Ekonomist Özgür Demirtaş paramızın değer kaybetmesine istinaden artık 500 ve 1000TL banknot basılması gerektiğini söylemiş. Ne değişecek? Ekmek ucuzlayacak mı? Vatandaş evine kiloyla et mi alabilecek? Hayır hiç bişey olmayacak. Elden maaş aldığını varsayarsak asgari maaş 42 tane 200, 1 tane 100TL yerine 8 tane 1000, 1 tane 500TL banknot almış olacak. Tek farkı bu bence. Siz ne düşünüyorsunuz 500 ve 1000TL banknot basılmalı mı?
bu paraların da hani bir basım maliyeti var ya dostum para basarken zarara geçen bir devlet var hani o yüzden banknotları yükseltelim diyor. Para çok değer kaybettiği için bazı şeylerin de yapılması lazım. 1 TL madeni para basarken ülke kaç TL harcıyor haberin var mı :D
Geçen sene bu zamanlarda 5TL Banknotun basım maliyeti 6TL falandı.
şimdiyi düşün anladın mı adam daha fazla 500-1000 basarız diğerlerinden daha az kullanırız diyor.
Her şeyin fiyatı yükseliyor zaten. 10.000 TL lik eşya 100.000 TL olsa sen 200 lük Banknotlarla 10.000 TL lik eşyayı 50 Banknotta ödeyebilecekken niye 500 taneyle ödeyesin.
Kullanılan para miktarı da yükseliyor basılan para da yükseliyor maliyetleri artıyor para bastıkça eksiye düşülüyor.
İnsanlar kalkmış ne gerek var herkes kart kullanıyor diyor :D Herkes deyip 80 milyon insanı saymışlar herhalde tebrik ediyorum. ekmeğin fiyatı düşmez belki dostum ama basılan paranın maliyetini sana yansıtmazlar hani.
O zaman parayı kaldıralım kredi kartı banka kartı temassız ödeme yaygınlaştı daha da yayılsın. Herkesin hiç yoktan maaş için bi kartı var yani. Biraz daha perspektif...
Her şey dijital ortamda yürümüyo işte senin ülkenin buna altyapisi var mı bırak süpergüç ülkelerde bile böyle bir şey uygulanmıyor ütopyalarda yaşamaya gerek yok.
Halen çok büyük şirket, bankalar degerli eşya taşımında milyonlarca para taşıyorlar onlar transfer etmesini bilmiyor mu.
Sadece sayılar gidiyor geliyor sanıyorsunuz herhalde siz :)
Büyük şirketlerde para pek dönmüyor. İçinde bulunduğum için biliyorum. Mesela ben senden 10 tane vinç aldım büyük şirketiz ikimizde. Ben sana diyorum ki "10 tane vinç ver bana ben de sana şuradan 50 dönüm arsa, şuradan 25 tane villa, şuradan 200 tane x araba, 50 tane de lüks şu araba, 300k para, akşam da otelde sana 5 tane kadın yollayayım" şeklinde alışveriş oluyor bu çok büyük dediğin şirketlerde. Yani o devasa şirketlerde de dönen para uçuk kaçık sayılar değil. Dolayısıyla olan para da aynı işi görecek ve bu senin benim aldığımız ekmeğin fiyatını ucuzlatmayacak. Benim şu anda Rusya'da iş yapan 4 tane makinem var 2013 yılında 8 milyon dolara aldım karşılığında 8 milyon dolar nakit vermedim ama. Bu yazdığım şekilde ödedim
Tamam şöyle yapalım o zaman sen bankalara söyle para transferi yapmasınlar hiç güvenli araçlarla fiziksel bir şekilde devlette bilmem kaç tane trilyon banknot basmayı bıraksın o zaman böyle bir yönteme gerek kalmaz. Ya diyosun ki paraları yok edelim la tamam yok etsin hükümet o zaman.
Ama şu an ki şartlarda özgür hocanin dediği doğru bir şey.
Hükümeti yönlendiren bu adam sanki adam bulunan şartlar için alınması gereken tedbirleri söylemiş.
Para kaldırılsa bu adam boyle bir tavsiye vermez zaten. Adam diyor örnek 5 milyon 200 banknot basılacagina 1 milyon tane 1000 lik basilsin noldu ne kadar tasarruf oldu.
Kim bilir 10 yıl boyunca ete bilmemneye carta curta o kadar zam geldi ama banknotlar aynı basılan para sayısı arttı maliyetler zaten yükseldi. Bir 500 lük banknot çıkarmak devlete tasarruf getirir.
Sen bunu saçma buluyorsan git hükümete de parayı yok edin. Bunu bu adam sağlamıyor çünkü
Devletin tasarrufunu vatandaş düşünmez. Kendi alım gücüne bakar. Yani dediğin gibi 1 milyon tane 1000 tl basınca ekmek yine 5 tl benim açımdan bi avantajı yok. Devlet de ayrıca böyle tasarruf yapacağını biliyodur. Lakin bu tasarruf yine sana bana yansımaz. Kendi cebine koyar. Eee her şey aynı. Olay para basmak değil. Kaldı ki Demirtaş'ın da dediği alım gücü. Alım gücü olarak bişey değişmez bunu diyorum. Çok çok daha fazla perspektif.
Anlamadığın hala bir şey var reis takılmışsın bir yere önünü göremiyorsun :D
"Devletin Tasarrufunu vatandaş düşünmez, kendi alım gücüne bakar" Devlet zarar girdiği zaman zararını nereden çıkıyor acaba? ülke topraklarından petrol vs. fışkırmadığına göre. Kaçak olarak kullanılan Elektriklerin maliyetini nerden çıkarıyorsa oradan çıkarır. senin vergilerine zam olarak yansır Devlet napacak öylece sürekli zarara girmeyi kabul mü edecek.
Vergilere ZAM ZAM ZAM gelecek. bu senin alım gücünü etkilemiyor mu sanıyorsun. Üreticiye oradan Satıcıya oradan alıcıya yansımayacak mı sanıyorsun :D Bu zincirlemeyi geçtim senin direkt olarak ödediğin faturalara, vergilere yansımayacak mı sanıyorsun.
Öyle sanıyorsan yanlış sanıyorsun. Düşünce biçimini değiştirmen lazım. al sana perspektif. devletin kafası çalışıyor dediğin gibi işte onu da senin cebinden çıkarıyor haberin yok belli ki.
Sen de şunu bilmiyorsun devlet bundan edeceği kar ile maaşına zam yapmayacak veya buna karşılık enflasyon düşmeyecek. Kaldı ki diyelim zam yaptı. İş verene bu yük olmuş olacağı için verdiği hizmete, sattığını ürüne de zam yapmak zorunda kalacak. Değişen hiç bişey olmaz. Kim görmüyor bi tekrar bak bakalım. Adam ekonomist ama söylediği sözün akla mantığa uyar bi yanı yok. Olayı hiç böyle görmüyorsun. Sana bayaa büyük bir perspektif lazım. Ama sen gözünü kapatmışsın. Profesyonel fotoğrafçılık yapmış biri olarak makinenin yönünü de değiştirsem veya en iyi makineyle en iyi durumun panoramasını da çekip önüne koysam anlamazsın. 2-3 yıllık değil 20-30 hatta 50 yıllık bak olaya. Devletler çünkü böyle planlama yapar. RTE 2071 diye bağırıyordu geçen seçimde. Aklın alıyor mu o adam 2071 yılına kadar yaşayacak mı? Hayır ama plan yapıyor. Siyaset böyledir
Yav abicim aynen boş ver biz senle anlaşamayız ekmeğin fiyatı 10 TL olur bir kaç aya sen ekmekle ölç durumları hadi abicim. Şu adamı yıllardır biraz dinleseler Freni patlamış tır gibi inmezdik aşağı.
Adam Twitterdan kendisine yazanlara yanıt verdiği oluyor sor bakayım belki o senin anlayacağın türden açıklama yapar.
Plan yapan RTE ye sen oy at belki 2071 de daha ucuza alırsın ekmeği hadi eyvallah
Bak vatandaş olaya 50 yıllık planla bakmaz günlük haftalık ve maaşından dolayı aylık bakar. Siyasetçiler 50 yıllık bakar. Vatandaş ekmeğine bakar yağına şekerine bakar o yüzden olaya hep ekmek örneği veriyorum. Sen vatandaşsın ben de vatandaşım RTE bilmez ama yağın litresi kaç lira sen ben biliriz. Diyelim ki 1000 tl var ben de gittim 1 tane ekmek aldım adam bana para üstü 995 lira vermek zorunda. 500+200+200+5 vereceği için piyasada olan 100 ve 200TL parayı tedavülden kaldıramaz. Lakin her ülkenin altın rezervi kadar para basma sınırı vardır kafasına göre para basamaz. Haddinden fazla para basımı olacağı için paramız daha da değersiz olacak. Bugün Venezuella'nın durumu bu yüzden bu şekilde. Kaldı ki akıl kârı bir iş olsa ABD de en büyük para 1000 dolar ama 5000 - 10000 dolarlık banknot basardı. Demek ki daha büyük birimde para basmak çözüm değil aksine felakettir. Rusya'da en büyük para 5000 ruble Putin bilmiyor mu 10000 ruble basmayı sence? Bu para basım sınırından dolayı yapılamaz. Kaldı ki ben RTE için oy hiç bir zaman vermedim. Ben hepsine muhalif bir tarafım sosyalizm taraftarıyım. Milletvekili 73379TL maaş alıyor asgari ücret 8500. Aradaki uçuruma bak. Ya herkes 8500 alsın ya da herkes 73379 alsın. Ben eşitlikten sosyalizmden yanayım
basılmalı tabi 100 - 200-500-1.000 ve 2.000 basılmalı bir sıfır daha eklenmeli bankada birikimi parası olanlara da 1 sıfır atılmalı onların parası çalınmış gibi oldu hatta çaldı hak yendi müslüman bir ülkede bunların olması üzücü olsun zaten cennete gidecem sqn beni hüloğğğğğ
Hayır basılmamalı. Aksine tüm mevcut banknotların piyasadan çekilip imha edilmesi ve yerine çipli kimlik kartlarının debit kart gibi kullanılması sağlanmalıdır.. Böylece apara aklama ve rüşvet ciddi ölçüde engellenir.
Yeni banknot en basit haliyle ne için basılır; enflasyon , büyüme, döviz kuru, faiz oranı gibi makroekonomik göstermede gelişime bağlı yıl sonu ve bir sonraki yıl emisyon hacminde beklenen bir seviye... varsa! Eskiyen, yıpranan banknot miktarı fazlaysa.. Bu durum mevcut mu? bence hayır.
Mevcut ekonomi üç rakamlı banknot basımıyla etkilenebilir durumda değil. Enflasyon oldugu için paranın değeri düşüyor üç rakamlı banknot sadece taşıma kolaylığı getirir başka bir işe yaramaz...
Bir çok kişi devaülasyon olmalı diyor zaten uygulanıyor ki.. ithal ürünler yüksek fiyatlı ihracat ise düşük fiyatlı..
Bambaşka bir yöntem bulunmalı... uzun ekonomist ile diğer görevli acilen ekonomistliği bırakmalı fazla yoruldular😏
Pek fazla bilgi alanıma girmeyen bir konuda üstelik ilk kez yaptığım görüşün eig seçilmesi şaşırtsa da hoşuma gitti, teşekkür ederim eig için ☕ Bu gazla ekonomiye de el atarım artık ☺
Yani diyorki : Türk lirası çok değer kaybetti para elimizde bol bol alım gücü yok madem alım gücü yok para bol ve değersiz o zaman diyor bu parayı bin TL banknot yapalım yapalımki boş yer kaplamasın diyor
İyi de yer kaplaması değer bakımından bişey değiştirmiyor dediğim gibi ekmek yine 5TL, et yine kilosu 250TL aynı. Olay sadece yer kaplamasıysa parayı kaldıralım tamamen kartla temassız ödeme vs çok yaygınlaştı daha da yaygınlaşır sadece kart taşırız yer kaplamaz