Nişanlım 25 bin
ben 6 bin maaş alıyorum
İstanbul'da kirada ve düğün borçları ile birlikte sizce geçinebilecek miyiz?
düğün, eşya borcu, kira borcu vs her şeyi düşündüğümüzde.
Nişanlım 25 bin
ben 6 bin maaş alıyorum
İstanbul'da kirada ve düğün borçları ile birlikte sizce geçinebilecek miyiz?
düğün, eşya borcu, kira borcu vs her şeyi düşündüğümüzde.
Şu zamanın evlenmelerine şaşıyorum arkadaş tam bir israf!
Nişan için sadece çoğu bir defa kullanılacak şeyler hazırlanır
Kına gecesi için ayrı bir mekan tutulur bildiğin salon tutuyorlar
Düğün içinde apayrı bir masraf yapılır
bu kadar masraf varken insanlar tabi borç batağına girer. Sen atıyorum 10 bin tl kazanırken 100 bin tl lik yüke girersen 2 günlük eğlencenin acısını 2 sene ödersin.
Kiralar noktasında nişanlının geliri zaten yeterli yani sırf o maaşla bile rahat geçinilebilir İstanbul'da ama yinede dikkatli harcama yapmak gerek çünkü enflasyon malum. Eşya konusunda da fiyat performans ürünleri kovalamanızı öneririm yani o noktada ucuza kaçılmaz bence e tabi lüksün sonu yok bir orta yol tuturursanız eşya konusunda. Ama yinede borca gireceğiniz aşikar bunu sadece sistemli yapmanız sizi rahat ettirir yoksa o günün heyecanı ile şunuda bunuda alalım derseniz iyi olmaz.
İyi bit muhitte yaşamak istiyorsanız 8000 TL' den aşağı ev bulamazsınız.
Mesela Moda'da yaşayacaksanız 15000 TL kirayı gözden çıkarmalısınız.
Bence iyi İstanbul'un kötü muhitlerinde yaşanmaz, tehlikeli olabilir. Ayrıca jeologlar büyük İstanbul depreminin her an olabileceğini söylüyorlar, o yüzden iyi muhitte, yeni bir binada yaşayıp kirayı gözden çıkaracaksınız.
Ama tavsiyem mümkün ise İstanbul'da yaşamayın. Deprem olduğunda ne kadar iyi bir muhitte yaşarsanız yaşayın evleri yıkılan, aç kalan milyonlarca insan sağlam muhitleri yağmalamaya başlayacak, cinayetler işlenecek. Ben söylemiyorum bunları, bilim insanları söylüyor.
İşinizi iş yerine gitmeden yapabiliyorsanız daha küçük bir şehire gidin, mesela Tekirdağ. Hem İstanbul'a yakın hem de kiralar çok daha uygun, ayrıca modern şehir. Ya da Çanakkale falan da olur.
Bir mimar olarak seçeceğim evin depreme dayanıklı olmasına tabii ki dikkat edeceğim ama sana şunu söylim ihtimaller uğruna yaşanmaz bu kadar kafayı takarsan anksiyete olursun
Kafayı takmak değil ki, her an oldu olacak diye bekliyor bilim insanları.
Ortada kafayı takmanın çok ötesinde gerçekten tehlikeli ve gerçekleşmek üzere olan bir durum var maalesef.
İstanbul'dan ben dahil bir çok arkadaşım ayrıldık. Hem kiralar saçma sapan hem de mültecilerle doldu, ne zaman ne ile karşılaşacağın belli olmayan bir şehir oldu. Bir de üzerine deprem olursa ki olacak deniyor, çok kötü olur cidden.
Eğer ille de İstanbul'da yaşamak istiyorsanız Marmara Denizi'nden uzakta, zemini sağlam kuzey semtlerinde güvenlikli, korunaklı bir sitede ev tutun derim, tabi ulaşımına da bakın otobüs geçiyor mu falan diye. Yoksa araba almak zorunda kalırsınız arabanız yoksa.
20 sene İstanbul'da yaşadım, söylediklerimi ciddiye al, ucuz semtlerde maalesef pek güvenli bir hayat olmuyor genelde.
Ilk 5 sene o borçlarla eve yeni eklenen borçlar (küçük mobilya eklemeleri zerzevat masraflar isteğe göre yapılacak cam balkon sineklik vb giderler belki boya badana vb.) Biraz zorlayacak ama sonra gayet rahat hatta zengin sayılacak şekilde gecinirsiniz yani 10 bin gider olsa yakıt falan 10 bin mutfak ve figer kalır cebinize 10 bin para ve çok rahat geçinirsiniz
Oğlum müzisyen İzmir 'den İstanbula taşınacak 10.000 TL den aşağı ev bulamadı.
Kira, aidat, faturalar 13.500 TL tutuyor.
Hani bunun yol parası, market parası.
Giyim, taksit.
Zor.
50.000 TL olursa rahat rahat geçinirsiniz.
Cevap
166Cevap
bence geçinebilirsiniz
Nasıl bir hayat yaşamak istediğinize göre şekillenir sorunun cevabı..
Doğru planlama ile her şey yapılır.
Matematik asla yanılmaz. Yeterki hesabını düzgün yap , ve ayaklarını yorganına göre uzat.
Öncelikle borçlarınızı hesapladınız mı , ve kabul ediyor musunuz.,
Yoksa borçları azaltmak , biraz birşeylerden feragat mı etmeyi düşünüyorsunuz..
Örneğin düğün yerine nikah.
Daha uygun ev eşyaları.
Daha uygun gelinlik ve damatlık
Yemekli düğün ise düz bir düğün veya nikah.
Borçlarınızı düşürmeye bakın.
Ama asla takılarınızı bozmayın.
Borçlarınız yüksek ihtimal TL ve taksitli olacağından , takıları bozmak mantık dışı.
Sürekli eriyen TL yanına sabit taksitli ödeme. Güzel 👍🏿
Aynı yemeğin altını ekmekle sıyırmak gibi..
Hesabınızı iyi yapın.
Tabii ki gecinebilirsiniz bu parayla İstanbul 'da nisanlinla ikiniz. Hatta isterseniz yaniniza beni evlatlik alip benimle beraber de gecinebilirsiniz durumunuz iyiymis ben anne babamla konusurum sorun edeceklerini sanmiyorum zaten pek aramiz yok.🙂
Nisanliniz 25k alirken sizin asgari ücret almaniz biraz absürt olmus , işini merak ettim dogrusu. Abi aklı olan insan bir kaç gelenek icin hayati boyunca ödeyemeyecegi borçlarin altina girmemeli. Dûgün yapmayin , Nisan yapmayin , çeyiz dir , kiz tarafina altindir vs bunlar olmamali. Sade bir nikah belediye tarafindan ücretsiz , anneniz babaniz akrabalarinz yine gelen gelsin takan taksin altini , eger devlet görevlisi degil ve yurt disinda yaşama imkaniniz varsa yurt disina gidin , bulgaristana gidebilirsiniz , emin olun çocuklariniza en büyük iyiligi yapmis olursunuz.
Ticarette bulunmuyorsan yüksek maaši anca iyi bir diploma ile elde edersin , asgari ücretliler genellikle isci sinifinda olddugu icin bu toplum baskisindan daha çok sosyoekonomik ve egtim açısından biraz dengesiz olmus. Yani tabi mesele kac para almasi degil , dedigim gibi burada zor. Yurt disina cikmalilar.
Kesinlikle katiliyorum. Bu rezil orta dogu geleneklerinin pesinden gidenlerin gecinemiyorum diye aglamaya hakki yok. Eger nisandir dugundur takidir boyle sacmaliklara servetler harcamayi gerekli goruyorsa ac kalmaya mahkumdur surum surum surunsun
@rukiyedemirr ben mimarim henüz yeni mezun oldum bu yüzden maaşım düşük şu an
ne diyorsun sen be? ben rezil orta dogu gelenegi diyorum sen mimarim diyorsun. Ayda 500k da kazansan bu mide bulandirici gelenekleri gerekli goruyorsan insan yerine koymuyorum seni
Yeni yerleşecekseniz İstanbul’a, yani sıfırdan ev tutacaksanız gelirinizin en az 5de biri kiraya gider. O da işinizin vs nerede olduğuna göre değişir ve üzerine yol masrafınız eklenecek. Borcunuzun ne kadar olduğu, ödemelerinizin aylık ne kadar olduğu da önemli tabii. Ben tek başıma aşağı yukarı o kadar parayla geçiniyorum ve pek zorluk çekmiyorum ama sizin durumunuz farklı olacaktır.
Nerede oturup kira verdiğinize bağlı.
Şimdi bir beşiktaş, florya vb. yerlerde kirada oturursanız geçinemeyebilirsiniz.
3-4.000TL civarı kira verirseniz rahat geçinirsiniz. 10.000TL kredi ödediğinizi farzedin. 4.000TL mutfağa harcadığınızı farz edin. Faturalar cebinizin harçlıkları vs. yeterli olur. Kenara para koymanızda muhtemel.
Dostum boş yere dünyanın borcuna girmeyin. Evliliklerin çoğu ilk 2 yıl ekonomik nedenlerle bitiyor. Düğün, dernek için boş yere para harcamayın. Heleki takıya güvenip hiç borçlanmayın. Millette para yok. Altın taktiginiz insanlardan altın beklemeyin hele ki.
Yemek odası falan hiç görüşmeyi. Yavaş yavaş evinizi döşeyin.
Senin niye maaşın o kadar düşük?
yeni mezun oldum mimarım
Bu sorunun cevabı sizde. Aylık gideriniz nedir? Bunu bilmek lazım.
İstanbul'da kiralar ortalama 8bin ₺. Ama sizin oturmak istediğiniz semtde daha fazla olabilir.
Borcunuz var. Aylık ne kadar ödüyorsunuz,. Elinizde birikmiş paranız var mı varsa ne kadar? bu sorularda önemli.
mutfak gideri, kira gideri, faturalar, işe gidiş geliş masraflar. gibi masları bilmeniz sorunu cevabını verecektir.
Aylık 100 bin tl nin altı İstanbul da geçinemez geçindiğini sanar. İstanbul olmayan yerlerde oturur. İstanbul'un keyfini çıkarabileceğin Bebek Ortaköy Nişantaşı gibi yerlerde sadece kira ücreti sizin aylık toplam kazancınız zaten acı ama gerçek maalesef ama İzmir Bursa gibi şehirlerde geçinebilirsiniz
Aylık,100 bin tl ile İzmir'de gününü gün eder 😄 İstanbul'da yasayamazsin demişsin de. Sanki İstanbul'da yaşayan herkes en az 100 bin tl alıyor gibi konusmussun.
@Emre3558123 cevabı iyi oku İstanbul da "yaşayamaz" yaşadığını zanneder. Aylık 100 bin tl yle İzmirde yaşasın demedim 32 bin tl yle İzmir'de rahat yaşar dedim
Geçinebililirsiniz, fazlasıyla yeter15. 000 tl kiraya verseniz ; 16.000 tl yeter size.. Zira dört kişilik ailenin yoksulluk sınırı 22.979 tl. İki kişinin ise, 12.000 tl.. Bu yüzden, hiç endişeniz olmasın. Ama ev kredisine giremezsiniz. Çünkü, taksitleri çok yüksek..
Ben, 6000 tl maaşla ; Bursa ' da geçiniyorum. 1000 tl de biriktiriyorum. Ama kızlara, para harcamıyorum. Kızlar hariç, her şeye harcıyorum. Yani, hayli hayli geçinmeniz lazım.
Geçinirsiniz. Benim halamın kızı da 25 bin falan kazanıyor özel bir şirkette sorumlu, eşi de özel bir üniversitede nitelikli memur o da 9 bin falan alıyor galiba. Baya iyi geçiniyorlar. İkitelli'de bir gökdelende duruyorlar 14. katta.
Bu arada sen mimarmışsın, halamın kızı endüstriyel tasarım mezunu. Yakın bölümler.
Ben 150k Gelir İle Geçinemiyorum.
Yaşam Standartına Bağlı İstanbul Pahalı Şehir Evin Yoksa Hiç Gelme Aldığın Maaşın 3/1 i Kiraya Elektrik Faturası vs. 3/1 i Borçlara.
3/1 i de yeme içmeye belki yeter.
Ben yabancıya gayrimenkul satış pazarlama bölümündeyim. Sırf çinlilere ev satıyoruz. Maaşım dolar üzerinden 1.450 dolar + Mercedes araba +yakıt + 4000 sodexo
Eşim eczacı. 15 bin de onun geliri
Üçüncü dairemizi aldık
burada ne işin var 😄😅
@Emre3558123 ne alaka?
Çok alaka
@Emre3558123 heee tmmm o zaman
Ayda en fazla 10 bin. tl. taksit ödeyin. Hatta düğün takılarınizdam bir miktarını borca verin. Taksitleriniz ne kadar az olursa o kadar iyi. Daha ilk donrmiznizde maddi sıkıntı ile bogusmanin bir anlamı yok. Taklari değerlendirin.
Geçinemezsin diyenler 4-5 bine geçinmeye çalışıyor. İyice boş yapmışlar, 31 bin TL'den bahsediyoruz. Çok rahat geçinirsin merak etme. Ama tutumlu olun, araba sahibi olursunuz 3-5 yıl sonra. En azından ömrünüzü vermiş olmayacaksınız
Dört kişilik bir aile için açlık sınırı 6 bin 319 lira, yoksulluk sınırı da 20 bin 818 lira deniyor.
Siz iki kişisiniz ama borçlar var vs. diyorsun. Yine de bu rakamlara göre gayet geçinebilirsiniz bence.
İstanbul da çok iyi bir yerde oturduğunu düşün 4 1 Ler ve dubleksler 7 bin 8 bin TL arasında düğün borcu da var evin diğer giderleri de olacaktır en iyisi İstanbul yerine daha klişe ve muazzam olan bir şehir secsen kötü mü olur
7-8 bine 4+1 veya dubleks nerede var? Esenyurtta falan mı? :) kadıköy üsküdar vs oralarda 13-14 den aşağı bulamazsın. Daha üst semtlerden bahsetmiyorum bile
Ben bunu bir ön goru olaraktan söyledim zaten 😂😂😂 bebek olsun Nişantaşı olsun orada kıtlık yaşarsın 😂😂😂 neyse hakkınız da hayırlısı olsun dedim gibi daha güzel klişe ama muaazam bir şehir sec ortak karar alin ona göre hareket edin bütün borçlar 0 oldumu siz evde alırsınız ins
gecinemezseniz g*tumle gulerim biraz akli olan parasinin hesabini adam akilli yapar is paraya degil zekaya bakiyor
Geçinirsiniz. şu an 3 kişilik giderimiz borçlar dahilinde 35-40 aralığında. Borçların bitimine yakın veya bitene kadar çocuk düşünmezseniz sorun yaşamazsınız.
Onun yerine Kredi çekip ev alırsınız krediyi kira öder gibi ödersiniz hem ev sahibi olursunuz hem kafanız rahat olur nasıl ki asgarî ücretli biri bile yaşıyorsa yaşarsınız hatta daha iyi şekilde
40 bin falan maaş olan birini bulamadın mı aç açıkta kalırsınız o gelirle
😂😂 bencede dilenmek zorunda kalırlar
Sorma ya bu kızımız biraz saf galiba nasıl kanmış hayret :)
Millet 10 15 bin ya da asgari ücretle yaşıyor
10 bin ev giderleri olarak ayırırsanız her yıl çok güzel tatillere de çıkarsınız güzel bir hayatınız olur balayı tatili planınız netleşti mi onun gideri ne kadar gözüküyor
Borçla düğün yapma anlayışını anlamıyorum. Para yoksa insan mütevazı bir düğün yapar, daha yeni evlenmişken tomarla borçla yuva kurmak bence büyük bir hata
Türkiye'nin asgari ücretle geçinmeye çalışan insanların şartlara göre ikinizin de maaşı iyi. Keşke ben sizin kadar maaş alabilsem. Her türlü geçinirsiniz.
Sadece evlilikte düğün, ev eşyası gibi masraflarda zorlanırsınız. Fakat ayağınızı yorganına uzatırsanız sorun olmaz. Biz asgari ücrete bile razıyız o da yok.
İstanbul'da 5500 tl ile geçinen var sen 31.000 tl ile geçinme kaygısı yaşıyosun nişanlın 25.000 kazanıyorsa sende fazla veren bi iş seç kardeşim utanmıyonmu 6000 ne
Asgari ücrete bile İstanbul'da kira kalmadı neyin kafasını yaşıyorsun
Düğün borcunuzun aylik taksit tutarı ne kadar bilmeden bir şey söylemek doğru olmaz, ancak 10 bin Tl olarak düşünürsek geçirebilirsiniz gayet güzel bir şekilde
8- 10 bin kira desen 10 bin borçlara çıksan ortalama 1.5 faturalar desen 3- 4 bin de gıdaya çıksan geriye 4 5 bin paraniz kalır o da yakıta gider tamam işte
Gul gibi geçirirsiniz ama önemli olan ikiniz arasında ki bağ orada dikkat edin buyuksehir insanı değiştirir tanınmayacak hale getirir ama yinede paranız varsa sorun olmaz evlenirsiniz insallah👋
Kira fatura en az 20 bin. Gerisini de dikkatli harcarsanız, hatta mümkünse yatırım yaprsanız geçinirsiniz. Bu kadar maaşı varsa nişanlının ev alın kiraya vermeyin
Kira, eşya borcu, düğün borcu olduğu için idareli yaşayarak geçinebilirsiniz ilk yıllarda. Borçlar bittiğinde rahatlarsınız, yeter ki sevginiz ve muhabbetiniz bitmesin.
Allahım bana da böyle bir koca nasip et gerçi o 25 i alan ben olacağım öyle gözüküyor 😂
Geçinin bir zahmet! Millet asgari ücretle geçinmeye çalışıyor
@Tusem_1 Öyle maalesef
senin maaş çok düşük asgari ücrete niye mimar olarak çalışıyorsun ki? valla ben savcı olmayı düşünüyorum 25k 25k sevgilimle 50 k gayet iyi yaşarız.
Kadıköy, Beşiktaş, Caddebostan, Nişantaşı, Şişli, Bakırköy , Sarıyer, Mecidiyeköy, Moda, Arnavutköy de oturma ve standart üstü daire tutacaksanız bu ilçelerde olmaz. Diğer ilçelerde rahat rahat yeter ortalama aile yaşamı standartında..
Kira aidat borç fatura mazot vs 10-15 bin gitse kalan parayla karnınız doyar iki kahve içmeye çıkarsınız işte
maalwswf kuru soğan ekmek yemeniz lazim sokakta kalacaginiz günler de olabilir cok az bi para bu, huzur olsun da 🙂
Mimarsın ve 6 bin tl maaş mı alıyorsun? bence doğru yolda değilsin. dolayısıyla İstanbul tercihinde doğru değil. Ben doktorum 35 bin tl maaş alıyorum. Eşim de aynı şekilde. ama biz 70 bin tl ile geçinemiyoruz. Kızımın okulu aylık 15 bin tl?
oysa farklı bir ilde kolejler 5-6 bin tl. hesabını ola göre yap
Yeni mezun oldum
İstanbul hayalinden vazgeç. evet büyül şehir ama rezil olursun. işe gitmek 3-4 saat bazen. her şey çok pahalı. 30 bin tl gelirimiz var diye güzel bir semtte oturacaksın muhtemelen ama oradakilerin geliri de aylık 300 bin tl. mesela benim oturduğum aparmanda en kötü araba bizim ki. passat. .. kısaca statünü düşürme. git gaziantepe denizliye balıkesire bak keyfine.
Gerek yok, İzmir'e gelsin, o parayla gününü gün eder
@Emre3558123 İstanbul'da doğdum büyüdüm okudum
Gecinirsiniz Millet Asgari Ücretle Geçiniyor 31 bin TL Baya iyi 5-6 Ay belki biraz zorlanırsınız düzen kurmada sonra alisirsiniz
Eeh bi zahmet geçiminizi sağlayın günümüzde yeterli olmasa bile birçok aile asgari ücret ile idame ediyor siz daha rahat edebilirsiniz
Kira, yeme içme ve kişisel ihtiyaçlarınız için aylık 17-18 bine ihtiyacınız var. Geri kalanı borç ödemeye yetiyorsa geçinebilirsiniz
Sen borçları hafiflet eşin buna destek olurken ev masraflariyla ilgilensin hem daha fazla kazanabilecegin Bi iş bulamaz misin?
Gecinirsin ama zorlar bence
İyi alıyormuşş genirsinzi yaa iyisim hadi İstanbul paran varsa çpk iyi ama fazla tozutma para biten biişey.
Bence gecinirsiniz, kira 6 bin olsa (3+1) geriye kaliyor 25 bin, bende İstanbul'da yasiyorum gecinirsiniz bence
Anadolu yakasında minimalist fresh yaşanır avrupa y zorlar olur mu olur ama
Büyükçekmece de
Çok karışık orası ya çevresel faktörü düşük zayif bir yer çok rahat yaşanir bu fiyatla
dalga mı geçiyorsun? orada eski ev bulmak çok zor çoğu ev villa şeklinde ve kiralar en az 10 bin tl
Yok taşşâk geçiyorum
Benim abim 25 30 felan aliyor ayda sevgilisi de onun kadar falan evlenicekler ve kara kara plan yapiyorlar bu devirde kolay degil
Niye seçinmyin ki 31 bin tl Kral para çok iyi gecinirsiniz Yeterki sevginiz daim Olsun Şimdiden Hayırlı olsun Allah Mesud etsin
Zaten dürüst biri olsa gizli olmaz, gereksiz troll yapıyor ya da görgürüz
ya yalan söylüyorsun ya da görgüsüzsün kusura bakma.
yorumuna sağlık para ile şeref alma çalışarak şeref al ki adın olsun
Onu senin hesaplanman lazim tek tek hepsini hesapliycaksin biz mi hesaplayalim jsjsjsj
25 bin iyi yere kapak atiyorsun ne iş yapıyor
Asgari ücret ile geçinen insanlar varken bu soruyu sormanız çok saçma olmuş.
Hakkaten ya 😂😂😂
@mrssqueenn laf olsun torba dolsun🤦♂️
31 bin liraya geçinemiyorsanız eğer direkt boşanın...
Kanaatkar insan her yerde geçinir. Aç gözlü insanı hiçbir para doyurmaz. Ölçü budur
Tşşşk mi geciyon yaa millet ne maaş alıyor da yaşıyor. Bilmiyirmusun da soruyorsun bu saçma soruyu.
Çok rahat geçinirsiniz. Biz Bakırköy’de oturuyoruz. Babamızı kaybettik 2 sene önce annem ve ben çalışıyorum
Annem 9 ben 8 alıyorum. Her türlü rahatca yaşıyoruz. Haftada 1 tiyatro hafta sonu pub gidebiliyorum. Geri kalan günlerde istediğim şeyi yapabiliyorum.
( kıt kanaat geçiniyorsun diyenler icin yazdım)
Nasıl harcadığına ve borçlarına bağlı bence bizim borcumuz yok.
Not : kirada oturuyoruz.
geçinirsiniz niye geçinmiyesinizki saten iki kişi çalışıyorsunuz değerini bilin geçinirsiniz
İlla ki geçinirsiniz ama bu sonbahar ve kış çok ağır geçeceğe benziyor ekonomik anlamda
25 b alsam 6 b alan biriyle olmazdim ya soru trol ya da adam enayi
Orta halli geçirirsiniz ama yalı malı boğazda yemek isterseniz nein stefan
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?