AI Persona’ya Sor
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
177Cevap
Bence böyle bir ülkenin enflasyonun göze alarak 2.300 yapın.
Bizim 5…10 senelik kiracılarımıza pandemi başladığından beri hiç zam yapmatık hatta 8 aylık kir aldık.
Emin olsun karşılığı size çok güzel gelir.
Avukata verse sizi süründür. Bizim avukat sürekli bu davalar geliyor diyor. Bana böyle yapsa üstüne tazminat ödetir evinde otururum.
kirada oturan aile ise coluğu cocuğu varsa seninde cok ihtiyacın yoksa insan gibi bişi yap hayat sana pahalılandıda ona pahalılanmadımı olurda evinden gider yerine de 3 bin 4 bin kira veren ama evin içine eden manyak denk gelirse görürsün evi ruyanda
çok itici yorum yapmısız özür dileriz hahah sen ve sen gibiler oldukçaa neyse
Cok acimasizlik. Ben kiraciyim, ev sahibim hic zam yaomak istemedi. Zorla 200 lira ben arttirdim. Bir boyle ev sahiplero var bir de paragoz.
Var mı ya öylesi ne kadar paragöz itici tipler varsa bize denk geliyo
@Laviedemoi var , cok sukur benim ev sahibim. Arttirmak istemedi kirayi hala 1000 liraya oturuyordum, zorla 1200 yaptim, o da benim zorumla. Allah razi olsun.
insanlari bu konuda anlamiyorum enflasyondan dolayi her sey 2-3 katina cikti ve evini kiraya veriyor diye insanlari zengin zannediyorsunuz ama cogu degil bu zam gibi gozukse de aslinda evin onceki kira degerini dengelemek gibi bir hareket
hep bunlar fakir fukara edebiyatıyla milleti evi veya biraz parası olanlara düşman eden yeşilçam filmlerinin eseri...
3000 Tl çok bence halden anlayın aldığınız kira az olsun helal olsun kiracılar aç sayılır sizde kiracı olabilirdiniz
siz dalga mı geçi, yorsunuz yahu... geçen sene 1950 liraya alınan hangi ürünübugün 3000 liraya alabiliyorsunuz? geçen sene bu zamanlar 1950 lira asgari ücretin %70'ine denk geliyordu bugün asgari ücretin %70'i 3850 liradır
Belliki sadece evini kiraya verip İNSANLIĞINI satılığa cikarmissin...
Bu çağda yaşamak imtihan olarak hepimize yeter!
Yasal hak %25 ise nasıl %50 zam yapacaksın? Her şeyden önce bunu sebep gösterir.
Türkiye de Yasa mı var 😁
olumlu karşılamazsa davalık olma ihtimaliniz var. geliri düşükse bu onun yararına olur.
haklısınz, da bir kaç ay bari 2.5 felan olsaydı
1950 kira baya uygun artırın bence beğenmiyosa çıksın (şahsi fikrim)
%25 üzerinde yaparsınız ve sızden sıkayetcı olursa sizin için sıkıntı
Kiracınızın artık ülkede 3000tl altında kira olmadığını bilmesi lazım
Yillik endesk'i herdaim uygulasaniz sorun olmazdi..
hayır, sonuçta bu sene %25 ile tüm ev sahipler mağdur olacak
Cevredeki evler baglamaz ki…. Sizin yasal yoldan ilerlemeniz gerekiyo
Kim demiş acaba çevredeki evlerin bağlamadığını?
Hem kira çok düşük olup ev sahibi hem çok yüksek olup kiracı mağdur olmasın diye mahkeme çevredeki evleri emsal gösterip kira bedelini belirleyebiliyor.
Kulaktan dolma bilgiler yerine biraz bilir kişi açıklamalarını okuyun derim.
@Sadist_Bey 😂 yillardir niye zam yapmamis? Ben yasadigim ülkenin kurallarini biliyorum.
Ben de 4. 5 yıldan fazla zamandır aynı evde oturuyorum. Ev sahibim pandemidr bile 4 yılı geçti zam yapmamıştı. 750 liradan 900e çıkarmak istedi. Başka gelirim yok 2 daire kirasıyla geçiniyorum dedi. Ben de çevrede bu fiyata ev yok diye kabul ettim.
Dün de kendi rızamla kirayı 900 liradan 1250 liraya çıkardım. Yılbaşından sonra 1500 yapmaya karar verdik. Çevrede en ucuz ev 3500 lira o yüzden ev sahibini de düşünmek zorundayım.
@Sadist_Bey yani söyle birsey de var… gereksiz zam yapa yapa da bütün evlerin kirasi cikiyor sonrada cevredeki evler o fiyata diyip cikiliyor…
Haklısınız ama benim yorumumu gören kişiler bana hak verecektir emin olun.
Aynı durumu bende yaşadım 1200 liraydı 2000 liraya çıkardım biraz tartıştık ama
2000 uygun böyle kalsa o da
@SevdalıAdam99 uygun evet ama zam oranı yüzde 85😅
@SevdalıAdam99 ve soru sahibinin istediği yüzde 50. Fakat millet feryat figan, kimsede düşünce yok
Orası öyle ama ev sahibi napsin
@SevdalıAdam99 ev sahibi ne yapmalı asgari ücretle geçiniyorsa oturan adamda emekli
Ben de öyle diyorum ya
Haktir 2000
Çok değil ama bundan sonra oran dusurekek zam yapmalı bence
@SevdalıAdam99 en düşük kira 3000 orada ben yine uygun yaptım otursun diye
Evet ben de o yüzden uygun dedim
@Hayatgercek madem öyle devlette yüzde 50 zam yapsın fiyatlara bak ya
Aynen
Evden çıkartmak daha mantıklı. Çünkü zammı kimse kabul etmiyorlar sonra sen uğraş dur.
Enflasyon %150, devlet her harca %100 zam yapsın, Asgari ücret bile bir sene içinde 2 kere zam alsın ama kiraya gelince % 25 yeter. Adaletsizlikten başka bir şey değil.
En fazla %25 zam yapabilirsin 2450 civarı yapar haksız konuma düşersin
Deneyin olmazsa 2750 yapın 3 ay sonra 3.250 yaparsınız tekte kabul etmezse
Yapacağın zam oranı çok yüksek. Kiracında iyi biriyse kaçırma onu.
Benimde 7000liralik evde 3000liraya oturuyor, duası yeter, birde zamanında ödüyor. Siz bilirsiniz.
Madem yetiyor dua kirayi bin liraya indirin daha cik dua etsin size..
2 ay veremedi idare ettim, ındirim talebi olunca yardimci olurum tabiki ama şu an çalışıyor zaten ihtiyacı yok
Yeni çıkan kanuna göre % 25 den fazla yapamazsınız. En fazla yapacağınız yuvarlama ile 2450 ₺ olur
Yüzde 25 sınırı var diye biliyorum yapılan zam bunu aşıyor
Ortama uyacaksın, malum ortam merhamet ortamı değil, sen kendi yoluna çıkarına bak
yani bence o kadar yapmayin fazla dava acarsa kazanir
Yasal hakkın neyse onu yap ve anlaşma zamanı bittiyse yapın.
Bence gayet makul, kabul etmemesi ayıp olur
Yapacaksın mecbur bu kiracılar da istiyor ki bedavaya oturalım
Konuşursanız bence kabul eder. Rakam makul çünkü. İyi niyet karşılıklı olmalı.
Gayet makul fiyat artışı... Kabul etmeli, kiracının da çakalı çok...
5 yildan fazladir suruyorsa sozlesme arttirabiliyorsunuz galiba
Evet karsi gelir boyle bir sey yapamazsiniz mahkemeye verir kiraci kazanir
mahkemeye vermesine de gerek yok, kanuni hakkı kadar yapar parayı ona göre yollar... ama adaletli mi değil. en azından enflasyona uygun zam yapılmalı
Yasal yollardan en fazla ne kadar yapılırsa onu geçmeyin, ekonomik durumunuz iyiyse yapmayın bile
Bizim kiracıya 2900 den 4000 e çıkarmak istedik diye davalik olduk bir deneyin isterseniz
Çevrendeki tüm kiralar 5-10 bin diye senin de öyle yapman gerekmiyor. Gözünüzü toprak doyursun.
Neden yasal siniri aşıyorsun. Bir de halden anlayın diyorsun. Oldu canım.
Ya bi arkadaşıma bakıyoruz 1 haftadır bulunduğum şehirdeki kira fiyatlarına şaşırdım baya
Bizim kira 1950 TL adam şu an kirayı 4 bin istiyor normal de devlet yüzde 25 yapın diyor bu şekilde 2500 yapıyor ama biz 3 bin yapıcaz Buda normal evi satarsa 6 ay içinde boşaltmamız gerekiyor üç bin normal yani aynı durumdayız
bizim ev sahibinin 3.000 olan kirayı, 8.000 yapmak istemesine göre oldukça az (!) . 5 sene geçtiği için bir şey de diyemiyorsun.
3000 tl çöp kalmadı min 4-5 bin olmalı. Bu onun problemi çıksın yenisini bulursunuz. 5,5-6 k verirsiniz.
Sizin gibi ev sahiplerine sokayım. Fırsatçılığınız yüzünden kalmadı.
@Laviedemoi
geçen sene 1950'ye aldığınız neyi bugün 4-5 binden daha az paraya alabiliyorsunuz?
Şehirden şehire değişir ev sahiplerinin de çıkarcılığına göre değişir. Burada evi yeni tutmuyorlar eski kontrat üzerine konuşuyorlar. İki şeyi karıştırma.
@Laviedemoi
neden? eski kiracı diye evin sahibi mi oldu?
Evet, sen o kontratı yapıyorsan yasal yükümlülüğe de uyacaksın bu kadar basit. Çok şikayetçiysen sat evi. Ev sahibisiniz diye köle mi olalım? Yatırıp bide tövbe tövbe
Kadın yasal yükümlüğü bozmucak ki kontratı bitince by by der. Kıvırma. Az yeseydi de ev alsaydı. Onun sorumsuzluğunu ev sahibi yükümlenmek zorunda değil. Kadın da oraya bir sermaye bağlamış para verip evi satın almış biriktirmiş emek var ortada hemde kiracının hiç anlayış hak etmediği bir emek belki de...
Eee sene bitince yolları ayır ama nereye kadar, her sene yeni kiracıyla mı uğraşıcan :)
Gerekirse evet. Zaten yakında ipotekle bu işler olucak... arabası ya da arsası vs. malı mülkü hiç olmayana kiralık ev vermek bir tarih olucak gibi. Her sene kontat zamanı ya ipotek kaldırılır tekrar yapılır ya da araba arsaya işlem başlatılır. Ahhhh yandım annam diyerekten evden çıkması için yeterli bir kaynarlık hissi verir.
ya kira zammını onaylar... ya da ipotekli malına hoşçakal der. hangisi işine gelir ise.
Kaynak da oturma organın herhalde
@Laviedemoi
çıkmaz ki... bedevaya oturmak varken çıkar mı kiracı...
@cilginsey Kiracı çıkmaz ise arabası ev sahibine gidicek. Kirasını ödemez ise dava eder adam gene avukat vs. tüm masraflar + kirasını alır gene sıkıntı yok. Sırf avukat dosya masrafı derken ödemediği kiranın 3x katını + kirasını ödemiş olur ki ipotekle aldığın araba mal arsayla adamın cenaze namazını kılmış olur ev sahibi.
Aklı varsa kiracısına ait her hangi bir mala ipotek koyar keyfine bakar. Kiracı 10 yıl orada kalır zaten min. her zene zamcıklar rahar rahat yapar.
Daha da akıllı ise ev sahibi yabancıya yıllık ücret peşin şeklinde verir. Ben gibi. 12000 euro peşin. Versin parayı çalısın düdüğü. Yoksa naş.
Gelecekte olacak bir şeyden bahsediyorsun ama bugün tüm kanun ve uygulamalar kiracı lehine... bu dediklerin adaletli bir şey ama bu ülkede bu kadar adaleti kimse kabul etmez... baksana enflasyon %100 iken %55 zam yaoana abartmışım diyen sığırlar var
Istediginiz kadar zam yapin hatta yuzde 100 yapin lakin kiraciniz sikayet ederse hem 1 yil evinizde oturma hakkini alir hem yuzde 25ten oder sizde ona tazminat odemek sorunda kalirsiniz bi dusunun yuzde 25 zam mi daha iyi yoksa digeri mi?
Daha doğrusu mahkemeye verirse
evlerini satıp başka ev alırlarsa ne olur? :)
Yanlış hatirlamiyosam 1 yıllık oturma hakki icinde satamazlar ama emin değilim
hayır... önceki ev sahibiyle olan sözleşme süresince oturur ama sonra eğer yeni sahipleri o evde oturacaksa çıkarabilir
Dedigim gibi emin değilim baska prosedürü de olabilir sizin dediginizde doğru olabilir
Sen geçimini kiraya bağladıysan, vay o kiracının haline Hacı varya hani Allahın bahşettiği nefesimizi boşa harcamayalım diyor.. aynı o gibi olursun doymazsin..
Kirayı direkt 4000 yapın. Acıma boş ver otururken düşünsünler.
Ben olsam mahkemeye veririm. Yasal hakkından fazlasını istiyorsun. Tabii ki Geçim zor ama kiracıları da düşünmek lazım ama kimin umurunda.
O evden çıkaramazsın baya uzun sürer işlemler falan,
Yüzde 25’in üzerine de çıkamazsın yasal olarak şikayet ederse problemler çıkabilir.
şikayet değil zaten mal sahibi tek başına zamma karar veremiyor... kafasına göre %25 yapabilir vicdansız biriyse
25’in üzerinde yaparsa şikayet hakkı doğar kiracının, yapamaz zaten en fazla davalık olurlar en minimum 6 ay sürüyor
1950₺ Den 3000₺ çıkarmak çok az değil mi sen onu 3500₺ yap bence.. biraz el insaf.. başka da diyecek bişeyim yok..
siz dalga mı geçi, yorsunuz yahu... geçen sene 1950 liraya alınan hangi ürünübugün 3000 liraya alabiliyorsunuz? geçen sene bu zamanlar 1950 lira asgari ücretin %70'ine denk geliyordu bugün asgari ücretin %70'i 3850 liradır
Sizin eviniz kaça vereceğinize siz karar verirsiniz. Begenmezlerse çıksınlar.
Zaten zammı 2450 olacak 3bin derse bile çok itiraz etme herkes 2 kat zam yapmış normalde
Ha evi sen vercen kirayı ben seni kiracı sandım... Yüzde 25 yapman hakkın var etraf öyle die sende öyle olmak zorunda değilsin 500 lira yüzünden zenginnde fakirde olmasn
1.500'e girdim ara zam ile 1750 yaptı yıl sonu 2000 yaptık. bu yıl ben %25 den fazla zam önerdim 3.000 yaptık kiramızı. Gayet kabul edilebilir tabii ama yasal olarak doğru değil.
Yasal sınır %25 daha fazla yamapazsın, yaparsan seni mahkemeye verme hakkı var.
Merhabalar piyasaya yakinn çevreye bakın
Çevre 4.5 ise siz 4 yapın ama tabi süresi dolmuş ise
50 bin lira maaş para mı diyenler yazıyor bunları biliyorsun değil mi?
Kendini koracinin yerine koy ve sen o parayı verirmiydin bir düşün?
Eflasyondan bahsediyorsun güzel diyorsun da bu enflasyon senin kiracını etkilemiyor mu?
biraz sorun çıkarırı ama mecbur ödemek zorunda kalır
Yapamazsın yaparsan bedelini ödersin açgözlü insan seni
bir şey diyemez ev sizin begenmıyorsa çıksın o fiyata ev bulamaz kiralık mecbur kabul eder.
Öyle bir hakkın yok. Kabul edeceğini sanmıyorum ki kabul etmesin zaten. Ev sahipleri iyice coştu.
Kiracının gelir durumu da göz önünde bulundurularak orta yol bulunmalı
ev sahibi kiracının gelir durumunu gözetmek durumunda, peki market kiracının gelir durumuna göre mi zam yapıyor? ya da %25 zam yapan mal sahibi geçen senenin %25 fazlası fiyata benzin, doğalgaz, otobüs bileti, peynir süt alabiliyor mu?
Adamın parası yetmiyorsa canını mı alacaksınız anlamadım?
Şükür evimiz var. Hamd olsun. Şu kiralara bak kiraci soyuluyor resmen Allah yardim etsin