'yi cehennem, diğer ülkeleri cennet sanmaları. Daha birkaç hafta önce Almanya'daydım. Orada kimse zengin değil. Üstelik onların ülkesinde her şey Euro olarak harcandığı için çoğu şeyin fiyatı buradakinden pahalı. TL kazanan birisi orada geçinemez. Türkiye'ye göre durumları biraz daha iyi olabilir ama bunun da sebepleri başka. Türkiye'de ekonominin bu kadar kötü olmasının en büyük sebebi eğitim sistemi. Türkiye'de ekonomiden daha büyük bir sıkıntı bu. Ekonomik olarak en kötü ülke değiliz ama eğitim sistemi olarak en kötü ülkeyiz. Diğer ülkelere kıyasla zor bir eğitim sistemimiz olmasına rağmen herkes hırs yapıp üniversiteye giriyor hatta çoğu zaman istemediği bölümlerde okuyor sırf parası iyi ya da havalı diye. Bu yine bir çeşit algı meselesi. Bu yüzden çok fazla üniversite mezunu var ama işsiz çok. Nitelikli eleman ayrımı yapılamıyor. Adalet sistemi de berbat ve meslek hayatı bile torpille dönüyor. Örnek olsun diye söylüyorum, sağlık hizmeti görebilmek için bile dünya kadar para harcamamız lazım. Çünkü birçok zaman devlet hastanelerinde çözüm bulamıyoruz, hastalığımızı öğrenmek için bile 10 kere doktora gitmek gerekiyor ve bu sırada zaten fazlasıyla para harcanmış oluyor. Hakimler bile bazen görevini yapamıyor. Her yerde adaletsizlik var. Daha birçok sektörde geçerli bu. Avrupa ülkelerinde temel ihtiyaçların birçoğu devlet tarafından karşılanıyor. İnsanlar devlet kurumlarında da hizmet alabiliyor. Asıl büyük sorun bu. Az önce İsveçli bir arkadaşımla konuşuyordum (güya bizim millete göre en zengin ülke) ve bana ben daha hiç bu konulara girmeden (zaten normalde pek konuşmam bu tarz şeyler) İsveç'te ekonominin kötü olduğunu, İsveç kronunun değerinin düştüğü için her şeyin çok pahalı olduğunu söyledi. Burada birkaç ay önce gözümden lazer operasyon olmuştum ve Almanya'da bunu duyan insanlar şaşırmış "biz burada bile o operasyonu yaptıramıyoruz, o kadar fakir ülkede nasıl yaptırmış" diye. İnsanlar kendi ekonomilerinden de şikayetçi fakat bizim ülkemizdeki insanların her yerde "param yok" diye bağırması yüzünden insanlar burayı Bangladeş sanıyor. Ve fark ettim ki Türkiye'de düşünüldüğü gibi orada marketten önünüze geleni sepetinize atamıyorsunuz. Bir şey alırken 10 kez düşünmek zorundasınız. Euro kazandıkları için aynı zamanda Euro harcıyorlar. 2 TL= 2 Euro değil. Ayrıca restoranda otururken eğer karnınızı doyurarak çıkmak istiyorsanız en az 20 euro ödemeniz gerekiyor. Maaşlar ortalama 4000 Euro. Hesaplarsanız anlarsınız. Anlamadığım şey, insanlar madem durumundan memnun değil, neden şikayet etmek ve sürekli söylenmek yerine asıl sorunu çözmeye çalışmıyor? Daha da komik olanı, Avrupa'nın cennet zannedilmesi. Avrupa'da da çoğu insan zengin değil, sadece devletin insana verdiği değer daha fazla. Fakat buradaki benzer sorunlar hâlâ oralarda da var. Kimse cennette yaşamıyor.
Çok Süper Cevap
En İyi Cevaplar
- Para & Ekonomi konusunda 680 cevap paylaştı.
AI Persona’ya Sor
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
3
Cevap
1Cevap
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği