Bence yeni bir ekonomi reformu yapılmalı mevcut 0,25-0,50-1,00 gibi madeni paralar kaldırılıp, mevcut 5 ve 10 TL madeni para olmalı. şu an dilenci bile para olarak almıyor 10 TL'yi.
Siz ne düşünüyorsunuz 500 TL'lik banknotlar basılmalı mı?

Bence yeni bir ekonomi reformu yapılmalı mevcut 0,25-0,50-1,00 gibi madeni paralar kaldırılıp, mevcut 5 ve 10 TL madeni para olmalı. şu an dilenci bile para olarak almıyor 10 TL'yi.
Siz ne düşünüyorsunuz 500 TL'lik banknotlar basılmalı mı?

Bunun şu an için hiç bir etkisi olmaz. Aksine zaten piyasada az olan yabancı sayısı daha da düşer. Ekonomik olarak tedbirler lazım banknot basmaktan ziyade. Bunun içinde değişim şart.
Ben İktisat okuyan biri olarak şunu söyleyim; herhangi bir ülkeye giderseniz gidin o ülkenin parası değersizleşmişse banknotları büyütmenin ekonomik problemi gidermesinde hiçbir katkısı olmaz. Sadece ülkeye renklilik katar. Bu sorunun temel kaynağı üretimin azalmasıdır. Et-süt gıdaları açısından bakarsak öncelikle yem fiyatlarının aşırı yükselmesinin sebebi, Dolar ve Euro kurlarında devalüasyonun olmasıdır. Böylece yem fiyatları yükselir. Yem fiyatları yükseldikçe çiftçiler hayvanlarını ya satmak ya da kesime göndermek zorunda kalırlar. Fakat sattıkları kişiler de hayvanlara bakamazlar. Çünkü yem fiyatları ülke genelinde yükselir otomatik olarak. Böylece hayvanlar kesilir. Hayvanlar kesildiği için hayvan sayısı azalır ve süt fiyatları yükselir. Süt fiyatlarının yükselmesi, eti de etkiler. Umarım anlatabilmişimdir.
Banknot basılmalı tabi ki. Bunun ekonomiyle pek ilgisi yok ekonomi kötü olduğunu gösterir diyenler olmuş ona bakarsanız AB'de 500 euro da var kötü mü adamların ekonomisi? Hayır değil.
500 lira 1000 lira gibi paralar basılmalı sebepleri şunlar.
1- Üzerinde nakit tutupta yığınla kağıt para tutmak yerine az miktar kağıt para tutarak cüzdanda yer tasarrufu sağlamak ve gereksiz yere olacak şişkinliği gidermektir cüzdanda.
2- Maliyet düşürmek örneğin 1000 lira için 5 tane 200 lira basmak yerine 1 tane 1000 lira veya 2 tane 500 lira basmak ülkemiz adına daha az maliyetli olacak. Atıyorum 1 tane 200 lira üretmenin maliyeti 2 lira diyelim. 5 x 2 lira = 10 liralık maliyetle 1000 lira üretmek yerine. 2 veya 4 lira maliyetle 1000 lira üretmek daha mantıklı. %60-80 tasarruf direk bu mantıkla zaten.
Mevcut durumda; Türk Lirası'nın en düşük banknotu 5 TL , en yüksek banknotu da 1.000 TL olmalı... Ama uluslararası piyasalarda Türk Lirası'nın hızla değer kaybettiğine dair algı oluşur ve yatırımcılar kaçar diye bunu yapamıyorlar... Hiç bir işe yaramayan kuruş paralar da zaten bu yüzden boşu boşuna (zararına) basılmaya devam ediyor😏
Cevap
39Cevap
Basılsa da bir şey değişmez
Bence de basılmalı. Eskiden 200 tl büyük paraydı, cüzdanımda olunca zengin gibi hissederdim 10 yıl önce. Şimdi ise hiçbir şey.. Bozuk paralar da kaldırılmalı bence. Boşuna ağırlık, zaten 2-3 tl ye satılan bir şey kalmadı. En azından 1 tl altı kaldırılmalı.
Esasında bence paradan 1 tane daha 0 atmamızın zamanı geldi..
Her şey inanılmaz pahalılaştı ve paranın değeri kalmadı. En ufak şeye 100 tl para veriliyor ve o “ 100 tl “yi söylerken ki hissettiğimiz şeyi büyük fakat aldığımız şey ise küçük oluyor..
Paradan 1 tane daha 0 atmamız bi’ şeyi değiştirmeyecek fakat en azından harcarken şu an ki gibi koymayacak diye düşünüyorum..
Hiç bi çözüm olmaz bu, öncelikle bitirdiklerini canlandırması gerek ki o da çok zor, bunlar gitmeden bu ülke düzelmez, giderlersede en az 6/7 yılda ancak düzelmeye başlar ama bizim insan düzülmeyi seviyor yapıcak bişey yok
Kredi kartı ekstrem hep maaşım kadar gelir oldu. Eskiden maaşımın üçte biri çok açılırsam da yarısı falan öderdim. Bu bile durumu özetliyor. 500 liralık banknotta kurtarmaz. İki kilo kıyma almaya yetmiyor.
Biz cennet gibi bir ulkedeyiz başkan bence sağlam biri başa getirilmeli. Paranın basılıp basilmiycaginada o uzmanlar karar versin yoksa bugünün iki yüz lirası on senenin yirmi lirasına bedel olduğu için iki bin liralık parada basılabilir.
Marketlerde 350-400 gram kiymalar var pakette asla almam onları . Ben kasaptan görerek çektirip alıyorum kuzu karışık 270₺. 200₺'nin hiç kıymeti yok bozdurdugum gibi bitiyor. 1000₺ basilsin bence
500 değil, 2.000 liralık banknot basılması gerekir. O da zaten yaklaşık 100 euro veya 100 dolara tekabül eder, ki zaten enflasyonla onun erimesi de uzun sürmez.
Yani 500 'lük banknot kısa sürede çok işlevsiz kalır.
ekonominin zayıf olduğunu söyleyip banknot basma fikrini sunmak biraz abes değilmi? bunun yerine kıyma fiyatının neden bu kadar yüksek olup çözümünün bulunması daha makul değil mi
bir şey ne kadar çok olursa değeri düşer. 500 liralık banknot demek daha fazla para basılması paranın değerinin düşmesi demek artı paranın çok olması talebe bağlı enflasyona neden olur.
Basılsa iyi olur et çok pahalı oldu ben önceden 30 tl yarım kilo et aldığım günleri hatırlıyotum. Şimdi 30 tl tavuk bile alsam yetmiyor 3 kişilik aileye
Bırakın bu hikayeleri 500 yl basışmalıymışta vs ilk önce üretim lazım üretim ihracat lazım yatırım lazım ki paranın değeri artsın 500 tl banknotla fiyatlar inmiyor aşağı
500 tl'lik banknotlar basilacagina kıyma indirime girsin..
Aynısını diyecektim
sadece taşıma kolaylığı olacak diye yeni banknıot basılacak. başka bir olayı yok ki.
ne işe yarayacak sanki
Eski düzene geri dönmek lazım. Atıyorum 2011 de asgari ücret 750 tl ise 1 kilo peynir 15 tl filandı. Şimdi bir sürü para var da işlevsiz.
Buna gerek yok bence. Ekonomi düzelmeden bu iş uzar gider. Önce ekonomi düzelmesi gerek.
Oo badyci gelmiş
Önce ekonomiyi düzeltmeleri gerekiyor 500'lük banknot gereksiz.
Alınan miktar değişmediği sürece isterse 1000lik banknotlar basılsın
Acilen 500 ve 1000 lik basilmali malûm 100 lira 10 lira gibi artık
Hayır zaten para pul oldu 6 sıfır atıldı ne değişti üretimi olmayan ülkede çöküş devam eder ,?
600 700 TL de basılabilir anca o paralar bir işe yarıyor bu zamanda
1000 liralık bankonot olsa ne olacak ki ekonomi pert
Banknotlar büyüyeceğini ekonomiyi düzeltip bundan 2 yıl önceki fiyatlara geri getirsinler.
Awk bir şey yazıyordum. Korkudan sildin nemelazım içeri alırlar
Ekonomiyi doparlarsak sorun çözülecek zaten bu cözüm değil
Banknot kalmadıki, elektronik para devrine yavaş yavaş geçiş yaptık
Sanki 500 tl lik banknot çıkınca kıyma alabilecekmiyiz
Hayır enflasyon olmaması lazım çünkü 500 basılsa yarın bir gün oda yetmeyecek para çok değersiz
şu bozuk paralar cidden sinir bozucu ya markette verilince alasım bile gelmiyor
Bunun sonu yok ki, 500 de yetmez 1000 basalım deriz..
Banknotlar basılacagına bazıları dar agacında asılmalı..
Basılması gerekiyorsa basılır, sanmam basılcak.
Dilenci almıyor mu 10 tl :)) 10 tl ekmek almıyor sanki:)) günde kaç 10 tl 5 tl alıyor onlar bir kişiden değl
Toplasa hepsi kaç para eder. O dilencinin canım
2 tane 200 veririz. Banknot basarak bunun önüne geçemeyiz. Paramızın değersizleşmesinin önüne geçmeliyiz.
Basılmamalı (Şahsi Fikrim) Çünkü Bunu Yapmak Yerine TL. nin Değerini Yüksek Tutmaya Çalışmak Mantıklı Olabilir
Knk istersen 1000 lik banknot bas önemli olan onunla ne alabildiğin paranın büyüklüğü değil
Bu iktidar olduğu sürece daha kıyma 500 TL bile olur , yani 500 TL lik banknot çıkarmak çözüm değil
Basılsada kısa sürede 500 banknot da değersiz hale gelir.
500 ve 1000 TL basılsın
Basılsın tabi milli ekonomi milli kalkınma
Bi zahmet basılsın yani.
Seri şekilde hemdeeee
Ürettiğinden fazlasını tüketiyorsan ne anlamı var?
Evet basılması şart ya
Fiyatları dusurseler buna gerk kalmick aslnda
Fiyatlar kolay kolay düşmez
Zor
500 de yetmez 1000 tl olmalı para pul oldu
500 yetmez bence 2000 tl olmalı en büyük banknot
Evet bence şart artık
Bence kıymanın fiyatı düşmeli📌
Üretim olmadan zor düşer
Bence 2.000 TL lil banknot basılmalı
Basılmalı para cüzdana sığmıyor artık
Zamanı geldi ve geçiyor bile