1500 TL olan kiramızı bir sonraki sözleşme döneminde 6000 TL yapacakmış. Sözleşme bittiğinde buna hakkı var mı?
Asla yok, dava açabilirsin.
Hakkı var, sözleşmeniz bitiyormuş.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
1500 TL olan kiramızı bir sonraki sözleşme döneminde 6000 TL yapacakmış. Sözleşme bittiğinde buna hakkı var mı?
Yok. Kanuni zammı kabul etmeyip fazla zam istemek suç. Yani devletin uygun gördüğü parayı beğenmeyip fazlasını talep ediyor. O sözleşme bir taraf ihtar çekene kadar geçerli. Her yıl dolumunda tüfe artışını yap o istemese bile.
Önce sözleşmenin bitmesi içim ihtar çekecek. Sonra çıkman için ihtar çekecek. Çıkmazsan dava açacak. Yani tahliye davası açması için 3 ihtar hakkı, yani senin de 3 ay süren var. Kendisinib ya da 1. derece yakınının gireceğini talep etmezse zaten 10 yıl çıkaramıyor. Talep etmesi için de o şehirde başka evi olmaması gerekiyor.
Ayrıca ısrarlı mesaj taciz ve tehdit suçudur.
Mevcut kira sözleşmenizin koşullarına ve yasalara göre, ev sahibinin kirayı değiştirme hakkı olup olmadığını belirlemek için birkaç faktöre bakmak gerekiyor. Öncelikle, kira sözleşmenizin tarihini ve süresini bilmeniz gerekiyor. Eğer sözleşmeniz belirli bir süre için imzalandıysa (örneğin, bir yıl) ve bu süre dolmadan ev sahibinin kirayı değiştirmeyi teklif ettiğini söylüyorsa, ev sahibinin bu değişikliği yapma hakkı yoktur. Ancak, eğer sözleşmeniz belirli bir süre için imzalandıysa ve bu süre dolmuşsa, ev sahibinin kirayı değiştirme hakkı olabilir. Bu durumda, ev sahibinin yeni bir kira teklifi yaparken yasal sınırlar içinde kalması gerekir.
Bu sınırlar, yerel yasalar ve mevzuat tarafından belirlenir ve genellikle kiralanan yerin piyasa değerine göre belirlenir. Eğer ev sahibinin teklif ettiği yeni kira miktarı, yerel piyasa koşullarına göre aşırı derecede yüksekse ve sizin bu miktarda bir kirayı ödemek için güçlük çektiğinizi düşünüyorsanız, kira artışının yasal olup olmadığını yerel bir hukuk bürosu veya bir avukat tarafından inceletmenizi öneririm KS'de mevcut.
Eğer kira sözleşmeniz 5 seneyi aşmışsa ya da bu süreye yaklaşıyorsa size noterden 3 ay önceden ihtar çekip evden çıkartabilir. Tabii bu en azından medeni ve kavgacı olmayan ev sahipleri için geçerlidir. Diğer türlü maalesef ki sizi rahatsız edebilirler. Umarım ikinci senaryo gerçekleşmez
Yok ama mecburen katlanıyor insan, hoş çoğu kişinin zaten öyle bir geliri yok ama bir şekilde ödemek zorunda kalıyor, dün ben ev sahibi çıkarırsa diye internette ev kiralarına baktım geçen sene 1500 TL olan evlere 10 15 bin civarında kira istiyorlar ALLAH sızlar
Cevap
45Cevap
Asla yok, dava açabilirsin.
Millete bakma canım sen. Ev sahibin ne yapar eder, seni çıkarır. Hiç olmadı ben oturcam, ihtiyacım var der çıkartır seni. O yüzden resmi sınır şu, onun üzerinde yapamaz diyenlere bakma. Gerçek enflasyonun %64 olduğunu kimse yemez. Fiyatlar kanuna göre düzenlenemiyor maalesef.
Ben oturcam diyip 3 ay içinde oturmaz da dava açıp 12 aylık kira bedelini alabilir bu arkadaş. Öyle kolay değil çıkarttırmak. Dava açsalar da zaten en az 1 2yıl sürer. Sözleşmenin bitmiş olması da sorun değil eğer 5 yıldan az süreyle oturuyorsa kafasına göre arttıramaz kirayı. Yeni sözleşme yapılmadıysa bile kirayı her ay yatırdıgına dair dekont gösterirse o sözleşme var hükmündedir. Kanunlar kiracıdan yana yani.
Aslında hakkı yok %25 ten fazla yapamaz ama bide su durumdan bakınca insan kabulleniyor
Bunu kabul etmesem çıksam başka ev baksam 6 ye değil daha pahalıya bulsam yeni eve yerleşmeyi zaman kaybı yorulması vs derken neyse ya 6 olsun diye kabullenebiliyor çoğu kişi
Max %25 yapabilie diye biliyorum yeni düzenleme ile "8 Haziran 2022 tarihli TBBM genel kurulunda kabul edilen geçici kanunla, kira sözleşmelerinde kira bedelinin artışına ilişkin anlaşmalara yüzde 25 oranında bir üst sınır getirildi. Buna göre 1 Temmuz 2023 tarihine kadar kira artış oranı yüzde 25'i geçemeyecek."
Sözleşmelerden pek anlamam ama sözleşmede zam oranı yazmaz mı? Bir de kontrat farklı galiba, o bitene kadar sözleşmeler daha kısıtlı galiba. Bir avukattan yardım al, hatta galiba avukat Umur Yıldırım Twitter'de bu konuyla ilgili hakları yazmıştı. Bir bak lütfen.
A da değil B de değil. 23 Temmuz 2023’e kadar 5 yıl içinde yapmış olduğun sözleşmenin bitimi ile malikle yapacağın sözleşmede üfe tüfeye bakılmaksızın kira ücretine maksimum %25 zam yapabilir. 5 yıldan fazla olduysa ki sanmıyorum o zaman iş değişir.
Hayir yok. Yasal olarak yüzde 25 yapabilir. Sozlesme bitme diye bir sey yok otomatik devam eder. Yasal oran 25 hadi dalasma diyelim en fazla 2500 tl yap yasal hakkını hatırlatıp
Senin sözleşmenin süresi bitene kadar kiraya zam yapamaz.
Süresi bittikten sonra da bu kadar çok zam yapmaya hakkı yok.. buna açık gözlük derler.. dava aç. Hakkını ara.. bisey kaybetmen.
Yapamaz sözleşme 1 yıllıktır ama karşılıklı yeni kontrat yapılmadığı sürece 13. aydan itibaren devam eder 5 sene dolduktan sonra ancak çıkarabilir asla kabuk etme resmi oran neyse o kadar zam yapıp devam et mahkemeye versin en az 2 yıl daha oturursun
Binaların girişinde mülk Allahındır yazıyor mu?
Bu ne ya bu kadar zam olur mu? E devletten sözleşmeler olacak deniyordu eğer oluyorsa yapamaz
evet bende duydum hacı bir amcanın apartmanında mülk allahındır yazıyor yalnız kirayı 1500 tlden 6000 e çekiyor 🤣🤣🤣🤣
Abartmış biraz, bu kiraları görünce ben şok oluyorum. Demek ki benim kiracılar bedava oturuyor
1500 TL olan kirayı 6000 TL yapmaya kalkışması adaletli değil ama işin gerçeğine bakarsak 1500 liralık bir kira da adaletli değil
%25 zam yapacaksın. Daha fazla değil. Kapına dayanırsa polise şikayet et ve tutanak tuttur. Sen dava aç
5 yıl dolarsa eger kıra deger tespıt davası acabılır onun harıcınde %25 ten fazla yapamaz davayı onun acması lazım
Sozlesmeniz bittiyse adamın buna hakkı var die biliyrm
5 yıl dolduysa kira tespit davası var diye biliyorum kaç yıl oldu
Herşeyden önce insafsızlık bu bence dava açmalısın
Sözleşmen bitmeden zam yapamaz git dava aç sürünsün güzel kardeşim
Halkı birbirine düşüren siyasiler yüzünden bu hale geldik. Ülke Teksas'a döndü
10 yıldır orada defilsen arttriamaz da çıkaramaz da seni evden
Ya 3Bin olur da 6bin nedir ya hu insanlarda vicdanı bırak Allah korkusu kalmamış.
5 yıl doluysa mahkeme kanalıyla kira yükseltme davası açarak rayiç bedele yaklaştirabilir.
Sana evi yeniden kiralamak zorunda değil, sözleşmen bitti çık diyebilir.
Maalesef hakkı var diye biliyorum her ne kadar etik olmasa da
Yapamaz sözleşme 10 yıl geçerli oluyor tarihi bitse bile.
%25 artış yapabilir en çok ama 1500 e de kira mi kaldı? bir ortasını bulun derim.
Sözleşme bile olsa bir anda o kadar zam yapamaz.
Sozlesme bittiyse herseyi yapar abi ev onun sonucta sanki o evden ciksan 6 bine ev bulabilecekmisin
Yuh olum oha awk
Bu kadar zam yapmaya hakkı olamaz
bu durumlar hep sıkıntı yaaa normalde yok lakin isteyen istediği gibi at koşturabiliyo
10 yıl bitmeden hayır, %25 yap, artı 1tl ekle yolla, o dava açsın
TÜFE'ye göre yapmak zorunda ki bu 4500 tl değil. Şikayet et ceza yesin böyleleri
Sözleşmen bitmiş sonuçta kızım üstüne fark koyuyorlar bizim evde de kirası 1000 di 5500 oldu
1 sene sonra 5500 olur sana 13 bin tl hayırlı işler:)
Dedik böyle zam mı olur diye beğenmiyorsanız çıkın gidin diyor bi şeyde diyemedik
Konu mahkemelik tufe neyse ona gore yapar. Gecti o ayaklar artik
Tamam kardeşim anladık ekonomi bok gibi de siz daha bok gibisiniz ev sahipleri o. c olmuş
Öyle ev sahibibin zürriyetini s...
Kira sözleşmesi varsa hiç bişi olmaz
Çok fazla zam yapamaz diye biliyorum.
Yok ama yapıyorlar
sözleşmen ne zaman bitiyor?
%25 den fazla yapamaz diye biliyorum
%25 den fazla yapamaz
kaç yıldır oturuyorsun?
İzmir de ev sahibim 3800 olan kiramı 6500 yaptığını söyledi.
Bi anda o kadar zam yapamaz kira sözleşmen varsa
Anasının bişeysi deseydin
Sozlesmen bitse dahil 10 yıl geçerli var
Yapamaz. Dava açabilirsiniz.
cimere yaz hakkı yok
yazık diyorum sadece.
Bir anda bu kadar yapamaz ya
Devletin belirlediği oranda zam yapabilir
Öyle bir şey yapamaz
Dava aç
5 yildan fazla mi oldu az mi?
Biten sozlesmede yeni kuralar olur. Yani haki var